20 неща, които не схващаш на 20 | webcafe.bg
Webcafe

20 неща, които не схващаш на 20

Webcafe.bg, по сп.Forbes, Джейсън Назар
29.07.2013, 17:16 (обновена 04.08.2013, 23:07)
Офис служител - отегчен

Снимка: © Getty Images

Не чакайте някой да ви каже какво да правите

Стартирах Docstoc (компания за електронни документи, предназначени за нуждите на бизнеса - бел.ред), когато бях на 20 и нещо. Днес съм работодател на една невероятна група от хора на същата възраст. Наречете ме проклетия, но сега съм на 34 и съм се развил по начин, който изглежда толкова различен от това, което поколението на новия век.

Направих много грешки по пътя си и сега виждам това поколение да прави свои собствени. В отговор, ето ги моите 20 неща, които хората хората на 20 и нещо години не могат да разберат.

Времето не е неизчерпаемо - толкова рядко намирам млади професионалисти, които имат вътрешната мотивация възможно най-бързо да достигнат на следващото ниво. Преди да сме навършили 30, ние си мислим, че имаме цялото време на света А) За да схванем за какво става въпрос и Б) За да получим това, което искаме.

Времето е единствената ценност, която в началото е в изобилие и никога не можем да си върнем. Вадете максимума от всяка възможност днес, защото ще дойде момент, когато няма да имате такива.

Имате талант, но талантът е надценен - Поздравления, може да сте най-способното, креативно, начетено и способно да върши много неща едновременно поколение до момента. Баща ми би ви препоръчал за тиквен медал. Необработеният суров материал (без значение колко е ценен) е просто похарчен потенциал. Няма награда за таланта, а само резултат. Даже и най-надарените хора са работили болезнено и методично по пътя към успеха си.

Всички сме по-продуктивни сутрин - През първите ми две години в Docstoc (преди да направя 30), аз се гордеех с това, че редовно оставам в офиса до 3 през нощта. Мислех, че свършвам толкова много работа в тези часове, след като всички други са се прибрали вкъщи.

Като се върна назад към този период, осъзнавам, че съм отхвърлял основно рутинната работа, а не сериозното стратегическо планиране, телефонните разговори и срещите, които обикновено стават в работно време. Сега настоявам цялата фирма да идва рано на работа, защото знам, че като цяло екипът е по-продуктивен сутрин.

Не се гради кариера върху социалните мрежи - Тези работни места няма да ги има след 5 години. Социалните мрежи са просто функция на маркетинга; те помагат на брандинга и на връщането на инвестицията. Чрез тях можеш да стигнеш до повече хора, да направиш част от тях твои потребители и да увеличиш печалбите си. Това не може да е отделна позиция в компанията. Предупреждавам ви, не обвързвайте кариерата си само с Facebook, Twitter и подобните.

Вдигнете телефона - Спрете да се криете зад екрана на компютъра. Бизнес се прави по телефона и лично. Говоренето с жив човек и търсенето на възможности трябва да ви бъде първа реакция, а не последна. Когато няма Интернет... не гледайте объркано и не питайте дали може да си отидете вкъщи. Не се правете на госпожици, вдигнете телефона.

Идвайте първи и си тръгвайте последни - Давам този съвет на всеки, който започва нова работа или все още е в началните етапи на кариерата си. Имате да наваксвате в сравнение с хората около вас и трябва да се докажете. Единственият сигурен начин е да работиш по-здраво от колегите си.

Не чакайте да ти кажат какво да правиш - Не може да се чувстваш част от колектива, ако нямаш чувство за отговорност. Никога няма да напреднете, ако чакате някой да ви изкомандва. Да кажеш „Никой не ме е карал да върша това" е рецепта за провал. Залудо работи, залудо не стой.

Поемайте отговорност за грешките си - Трябва да правиш купища грешки в началото на кариерата си, но не бива да минаваш в глуха защита пред шефовете, ако си сгрешил в преценката си или в изпълнението на дадена задача. Не търсете оправдание за издънките - можеш да израснеш, само на базата на научените уроци.

Трябва да ви сритват отзад - Мерил Стрийп в „Дяволът носи „Прада" би била най-ценният ви началник. Това е този етап от кариерата ви, в който се оформяте като професионалисти. Работата за някой, който иска отлични постижения и всеки ден изстисква от теб повече от максимума, е това, което налива основите на успеха в един следващ момент.

Не е хубаво всяка година да си на нова работа - За мен това определено не означава, че сте толкова талантливи, че предишните ви работни места не са могли да ви дадат нищо повече. По-скоро значи, че нямате дисциплината да се развиете напълно. Нужни са 2-3 години, за да станеш майстор на някое критично умение. Давайте си поне по толкова време, преди да минете в нечий друг лагер. Иначе CV-то ви само ще убеждава хората да не ви наемат.

Хората са по-важни от бонусите - Толкова е модерно да избираме къде да работим по това кой предлага най-гъвкаво работно време, най-много купони за храна, стаи за игри и прочее глезотии. Тези неща имат значение, но не колкото основателите и мениджърите на компанията. Наистина големите лидери ще ви обучат и вратата им ще остане отворена дълго, след като сте напуснали.

Намерете връзката между усилията и това, което получавате в замяна - Ще искат от вас много неща, които не желаете да правите. Не изпускайте от поглед наградата за тях. Свържете това, което правите днес, с това, което искате да бъдете утре. Това трябва да ви мотивира достатъчно. Ако връзката между двете неща я няма, явно е време да потърсите нови възможности.

Говорете открито, а не прикрито - Пред очите ни расте поколение на сплетните. Това е като рак на работното място. Ако не се разбирате с мениджърите, говорете за това открито. Не прехвърляйте това в обедната почивка и анонимните чатове. Ако можете да обясните какво трябва да се подобри, ще можете да поемете контрола над обкръжаващата ви среда и, в този смисъл, на съдбата ви като професионалист.

Трябва сами да станете техничари - Да добавите „Добро познаване на Microsoft Office" в края на автобиографията ви, вече просто не е достатъчно. Винаги давам предимство на кандидатите, които са нинджи във Photoshop, HTML/CSS, iOS, WordPress, Adwords, MySQL, Balsamiq, комплексни операции в Excel, Final Cut Pro - без значение каква е свободната позиция. Добавете технически познания към тази хуманитарна диплома!

Големината и качеството на собствената ви социална мрежа имат значение - За развитието в бизнеса е по-важно не какво знаеш, а с кого се знаеш. Да си много гъст с една шепа хора или да си на „Здравей/Здрасти" с мнозина просто не е достатъчно. Срещайте се с възможно най-много хора и се опитвайте да поддържате връзка с тях. Инвестирайте от времето си, за да изградите контакти.

Трябват ви поне трима професионални ментори - Най-лесният път към успеха е да имитираш тези, които вече са постигнали твоите цели. Трябва винаги да имаш пред себе си поне трима души, които вече са там, накъдето си се запътил.

Изберете си по един идол и разсъждавайте като него - Може да не знаете какво да направите, но някой със сигурност вече е минал през дадената ситуация. Често карам моите служители да изберат бизнесмен, на когото се възхищават и да действат както би действал той - какви решения би взел, как би организирал деня си, как би постигнал дадена цел.

Четете повече книги и по-малко tweet-ове - Вашето поколение консумира информацията в заглавия и 140 знака - без никаква дълбочина. Креативността и способността да се мисли се освобождават, когато човек се принуди да изчете една книга от кора до кора. Основите на успеха са в опита на останалите. Прочитането на даже една книга месечно (без значение дали е художествена литература, или не) ще повлияе на кариерата ви!

Харчете с 25% по-малко от заплатата си - Когато материалните ви потребности застигнат или даже задминат месечната ви заплата, вие саботирате шанса да направите нещо голямо. Не си слагайте златните белезници (под формата на нова кола или жилище). Приемете по-малка заплата сега, ако това може да значи повече пари в малко по-късен момент.

Като икономисвате една четвърт от заплатата си, ще имате по-малко стрес и ще можете да преследвате мечтите си.

Репутацията ви е безценна, не я опетнявайте - с течение на времето, вашата репутация ще се превърне в най-скъпото нещо, което притежавате. Тя е невидимият ключ, който отваря или затваря вратите на професионалните възможности. Особено в днешната епоха, когато всичко остава завинаги записано. Пазете репутацията като най-голямото съкровище. Ако я изгубите, никога няма да си я върнете.

Oще: cv  бонуси  джейсън назар  кариера  мениджмънт  младежи  работа  развитие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2013, 07:08

8 Christopher Rotkopf | 05.08.201307:10

Какви 25%, какви 5 лв? Бедност = когато имаш твърде много месец на края на заплатата ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

7 Петър Николов | 31.07.201314:23

Ейййй, страшни сте бе! Няма тоя, няма оня, всеки един съвет, който е в разрез с "на баницата мекото и на работата лекото" веднага бива заклеймен, оплюван, отнесен към расистка тематика и т.н. Но на финала вие сте озлобени и нещастни...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.01.2013, 16:05

6 Conqurer | 30.07.201322:54

Много глупава статия. "Идвайте първи и си отивайте последни" - разбирайте: Посветете цялото си време на моята печалба а за награда ще ви дам да ми целувате задника.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 30.07.201317:52

Джейсън Назар. Нещо не смятам, че съветите на свръхамбициозен американски евреин са приложими в България.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 30.07.2013, 17:30

4 brown_movement | 30.07.201317:31

и естествено - стойте на ниска заплата.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 30.07.201313:43

Изберете си по един идол и разсъждавайте като него
---------------------------------------------------
Е то аз имам доста идоли, ама ако правих каквото биха правили те, отдавна да съм в някой манастир и да съм забравил за света...

А това за харченето с 25% по малко не го разбрах ... че нали ще умреш от глад бе?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

2 dedogo6 | 30.07.201310:27

Бля-бля-бля..... Чуди се
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 30.07.201310:22

"...Залудо работи, залудо не стой...."

Само идиот може да измисли подобна поговорка.
А мислех, че е българска не разбирам
   

оценка

+5 -0