Мъжете и жените мислят различно - и не, това не е сексизъм | webcafe.bg
Webcafe

Мъжете и жените мислят различно - и не, това не е сексизъм

Webcafe, по "Глоуб енд Мейл"
10.08.2017, 18:43 (обновена 14.08.2017, 14:22)
mr robot

Скандален сексизъм и женомразие - това са само част от обвиненията, с които беше засипан Джеймс Дамор, уволнения инженер от Google, който разкритикува културата на политическа коректност в технологичната компания. Той твърдеше, че разликата между броя на мъжете и жените, работещи в Google, не е резултат от дискриминация, а от вродени различия в интересите на жените.

Бележката, която Дамор разпространи, доведе до бурно възмущение както от ръководството на Google, така и от външни коментатори. Инженерът беше отстранен от длъжност незабавно, а вицепрезидентът на компанията по въпросите на многообразието Даниел Браун го обвини в „поддържане на грешни стеротипи за половете".

Всъщност, текстът на Дамор все пак е обективен и фактологично точен - независимо от това как е представян по медиите. Научните изследвания потвърждават, че съществуват разлики в мозъчната структура на мъжете и жените, които водят до разлики в интересите и поведението ни, казва д-р Дебра Со - изследовател на половете и невробиолог от Торонто, в статия пред "Глоуб енд Мейл".

Както се споменава в бележката на Джеймс Дамор - интересите се определят от пренаталното ниво на тестостерон в организма. По-високите нива на тестостерон спрямо естроген имат връзка с предпочитанията на човека към механиката, като съответно обуславят интереса му към професията в зряла възраст.

По-ниските нива се свързват с предпочитания към работа и дейности, свързани с хуманитаристиката.

Затова мъжете обикновено преобладават в дисципилините, свързани с природни науки, технологии, инженерство и математика.

Доказателството за тази хипотеза се вижда при момичетата, при които е установена вродена надбъбречна хиперплазия - генетичен дефект, който води до производството на по-голямо количество мъжки полови хормони в организма още преди раждането. Тези момичета демонстрират предпочитания към играчки с колела, типични за момчетата. Поведението им не се влияе от това, че родителите им ги поощряват да си играят с кукли, вместо с камиончета, например.

За мъжете, които се интересуват от типични за жените занимания, се предполага, че са били изложени на по-ниски нива на тестостерон преди раждане.

Отново - тук става дума за интерес към развитие, а не за (не)способност.

Няколко нови изследвания в областта на генетиката показват, че тестостеронът изменя програмирането на невронните стволови клетки, като води до полово обусловени различия в мозъка още преди да е завършило развитието на организма в утробата.

Това допълнително потвърждава, че интересите ни се влияят по-силно от биологични фактори, отколкото от усвоени навици или от въздействието на общността, в която се развиваме.

Много хора направиха опит да опровергаят аргументите на Джеймс Дамор, твърдейки, че те противоречат на "последните научни изследвания". Истината е, че от хиляди проучвания, проведени през последните десетилетия, само един доклад от 2015 г. поддържа хипотезата, че мъжкият и женски мозък са съставени от уникални „мозайки" от функционалности, които не могат да се разграничават по полов признак. Впоследствие тази хипотеза беше оборена от четири научни изследвания.

Едно от тях прави анализ на данните за мозъчното състояние от оригиналния доклад, но учените доказват, че полът на един мозък може да бъде правилно идентифициран с точност между 69 и 77 процента.

Естествено, съществуват отличия на индивидуално ниво. Това не означава, че средата не играе роля в оформянето ни като начин на мислене и интереси.

Но да се твърди, че няма никакви разлики между биологичните данни на мъжете и на жените, когато се гледат групови средни стойности, или че културата има по-голямо влияние от генетиката, просто не отговаря на реалността.

Има изследвания, които показват, че обществата, толериращи по-голямото равенство на половете, всъщност се стига до по-големи разлики между броя на мъжете и жените в дадена професия. Причината е, че тези общества дават свобода на хората да избират сами работата си на база на това какви занимания им доставя по-голямо удоволствие.

Затова Джеймс Дамор е прав: стремежът към достигане на 50% квота на жени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, е нереалистичен. Колкото повече се уравновесяват условията за работа и заплащане на мъжете и жените в развиващите се държави, толкова повече разминавания ще има между изкуствено наложените планове и реалното състояние на пазарад на труда.

Тази тенденция се наблюдава и в областта на личностните особености. Независимо какво се опитват да ви убедят критиците на Дамор - средностатистически жените имат по-висока склонност към невротичност и конформизъм, и по-ниска устойчивост на стрес.

Някои хора умишлено отричат научните данни, защото се опасяват, че те ще бъдат използвани, за да се оправдае изолирането на жените извън сферата на високите технологии.

Но сексизмът не е резултат от познаването на фактите; той е последствие от това как хората предпочитат да действат на база на известните факти.

Точно срещу това би трябвало да се мобилизира негодуващата тълпа, вместо да отрича биологичната реалност и да се задоволява с персонален „лов на вещици". В крайна сметка Джеймс Дамор беше уволнен от работа, а самоличността му беше разкрита пред целия свят.

Изглежда, на този етап трябва да се притесняваме доста повече за агресията срещу многообразието от гледни точки, отколкото за равенството между половете.

Oще: google  джеймс дамор  дискриминация  жени  защо има повече мъже програмисти  мозък  мъже  сексизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

13 peta_wawa | 13.08.201723:52

Боже, защо не можете да разберете за какво ви пиша!
Прочетох писмото, уважаемия психо говори за average women, съгласна съм че предповитанията, нагласата и начина на мислене на мъжете и жените са различни, това са азбучни истини. Mo жените в гугъл не са аверидж, дори и той го подчертава, те са избирани измежду стотици резюмета и то не от ВП-то по диверсити а от ръководители на проекти. В гугъл работят 19% жени, не 50%. Цели отдели работят по политики които да представят компанията като политически коректна и отстояваща правата на жените, макар чр всички са наясно че жените никога няма да са 50% и това не е беда. Има програми за равноправие и за мъжете мед. сестри и ултразвук техници примерно, макар че в 9 от 10 случая работодалелят ще предпочете жена, защото с нея се работи по-лесно в женски колектив например, или защото пациентите ги предпочитат, но програма и политики ще има.
Писмото обаче е токсично и не може да бъде подкрепено, защото откривайки "Америка" показва само егоизма и нарцисизма на автора си, който не послуша "по-необразованите" си преки ръководители и направи живота на компанията много по-труден, но себе си много по-известен, което е било целта предполагам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 12.08.201721:29

"...в този ред на мисли, само да вметна, че обамбо предаде интернета в ръцете на световното правителство, което е фундаментален разрушителен удар срещу свободата на мисълта и на словото в нета и този акт ще води до още много атаки срещу разума и морала."


а да! не съм съгласен и с по-горното , няма президент на УСА, вкл. банана, който да е казал какво ше правят ФБР и ЦРУ , всяка буква която пиша и в момента бива анализирана и ако е необходимо би била употребена, когато му дойде времето, ако има нужда ....именно поради тази причина Сноудън, банана разстрои който вярваше в свободата и неприкосновеността на личността и тям подобни тинтири-минтири обещани от президентина, та човеко си наби шута и им изказа бакиите
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 12.08.201721:21

фридо

изтриха ми въпроса към теб ще го задам по коректно: правиш ли още динг-донг със ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

10 МарКом | 12.08.201717:23

peta_wawa sucks :-)
Това че са го уволнили не значи че човека не е прав.

И да - " ... ".
(Считай че тук е копирано онова за еволюцията и еволюционно изградените разлики)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

9 Уточнител | 12.08.201713:05

ПРИМЕРИ
Разликите във влечението към разл професии
Между големите математици на вс времена - няколко хиляди, едва ли има 2-3 жени
Между големите композитори - ок 1 000 имена, няма жена,
Между хумористите, пък изобщо няма нито една жена.
Това е защото женският мозък е развил голяма чуствителност към елементите, към подробностите, свръхнаблюдателност (през ВСВ всички дешифровчици на фотоснимки са жени). Докато мъжът поне 2 000 000 години е бил ловец. Ловецът елиминира дребните подробности и в мисълта си изгражда цялото, като предвижда развитието в бъдещето - това е абстрактното мислене...
Горните два примери са за абстрактно (отвлечено) мислене. Противно на разпространеното мнение, не математиката е висша проява на абстрактното мислене, а музиката и най-вече генериране на чуството за хумор. Абстрактното мислене е по-слабо развито сред жените, защото в хода на еволюцията не е им била така необходима...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

8 Уточнител | 12.08.201712:48

http://www.webcafe.bg/id_1582696852/#Comments

Мнението на Войжицки нищо не доказва, това са само емоции. Отдавна НАУЧНО е доказано, че мъжете и жените мислят РАЗЛИЧНО. Има и разлики в устройството на мозъка - полът на детето може да се определи по строежа на мозъка, още в утробното развитие. Нима е чудно - Творецът е създал Човека в Двуединна форма, а не в Единна и в това се корени не само безпределната мъдрост, но и причината за необикновената устойчивост на humani generis... Но ПолитическатаКоректност може да постави в опасност самото съществуване на човешкия род - един от основните тезиси на тази СВРЪХОПАСНА идеология е, че полът няма значение, мъжът и жената са еднакви, а ако не - трябва да бъдат направени такива...*

________________________
*тази теория започва от идеята на Маркузе - късен ревизионист на марксизма от 50-те, като основната му идея е, че трябва да се разруши буржоазното общество, като се съсипе системата от морални ценности; според Маркузе главна роля в революцията ще играят не работниците, които са се обуржоазили, а малцинствата - тук се вкл. жените и всякакви малцинства: сексуални, религиозни, културни и т.н.; Идеята се прехвърля зад океана, в САЩ и се инфилтрира в редица университети по Източното крайбрежие, откъдето започва нов живот по света; ПолитКоректността е най-опасната антихуманна идеология, изобретявана досега, много по-опасна от комунизма, националсоциализма и фашизма взети заедно, тя се разпространявя като раков тумор, чрез възпитанието на младото поколение, което от друга страна става все по-безпросветно, нискоинтелигентно и продукт на масовата култура, инфилтрирана с ПолитКоректност
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 12.08.201710:33

глей ся, папа-уауа, въпросният дамор има степени от трите престижни университета -принстън, харвард и масачузетския технологичен. същият е признат шах майстор във ФИДЕ. работи 4 години в гуглето. неговата началничка по диверситито - какви нови постове имало по службите - другарята ряпа да ръфат - се била учила 3 годинки в мичиганското уни и е назначена на поста преди седмици. сега, аз, като жена предпочитам един високо образован и квалифициран, интелигентен и честен мъж, пред неква парашутистка-номенклатурничка, която да гони такъв мъж, щото е посочил некои научно-обосновани и житейски-потвърдени истини. защото е изгонен затова, а не защото писал доноси срещу конкурентната колежка със същата квалификация и професионални възможности. просто така разбирам феминизма. за наличието на измислените служби в дадена корпорация, само мога да кажа, че това е началото на края - не може специалист да зависи от некъв измислен морален съдник, новоизлюпен партиен секретар. в този ред на мисли, само да вметна, че обамбо предаде интернета в ръцете на световното правителство, което е фундаментален разрушителен удар срещу свободата на мисълта и на словото в нета и този акт ще води до още много атаки срещу разума и морала.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 12.08.2017, 02:41

6 Тинтири-минтири | 12.08.201703:07

peta_wawa, убеден съм, че не сте си и направили труда да прочетете това, което е написал Джеймс Дамор. Той се обявява против това, всяка разлика между мъжете и жените да бъде третирана като резултат от дискриминация или подтисничество на жените. Същото важи и за различното представителство на етносите. Това, че има повече мъже, не значи, че мъжете пречат на жените да са там.

Казва също така, че много от практиките на гугъл са си чиста дискриминация. Етносът да се третирата като предимство при обявите за работа, ако е малцинствен. Същото важи и за пола. Кажете ми peta_wawa, откъде накъде ще е нормално да назначаваш някого просто заради пола или етноса? Това не е ли дискриминация?

Други дискриминационни практики са били курсове и семинари само за определени етноси. Едно много по-съществено нещо е това, което Дамор казва за екипите, които нямат достатъчно diversity. В гугъл работата на такива екипи не бива признавана именно заради липса на diversity.

При положение, че 25 процента, от завършващите Компютърни науки, са жени, колко аджеба трябва да са жените в този бранш? 50 процента? Да не говорим, че в предишните години са били изцяло мъже, които са следвали това. Освен това трябва да се вземе предвид, че значителна част от тези 25 процента, след завършването решават да се занимават с нещо различно, защото не им харесва този бранш.

Относно разликите между половете, които са научно доказани, но очевидно не се признават от политически коректната бригада, какво можем да кажем?

Дамор изтъкна, че има разлики между половете, и беше уволнен. Много е интересно, как се говори за дискриминация спрямо жените само в сферите от висок стандарт. Защо никой не казва нищо за миньорството, където почти изцяло само мъже работят. Или тухларството?

А какво ще кажат феминистките за броя мъже медицински сестри? Там няма ли дискриминация?

Между половете ИМА РАЗЛИКИ и не е нормално да се толерира това мислене, че всяко неравенство между мъже и жени е резултат от дискриминация. Особено неадекватно е да те уволняват за това, че си казал, че мъжете и жените са различни. Да не говорим за левите медии, които без да са прочели мемо-то, веднага написаха откровени лъжи за съдържанието и всички журналисти и феминисти започнаха да повтарят наизуст.

Трябва да се изтъкне и фактът, че медиите масове не публикуваха оригиналния документ, и в началото той въобще не беше достъпен. На 1-2 от местата, на които той можеше да бъде намерен, журналистите бяха написали: ааа, махнахме източниците, защото са линкове на гугъл(а повечето не са). Променихме някои неща, изрязахме това и онова, но ето, прочетете "ОРИГИНАЛНИЯ" документ. Сиреч, вижте, той даже и източници не е дал, ние изтрихме и променихме нещата, така че да изглежда, че казва нещо нередно, вие бъдете възмутени.

БЪДЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ЖЕРТВИ!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 11.08.201716:29

поклон Творение на програмист, без съмнение Смее се ...
Очаквайте скоро "История на цивилизацията и изобщо всичко след големия взрив" от сборен колектив.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

4 gothic | 11.08.201716:02

За пореден път ще цитирам тук коментара на един колега, сложен под подобна статия преди време....


"Еволюцията на нашия вид през последните 2 милиона години е протекла направо скучно. Племето намира пещера : жените и децата се крият в нея, докато мъжете излизат навън да ловуват или събират храна. Съответно естественият подбор селектира различни полезни умения в колективите. Мъжете се разбират с поглед, защото когато се ловува не се говори много. Също така вниманието им е фокусирано върху постигането на конкретна цел. Мотивировката е , че когато не я постигнат - всички стоят гладни. Оцеляващите, са тези с по-голям мозък, който им помага да се ориентират в обстановката . Минута невнимание и ... мъжа остава в търбуха или под копитата на накой звяр в гората.
Жените развиват социални и езикови умения, както и финни моторни движения на ръцете , точно защото еволюират в затворен на ограничено пространство колектив , в относителна безопасност, който колектив отглежда поколението, обработва храната и изработва дрехи и други предмети.
Така че различни умения дават еволюционно предимство на жените и мъжете. Милионите години естествен подбор си казват думата. Градската цивилизация е едва на 5 хиляди години. Рекламата на педалите по телевизията пък е съвсем отскоро. Дайте шанс на дегенерацията да заглади различията, ако това въобще е целта.
Ако разглеждаме обществото като машина с разнородни компоненти, то няма по-ценена или по малко ценна част. По-скоро обществото е верига и е толкова силно, колкото най-слабото си звено.
Точно за това бутафорните конфликти - мъже, срещу жени ; дебели срещу слаби ; пушачи , срещу не-пушачи ; педали/содомисти/освидетелствани засуспендиране на закона за гравитацията. По-скоро преяждащата с власт върхушка използва маргиналите да контролира обедняващата и пролетаризиращата се средна класа. Тоя филм сме го гледали."
   

оценка

+1 -0