За един нов-новеничък ВСС* | webcafe.bg
Webcafe

За един нов-новеничък ВСС*

Мирела Веселинова, Правен свят
26.07.2012, 12:04 (обновена 30.07.2012, 17:31)
Темида

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

В пленарна зала управляващи и опозиция уж се карат по доклада на ЕК, зад кулисите си "делкат" бъдещия ВСС

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев, станал известен като любител на мобилни телефони "Верту", е изпаднал от окончателния списък на номинираните за членове на ВСС от парламентарната квота. Преди дни медиите съобщиха за неговата кандидатура, навсякъде отчитайки негативния имидж, с който той се сдоби покрай постановката с безплатните телефони.

Окончателният списък на номиираните, публикуван днес на сайта на парламента, се различава от предварително обявения в медиите само с едно име - вместо Ивайло Тошев там фигурира г-н Ясен Тодоров, следовател в специализирано звено за противодействие на корупцията и данъчните измами в Софийската градска прокуратура от началото на т. г., а преди това - инспектор в Инспектората към ВСС от първия мандат. Тодоров е предложен от народния представител от "Атака" Николай Пехливанов.

Прави впечатление, че от общо 17 кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота, четирима са инспектори от Инспектората към ВСС (ИВСС) от предишния мандат, един от тях - Ясен Тодоров. При това, двама са не само бивши членове на Инспектората, но и адвокати от Благоевград - Незабравка Стоева и Васил Петров.

Незабравка Стоева е предложена от  Корнелия Нинова ("Коалиция за България"), преди това пак от БСП тя е била предложена за инспектор, а още по-преди е била общински съветник на БСП в Благоевград. Васил Петров е бил и председател на Адвокатски съвет - Благоевград и два последователни мандата - член на Висшия адвокатски съвет, предложен от ДПС за член на ВСС. Последният представител на ИВСС от предишния му мандат е Мария Кузманова, предложение на ГЕРБ, в момента - съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд.

Фактът, че близо 1/4 от номинираните са инпектори, въпреки критиките към работата на Инспектората в последния доклад на ЕК (включително, че инспекторите не са си давали труда при проверките да следят за случайния подбор и натовареността, а само срокове), не бива да води до извода, че депутатите правят напук на Еврокомисията. По-логичното предположение е, че всички парламентарни групи, както обикновено, пращат във ВСС "свои хора". Въпреки указанията на ЕК, че най-важно за оценката на реформата е да се направи прозрачен и отоворен избор по професионални критерии. 

Освен двамата адвокати Стоева и Петров, сред предложенията за ВСС има и още един адвокат - депутатката от ГЕРБ Юлияна Колева. Но пък прави впечатление, че този път в листата преобладават съдиите - за разлика от конфуза, който се получи през декември м.г., когато сред предложенията на всички парламентарни групи имаше почти само прокурори.  

Освен Мария Кузманова съдии са Галина Карагьозова от  ВАС, предложение на Мая Манолова (КБ), Димитър Узунов от РС - Сандански, предложение на РЗС, Каролина Михайлова - ОС-Варна, предложение на ГЕРБ, Надя Пеловска-Дилкова от РС - Враца, номинирана от Георги Божинов по предложение на гражданския сектор, Светла Петкова от ВАС и Соня Найденова от СГС, и двете предложени от ГЕРБ.

Освен Ясен Тодоров, сред номинираните има още един следовател - Бойко Рашков, предложен от КБ. Прокурорите са 4 - Магдалена Лазарова, зам.-апелативен прокурор на София, предложение на ДПС, двама прокурори от Върховната административна прокуратура - Валентина Драганова (ГЕРБ) и Тодор Мерджанов (независими) и Йордан Давчев от Пловдивската окръжна прокуратура, номиниран от Волен Сидеров. Седемнайстата кандидатура, предложена първа, е на конституционния съдия Владислав Славов, който, поради богатата си професионална биография, е извън всяка категоризация.     

Всички кандидатури бяха внесени едва вчера привечер, в последния момент преди изтичане на срока, лимитиран в правилата на парламента за номиниране. Появиха се на сайта на Народното събрание чак днес. Медиите написаха още вчера, че, докато в пленарната зала тече дебатът по вота, в кулоарите депутатите от различните групи си поделят квотата във ВСС и се уговарят кой как да гласува.

Основният проблем на кандидатурите е, че всички те са  мотивирани само с биографични и професионални данни, което не дава никаква основа за дебат на техните качества с оглед участието във ВСС, което изисква висока степен на интегритет и доказано отношение към проблемите на системата.

Опитите на 7 неправителствени организации да предложат своя гражданска листа от шестима авторитетни и уважавани юристи, срещна учтив отпор от парламентарните сили. Единствено Георги Божинов от КБ внесе кандидатурата на Надя Пеловска-Дилкова с мотива, че иска даде шанс да един кандидат, подкрепен от гражданското общество.   

Има сериозна опасност публичните процедури за номиниране и избор на членове на ВСС да се превърнат в своето отрицание - симулация, чиято единствена цел е да даде легитимност на предварително съгласуван на тъмно сценарий с предопределени резултати. Това се  заявява в писмо до шефовете на всички парламентарни групи, от името на 7-те НПО, предложили вчера гражданската листа.

"Предожихме гражданската листа едновременно на всички парламентарни групи в последния ден за внасяне на кандидатури, когато вече ни стана ясно, че никоя политическа сила няма да се обърне към гражданското общество в открит процес на комуникация и няма да обяви какви са нейните приоритети в съдебната реформа, съответно, какви са критериите, по които ще се спре на своите избраници.

Не поискахме от Вас да припознаете и подкрепите авансово предложените кандидати. Призовахме Ви да покажете демократична култура, като  допуснете до участие носителите на един граждански мандат. Предизвикахме Ви да дадете път за реална конкуренция на идеи и качества, вместо да браните уюта на задкулисието, в което да се сключват предварителни сделки, обезсмислящи цялата предстояща процедура, и отново да се възпроизвеждат онези зависимости, които опорочават независимостта на ВСС и ерозират капацитета му да реформира  системата."

Предложихме хора, чийто труд е дал качествени резултати и те могат да бъдат проследени и прочетени, защото основният дефицит на настоящия ВСС, който е част от механизма на неговата зависимост, е липсата на компетентност, пише още в писмото, подписано от Антоанета Цонева, председател на УС на Институт за развитие на публичната среда, от името на всички НПО-предложители.

Въпреки че няма ограничение за номинациите, които може да прави всеки депутат и парламентарна група, народното представителство отказа да издигне кандидатурите от гражданската листа в числото на номинираните с единствения аргумент, че няма време те да бъдат проучени в последния ден от срока.

Но това е неубедителен аргумент, защото срокът може да бъде удължен и сега, а, до настъпването на избора, време за оглеждане на всяка кандидатура има достатъчно, пише още в писмото. "Трудно можем да отхвърлим заключението, че рефлексът, проявен от всички парламентарни сили, е, че решенията се вземат предварително и по съображения и договорки, които изглежда не са подходящи за огласяване и за които после съдим само по дефицитите в работата и отговорността на избрания орган."

Пред журналисти днес следобед министърката на правосъдието Диана Ковачева заяви, че не намира проблеми в закъснялото номиниране на кандитатите за ВСС от парламентарната квота и представянето им в последния момент. Законовите процедури са спазени, а само депутати имат право да издигат номинации, посочи тя.

*Заглавието е на Webcafe.bg. Оригиналното заглавие е "Близо четвърт от кандидатите за ВСС от квотата на НС са доскорошни инспектори".

http://www.legalworld.bg

Oще: всс  гражданска квота  депутати  избор  номинации  парламент  партии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.