Европа и дрогата: повече и по-силни наркотици | webcafe.bg
Webcafe

Европа и дрогата: повече и по-силни наркотици

Webcafe.bg, Vice
09.06.2015, 17:13 (обновена 10.06.2015, 18:54)
кокаин

Снимка: © Getty Images

Канабисът е най-популярният наркотик в Европа, следван от кокаина

По чистота и по сила наркотиците, използвани в Европа, бележат възход.

Това съобщава нов доклад на Европейския мониторингов център по въпросите на дрогата и пристрастеността към наркотиците (EMCDDA).

В годишния си анализ за тенденциите за използване на дрога в Европа EMCDDA констатира също, че употребата на хероин спада, че в лондонската канализация има най-висока концентрация на кокаин в сравнение с всички други европейски столици и че по две нови психоактивни субстанции се оказват на пазара всяка седмица.

Над 80 млн. възрастни - близо една четвърт от населението на ЕС - са пробвали незаконни вещества в някой момент от живота си.

Канабисът е най-популярният наркотик в Европа, следван от кокаина.

Според проучването, 1% от възрастните в Европа пушат канабис "ежедневно или почти ежедневно".

Незаконните наркотици са свързани с 3.4% от всички смъртни случаи на европейци на възраст между 15 и 39 години.

Марихуаната е най-масовият наркотик на Стария континент.

EMCDDA установява, че 19.3 млн. европейци на възраст между 15 и 64 години са използвали канабис през 2014-та - приблизително 5.7% от населението на Европа - като употребата му бележи ръст в няколко страни, включително Дания, Финландия, Швеция, Франция и България.

Малко под една четвърт от учениците в Европа на възраст 15-16 години признават, че са пушили трева поне веднъж, като рекордът се държи от чешките тийнейджъри - почти всеки втори от тях е пробвал канабис.

Изследването също така отбелязва, че канабисът е най-масово изземваната дрога в Европа, като с него са свързани 80% от регистрираните в Европа над 1 млн. арести за наркотици годишно.

Според проучването, европейците все по-често отглеждат канабиса си сами, а броят растения, иззети от властите, се е увеличил от 1.5 млн. през 2002-ра до 3.7 млн. през 2013-та година.

Представяйки доклада в Лисабон в четвъртък, директорът на EMCDDA Волфганг Гьотц специално акцентира върху наблюденията за канабиса, като заяви, че не очаква Европа да легализира този наркотик в близко бъдеще.

"Не виждам да назрява дискусия на такова ниво, каквото има в Америка", коментира той.

Друга важна констатация е свързана със силата на канабиса - съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) - което драстично се е увеличило в последните години.

Според доклада, съдържанието на THC в сушената марихуана на "пъпки" се е удвоило през последните 5 години, както и в последното десетилетие за "смолистата" форма на наркотика.

Европейските пушачи имат конкуренция на пазара заради по-силната трева, особено произвеждана на местно ниво, като докладът отбелязва, че "растителни продукти с голяма сила заемат нарастващ пазарен дял в последните години".

Докладът също така установява, че броят хора, търсещи лечение след употреба на канабис се е увеличил от 45 000 през 2006 година до 61 000 през 2013-та, като пристрастеността към канабиса е била най-често сочената причина за постъпване в клиника за рехабилитация от пациенти без досегашна история на наркотична зависимост.

Търсенето на лечение от пристрастяването към кокаин междувременно обаче намалява.

И все пак кокаинът - шмъркан, вдишван, инжектиран или пушен като крек - остава доста популярен.

Според изследването, най-висока концентрация на потребители е регистрирана само в шепа държави, сред тях Испания, Ирландия, Франция, Дания и Великобритания, където 9.5% от възрастните твърдят, че са използвали незаконния стимулант.

Анализ на отпадните води от няколко европейски столици показва, че канализацията на Лондон съдържа най-висока концентрация на кокаин в рамките на ЕС. Изследването установява обаче, че Лондон изостава в този аспект от Амстердам, който го изпреварва по количества употребяван кокаин през уикендите.

Oще: възход на наркотиците  дрога  европа  европейски граждани  инжекционни наркомани  канабис  кокаин  лондон  марихуана  наркоман  наркомани  политика  по-силни наркотици  силна дрога  стрия континент  хероин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.