Дядо Коледа или Дядо Мраз? | webcafe.bg
Webcafe

Дядо Коледа или Дядо Мраз?

webcafeИва Михайлова
26.12.2016, 10:36 (обновена 03.01.2017, 11:42)
Дядо Коледа и Дядо Мраз

Един от основните герои, свързан с коледните празниците, освен пуйката, прасето и червеното вино, е добрият белобрад старец, който идва отдалеч и носи подаръци.

Но тук се ражда въпросът: Дядо Коледа или Дядо Мраз? И около двамата старци битуват повече митове и легенди, отколкото факти, почиващи на истината. За да направите най-добрия избор, потърсихме истинската история на Дядо Коледа и Дядо Мраз.

От Свети Николай до Санта Клаус

Ще започнем с Дядо Коледа, тъй като след падането на комунизма у нас той се среща по-често. Прототипът на Дядо Коледа всъщност е Свети Николай, древният християнски епископ от Мира, когото честваме на Никулден. Той се превръща в светец, покровител на децата. Оттам е връзката с подаръците.

Цели векове, от 1200 до 1500 година Свети Никола е единственият, който носи подаръци на децата, но не на Коледа, а на неговия празник - Никулден - 6 декември. Светецът е изобразяван като някои от римските божества като Сатурн - мъж с бяла брада, който има магически сили - може да лети.

Свети Никола пита децата дали си казват редовно молитвите и дали са слушали.

Но с навлизането на протестантството, култът към светците се превръща в проблем, особено в северните европейски страни. Кой да носи подаръците на децата тогава?

Задачата се прехвърля на младенеца Исус, а датата вече не е Никулден, а Рождество Христово. Но тази интерпретация не сработва, тъй като младенецът Исус е много мъничък, за да носи подаръци, и е беззащитен, за да плаши децата.

В Германия се появяват страшни образи, базирани на свети Никола, но не като светец, а като някой, с когото плашат децата, за да слушат.

В Холандия обаче малки и големи не искат да се откажат от Свети Никола, който носи подаръци. Те го наричат Sinterklaas и пренасят този образ и в колониите от Новия свят, в днешна Америка, където легендите за германските страшни образи също покълват.

По време на първите заселници американската Коледа е доста различна от съвременната. Хората излизат, пият много алкохол, събират се големи тълпи. Така е и в Англия. Няма образ, който да носи подаръци.

В началото на 19 век всичко това се променя, благодарение на редица поети и писатели, които възпяват Рождество Христово като семеен празник и връщат образа на Свети Никола. Той носи подаръци за добрите деца, а за лошите пръчка.

Реално Дядо Коледа е взет от магическия раздавач на подаръци Свети Никола, от който са махнати всички връзки с религията и са му привнесени чертите на страшните германски духове, които дават подаръци.

Едва в края на 19-ти век образът на Дядо Коледа е вече на възрастен човек, облечен в червени дрехи, който идва от Северния полюс в шейна, задвижвана от северни елени и се интересува дали децата са слушали.

Лицето на усмихнатият, пълничък старец - Дядо Коледа дължим на големия политически карикатурист Томас Наст.

Вече като утвърден образ в цяла Северна Америка, дядо Коледа се връща обратно там, откъдето е тръгнал - в Европа. Той замества германските раздавачи на подаръци и получава различни имена: Пер Ноел във Франция, Father Christmas във Великобритания, Babbo Natale в Италия, Weihnachtsmann в Германия.

Дядо Мраз

Погрешно е схващането, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин. Дядо Мраз съществува много преди Великата октомврийска революция. Неговият прототип не е руски, а много стар славянски образ.

Всичко започва с коледарите, които съществуват още преди славяните да приемат християнството. Те представляват духовете на предците, които идват да се осведомят как са живите. Сред коледарите винаги има един, който е най-страшният от всички. На него му е забранено да говори. Той е образ на най-старият и грозен дух, другите го наричат „дядо". А стопаните му дават „подаръци".

Български произход на дядо Мраз?

Подобен култ към прадедите е имало и при прабългарите. Той е бил свързан с идването на Новата година, която в началото е била празнувана на 1 април, а после на 1 януари. Но българския прототип на Дядо Мраз може да е заемка както от прабългарската, така и от славянската митология , защото и при двете народности го има.

Има и още една версия за прототипа на Дядо Мраз - този път по-руски вариант. Според нея прадядото на съвременния Дядо Мраз е герой от руската народна приказка Мразко или Мраз - червен нос, господар на времето, зимата и мраза. В началото го наричат Дядо Гръм. Той е господар на земята от ноември до март. Женен е за зла жена - баба Зима.

В началото е представен като посивял старец с брада до колене и дебела топла шуба, ботуши, шапки, ръкавици и с вълшебен жезъл, с който замразява хората.

С приемането на християнството от славяните, и особено в Русия, Снежния дядо, заедно с останалите езически божества е низвергнат. Той става зъл и жесток, в басните убива майки и оставя деца сирачета.

През 19-20 век образът на Дядо Мраз отново се появява. Този път в по-софт вариант. За първи път Дядо Мраз идва официално по време на Коледата през 1910 година. Но не е бил широко разпространен.

Когато се създава Съветския съюз, комунистите премахват празнуването на Коледа и размяната на подаръци. Но за да може по-успешно да елиминира Рождество Христово от календара, Сталин решава да върне образа на Дядо Мраз, но с нов имидж. Той идва при децата на Нова година и дава подаръци. Образът е създаден от съветските кинодейци през 30-те години на XX век.

Обикновено е изобразяван в сини дрехи, но не винаги. Според някои тълкуватели целта е да не се бърка със Западния Дядо Коледа, облечен в червено.

В последствие Дядо Мраз придобива компания. Появява се внучка му: Снежанка, която е герой в много руски приказки.

Първоначално Сталин се опитва да премахне и празнуването на детските празници под елхата, традиционно в Русия, но така и не успява. А Дядо Мраз и до днес е желан гост на детските празненства. Но никога не идва в началото, а винаги по средата, и то едва след като специално са го повикали.

Конкуренцията между Дядо Мраз и Дядо Коледа

В България преди Освобождението няма данни да е имало образ на старец, раздаващ подаръци. Съществуват коледарите, които ходят от къща на къща и получават дарове от стопаните. А и хората са били доста бедни, за да си разменят масово подаръци. Преди 9 септември много повече се честват именните, отколкото рождените дни например.

След идването на комунизма и у нас пристига Дядо Мраз. Коледа вече не е празник, нито почивен ден. По съветски образец се празнува Нова година, а Дядо Мраз носи подаръци на децата. Същото се случва и в останалите социалистически страни.

 

Но пропаганда има и от другата страна на желязната завеса. Американските войници усилено разпространяват широко усмихнатия Дядо Коледа. В повечето случаи хората го приемат радушно, като символ на американската щедрост и ангажираност за възстановяването на страните им след Втората Световна война.

В първите години след падането на комунизма в България също идва Дядо Коледа. Децата са малко объркани, защото преди се е наричал Дядо Мраз, а възрастните ги бъркат още повече.

Не всички обичат двамата дядовци

И дядо Коледа, и дядо Мраз освен симпатии, предизвикват и противоречиви реакции, до пълно отричане. Някои хора ги приемат като привнесени, чужди на местната култура образи. В Италия подаръците се носят от феята Бефана, която прилича на Баба Яга, в Испания от тримата влъхви. За други дядовците символизират комерсиализирането на празника, който се превръща просто в един безкраен шопинг.

Интересно е обаче как двама непримирими конкуренти като Дядо Коледа и Дядо Мраз, всъщност възникват паралелно и имат толкова общо помежду си. Днес те са образ на щедростта, споделянето и доброто. Това, което прави празника истински.

Oще: дядо коледа  дядо мраз  санта клаус  свети никола  снежанка  сталин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

7 Dear Ivan | 26.12.201623:20

Може би, а може би не. Коледа е езически обичай, префасониран на Christmas на Запад заради Христос. Ние дори не казваме дума, подобна на името на Христос, а Рождество Христово, заради датата. но също казваме и Коледа. Не е задължително подаръците да ги носи точно... ха сега де, ние сме го нарекли Дядо Коледа, но на Запад дори и това не са. Подаръци, както се вижда, в различните държави нос8ят различни измислени същества. Важното е да е хубаво, интересно и поучително - който не слуша, няма подарък Усмивка

Сега, синият е неуютен и неприятен, не знам кой го е издокарал така. Може и зелен, тъкмо да съвпада също с коледните цветове на бодливата зеленика. И ще е много по-хубав от синия. Нали има червен кръст - на хуманната медицина, заради организацията. Зелен кръст имат аптеките. Син кръст имат ветеринарните аптеки Усмивка Ето, значи червен и зелен Дядо Коледа. Синият хем не е хубав, хем някак ветеринарно, животински иде Усмивка

Ето ви и малко зловещ съвременен фолклор, вече остарял дори. Пее се с мелодията на песента за бялата пъртина.

Дядо Мраз дари резачка
на Иванчо за играчка.
Ха сега, деца, кажете
де са му ръцете.

Днес във детската градина
ток удари двама-трима.
Две дечица веселушки
светят като крушки.

Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

6 IRCPoliceman | 26.12.201622:11

Сега поровете из викингските легенди за да прочетете как на стария германски празник Yule, Один е летял в небето начело на голям лов и децата са оставяли в ботушите си, до комина моркови, слама и захар за коня на Один, Sleipnir и след това Один е заменял храната за подаръци или бонбони! После помислете откъде идват синия и червения шишковци!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

5 7 | 26.12.201620:46

Дядо Мразоледа- помирителното решение. Много щастлив

ПП Понеже Колераз звучи малко...хм.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

4 Dear Ivan | 26.12.201616:04

Макар да съм роден още по времето на Вивалди, досега не съм видял нито един син Дядо Мраз. Това горе е някаква съвсем местна чукотска или камчатска версия Много щастлив

Руснаците още от едно време имат едно чудесно шеговито стихче за техния Дядо Мраз:

Дед Мороз, Дед Мороз,
с бородой из ваты!
Ты подарки нам принес,
педераст проклятый!

Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 26.12.201614:52

Кофти, ама е факт - образите и на и Дядо Коледа, и на Дядо Мраз са продукти на относително скорошни пиар кампании, едната на Кока Кола, другата на сталинската компартия. Затова и толкова си приличат, като две разновидности на един и същи клас оръжие са. Разбира се, американската версия е по-барната, но това не я прави идеална - ДК определено предпочита джуджета и елени / руският пияница май е прав с онова, което пише на стената/, докато ДМ очевидно е дърт педофил, Снежанка винаги му е на разположение...
Неразрешима гадост!
Най-добре ДК да раздава подаръци на Коледа, а ДМ - на Нова година / ако е изтрезнял от миналогодишното пиене!/. Так ще има малко повече мир и любов на Земята, а и търговийката ще живне!
;)
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.12.2013, 14:19

2 Loki | 26.12.201614:27

Най-после, нещо малко, но обективно написано по въпроса.
Някои твърдят, че навремето компанията Кока Кола с някаква реклама е популяризирала червената роба на дядо Коледа.
Иначе, дядо Мраз е арестуван. Хванали го да пише на една стена: Дядо Коледа е педераст!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

1 бай Йух | 26.12.201611:32

Аз пък някъде бях чел, че дядо Коледа е измислен комерсиален образ, с рекламна цел от Кока Кола. Затова е и облечен в червено. Интересно, тук нищо не се казва по този въпрос.
   

оценка

+5 -0