Патриотарство и всичкознание | webcafe.bg
Webcafe

Патриотарство и всичкознание

Мирослав Спасов
24.01.2015, 08:44 (обновена 27.01.2015, 08:25)
училище

Снимка: © Getty Images

Щом някой е български гражданин, то явно по презумпция разбира от история и от преподаването й.

В България всеки разбира от всичко. Ако някой е играл някога футбол, може да е треньор на националния отбор. Ако е гледал бокс по телевизията, е готов за треньор на Майк Тайсън или Бадр Хари, та какво остава за Кубрат Пулев. Ако е пил лекарства, значи е готов да бъде лекуващ лекар. И по същата изкривена логика, щом някой е бил в училище, а почти всички са били, то тогава този някой разбира не само от организация на учебния процес в едно училище, но и от това как се съставят учебните планове, какви са основните принципи на педагогиката, как да се организират държавните училища, това какви домашни трябва да се дават на децата, та дори кой и как да преподава своя предмет.

А и щом някой е български гражданин, то явно по презумпция разбира от история и от преподаването й.

През тази седмица няколко национални медии произведоха новина - един политик, който наскоро си създаде собствена партия, след като напусна други две, е решил, че учебниците по история на българските земи за начален курс не са достатъчно български.

Всъщност в тази т.нар. новина съществуват няколко проблема. Първият - кой говори, е пределно ясен - човек, непрестанно опитващ да бъде споменаван от медиите ту като общински съветник от Варна, ту като баща на дете в 4-ти клас, ту като директор на Историческия музей в Добрич, но никога като основател и лидер на политическа партия с ксенофобски и расистки прояви.

Политическото измерение на тази случка е пренебрежимо - псевдопатриотична партия се опитва да бъде забелязана преди местните избори. Нищо ново под слънцето - преди това беше Волен Сидеров, после Валери Симеонов. Играе се по струната на българските емоции, но очевидно - подигравайки се на българския разум и разчитайки, че никой не помни близкото минало и никой не може да разобличи лъжата.

Далеч по-страшно е обаче, че чрез даване на трибуна "на всички възмутени", се легитимира неекспертното говорене по тема, която засяга вероятно милион и половина души.

1 500 000 са приблизително учениците, учителите и родителите, т.е. преките участници в образователната система. И в тази сложна система се появява някой, който ни в клин, ни в ръкав заплашва държавата, че няма да пусне детето си на училище. Този човек е така безскрупулен в преследването на политическите си фантазии, че използва учениците като заложници.

Разбира се, трябва да отбележим, че очевидно проблемът с учебниците не е посочен и формулиран от т.нар. протестиращи родители, но все пак съществува. От една страна езикът в учебниците и учебните помагала е напълно неподходящ за възрастта на децата, от друга - обемът от материал е непосилно голям, а за капак и системата ги насърчава не да разсъждават критически върху постепенно въведени понятия, а ги задължава да възпроивеждат този материал, за да получат своите оценки.

Основна причина за това са старите и напълно излезли от времето си учебни програми. Докато не бъдат осъвременени, не можем да мислим за модерно образование. За да се сменят учебните програми, разбира се, е нужно най-вече учителите да поискат да се сменят методиките на преподаване и българското училище да стане адекватно на навлизащите с бясна скорост технологии и на последните тенденции в орбазователните политики в развития свят.

Докато МОН и обществото не вземат категорично решение и не предприемат безусловни стъпки в посока модернизация на учебните програми, винаги ще се намират "възмутени граждани", които, скрити уж зад обществения интерес, ще се опитват да извличат съмнителни политически дивиденти.

*Херострат изгаря Храма на Артемида в родния си град през 356 пр.н.е., защото иска името му да се помни от бъдните поколения. Той постигa целта си името да се помни макар и покрито с позорна слава. Оттук и израза "Херостратова слава", който означава срамна известност за човек, прославил се само разрушавайки нещо, създадено от други.

Oще: история  медии  национализъм  националист  образование  патриот  патриотизъм  учебници  училище  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.01.2015, 09:29

33 Теодор Тодоров.1270113596 | 29.01.201509:36

Г-н Спасов, като ви гледам всичката в България ни е наред, остана само да се справим с един "човек, непрестанно опитващ да бъде споменаван от медиите"...
Тоталното обезбългаряване, изпростяване на младото поколение, подмяната на историята, мизерията на българските пенсионери, давали труда си на България цял живот, безнаказаната престъпност и дива неандерталщина на така защитавания от вас етнос, който живее само на помощи и кражби - т.е. нан наш гръб - не ви ли притесняват? Защо изобщо вашето мнение трябва да има значение и да влиза в общественото пространство? Такива грешки като вас ще допогребат България в следващите 15-20 години максимум.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

32 Илияна Т. | 27.01.201514:34

Къв е тоя па домат, дет ше ми червеней...как смей...комунист такъв - на кетчуп
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

31 Николай Дренчев | 27.01.201511:39

Явно командата "всичко куцо кьораво и сакато да дращи писания срещу Костадин Костадинов" се изпълнява със всички сили.
Аз не можах да дочета всички глупости, стигнах само до това: "Докато МОН и обществото не вземат категорично решение и не предприемат безусловни стъпки..."
Алоооу, Пазвантоглу, нали точно това става: обществото предприема стъпки! Ако не ви харесва - не се притеснявайте - това е демокрация, скоро ще огрее и на вашата улица, очаквайте я скоро!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.02.2012, 11:00

30 Боян | 25.01.201517:14

Мирослав Спасов, много поздрави имаш от Варна, с пожелания, някой ден да се научиш да пишеш и нещо качествено. В смисъл, ще се радвам , ако бъде и обективно все пак, да си взема бележка, да имам нещо на ум. Но ти не умееш, не съм и запознат, с каква презумция наричаш хора изповядващи демократични ценности - т.е. волята на мнозинствотом - расисти и т.м., аз също съм ксенофб, не е срам впрочем, Страна в която съм израстнал беше с друг етнически състав, аз съм с друг мироглед, а ти не сиуи човека, който ще ме препрограмира, объркал си се. Ако мнозинството мои съграждани са ксенофоби като мен, ти не си човека имащ право да ги съдиш. Ти не си институция, ти не си господ и т.н. Впрочем, ксенофобията в тясно понятие за мен. Аз лично ненавиждам глупавите хора също, направо ги мразя, ненавиждам и наивните като тебм да не говорим за партийните и продажните евтини човечета, с които те свързвам вече впрочем. И сега какво, ти ще ме съдиш ли заради което, защото сме различни? Ти ли, за пръв път ти чувам името, но за разлика от визираният от теб общински съветник, не виждам ти с какво се открояваш или получаваш обществена подкрепа най-малкото и най0вече - ДОВЕРИЕ, каквато той А и да ти кажа, с платени и глупави статии, в стил БХК, не ми се занимава повече. Моля съшо така, главният редактор на този сайт, да си вземе бележка. Ако държите сега да се правите на крайно десни, ама видиш ли ако може само PR-на МоскоФФ да го раздаваме, защото от там ни плащат, става смешно, че и жалко. Удивителна Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 25.01.201516:53

Че то и Симчо - инженер .. ама не се оставя на тъпотиите в "историческите" статии на някакъв си там- Даскал Емил ..

Като знаете повече ОТ ТОЗИ ЧЛЕН НА ПАТРИОТИЧНА .. или каквато и да е там партия - ами покажете си знанията ...

Недейте злобя отстрани ..

Или тъпият винаги си е и злобен ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 25.01.201516:51

А всъщност, кой човек може и трябва да разбира от История ??
1.Професионалист гей...
2.Евроатлантически ориентиран..
3.Бивш член на ДС ..
4.А ако е и от ЕТНОСА - цена няма .. ... иначе- не може ???

Ето и примери КАК МОЖЕ .. И КОЙТО ГО МОЖЕ И ЗНАЕ - ГО МОЖЕ ... персийският клинопис - е разчетен от училищен директор .. някой си Гротенфенд..

Троя- е открита от Шлиман - нямащ нищо общо с историческото образование...
Колдвей е немски архитект ,като в родният си град Бланкенбург се е занимавал и с канализации .. ама открива Висящите Градини на Семирамида ...

Шамполион е всъщност библиотекар .. но знаете,че разчита Розетския камък ...


ТА .. КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ АКО НЯКОЙ НЕЩО КАЗВА ПО ИСТОРИЯ .. КАТО ИМАТЕ ПОВЕЧЕ зНАНИЕ ОТ НЕГО - АМИ ОПРОВЕРГАЙТЕ ГО БЕ .. направете го смешен с Вашето Знание ..

Както Мартина Балева и някой си Брундбауер бяха направени смешни, при обсъжданията на тяхното творение "Хиатусът Батак"....

Със Знание !
Ей така да се действа, а не да ни сде обяснява, кой на каква партия бил член и активист ...

Божо Димитров - като е от ГЕРБ - значи е по-по-най в Историята, или що ???
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

27 янаки | 25.01.201516:37

Захари Стоянов и неговите „Записки по българските въстания” също са свидетелства, на които можем безусловно да вярваме , ако искаме да научим истината за това трагично за българите от Тракия време.

Целта ми не е да изброявам литературните свидетелства. Идеята ми е, че написания и редактиран по поръчка учебник по „История”, не може да бъде достоверен източник на истината за събитията, описвани в него. Няма какво да се заблуждаваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

26 Conspirator | 25.01.201513:21

Янаки,''Записки по българските въстание''на Захари Стоянов е нещо изключително добро.Толкова добре,увлекателно и вярно исторически написано.Жалко,че вече почти не се чете.
Съветвам всеки да прочете тази книга.Ще се изненадате,виждайки една съвсем различна България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

25 янаки | 25.01.201511:58

Истинската история, ако има кой да се интересува от нея, може да се научи не от учебниците по история, независимо от кое ниво, а от свидетелствата на съвременици на събитията, които са доказали своята относителна обективност. Казвам относителна, защото и те са имали своите пристрастия, абсолютната истина е една илюзия.

Как са живяли българите преди Освобождението – прочетете Любен Каравелов, Иван Вазов.......

По време на Освобождението и след него – „Нова земя” на Вазов, „Строителите на съвременна България” на Симеон Радев и книгите на кой да е от големите български писатели, останали в литературата и до днес

Как са живяли българите по времето на социализма – тези, които нямат спомени от онова време, да гледат филмите на българското кино от тази епоха – „Бялата стая”, „Кит” и още десетки други.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

24 янаки | 25.01.201511:39

Историята периодично се пренаписва, за да бъде удобна за тези, които са на власт.

И това, какво се преподава на децата, едва ли е толкова важно за децата. Както се казва „От едното ухо влиза, от другото излиза!”

Когато децата научат какво е било по време на социализма, изложено според препоръките на „най-либерало-демократичните и патриотичните сили”, какво ще се случи. За децата това е нещо, което е станало някога, някъде след Балканската война и което те трябва да наизустят, за да си нямат проблеми. И да го забравят, за да се отвори място за други „знания-еднодневки”.
   

оценка

+0 -1