Правителството има сериозни проблеми със събираемостта на приходите | webcafe.bg
Webcafe

Хеликоптерите не ловят ДДС

Eкип на Webcafe.bg
19.06.2011, 20:17 (обновена 21.06.2011, 15:11)
Хеликоптер

Казано честно, нещо не е наред...

Цифрите показват, че това правителство има проблем със събираемостта на данъците. Ако за първите четири месеца на 2008 г., тоест по времето на бившия финансов министър Орешарски, приходите от данъци бяха 5.629 млрд. лв., то през първите четири месеца на 2011 г. хората на Дянков са събрали 4.459 млрд. лв., или с над 20% по-малко.

Този рязък спад идва въпреки че за разглежданите периоди БВП нарасна чувствително. С около 2 млрд. лв. е прирастът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на 2008 г., покачване с 14.2%  до 15.9 млрд. лв. по текущи цени. Същевременно данъчната тежест не беше намалена, има и повишени акцизи.

Като отбележа, че за разглежданите периоди фискалният резерв се сви от 9.2 млрд. лв. до 4.7 млрд. лв., или почти двойно, а разходите по републиканския бюджет през януари - април 2011 спрямо същия период на 2008 г. са се увеличили с точно 10% до 5.25 млрд. лв., мисля мога да предложа на любителите на публичните финанси да коментират.

Бой от хеликоптери по шарани

Погледнати от всички посоки, резултатите са слаби.

Предвид дори само на нарасналите разходи, не може да се говори и за успешно - ако е целенасочено - намаляване  на държавната намеса в икономиката. Но това не пречи на правителствените лица да продължават да говорят колко е добре в България - на фона на Гърция. На фона на Гърция - със сигурност. И на Хърватия също...

Министърът на финансите Симеон Дянков впрочем вече си изпусна нервите, нажежавайки ламарината под ръководството на НАП София. За шефа на цялата национална агенция Красимир Стефанов упорито се говори, наскоро и във вестник "Пари", че носи оставка в джоба си.

Акциите по търсене на данъци с хеликоптери са явен фарс. И опит да се отклони вниманието на публиката - т.е. на всички нас, така както и сега Стефанов пак го прави с атака срещу родните певци. Казано честно, всичко ми е наред - заяви Васко Кеца още навремето; в крайна сметка шефът на данъчните следва да си гледа работата без много врява, а не да печели слава на негов гръб, както прави още от декември 2009 г.

Проблемът на НАП не са Лили, Кеца и Азис. Приходите от ДДС са с 28% по-малко спрямо началото на 2008 г... ДДС-то и проблемът с контрола върху източването му - от справянето с тези проблеми зависи дали финансовият министър ще остави на поста Красимир Стефанов. Поне това обяви. А сроковете, които постави, почти изтичат...

А печалбите на компаниите се свиват - поне така личи от приходите от корпоративен данък.

В периода януари - април 2010 г. държавата е прибрала като корпоративен данък 697.6 млн. лв., а в периода януари - април 2011 г. приходите възлизат на 705.2 млн. лв., или налице е точно 1.09% прираст в приходите от корпоративен данък. Ставката по корпоративния данък в България е 10% и за периода е неизменна.

Събираемостта на преките данъци е по-малък проблем, тоест цитираните данъчни приходи са показателни за равнището корпоративните печалби отчитат ръст, макар и незначителен. Но средната инфлация за първите четири месеца на тази година спрямо средния темп на прираст на цените за първите четири месеца на 2010 г. е 4.2%. Следователно за последната година реалните печалби на корпорациите са спаднали с 3.1%.

Между впрочем инфлацията през първите 4 месеца на 2011 г. спрямо първите 4 месеца на 2008 г. според индексите на НСИ е 12.2%. Тоест за разглежданите периоди, които делят  цели 32 месеца, реалният прираст на БВП е едва 2%.

И инвеститорите четат WikiLeaks

Нека видим платежния баланс на страната. Ясно се вижда от финансовата сметка, че от началото на годината до края на април от страната ни са изтекли 1.17 млрд. евро. Чупки да го наречем, като стори Георги Ганев, кючеци ако щете, но и това ли нищо не значи!?

За първите четири месеца на годината, че не само няма приход от преки инвестиции, а ПЧИ намаляват с 62 млн. евро /ликвидиран чуждестранен бизнес/, показват данните на БНБ. Българи са изнесли от България в чужбина капитал в размер на 640 млн. евро, а чуждестранните капитали у нас са намалели с 412 млн. евро. Резервните активи на БНБ са намалели с 923.1 млн. евро.

Текущата сметка за първите четири месеца е положителна в размер на 215 млн. евро, но не мислете, че търговският ни баланс е положителен. Въпреки че има голямо подобрение спрямо първите четири месеца на 2010 г., балансът от външната търговия остава отрицателен в размер на близо 125 млн. лв. Да благодарим на транспорта и туризма.

И как инвеститорите да дойдат да ни дадат парите си, като правят бизнес в България в нещо друго освен противоречиви енергийни проекти, при подобно беззаконие. То не бяха „бивши" служители на Държавна сигурност, не бяха минали връзки с престъпния свят, не бяха обръчи от фирми, не беше източване с „антикризисни мерки", не беше черничък Висш съдебен съвет, не бяха столични апартаменти и крайморски вили на министри и техни магистрати, не бяха дирижирани обществени поръчки.

Днес МВФ ни съветва да възстановим фискалния резерв - като никоя държава в Европа, на управляващите в България може да се вярва единствено ако са в усмирителна риза - няколко борда и заделени милиарди - защото историята ни е показала, че хората, които взимат властта в България, не могат да инвестират публични пари, те само ги харчат.

Oще: бвп  бюджет  данъци  ддс  красимир стефанов  нап  приходи  симеон дянков  събираемост 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2010, 12:32

7 TochnoAZ | 20.06.201118:10

Я-я, чак сега видях кой е авторът, че отгоре пишеше само екип на Webkafe.
Ами той знае за икономиката много повече от мен пък изказва неверни тези...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 12:32

6 TochnoAZ | 20.06.201118:02

Фен на Бойко не съм, но и на тенденциозни статии също.
Хайде авторчето да попрочете малко данни за икономиката ни и тогава да прави "изводи" и сравнения с времето на тройната коалиция.
Както пише в учебниците за начинаещи икономисти ДДС се плаща от крайния потребител в страната- подчертавам в страната.
И авторът като прави изводи за събираемостта на ДДС да даде данни за потреблението в страната - подчертавам в страната, а не да ми разправя как като се увеличава БВП дължимото ДДС също се увеличава пък тия некадърните и корумпираните не можели/не искали да го съберат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 16:14

5 jacckk | 20.06.201116:11

Ами тоз поне строи магистрали. Другите и това не правеха. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 17:46

4 Людмил Груев | 20.06.201116:08

След като си поиграха на криеница, много интересно, за един-два месеца всичките незаконни замъци, имения, голф игрища и т.н. на богатите измамници, станаха "законни"!!! Разрушиха на няколко бедняка банята и етажчето, което са си направили за да има къде да живеят, но големите и незаконни отвсякъде хотели и комплекси ги оставиха! Или, както винаги, хвърлят ни прах в очите, примерно с тоя хеликоптер, а прикриват поредната си далавера!... Пък после - олеле, няма пари! Какво, като нямат сили да се откъснат от корумпираните си приятели и служители - просто "отговорните" фактори в правителството да спрат да мрънкат, че няма пари, а и да не искат обикновения работник само да им пълни хазната!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 20.06.201115:35

То статията бива, но автора да беше споменал от къде бяха приходите по времето на Орешарски. Бързо забравя строителния бум, благодарение на който беше бетонирано цялото черноморско крайбрежие. Що мръсни пари се изпраха там, не е истина. Изобщо този "икономист", автора де, има твърде странна избирателност на паметта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 20.06.201109:41

Хубава статия, браво! Много им поздрави на Барабойко и на ГЕРБавите! Хората очакваха много неща, когато ГЕРБ спечелиха изборите, но получиха сравнително малко, за сметка на до болка познатите неща - най-вече крадци, дошли на власт, за да оправят собственото си и на определени хора положение!...
Затова ГЕРБ ще е следващата партия, подобно на НДСВ, която ще се нагълта с вода на изборите! А после един лидер със спортни навици пак ще се прави на обиден, че никой не го разбира и че не го заслужаваме!
А всъщност няма да е прав - всички го разбираме - дреме му за народа! Важното е да се напапка и да изпълни чуждите поръчки, които са му поставени! И ще е още по-прав да се сърди за това, че не го заслужаваме - наистина не го заслужаваме!!! Заслужаваме нещо много по-добро, по-интелигентно, по-образовано и с по-добро държание! Нещо, което да мисли и за нас, а не само за себе си!
Защото хората може и да го запомнят с магистралите, но за съжаление едва ли този спомен ще е толкова положителен! Защото магистрали може и да има, но когато не ни остане възможност да си позволим да пътуваме по тях, тогава?! А и магистралите не се ядат, за съжаление!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 20.06.201108:34

Т.е. ДДС се краде повече от преди, събираемостта е по-ниска, българските капитали се чувстват в несигурност и напускат страната, но ББ продължава да бърбори за тежко наследство и да дотира некачествените магистрали с дълг и вземане от фискалния резерв...
   

оценка

+0 -0