Медийно обслужване по български | webcafe.bg
Webcafe

Медийно обслужване по български

Т. Ваксберг, DW
24.02.2013, 09:00 (обновена 24.02.2013, 09:07)
Бойко Борисов подаде оставка

Снимка: © Явор Николов

Това, което става в медиите, се нуждае първо от памет, а чак след това от анализ. Много правителства през последните 23 години бяха посрещани със сервилност, но това на Борисов беше изключение. То беше посрещнато не просто угоднически, а с демонстративен разпад на професията на журналиста.

За България в момента е най-важен не президентът, а „Репортери без граници". Все някой трябва да обясни този радикален и светкавичен завой, който направиха верните на Борисов медийни служители.

До неделя следобяд те бяха точно толкова сервилни, колкото и четири години подред, но в понеделник сутринта се събудиха с критично отношение към премиера.

В неделя, 17 февруари, когато в България се състояха първите истински мащабни митинги от години насам, новините трябваше да се научават от кабелния Канал 3, прославил се като „опозиционен", макар че не е много ясно какво точно значи това. Само три-четири дни по-късно, когато участието в митингите закономерно намаля заради работната седмица и оставката на правителството, водещите телевизии си промениха отношението към протеста: втурнаха се към извънредни емисии и преки включвания от всяко кръстовище, на което имаше поне двайсетина души. И дискусиите траеха часове.

Изпуснатият морал

Главни редактори и просто коментатори, които в продължение на четири години говореха насериозно за Борисов като за политик и за ГЕРБ като за партия, внезапно се озоваха в ефир, за да изразят съпричастност с протестиращите срещу бедността и дори да говорят за кризата на морала в политиката. Трябва да са изпуснали някъде по пътя морала на собствената си журналистика, която четири години подред потулваше истински новини, заглушаваше малкото разследвания в периферни издания и допускаше крайно инцидентно политически коментари по съществени въпроси.

Твърди се, че най-непоносим за гледане бил завоят на водещия Николай Бареков, който представяше Борисов като полубог в продължение на четири години, а в четвъртък се оказал критично настроен към него. Най-вероятно е така. Все пак правителството падна предишния ден.

За паметта и мускула

Това, което става в медиите, се нуждае първо от памет, а чак след това от анализ. Много правителства през последните 23 години бяха посрещани със сервилност, но това на Борисов беше изключение. То беше посрещнато не просто угоднически, а с демонстративен разпад на професията на журналиста.

За премиера Жан Виденов угоднически се казваше, че е победила лявата и социалната идея, за премиера Сакскобургготски с упоение се твърдеше, че е победила историческата справедливост и западната аристокрация, за премиера Станишев се казваше, че победили разумът и прагматичният подход. За Борисов обаче се казваше, че е победил мускулът. „Може ли да ви го пипна?" - тази фраза беше изречена от репортерки все пак, не от минувачки по Околовръстното. Как би следвало да се анализира такава журналистика? Много е спорно, че това изобщо трябва да се прави от хора, анализиращи именно медиите.

Медиите вървят с победителите

Това, което става в българските медии не може да се дефинира като цензура, нито като автоцензура. Не защото двете определения са неточни, а защото са непълни. Драматично им липсва допълнителен индикатор, който да измери комбинацията от корупция, некомпетентност и умишлен отказ от свобода.

В завоя от последните дни има обаче и една добра новина. Тя е в пророческото определение на Асен Агов от далечната 1991 година: „медиите вървят с победителите, за съжаление", беше казал той. Времето показа, че е бил обидно и непростимо прав. Но пък ако вие сега сте объркани в политическата ситуация и не можете да разгадаете кой реално стои зад едно или друго политическо действие, просто включете някой централен телевизор. Там с поведението си ще ви подскажат кой се очертава да е победител.

DW.de

Oще: бойко борисов  герб  журналистика  медии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 05:13

6 Vijay_Mastersun | 26.02.201301:35

Съгласен съмр че Дойче Веле винаги са се престаравали в търсенето на негативни факти за България, но също така не мога да си изкривя мнението и да не кажа, че за това, което се случва в момента до голяма степен имат вина и медиите, които поради незнайно каква причина толкова дълго осигуряваха медиен комфорт на другаря Борисов, заглушавайки всяко мнение съдържащо критика към него.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

5 Radenko Kostadinov | 25.02.201321:09

Съгласен съм, че DW почти винаги е намирала тенденциозно теми, с които да осмива българската действителност и това е причина за мен да чета много внимателно и избирателно статиите им... но въпреки това, предпочитам критично настроени журналисти пред фурнаджийските лопати! От чуждестранни медии, благодарение на това, че биха искали да представят нещата очернени, мога да извлека много повече факти, отколкото избирателно премълчаните такива от БТВ, например. За съжаление човек трябва да прояви особен талант и нюх в днешно време, за да открие из интернет-бълвоча истинската журналистика във вида й такъв, какъвто трябва да бъде.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 23:06

4 Le0n | 25.02.201304:18

Съгласен съм - Дойче веле е долна помиярска и българофобска сбирщина от продажни псевдожурналисти- голяма част от тях чифути вкл. горецитираната Ваксберг- долна чифутска пачавра.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.02.2013, 21:56

3 Surgeon | 24.02.201322:48

Цитирането на Асен Агов е проява на груб цинизъм.За ролята на Агов при прохождането на българската НЕКОМПЕТЕНТНА журналистика ще разкажа тук,но преди това ще подчертая посредствеността,бездарността и хищничеството на персоната,слугувала на сини,червени и т.н. господари,позволила си да говори за морал.Е,трябва да има закон за злоупотреба с общественото доверие и под неговите удари да попаднат самозвани журналисти като Т.В.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.11.2011, 19:52

2 Lacho Tomov | 24.02.201319:44

Дойче Веле е най-помиарската медия - единственото, което прави е платена пропаганда, ползвайки името на по-големия си брат, за да си вдигне цената на слугинажа.

Това, че слагате линк към Дойче Вече не значи нищо - в българския офис пак работят българи, които са също толкова корумпирани, колкото и другите журналисти в българия.

А помиарската медия "уеб кафе" няма изобщо какво да я коментирам - плюе другите медии, че били слуги, видиш ли само ние не сме и затова плюем по ГЕРБ... пффффффффф
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 24.02.201318:43

Браво, а ДВ прави медийно обслужване по немски плюейки всичко всичко българско, независимо дали е добро или лошо.
   

оценка

+6 -1