Майсторът на финансовия туш | webcafe.bg
Webcafe

Майсторът на финансовия туш

Драго Симеонов
22.08.2012, 15:15 (обновена 06.02.2015, 22:33)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Почти няма обществена сфера, която да не е поставена в положение „партер" и да не е опитала череците, кръстачките и нелсоните на Железния Мони

Напълно прав е Симеон Дянков да се жалва. Как е възможно една състезателка по борба да взима за сребърния си олимпийски медал премия, по-голяма от четиригодишното му възнаграждение. Коя е тази Станка Златева, след като именно финансовият министър е всепризнатият майстор на задушаващите хватки и смазващите гръбнака хвърляния.

Почти няма обществена сфера, която да не е поставена в положение „партер" и да не е опитала череците, кръстачките и нелсоните на Железния Мони. Така ни е свил сърмите, че тепихът ни се вижда тесен. Едвам дишаме, стегнати в убийствения му фискален туш, а някаква си мома ще получава повече от него, пък на всичкото отгоре не е и шампионка. Ако Дянков беше излязъл да се състезава в Лондон, не само, че щеше да разхвърля противниците, но и щеше да им ореже всички излишни разходи за трико и гуменки. И без скъпи Белмекенски подготовки човекът знае как се спазва режим и какво е свирепа дисциплина.

Уви, екстремното стягане на колани, придружено с високомерни коментари все още не е олимпийски спорт, така че сме принудени да се радваме на успехите на министъра само на местно ниво. Шегата настрана. Единствено богатите страни могат да си позволят да развиват спорт, култура и наука. Вързаните на каишка бедняци само мечтаят за този лукс. След като учените и творците разбраха недвусмислено кой е строгият господар и къде им е мястото на софрата, сега и спортът е напът да си получи заслуженото. И то по същия груб и безцеремонен начин, който се превърна в управленски стил на вицепремиера.

Според министъра съществуват едва 15 федерации, които са полезни и си заслужават инвестицията. Останалите са обречени на финансова смърт. Емблематичният пример е с полумаратона. В представата на човек, който не се е събличал по физическо, думичката „полу" явно е синоним на нещо полвинчато (помните ли Живков и полупроводниците).

За Дянков това не изглеждал сериозен спорт, където България имала успехи. Като го докарат до цял маратон, тогава да се обадят. О, свещено игноранство. Какво значение има, че Световното по полумаратон се провежда за първи път у нас, рекордните 50 страни са потвърдили участието си, ще присъстват над 30 атлета, стартирали и в Лондон, а Каварна взе домакинството под носа на Ню Йорк. Форумът е в серията от пет големи прояви, с които Световната федерация по лека атлетика отбелязва през тази година своя стотен юбилей. Дали това е престижно по някакъв начин за България? „В никакъв случай" - е отговорът на министъра.

Много ни се ще да знаем и отношението му към Европейското първенство по плажен волейбол, което тече в момента във Варна. Поредният излишен разход, предполагаме. Умираме да чуем някой цветист лаф за дамите в изрязани гащета, които тежат на хазната.

В интерес на истината ние бихме могли да живеем без плажен волейбол, полумаратон и цял даже. Чудесно бихме се справяли без борба и бокс. Киното не е жизненоважно, а научната работа е пълна глезотия. Списъкът с нещата, без които можем според вицепремиера е безкраен.

Да бъдеш толкова ограничен и нахален изобщо не е лесно. Изисква се не само огромен труд, но и талант, напълно сравними с олимпийските. Така че най-официално молим самият Дянков да си гласува една премия за самочувствие, а после да си я ореже в знак на финансова дисциплина. Така и вицепремиерът сит, и бюджетното агне - цяло, пък макар и само кожа и кости.

Oще: драго симеонов  дянков  затягане на коланите  пари  плажен волейбол  симеон дянков  спорт  туш  фередерация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

33 Thea Atanasova | 25.08.201220:31

Питайте ги черните братя дали са в туш или са ни се качили на главите? Защото в тая държава аз друго освен свободия и вандализъм не виждам. Сори ама на "бедния" българин никой не му е виновен, че си дава парите за пиене и йедене. И после братя ром ми вика: Знаеш ли как ги друсам българите с китайски боклуци за по 10,00 лв. (толкова струва едно пистолетче за балони). Ама те дават ли дават. И най-веселото е че тия сладури си плащат на данъчните и те не ги пипат. И данъчните ходят да се разправят с тъпите си съграждани, балъците дето са се минали да си правят законни фирми. И вервайте ми, че докато си го слагаме един на друг никой не може да ни помогне. Обаче по-лесно е да псуваме Диянков и леля му на Диянков, от колкото да се изправим срещу реалната заплаха. Ама понеже черничките са много, а и са обединени. Не са като познайте кой!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

32 Pavur Pezev | 24.08.201221:44

Затуй на Жоро Милионера требе да му издигнат паметник,символ на борбата с лихварството и да му посветят Холивудска продукция с милион и половина бюджет...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

31 Vankata_820 | 24.08.201221:25

До iskam promqna:
Ние лично отказахме да издържаме въпросните държавни хрантутници, които в министерствата са с нетни заплати между 1200-4000лв, така спряхме да внасяме, като данъци около 3000лв.! Ако на това му казвате неуспех в БГ на заминалите със семействата си, при семеен нетен доход от 8000лв. и куп предложения за работа, без да сме ги искали?!Усмивка
Вариациите са много, но тези които заминават в чужбина с малки деца, без да могат да си регламентират нетен доход от минимум 3000 евро на месец за семейството си, ще живеят в мизерия, а парите по пренасяне и установяване в жилище могат да достигнат до 15 000евро(като започваме от 6 000евро), без да смятаме месечните наеми!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

30 Vankata_820 | 24.08.201221:14

До iskam promqna:
Не може да ме убедите, че някой ще замине в чужбина със семейството си за да се реализира там, а не в България, защото видите ли в БГ няма професионална алтернатива за него, освен ако не е твърде тесен специалист, разбира се?!Усмивка
Според мен цели семейства емигрират, защото не виждат смисъл да се борят, като прасета с тикви, в тази номенклатурна кочина и още по-малко да възпитават детето си в стила на лузърите, защото не са убивали и крали през живота си, като му вменяват, че не искат и то да не убива и да не краде!Усмивка
Семейните хора заминават за по-добър и уреден живот и заради по-добрите условия за децата им!!!
По-лесно се живее в чужбина, колкото и пари да си получавал в БГ, но когато си с дете, ситуацията е доста по-сложна и парите, които са необходими за заминаване и установяване на нереализирани в БГ работници са доста в чужбина, а не виждам безперспективността им в БГ как ще им помогне и ще ги установи по-добре в чужбина, освен да гледат красотите около себе си и да живеят отново в мизерия тук и да затъват все повече, но без никакви алтернативи!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2012, 20:13

29 iskam promqna | 24.08.201220:16

На сладка държавна служба гъмжи от пенсионирани полицаи, военни и други номенклатурчици. Младите хора емигрират със семействата си – няма как да се реализират. Това не е справедливо! Пенсионерите получаващи заплата от държавата да избират – ИЛИ заплата ИЛИ пенсия, НО НЕ И ДВЕТЕ!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 24.08.201217:48

>По-добре си отговори на въпроса..

Преди да отговоря на твоя въпрос (всъщност 2-3), отговори ти на моя, който, между другото, за разлика от твоите е напълно конкретен, а не подвеждащ псевдовъпрос от типа на 'кой е измислил парите?'.
Ще ти го припомня:

>как точно ти трябват пари, за да изпитваш нужда от постигане на пълния си творчески потенциал, моралност, спонтанност, и липса на предубеждения?

А по това:

>ако се изживяваш като коректив на някого, първо трябва да докажеш, че можеш да бъдеш такъв.

Не, не трябва да доказвам каквото и да било.
Единственото, което трябва да правя, е да давам обективна информация.

Горната ти презумпция е единствено следствие на склонността ти да мислиш, че позоваването на авторитет е единствената правилна конструкция на валиден аргумент, докато всъщност е типична логическа заблуда.

Ти, както мнозина тук, си убеден, че ако Von Bl има 5 кучета, то всичко, което каже на тема 'кучета' е непременно вярно, а ако някой твърди нещо противоположно, то той трябва да има поне 6 кучета, иначе няма как да е прав.
Лошата за теб новина тук е, че това мислене е напълно неправилно, и е признак за липса на аналитични умения. Тоест, напълно възможно е някой през живота си да не е виждал куче, и въпреки това да твърди нещо правилно за кучетата, независимо дали е в противоречие на мнението на самозвания експерт по куческите въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

27 axsbf | 24.08.201217:16

към Деоуин
или ако се изживяваш като коректив на някого, първо трябва да докажеш, че можеш да бъдеш такъв.
За мен си това, което написах в предишното ми мнение, твой е проблемът дали в бъдеще ще бъдеш възприеман все така или това ще се промени.
Но не забравяй - имаш само една възможност да направиш първо впечатление, но никога да го поправиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

26 axsbf | 24.08.201217:13

"И ако отново ми отговориш, че говоря глупости, защото живея в Люлин и съм идиот, който не разбира български. "
Как хубаво си го написал, може и да не си от Люлин, защото живеещите там едва ли са виновни, че са там.
Но пък ако си направил труда не да реагираш като пуйка на подсвирване, а беше прочел какво съм писал в първото ми мнение по статията, вероятно нямаше изобщо да се пънеш и гънеш с демонстрации кой какви пари иска.
По-добре си отговори на въпроса - кой е създал парите и с каква цел? Защо сегашните валути нямат никакво покритие и кой се облагодетелства от това?
Гледайки какви ги пишеш, споделям мнението и на други участници във форума, че го използваш за да се ограмотяваш, според моето скромно мнение, без особен успех.
Или пък ако мога да оприлича поведението ти по форума, то е следното: като топче на рулетка - ту тук падне, ту там се търкулне.
Но няма нищо стойностно и по същество, обикновено гледаш да се заядеш с някой от участниците, без въобще да има смисъл в изказванията ти.
Ти да не си на заплащане в уебкафето, че се дърлиш така? Или го правиш от злоба и безсилие?
Когато и ако успееш да излезеш от собствените си ограничения, ако успееш дори да си ги разбереш, може и да се получи нещо, към момента - само празните ти думи и плоски и евтини напъни за оригиналност. Нещо като да подскачаш по допирателната. Подскачай си, но ако ще изразяваш мнение, го изразявай спрямо коментираната статия, а не спрямо някой, който си е направил труда да го направи. Защото в обратния случай си просто като пуйката, или като клюкарката, или като шопа - и аз не знам как е, но и така не е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 24.08.201216:23

>той вероятно като един боклук се е родил със сребърна лъжичка в устата

Тоест, изобщо не коментираш това, което казвам, а, като поредния форумен интелигент, тръгваш да ме нападаш лично с някакви безумни твърдения, за които нямаш каквито и да било предпоставки. И които, дори не е трудно да се сетиш, са грешни - в България почти няма хора, родени като мен през 78ма, чиито семейства да са били заможни. Времената бяха такива. Родителите ми са учители.

Но ако случайно всъщност обърнеш внимание на това, което написах за Маслоу, очаквам да ми кажеш как нуждите от по-горните нива изискват пари - това, което ти очевидно намекна, и което, според мен, е абсолютно невярно.
Кажи ми - как точно ти трябват пари, за да изпитваш нужда от постигане на пълния си творчески потенциал, моралност, спонтанност, и липса на предубеждения? Осъзнаваш ли, например, че този 'unhostile sense of humor', за който Маслоу говори, е в пълно противоречие с избора ти на поведение?

И ако отново ми отговориш, че говоря глупости, защото живея в Люлин и съм идиот, който не разбира български, единствено ще потвърдиш това, което казвам, дори да не си го прочел или разбрал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

24 axsbf | 24.08.201215:11

До дрънкалниците от коментари 22 и 23
Очевидно трудно ви се получава четенето на книги, да не говорим пък за осмислянето им. Деоуин нееднократно е демонстрирал първосигналността си, в момента просто сте двама. Като пуйките - като им подсвирнеш, и почва едно "клю-клю-клю" поне 15 минути.
Относно това да не цитирам Маркс или Маслоу - това пък е достатъчно да се види какво е вашето ниво - духовното и образователното.
Относно коментарите на Деоуин за нивата - той вероятно като един боклук се е родил със сребърна лъжичка в устата и затова демонстрира ограниченост към всичко останало извън обсега на носа му.
Защо ли тогава се чудим, че на такива сребърната лъжичка им е втъкната отзад?
   

оценка

+0 -0