2062: медсестри-роботи и самопочистващи се дрехи | webcafe.bg
Webcafe

2062: медсестри-роботи и самопочистващи се дрехи

Webcafe.bg, по slate.co,
25.12.2012, 17:02 (обновена 26.12.2012, 10:25)
жена, робот

Предсказания за следващите 110 години

За да отпразнува 110-ата си годишнина, списанието Popular Mechanics публикува невероятен списък със 110 прогнози за следващите 110 години, разделени по десетилетията, в които ще се случат.

Например през следващите 10 години от списанието вярват, че технологиите за превод ще станат толкова усъвършенствани и евтини, че смартфоните ще се превърнат в универсални преводачи, така че "хората да могат да общуват на всеки език".

Разбира се, целият списък си струва да бъде прочетен, но ето някои от най-любопитните прогнози, които могат да окажат истинско влияние - особено върху живота на жените:

Наночастици, които ще направят химиотерапията далеч по-ефективна


Чрез инжектирането на малки дози цисплатин и доцетаксел директно в злокачествените клетки, мини-реагентите значително ще редуцират болката и страничните ефекти от днешните лечения.

През последните години насоките за лечение на рак на гърдата са се променили, така че по-малко жени преминават през химиотерапия след хирургичното остраняване на разсейките, като това се дължи на факта, че страничните ефекти са силно толкова травмиращи.

Проучванията сочат, че химиотерапията помага едва на 15% от пациентите, които биват подложени на нея след операция. Ала ако тази процедура би могла да стане по-целенасочена и по-малко токсична, лечението на рака на гърдата може да се превърне в един много по-спокоен процес. PM предвиждат, че това може да стане реалност до 2022 г.

Геномите ви ще бъдат разкодирани още преди да се родите


Изследователите от Университета във Вашингтон, ръководени от Джей Шендюр,  наскоро успяха да разкодират предварително генома на ембрион, използвайки слюнка от бащата и кръвна проба от майката (която предоставя свободно движещо се ДНК от детето).

Кръвта от пъпната връв по-късно потвърждава, че разкодирането от учените е достигнала 98-процентна точност. Щом цената на тази услуга спадне, процедурата ще ни дава възможност да правим неинвазивни пренатални изследвания.

Понастоящем зрели хора могат да изпращат проби от собствената си слюнка, за да бъде разкодирано собственото им ДНК от услуги за генетично тестване като 23 And Me. Ала новите тестове ще дадат възможност на родителите да разберат ДНК-то на своето дете, преди то да бъде родено.

Това е постижение, което далеч не е лишено от недостатъци: достъпността на тези тестове може да предизвика и сериозни спорове за това дали да се слага край на бременността или как да се грижим за едно потенциално увредено дете, макар и изследванията да не са сто процента сигурни за крайния резултат от бременността. Според Popular Mechanics тези тестове ще се превърнат в стандартна процедура през следващите 10 години.  

Дрехите ви ще се чистят сами


Китайски инженери са разработили слой от титаниев диоксид, който помага на памучните дрехи сами да се отървават от петната и да елиминират бактериите, генериращи неприятни миризми.

За да възкресите късметлийската си риза след една покер-вечер, ще се налага единствено да се покажете на слънчева светлина.   

Ех, да можеше тази технология да се внедри и в кухненските мивки и пералните. Разликата в домакинските задължения между мъжете и жените продължава да намалява, ала все още не е елиминирана.

Бюрото по трудова статистика на САЩ по-рано тази година установи, че жените прекарват средно 2.6 часа на ден в домакински задължения, докато за мъжете тази стойност е 2.1 часа. Ако технологията може да редуцира времето, което изразходваме за домакинските задължения, може би ще бъде по-лесно да ги разделяме поравно с партньорите си и да прекарваме повече време заедно.

Поне що се отнася до самопочистващите се дрехи обаче, те също могат да бъдат реалност до 2022 г.

Медицинските сестри ще станат роботи


До 2045 г., когато броят на възрастните хора (над 60 години) ще бъде по-голям от този на младежите (15-годишни или по-малко), за първи път в историята болниците ще използват роботи, които ще се справят с хроничните проблеми, свързани с липсата на персонал.

Новите сестри ще имат физическата силата да повдигат пациентите и да бутат колички с храни и консумативи. Инженерите в университета "Purdue" са още по-амбициозни и в момента работят над хирургични сестри-роботи, които ще асистират на лекарите по време на операция.

Макар че броят на мъжете в тази професия расте, това си остава област, доминирана от жените, какъвто е случаят и с домашните медицински помощници. Точно както механизацията (и аутсорсингът) се отразява негативно върху заетостта при мъжете в производствената сфера, възходът на роботизираните медицински сестри може да доведе до безработица в сектор, където жените от дълго време доминират.

Винаги е приятно и забавно да си мислим, че бъдещето ще създаде нови и вълнуващи професионални области. Това е така, но съществува и рискът много други професии да се превърнат в отживелица и жените трябва да са подготвени за това,  докато правят планове за бъдещето си. Списанието Popular Mechanics смята, че сестрите-роботи ще ни сервират вечерята в болниците към 2062 г.

Oще: генетика  гени  днк  медицински сестри  наночастици  предсказания  тестове  учени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

7 skd911 | 30.12.201203:05

По интересният въпрос е след колко време... всички работни места ще бъдат заети от машини.... не само медицинските сестри.

Ние ставаме все по бързо ненужни, въпросът е обаче какво ще правят шепа богаташи, с милиони роботи и безработно население. Ако хората живеят в мизерия.. какъв ще е смисълът на машините които сме създали.... не ги ли създаваме за благоденствие?!

Някога хората са били необходими за да създават благоденствие за богаташите и управниците, когато вече не са нужни какво ще стане, геноцид ли ще направят, за да се отърват от "ненужните".

Още по интересно е колко време след като се отърват от "бедняците", след това машините ще се отърват от техните господари по същия начин и по същите причини.... та нали те в крайна сметка ще са техни творения и ще правят това на което са научени, ако видят геноцид, ще направят геноцид. Човечеството съвсем скоро ще бъде изправено пред големи трудности и то не заради икономически недоимък, а заради икономическо благоденствие с което днешната система не може да се справи, защото то не работи по методите на вчерашния ден. Днес 1 човек може да произвежда колкото 10 000 души преди 100 години.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 28.12.201216:01

Von Bl/3/,какво в същност искаш да кажеш?Помисли малко,моля те! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

5 Зеленото човече | 28.12.201210:32

Едва ли някой може да направи подобни прогнози. Жалко, че не може да поживеем повечко, че да видим
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

4 Зеленото човече | 28.12.201210:32

Едва ли някой може да направи прогнози за тези неща... жалко, че няма да поживеем 220 - 300 години, че да видим Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

3 Von Bl | 27.12.201215:27

И на трудности са устойчиви и на венерически заболявания също, справка: К. Маркс muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.10.2010, 23:44

2 Charles Grant | 27.12.201212:39

Гледам при вас автоматичният превод на статиите е факт:

"страничните ефекти са силно толкова травмиращи."

The side effects are hardly traumatic - трябва да се преведе: страничните ефекти не са травмиращи
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 26.12.201217:37

Материалният прогрес убива човечеството.И колкото по-бързо се развива, толкова по рано ще изгасне човешкият вид.Освен ако някой не се наеме да твърди,че във Вселената единствен вечен продукт е човекът.И капиталистите вече разбират,че да разделят хората на богати и бедни води до смърт и за двата полюса.Разликата е,че бедните са по-устойчиви на всякакви трудности.
   

оценка

+2 -3