Единение вдясно, но без вождизъм | webcafe.bg
Webcafe

Единение вдясно, но без вождизъм

Екип на Webcafe.bg
23.06.2013, 20:00 (обновена 25.06.2013, 08:25)
Прошко Прошков

Снимка: © Proshkov.com

Прошко Прошков: Ще ни отхвърлят, ако шикалкавим

Първият български парламент без дясна партия от 10 ноември насам вдигна с решенията си десетки хиляди на бунт. Преди партийните провокатори, по улиците излязоха тези, които избирателната система, разприте вдясно и като цяло омерзението от българската политика остави без представителство в Народното събрание.

И темата за нова десница се върна в дневния ред, пришпорена от събитията. Дали ще е факт до края на лятото? Всичко зависи от процесите, които текат без афиширана публичност - и от порцията компромати, чийто спусък също ще бъде дръпнат скоро от един определен кръг медии, за да попречат на процеса.

По темата "нов десен проект" се обърнахме с едни и същи въпроси към няколко личности на дясното. Може и да се изненадате, но всички те до един смятат, че условно наречената "нова десница" е възможна и че проблемът не е лидерски. И до един не виждат място за ГЕРБ в този формат.

Започнахме с Радан Кънев, председател на Демократи за силна България (ДСБ), евродепутата Надежда Нейнски, днес продължаваме с Прошко Прошков, говорител на "Движение България на гражданите".

Възможен ли е нов десен проект и в какъв формат - коалиция или нова дясна партия?

Мисля  си за платформа, обединяваща нормално мислещи хора - партии, граждански  организации, отделни личности със собствен авторитет и безспорен принос  и почтеност. Положителни примери има, подобна гражданска плаформа изведе Полша напред.

В какъв срок го виждате?

Енергията на непредставените в политиката представители на почтеното, работещо,  прогресивно общество дава знак. Това общество желае да изтръгне държавата от ноктите на олигархията, желае да дръпне завесата на  задкулисието, да отвоюва правила за да може да консумира правата си и да  създава продукт.

Протестите и исканията на  хората съкращават силно срока, в който трябва да се действа, а не само  говори. Най-голямата опасност ще бъде, ако не сме научили грешките на "десните" лидери от прехода, ако започнем да се напреварваме във  вождизъм, договорки, разпределение на квоти и други типично лабораторни партийни разговори, които доведоха десните сили, макар и разумно говорещи и даващи алтернатива, в политически микроорганизъм. Лабораторията създаде микробите. Сега трябва отдолу нагоре, със смирение и следвайки волята на непредставените хора.

Катализатор  ли са днешните протести за обединението вдясно?

Протестите катализираха много повече от всяко провеждане на избори. Макар и по-малко на брой от гласуващите, протестиращите не носят количествена  промяна, изразена в промяна на парламентарната конфигурация, а  качествено нова заявка.

Това е отговорност за всички нас, да разчетем  правилно тази заявка, да работим не за обединение на проценти или  откриване на формула за съживяване и оцеляване на политици, а кауза,  представляваща изолираните прогресивни хора.

Коя  от съществуващите в момента формации има сили и потенциал да изнесе на гърба     си подобно обединение вдясно?

Никой  не следва да се опитва да носи знамето, нито партия, нито личност. Трябва единение в смисъла и общи действия. Засега толкоз. Без вождизъм. Обществото, за чието доверие се борим, е развило имунитет срещу фалша и ще ни отхвърли, ако шикалкавим.

Кои партии смятате, че може да се обединят     около тази идея? Има ли и къде, ако го     виждате, е мястото на ГЕРБ?

Не бива да допуснем ГЕРБ да си закачи за пореден път значката "десница" и да излезе от изолацията, в която протестът го запрати. Не трябва да се  превръщаме в цивилизованото лице на доскорошния режим.

Хората от площада не протестират, за да заменят Пеевски с друг подобен, КТБ с друга банка,  не искат връщането на каратисти в енергетиката и на Цветанов в личния  си живот. Борисов не е алтернатива на БСП, освен в гротескна  полулистична плоскост - на повърхността.

Дава ли заявка за ново начало обявеното следизборно оттегляне на лидерите на ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите"? (До момента това реално е направил само лидерът на ДСБ Иван Костов, на чието място националният форум на партията избра Радан Кънев. Бел.р.)

Сега хората дават заявки, никой друг. Сядаме на масата, не виждам друго  решение. Сега е времето, тук е мястото, не може повече смислените хора  да са наблюдатели на политиката, а нефелни и безотговорни типове,  собственост на олигархията да разпадат държавността от година насам!

Как десните политици биха могли да си върнат доверието на обществото? Моля, очертайте първите три най-важни според Вас стъпки.

Почтеност,  смирение, диалог и отворени очи - дълго се взирахме само в пъповете си. Това не са стъпки, но са необходимо условие, за да се изпълни  достатъчното - да се роди платформата и каузата, на която да пренесем кадърните и независимите от площадите в управлението на България.

Oще: вдясно  движение българия на гражданите  дясно  обединение  общество  олигархия  платформи  прошко прошков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.06.2013, 15:44

13 Joseph Levi | 25.06.201315:48

Кога би тежала думата на г-н Прошков (било то изцяло, наполовина, или на 1% например)? Само ако след смяна на политическата си принадлежност беше напуснал изборната си длъжност, придобита благодарение на предишната му политическа сила. Иначе? Дори да е гений, умен, във всякакъв друг смисъл порядъчен и пр. и пр., тежестта на думите му е 0 (нула, зеро).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.06.2013, 10:01

12 Boris Vounchev | 25.06.201310:05

Този път обединението няма да е сбор от лидери, които ще махат със знаменца от подиума, а срещу тях ще седят народните маси и ще ги приветстват. Този път демократично и либерално мислещите ще се обединим около интересите на цялото общество и принципи и правила на управление, сред които основното ще е моралът и почтеността на всеки политик. В този смисъл не всички сегашни политици от дясното ще бъдат достойни да ни представляват. България е малка държава и вестите кой какви ги върши като управленец, с кого седи на една маса, как се държи и колко харчи бързо се разпространяват...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

11 daysydogy | 24.06.201322:40

А Владо Каролев по-добре да си мълчи, щото помня колко наперени бяха на диспута със СДС в хотел Хилтън и какви ги надробиха после - жалка работа Каролев - гледай си бизнеса и не се навирай там, където си се обос......
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 24.06.201322:24

Трябва да си голям комплексар щом ти прави толкова кеф да риташ по някакво умряло куче.
Живота ти се определя от Бойко и Станишев, а не от някой си Радан....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

9 impact | 24.06.201321:21

Да, добри политици са след като успяват да накарат толкова народ да им даде гласа си.
А народът НЕ Е изгонил първия, той използва демонстрациите като повод да слезе от горещия стол на властта, за да вземе повече гласове на изборите. Както и стана. Което беше мъдър политически ход! А какво стана със сините мушмули на същите тия избори? Съумяха ли да се възползват от народното недоволство? Не. Изпаднаха зад борда ВЪПРЕКИ толкова търкалящи се по улицата гласове на неориентиране недоволни хора. Некадърници. И сега ще ми дават акъл. Смее се
Тоя Радан да не слуша провалени вождове, а да си събере акъла и да направи НОВА ДЕСНИЦА БЕЗ СТАРИ КУ*ВИ!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 24.06.201318:24

Не разбрах Бойко и Станишев добри политици ли са, щом по тази скала са отгоре, а народа изгони единия, сега е на път да изгони и втория?
На тоя въпрос си пропуснал да отговориш май
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

7 impact | 24.06.201317:43

Ето я скалата, по която се оценяват политиците:
http://results.cik.bg/pi2013/rezultati/index.html
Смее се
Ако направите по една графика на изборните резултати на ДСБ и СДС от последните 15 години ще видите какви смешници са ръководели тези партии. И стигнаха до логичния си край, извън Народното събрание.
Та на какво могат да ни научат тези хора?
Относно това кой колко е оплют, знаем, че оплюването няма нищо общо с политическите качества. Но когато един политик губи гласове с всеки следващ вот, това вече говори за липса на качества. Просто е Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 24.06.201317:27

Импакт

По коя скала се оценява кога един политик е успешен?
Ако Прошковците и незнам си кой са неуспешни заради слабите резултати, то Бойко и Станишев са успешни, щото печелят. А народа ги гони с камъни.
Малко се обърквам тогава кой политик е успешен - ще помогнеш ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 24.06.201316:43

Единението не може да бъде на всяка цена - единствено ДСБ имаше някаква що годе ясна идея за икономическа политика и всяваше доверие, че поне реално ще се опита да я провежда (дали би могло е много различна тема). Хора, като Прошко избраха надеждите за по-добро позициониране пред преследване на целите на партията, към която принадлежеше. Обединение с такива просто ще повтори историята на старото СДС и то в най-добрия случай. По-вероятно е да отблъсне много хора и дори и да влезе в парламента да е върху резултат от хора, които не са категорично десни, а прелитащи - същото като ГЕРБ и колко много други партии. Колкото и да се присмиват на ДСБ, това е единствената партия, за която може да се каже, че е от ден първи продължение на електората си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

4 impact | 24.06.201316:33

Нещата вдясно са пределно прости:
Напоследък ни заливат с мозък ДОКАЗАНО НЕУСПЕШНИ сини политици.
Прошковци, костовци, надежди, всички да ходят да си копаят градинките, политиката показаха, че не я могат.
И не се хабете да коментирате подобни материали.
ТЪРСИ СЕ СИН МЕСИЯ!
   

оценка

+0 -0