Използвай илюзията си | webcafe.bg
Webcafe

Използвай илюзията си

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
18.12.2013, 17:25 (обновена 14.10.2016, 12:47)
Сянка на българин

Краят на годината е най-подходящ за напусналите ни...

Навремето Гънс извадиха един емблематичен за моето поколение двоен албум, наречен загадъчно Use Your Illusion. Скъсвахме го от слушане, учехме текстове, припявахме рефрени, но така и не проумяхме какво трябва да значи заглавието.

Да използваш илюзията си няма много смисъл. Можеш да използваш въображението, мечтите, плановете си, но илюзията значи, че всичко е лъжливо и ти го знаеш.

Как откриваш полза в нещо, което те заблуждава, че дори го превръщаш в свой инструмент?

Даже текстът на едно от парчетата, от което е извадено заглавието, не хвърляше достатъчно светлина.

В него буквално се казваше: "Можеш да използваш илюзията си, остави я да те заведе където ще; живеем и се учим и после понякога е по-добре да си тръгнем". Аксл беше пълен с хероинова мъдрост, така че и тази сложихме в графата на красивите безсмислици.

Връщаме се толкова назад по две причини. Едната е, че краят на годината е най-подходящ за ретроспекции; а другата са илюзиите, от които масово си тръгнахме през 2013. Това не беше първото ни скъсване с тях, няма и да е последното.

В навечерието на Новия век президентът Стоянов държа една пламенна реч, в която призова за затваряне на "фабриката за илюзии". Подобно на много други държавни предприятия поддръжката й беше скъпа. И точно като тях, въпросната фабрика беше раздробена и приватизирана, че чак самият Стоянов се хвана на работа в един от цеховете й.

Производството на илюзии не спря, само директорите на поточната линия се сменяха: царопремиери, московски европейци, сарайтарикати, еврокаратисти. А ние масово си купувахме илюзии и си ги слагахме по стените, точно като лирическия герой в онова вехто парче.

През 2013 във фабриката стана авария. Объркаха някакъв етикет и потребителите се разлютиха. Халетата бяха щурмувани с щиковете на непоносимостта. Това изненада началството, то усети грешката с етикетите, но още не беше успяло да пробута цялата си продукция от илюзии. Те бяха готови да спрат старото производство и да го сменят с ново.

Но кое е новото, какво желаят клиентите?

Затова и основният въпрос през изминалите месеци беше: а какво предлагате, какво ще стане после. Дайте ни насока за илюзията, която желаете и ние ще я произведем. Един пловдивски цензуроборец дори започна да проучва пазара с новите си продукти. Но в тази фатална година явно хората предпочитаха първо добре да натрошат старите илюзии, преди да си купят нови.

И така доста илюзии бяха направен на парчета: илюзията за недосегаемия премиер вседържец и за демократичния му наследник; илюзията за експертната мощ на марионетките и тази за контрола на Сокола и неговите бисери; илюзията за принципността на родния бял националист, който се оказа, че подобно на Ботев жена си обича на второ място, но на първо обича най-много себе си; илюзията за духовната и физическа импотентност на Църквата - излезе, че духовенството все пак притежава сериозен потенциал да се променя, но уви, някои духовници притежават и сериозна потентност.

Отиде си илюзията, че сме гостоприемни и великодушни спасители на прокудени, с която толкова обичахме да се киприм. Нищо не остана от илюзиите ни през 2013, използвахме ги до една, за да ги мятаме по институциите и отказвахме да си купим нови, пък били те и реформаторски.

С право ни се чудят прагматиците. Те знаят, че човек не може да живее без илюзии и догодина вероятно ще се сдобием с нови, подобрени, но също толкова фалшиви. И за пореден път равносметката в края на годината ще покаже, че не сме използвали правилно старите; тръгнали сме си от тях, живели сме, но нищо не сме научили.

Самите равносметки също са илюзия - заблуждението, че можеш да правиш изводи от грешките си, като единственият извод е, че вероятно ще ги повториш при първия сгоден случай.

Затова в края на тази интересна година зарежете анализите и мъдруването, ние сме обречени да сме ползватели на илюзии, но упорито отказваме да си дадем сметка за това. В момента, в който го приемем, ще започнем да използваме илюзиите като инструмент. Не знам това ли искаше да каже Аксл, но двадесет години по-късно аз така го разбрах.

Oще: 2013  илюзии  ретроспекции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 23.12.201317:51

Нещо ме пускаш по пързалката на хедонизма с тая теория за "зоната комфорта". Някак си ми звучиш измамно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

4 Борката | 23.12.201312:22

@3
Състоянието на вътрешно равновесие,@мир и покой@,е състояние,което не бих препоръчал.Ежедневното излизане от зоната на комфорт е задължителен двигател за може би не бързото,но стабилно и постоянно елиминиране на илюзорното пространство.
Случая , който може би имаш предвид е изключително дефицитен и представлява цялостно избягване на зоната на комфорта , като рутина, иначе не е валиден или поне не преследва целите на константното развитие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 23.12.201310:14

Мисля, че е време не просто да ползваме илюзиите си, а да ги предефинираме. То на този свят всичко е илюзия; материално благополучие, национална принадлежност, социално положение, икономическия ръст... всички тези неща са плодове единствено на въображението, макар разни индивиди да се кълнат в тях като в абсолютни истини.
Но в нашенски условия има известен дефицит на градивни качества. Като например доверие и умереност. Те са подменени от агресия и мерзост. И понеже негативните качества са зле възприемани, идва ред на илюзиите; че агресията е по вина на другите, които не разбират твоята "прекрасна същност". И тогава се почва голямото надлъгване за илюзията "кой е по-прекрасен".
И действително, най-добре е да ги изоставиш. Просто те пречат и тежат. Връщането към началното състояние на покой и равновесие е далеч по-добро решение.
А спрямо онези, които са твърде настоятелни в проповядането на техните собствени илюзии, винаги е възможно да бъдат облъчени с малко повечко чувство за вина. Глупаците много обичат да се връзват на глупости. Те винаги са отворени към злоупотреба с тяхната невменяеност. Това е да използваш илюзията, но не своята!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 20.12.201309:04

Според радио"Хоризонт" има окло 10 групи забранение за тонрежисьорът-музика на "капиталистически държави".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

1 Борката | 20.12.201307:36

Чипа е за смяна,Драго...
Илюзията ,като очакване е белег на овчето стадо.За съжеление!Овцата пощади вълка , който беше изял половината стадо и очакваше похвала от овчаря.Получи само смеха на вълчата глутница.Иска й се да я заведат на паша,а после да я заведат в кошарата,но лошото е,че не по-малко й се иска да я издоят и подстрижат.
Революцията беше овча,метросексуална и нежна...,а възпитанието на политическата пасмина се осъществява с ярки примери.Еле па на нашата.
   

оценка

+0 -0