Интелектуалецът тормози властимащите по същия начин, както придворният шут | webcafe.bg
Webcafe

"Двойниците" на интелектуалците*

Дойче Веле
18.10.2011, 12:36 (обновена 19.10.2011, 07:31)
Мартин Карбовски

Снимка: © Viewsofia.com

Проф. Александър Кьосев: Шоумените се нагърбиха с несвойствени функции, те са "двойници" на някогашните интелектуалци...

Що е то интелектуалец и има ли го у нас? В България истинските интелектуалци се топят като пролетен сняг. По инициатива на Австрийското посолство в София миналата седмица се проведе дебат на тема "Влиянието на интелектуалците и хората на изкуството върху формирането на общественото мнениe". В нея участваха френски, австрийски и български историци, публицисти и политолози. Николай Цеков проследи дискусията.

Във Франция смятат, че интелектуалецът е творец, ангажиран с лечението на обществените язви, обобщава известният френски историк Жан-Франсоа Сиринели. Интелектуалецът тормози властимащите по същия начин, както навремето придворният шут.

Има обаче съществена разлика. Шутът стига до своите откровения и абсурдни истини най-вече в резултат от безразсъдството и лудостта, докато интелектуалецът черпи своята власт от разсъдъка, разума и личната си независимост. Според професор Сиринели златното време на интелектуалците от 19-и и 20-и век вече е изтекло.

Що е то български интелектуалец?

И професор Александър Кьосев от Софийския университет смята, че "златното време" на българските интелектуалци от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век е безвъзвратно изтекло.

"Тогава България имаше за президент - философ (д-р Желю Желев - бел.р.), а за вицепрезидент - поетеса (Блага Димитрова - бел.р.), и двамата известни със своето дисидентство по време на комунистическата диктатура. Начело на правителството пък беше юрист-психоаналитик (Филип Димитров - бел.р.)", припомня Кьосев.

Интелектуалците вече не се чуват, защото се оказа, че мнозина от тях изобщо не са интелектуалци, смята професорът. "Комерсиализацията на медиите, особено на телевизиите, направи от ток-шоутата единственото подобие на някогашното интелектуално говорене по проблемите на обществото.

Шоумените, които водят тези предавания, се нагърбиха с несвойствени функции, те са "двойници" на някогашните интелектуалци", смята Александър Кьосев и дава за пример Слави Трифонов и Мартин Карбовски.

Все по-малко български интелектуалци се ангажират да защитават обществения интерес. Една от причините е разцветът на медии с неясни собственици, които са зависими от олигархични кръгове. Разбира се, положението се влошава и поради всеобщото пожълтяване на медийното пространство.

А новите социални мрежи и мобилните комуникации въвличат сегашните поколения в съвсем нова форма на обществения дебат, който няма нищо общо с мечтата на някогашния интелектуалец за обозримо публично пространство.

"Донякъде неговата функция е поета от цяла плеяда млади блогъри, чиито изключително силни и проникновени мнения и послания дирижират дебати по интернет. Но за тях, уви, ние знаем все по-малко...", казва Кьосев.

Твърде черногледи интелектуалци?

Едни се оплакват от липсата на интелектуалци, други - от острото им перо. В Австрия например медиите, а и обществото все питат: "Защо нашите интелектуалци не пишат по-оптимистично, защо все подминават хубавите неща и ровят из обществените клоаки"?

Според известния австрийски писател и публицист Роберт Менасе в страната му непрекъснато блика възмущение срещу "провокациите" на интелектуалците, които уж все "обругавали" родината си.

*Заглавието е на Webcafe.bg. Оригиналното е "Българските ерзац интелектуалци".

www.dw-world.de

Oще: александър кьосев  интелектуалци  общество  шут 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

10 osho | 24.10.201116:05

Споделям мнението на Дойче веле, въпреки че в известен смисъл звучи като вопъл по една вече преживяна ситуация. Да я търсим в същия и вид в нашето съвремие няма особен смисъл, защото реалностите, средата, публиката, технологиите са други. В света на Фейсбук, образът на мъдреца вече не е същият и той отдавна не обитава самотната планина.

За съжаление, "двойниците" (макар това да е силна дума) са тук, защото "оригиналите" липсват. Тяхната липса е функция на собственото им бездействие, не толкова на средата. Малко ми звучи като онова вайкане на естраните певци, че никой вече не тачел този стил и те горките били набутани в килера. В килера са и интелекталците, такива каквито сме свикнали да си ги представяме - с тирантите, папионките, очилата, саката от туид и с ръкописа на поредната монография в джоба.

Да, на тяхно място може и да се застанал Карбовски, спретнат в небрежарска тениска с надпис Te Quiero Puta, обаче срещу разрошения му и провокативен, но болезнено красноречив похват имаме какво - Съюзът на Българските
Художници, чийто спор да връчат ли почетно членство на премиера, конкурира по безумие средновековния дебат между католическите клики колко ангели могат да се поберат на върха на една игла. Що за култура и обществено съзнание могат да възпитат те?

А и мисля, че Сашо Кьосев неправилно поставя на равна плоскост
един герила журналист като Карбовски и образа на интелектуалеца като изразител на общовалидни тези и ценности. Защо е намесил и личността на Слави Трифонов, съвсем не знам. Сравненията му са малко несъвместими.

Последните смислени, принципни, морални и вдъхновяващи думи на интелектуалец към общността, които чух, бяха в речта на ректора на Софийския университет - проф. Боян Биолчев към новото попълнение студенти в началото на тази учебна година. Благодаря му за тях. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

9 niemen | 20.10.201113:32

"Тогава България имаше за президент - философ (д-р Желю Желев - бел.р.), а за вицепрезидент - поетеса (Блага Димитрова - бел.р.), и двамата известни със своето дисидентство по време на комунистическата диктатура. Начело на правителството пък беше юрист-психоаналитик (Филип Димитров - бел.р.)", припомня Кьосев.

Сега имаме министър-председател пожарникар, а за президент се стяга някакъв, който учил в МЕИ, но станал строител и е чувал за Стефан Стамболов. Нека споменем и ярките интелектуалци, бившия милиционер Цв.Цв. и изискания в изказа си Веждичката. Ех, няма хляб в това, да си интелектуалец в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

8 My Majesty | 18.10.201119:51

В България малкото останали интелектуалци ве биха са унижили да участват в режисирани и водени от нахални простаци предавания. Не че нахалните простаци биха ги поканили.
Мартинчо Гарбовски спрях да го гледам откакто нахално започна да заявява, че ни показвал Николета Лозанова, защото ние сме искали да я гледаме Шокиран Шокиран Шокиран Шокиран И не само заради това- от подмазване на герберите очакватмда им направи по едно фелацио в ефир. Може да извика и Цветанка Оризова да му помага. Какви интелектуалци, какви журналисти- Тотална пошлост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 18.10.201119:37

Сладоледа Смее се, много вярно за съжаление!
Докато не се роди поет и философ-син на олигарх, няма да има интелигенция. Не върви някакси в днешно време да си беден и да си интелигентстваш, направо ти се отщява, или поне на жена ти Усмивка. А да пееш на някого на ушенцето е хм, доста изнасилено вдъхновение, примери много, уви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 18.10.201116:18

Рапърите и футболните форумни запалянковци са според меннай-големите интеуектуауци!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 18.10.201115:42

Ето ви един интелектуалец... Смее се

http://theakiki.blog.bg/zabavlenie/2011/10/03/vypros-s-povishena-trudnost.829511
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

4 Ближи си сладоледа | 18.10.201115:38

Бедата на наш'те интелектуалци, е че са толкова интелектуални, че като го лапат го фащат със салфетка.

Обикновено тази порода хора живеят в извънземна орбита, те толкова са се откъснали от реалността, че стават неадекватни на случващото се. Но пък за сметка на това, да живеят клакьорите, те успешно въвеждат в заблуждение по-горе споментатите, че са много, ама много къ да гу кажъ, интелектуални. Ама ко толку, нали и те трябва да имитират неква дейност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 14:55

3 Marta Bozhikova | 18.10.201114:56

Ето нещо интересно в този ред на мисли: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=743207 - откъс от книгата на проф. Марко Семов “Когато сами си сваляме гащичките...”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2011, 12:58

2 Alexander Todorov | 18.10.201113:46

Последните интелектуалци у нас бяха Радичков и Ралин, лека им пръст. Останаха само вечните мрънкалници - Недялко Йорданов, Стефан Цанев...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

1 Аз008 | 18.10.201113:39

Ха-ха, интелектуалци! Ха-ха, дисиденти! "Радиото" май наистина е безвъзвратно остаряло. Спете сладко, ДВ Много щастлив
   

оценка

+0 -0