По повод един журналистически вопъл за цените в магазина на IKEA или кога журналистите ще се научат да смятат | webcafe.bg
Webcafe

IKEA - преброяване на дивите балъци

Сандо
12.09.2011, 16:52 (обновена 13.09.2011, 11:26)
Икеа

Защо срещу IKEA и защо точно сега? Ами защото идат избори

Не съм като онзи персонаж от "Боен клуб", който се сдобиваше с всички артикули от каталога на IKEA, но ми се случва да купувам разни неща от магазините на шведката марка за домашни потреби и, честно казано, не съм недоволен.

Трябва все пак да се отбележи, че оригиналният дизайн често граничи с оригиналничене, което трудно издържа изпитанието на времето както в технически, така и в естетически аспект.

Колкото до по-обемистите стоки, имайте предвид, че доставките оскъпяват прекалено много покупката, а като се замислите, че трябва да прекарате и доста време да ги сглобявате, желанието ви да се сдобиете с, да речем, гардероб, чието име изглежда непроизносимо, изчезва яко дим. Т.е. съотношението качество/цена на IKEA може все още да еволюира в положителна за потребителите посока.

Изброеното по-горе обаче е въпрос на личен вкус и лично мнение, а в случая бих искал да се произнеса относно бликналия от недрата на българските медии вопъл за несправедливо завишените цени в новоотворения магазин IKEA, които, видиш ли, доказват за пореден път, че ни вземат за "балъци". Вестник "Стандарт" дори цитира цените и прави елементарни сметки, според които всичко излиза два пъти по-скъпо, отколкото в Западна Европа...

И ми стана смешно! Защото разбрах, че журналистите са неспособни да смятат!!! Цената на ЕДИН ГАРДЕРОБ в българската IKEA не са два пъти, ами 18 ПЪТИ по-високи от цената на СЪЩИЯ ГАРДЕРОБ във Франция. Как стигнах до тази сметка ли?

Ами много просто: взех минималната работна заплата в България (138 евро) и тази във Франция (1365 евро), след което пресметнах колко гардероба може да си купи човек с една такава минимална заплата в съответната страна. И ето че един българин може да си позволи по-малко от половин гардероб (0.45), а един французин може да си купи повече от осем гардероба (8.016). Разделих едното на другото и получих 18.

В така създалата се ситуация  е направо глупаво да се тръшкаме заради предполагаемото "несправедливо отношение" на IKEA спрямо българските потребители, защото въпросните потребители просто не са... хъм... платежоспособни и каквито и цени да им се предложат, все ще има поводи за недоволство.

Би трябвало обаче да си зададем въпроса защо българските журналисти не гледат обективно на проблема и защо се опитват да набедят един обикновен мебелен магазин за немощта на българската икономика и мизерното състояние на цял един народ.

Не мислите ли все пак, госпожи и господа журналисти, че преди да претендираме за равни цени, би трябвало да претендираме за еднакви заплати, еднакво производство и еднаква социална справедливост?

Или не ви се гледа истината в очите и предпочитате да канализирате общественото недоволство срещу един продавач на мебели вместо срещу цял низ от правителства, които не само ни вземат за балами, но и направо ни обръщат на маймуни ежедневно.

Защо IKEA и защо точно сега? Ами защото идат избори... Иначе не само мебелите струват прекалено скъпо на българина, но и абсолютно всичко - храни, услуги, здравеопазване, жилища.
И въобще всичко е безбожно скъпо, когато плащаме за нещо без да получим нищо - данъци, парно...

Най-скъпо обаче комай ни струват вестниците без смислено съдържание и държавниците без мисъл за бъдния ден... При подобни примери за разхищение е съвсем логично и безобидно човек да си представи, че бихме платили за един гардероб и малко по-скъпичко. А иначе се живее и без гардероб.

Oще: ikea  гардероб  журналисти  магазин  мебели  минимална заплата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2011, 08:10

67 Хахо | 18.09.201120:04

Ами, не само относително, а и абсолютно са по-скъпи мебелите. Един стол, който си купихме от Румъния за 40 евро, тук е 120 лв. Хайде нЕма нужда! Много харесвам мебелите на Икеа, но ще отида да разгледам, ще си купя най-много някое бурканче с магнитче или друга джвъчка и стига.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

66 Bichkiiata | 18.09.201108:39

Жоре междувпрочем нали знаеш, че съм индустриален дизайнер никакъв проблем да боравя с каквито и да било инструменти не е само с триона и бичкията, за мен важна е формата, функционалността, дъготрайността и осъществимостта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

65 trellian | 15.09.201119:31

оня дето го трият,
зависи какво търсиш, в хола или в стаите и аз не бих сложила техните мебели, но за сервизните помещения са супер - измислени са да оползотворяват добре пространството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

64 Bichkiiata | 15.09.201116:49

Жоре

За мен истината в мебелите у Монреал е в магазините на булеврд Сен Лоран в отсечката от Пин до Монт Роял може би и до Лорие.
Ходя понякога да си ги гледам като на склупторна експозиция има невероятни мебели от Африка, Индия и т.н. но най-доброто е местно произведено: в Квебек-имат силни традиции, но им са скъпи долапите. В масовите вериги отдавна не влизам освен ако не е в обедната почивка да видя какво са пуснали в съседният Germain Lariviеre.
Иначе по Мезоньов в близост до Юнивърсити е диващината на снобите, един приятел бачка там и докат се мотал влиза гледа някаква нощна лампа написано 25 000 и нашият не знам каква асоциация направил пита: Туй във френски франкове ли е? оназ го изгледала втрещено и казала : Не, в долари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

63 strawsPulledAtRandom | 15.09.201111:22

Солар, май съм склонен да се съглася с теб за цената на труда специално при мебелите на Икеа, защото наистина разходите по това перо силно намаляват при големи обеми - наример за дизайн и т.н. Признавам, че досега по навик повече си мислех за някоя малка родна фирма, където нито автоматизацията, нито обемите са подобни. Както и да е, да се оправят мениджърите им, за това им плащат Усмивка

Бичкията, кофти тръпка е това с формалдехидите, и от други места съм го чувал Тъжен Тъпото е, че мебели от масивна дървесина не ми харесват - сигуно звуча тъпо, но е така. Предпочитам съвсем изчистен дизайн, струва ми се, че минимализъм му е името, но не съм дизайнер и не споря Усмивка Та така, хубаво предполага този стил да се ползват естествени материали, примерно дърво, обаче мебелите от дърво не стоят по същия малко по-модернистичен начин като ПДЧ-то. Стоят ми винаги малко по-класически и не ми се връзват съвсем. Освен това се измятат (щото ни е мног окачествен материала...) Не е само до това дали можеш да си го позволиш - мебелите от иглолистна дървесина са по-евтини от някои по-читави ПДЧ-та, дори не споменавам МДФ, разни гланцове и т.н. Но пък не знаеш и лаковете колко са вредни. Специално се бях интересувал от вредните вещества в различните типове лакове, когато си циклих паркета и в крайна сметка, избрах някакъв еднокомпонентен, защото за двукомпонентните полиуретанови пишеше доста неприятни неща. Та така, не е ясно различните байцове и лакове за дърво дали също не са вредни и колко. И въздуха, водата, храната... Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

62 Оня Дето Го Трият | 15.09.201108:53

Вчера разгледах каталога за пръв път - Пълна трагедия
От ИКЕА и една кърпа на бих си купил
Спора с цените за мен става вече без предметен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

61 King | 15.09.201107:53

"Жорка
Последната ми мания е да правя мебели от използувани дървени палета. Подбирам си от дъб, ясен или бук. Не искам да ти казвам какъв ефект има износеното и употребено дърво ( жената беше много против, но като направих шкафа за мивката и миялната машина се шашардиса), отнема време защото е грубо и криво, докато го изправя и го накарам да стане точно както го искам, взема време, но за мен е удоволствие имам празна стая всичките инструменти, правя го на компа и после го осъществявам."

Аха !! Ето че още една енигма бе разкрита !! От коджа време се чудя защо аджеба Бичкията се нарича така, но сега вече знам !!! Той човекът имал слабост към дърводелското изкуство !! Риспект !!

Абе не е лошо да ти кажа, ако си чевръст в ръцете, аз по професия съм зидаро кофражист и тук малко ми липсва радостта от резултата на работата ми:

"Как в път, омълнен с бойни урагани,
последна бомба сменяхме с кураж,
как после из кофражи радостта ни
израстваше етаж подир етаж..."

Както и да е, поне знаем за какво се блъскаме, докато онези бедни дяволи в БГ и това не знаят..

Не знам дали имаш предвид използвани "Палети", но ако е това, то много ми е чудно какво точно може да се направи с тях, те дъските са толкова тънки, абе долу горе с размер на талпа са, ако се сложат на пара със сигурност ще могат да се изправят, но това си ебати усилието. Става за декоративен (битов) стил мебелировка, цвета може да се докара в последствие, но аз си падам по по лъскави и футуристични дизайни.
В БГ си поръчах спалня, скрин (8 чекмеджета), 2 нощни и гардероб с огледални врати (2 на 2), всичко ми излезе над 2000 лв, около 2100.
Тука в Канада си намерих матрак за 660$ (много хубав твърд дюшек - Сили) и мебелировката ми е същата от Икея за 700$, масрафа излезе 1400$ грубо, горе долу същата работа, но българското изпълнение е доста по здраво.
Ходил ли си в JC Perrault да видиш какви работи се продават и на какви цени? Само италианско марково и една софа е 3000$ ебати, спалните почват от 7-8к, ей това е гъзарията за мене, не некви измислени китайски боклуци къде ги купуваме и се гордеем после с тях... Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

60 Bichkiiata | 15.09.201106:47

Пичеве

От мен един акъл, плоскостите от дървесни частици излъчват в продължение на над 10 години токсични газове от видът на формалдехидите. Ако можете да си го позволите наритайте всичко от този материал.

Жорка
Последната ми мания е да правя мебели от използувани дървени палета. Подбирам си от дъб, ясен или бук. Не искам да ти казвам какъв ефект има износеното и употребено дърво ( жената беше много против, но като направих шкафа за мивката и миялната машина се шашардиса), отнема време защото е грубо и криво, докато го изправя и го накарам да стане точно както го искам, взема време, но за мен е удоволствие имам празна стая всичките инструменти, правя го на компа и после го осъществявам.

Икеа за мен в момента си остава източник единственно за купуване на осветителни тела, там лабаво нема. Преди правеха страхотни дъбови маси, но концепцията на Икеа не е за толкова качествени и съответно скъпи мебели и се отказаха, Преди 13 години си бях купил една маса от тях, топ-а е от руски 1.5 инчов "руски" шпертплат, по яко нещо не съм виждал . Краката са направени по системата двоен анкърен болт в ъгловата сглобка което е и с най-висока устойчивост от всички измислени комбинации за захващане краката към рамката Вече не виждам да се правят тези маси от никой в средният клас мебели. Сега имаме една къстъм мейд дъбова квебекарска не е лоша но не е същото добиче...

Икеа имат също така несравними с другите фирми качествено/ функционални и ниски цени в цялостното кухненскот обзавеждане, там също се ползува дъб в много от концепциите . Всичко това го казвам за Монреалската Икеа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

59 Manuela Gerenova | 14.09.201121:38

О, Боже мой! В ИКЕА не било по две за лев?! И не било всичкото абсолютно непоклатимо и устойчиво?! Веднага се обадете в съответната комисия. Тия разкрития така ме шокираха, че почнах да си дъвча едната джапанка неусетно.
Аз пак ви казвам - опомнете се.
Каталогът на ИКЕА е в скута ми (гледам да не си изплюя джапанката връз него). Доста приятен диван е 300 лева. На фирми като Явор и подобни български изстъпления най-големите тупузи са по 600-800. И двата няма да ме надживеят. Което поне за мен не е някакво много велико и скандално откритие.
Цялата тази истерия я подкара един от двата жълти всекидневника. Както винаги всички се вързаха. А работата на журналистчетата е била да намерят два стола и една подложка за тоалетна чиния, дето са по-скъпи и, краааааааай, скандал, ужас, смърт, безумие, убийте децата да не се мъчат.
Съжалявам за изблика, но вече почва здраво да смърди на соц, а като ми засмърди на соц и съм необмислено рязка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2011, 17:42

58 петър4o | 14.09.201119:16

Мебелите от ПДЧ в къщи и аз си ги направих и смея да твърдя , че ми излязоха по-евтино и по-оптимално разположени в стаите, ама това с диванчета, столове не става. Някои неща просто си искат големи обеми - опитайте се да си изпържите 3 пил. бутчета, да си направите хамбургер или дори да си опечете баничка (с кори направени от Вас) за 1 лв. - оставете корпорациите да се развиват, че имат мениджъри да хранят
   

оценка

+0 -0