Смъртта ги беляза | webcafe.bg
Webcafe

Смъртта ги беляза

Webcafe.bg
26.09.2012, 11:22 (обновена 27.09.2012, 12:06)

1 от 5 снимки Назад Напред

Оцелели след Ютоя

Снимка: © Andrea Gjestvang

Айрин Кристин Кер: Раните ми зараснаха, но в себе си чувствам пустота и умора

В Норвегия датата 22 юли 2011 г. никога няма да бъде изличена от паметта на обществото. Но заедно с нея - и спомените на тези, които са преживели масовото убийство на острова и оцеляха.

На този ден кола-бомба уби 8 души и предизвика разрушения в правителствения квартал на столицата Осло. Само няколко часа по-късно се разигра второ действие на трагедията - 69 младежи бяха убити на остров Ютьоя от Андерш Брайвик.

Летният лагер, организиран от младежкото движение на управляващата Работническа партия, беше превърнат в кървава баня от крайнодесен екстремист.

Около 600 души оцеляха, повече от половината от тях не бяха навършили 18 години. Сега те са се завърнали към нормалния си живот, пръснати из цялата страна, но нищо вече не е същото. Оцелелите ще живеят със своите белези - физическите и душевните. Много от тях никога няма да се излекуват напълно.

Цяло поколение беше белязано до живот точно на ръба на зрелостта от идеология, която мнозина днес определят като най-голямата заплаха за модерната демокрация.

Илва Швенк, 15 години

Всяка сутрин мисля за живота си - понякога за това, което съм направила, понякога за бъдещето. Но една мисъл не ми излиза от ума - мисълта, че настъпващият ден може да е последен за мен. Когато се возя в кола, се чудя дали камионът в съседното платно няма да свърне рязко в нашето и да загина дори преди да съм осъзнала какво точно се случва. И освен това повече не вярвам на непознати. Не се боя от тях, просто ми се струва, че нещо може да се случи. Но се старая да гледам позитивно на живота. Каквото и да се е случило преди, вече е зад гърба ми.

Александър Сандберг, 16 години

Известно време след 22 юли разбрах, че трябва да се насиля да мисля за нещо друго. Аз често мисля за това колко несправедливо е устроен този свят и какво може да се направи за това. Освен това разбрах колко важно е семейството ми за мен. Сега ми се струва, че почти съм си възвърнал нормалното състояние. Никога не съм разглеждал случилото се на 22 юли като атака лично срещу мен и затова днес нямам особени страхове.

Ида Каролина Брохолм, 21 години

Не ми беше лесно да се върна в родния ми град, тъй като вече бях "момичето, което беше в Ютьоя". Но ми помогнаха и сега всичко вече е различно. Понякога се чувствам объркана в собствените си спомени. Затварям очи и виждам деня, когато загубих този, когото обичах. Добре помня нощта преди 22 юли: седях в палатката с три момчета и те ми пееха в хор приспивни песни. Единият от тях вече го няма.

Авинд Риндален, 23 години

Това, което става, това чувство на единство, което ни свързва, кара много от нас да осъзнават, че този човек (Андерш Брайвик - бел.р.) никога не е бил като нас. След 22 юли си обещах, че ще направя всичко възможно, за стане Норвегия свободна, демократична и максимално различна. Ако ултрадесните ме сметнат за предател, за мен това ще е комплимент.

Айрин Кристин Кер, 20 години

С настъпването на есента раните ми зараснаха, но с главата ми не всичко беше наред. Вътре в себе си чувствах пустота и умора. За първи път заплаках през декември. Изпитвах ужас, когато звъняха телефоните, когато виждах полицаи... После започнах да сънувам тези, които загинаха на острова. В сънищата ми ние правехме най-обикновени неща - разхождахме се и разни такива работи. Събуждам се - и съм щастлива.

Хана Нес, 20 години

Много добре помня как върху мен пада мъртвото тяло на Лена Мария, най-добрата ми приятелка. И оттогава тя започна да ме преследва - седнала в ъгъла на леглото ми. Бях й ядосана, защото е мъртва и аз го знаех. Опитах се да се отърва от нея, но не се получаваше. Виждах я ясно, като сега - седеше си с лека усмивка на лицето - и така до деня, в който я погребаха.

Натия Чхетиани, 23 години

Това се случи точно когато аз и моята приятелка за първи път излязохме в чужбина (извън Грузия - бел.р.). Скандинавските страни винаги са ме привличали - особено скандинавския модел социализъм. Уговаряха ни да не тръгваме, но въпреки това го направихме. Сега приятелката ми е мъртва и аз също можех да не преживея този ден. Чувствам се като част от голям организъм, който се опитва да се излекува от раните си. Такова чувство на сплотеност и единение не съм изпитвала никога досега.

Сесилия Херловсен, 17 години

Помня как гледах лекарите, надвесили се над леглото ми в болницата. Казаха ми, че ръката ми трябва да се ампутира. Мама, татко и брат ми бяха наблизо. И в този момент се смирих. Ръката ми едва се държеше от раните. Днес, в момента, в който ми потрябва помощ, някой веднага се притичва и аз свикнах с мисълта, че по-нататък ще ми се наложи да живея с една ръка.

Себастиан Йохансен Переу, 15 години

Когато се върнах от Ютьоя, в градината пред къщи ме чакаха приятелите ми, ние ядохме кекс и гледахме филми. Животът продължаваше - въпреки всичко. До ден днешен нося гривна с надпис "Ютьоя", за да не забравя всичко прекрасно, което беше преди това, което ни се случи. Моят по-голям брат ми подари това пътуване до острова. Той често ходеше там и разказваше колко е прекрасно. Запозна ме с приятелите си, вечерите с тях свирехме на китара. На погребението му свирих на пианото... Понякога ми се струва, че винаги съм бил единствено дете в семейството, той ужасно ми липсва.

Oще: младежи  норвегия  убийство  фотографии  ютьоя 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

47 Оня Дето Го Трият | 29.09.201210:38

буба

не знам какъв човек си за да не разбереш защо са написани тия неща.
Всъщност знам - ограничен и праволинеен!
Точно както един друг по-долу почитател на "творчеството" на Брейвик
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

46 buba | 29.09.201200:44

39. skd911 | 27.09.201223:26

Като гледам част от коментарите под статията, чесно казано предпочитам България да не се оправи никога и просто да изчезнем от картата на света.

повдига ми се, като прочета нещо подобно! не знам какъв човек трябва да си, че да го напишеш това!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

45 Архангел | 28.09.201219:40

Аз предлагам да ги избием.
После ще им се извиним.Ще направим филм.Даже два.
Ще напишем 5 книги и ще издигнем мемориал.
Ще създадем няколко тъжни песни.
И ще се разкаем.
Но първо да свършим работата
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

44 Оня Дето Го Трият | 28.09.201214:25

Гюлеметов

Колко още хора трябва да ти го намекнат за да разбереш, че си завършен олигофрен!
Само изверг може да намери каквото и да било положително в постъпката на Брейвик и вземи та млъкни най накрая по тая тема! Бесен
Не Мишо Шамара - тебе трябва да те вика Прокуратурата, защото тия неща които ги плещиш за Брейвик под тая тема са по-опасни и от ислямизма в Пазарджик Удивителна
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

43 Bobby_gBG | 28.09.201212:42

Защо според теб трябва да се чака докато и Норвежците пропищят от все по-увеличаващото се насилие така, както пропищаха шведите преди тях ли? Посоката на развитие е очевадна...


http://majorityrights.com/weblog/comments/muslim_rape_wave_in_sweden/
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20120713055307AAc4O5L

https://www.google.bg/search?q=sweden+the+world+capital+of+rape&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

42 skd911 | 28.09.201212:23

@Bobby_gBG


Всъщност ще ти подскажа....... Брайвик за 1 ден изби толкова хора, колкото са умишлените убийства в Норвегия за 3 години............. и ти ми трвърдиш, че емигрантите им били правили живота лош........ не са емигрантите, най големият враг на Норвегия е самият Брайвик. Изглежда умопотресаващо но е така. Шокиран

Тези които го защитават изобщо не знаят за какво говорят. Престъпленията в Норвегия са намалели като цяло през последните години, а не са се увеличили.

Човек като слуша приказките на Брайвик започва да си мисли, че в Норвегия едва ли не животът е станал непоносим заради емигрантите........ без да си дава сметка, че това е една от държавите, ако не и държавата където животът е най добър. Да там едно пресъпление прави голямо впечатление на хората и да сред емигрантите има повече престъпници....... но нещата не са придобили някакви застрашителни размери. Всъщност проблемите на Норвегия в тази област не са истински проблеми, просто малоумният мозък на Брайвик ги е преекспонирал 1 милион пъти.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

41 skd911 | 28.09.201212:10

@Bobby_gBG


Това сериозно ли го мислиш ?! Сериозно ли си мислиш, че емигрантите са започнали да превръщат Норвегия в техните си държави и ако е така би ли представил някакви доказателства ?!!

Няколко грабежа и изнасилвания НЕ са достатъчно, за да се подкрепи тезата ти. Искам цифри !!! Примерно умишлени убийства на година за Норвегия...... знаеш ли какви са цифрите ?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

40 Bobby_gBG | 28.09.201207:53

А тези хора бягат в Норвегия не от хубав живот, те бягат защото в техните собствени държави е пълно с такива като Брайвик...... за които човешкият живот не струва нищо..... и са готови да убиват заради всичко.
------------------------------------
И след това чрез отказ от интеграция и внос на "култура" правят всичко възможно да направят новата си "родина" същата като старата от която са избягали? Прекрасно се справят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

39 Bobby_gBG | 28.09.201207:51

техните немат ли право на политическо мнение, вкл. и такова да си пратят децата на "политическ" почивка на некой остров до осло?
---------------------------------------
В интерес на истината мисля че нямат, поне в по-голямата част от западния свят. Не съм точно запознат с местното законодателство, но защо ли си мисля че и там би трябвало да има забрани за участие на деца под 18 години в политически акции.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

38 skd911 | 27.09.201223:26

Като гледам част от коментарите под статията, чесно казано предпочитам България да не се оправи никога и просто да изчезнем от картата на света.

Брайвик е просто един малоумник, а тези хора не са му с нищо виновни. На всичкото от горе повечето не са емигранти, както се опитват някои тарикати да извъртат нещата. Но това което най много ме дразни, е че има хора които подкрепят Брайвик. Значи ли сега че утре всеки малоумник решил да трепе хора трябва да бъде подкрепен и насърчен за това?!

Самия Брайвик изобщо не е силен в аргументите си защо ги е убил тези деца...... освен да ги направи по силни ?! Освен да им покаже че са били на правилното място ???

Това ли е начина...... с какво Брайвик е по различен от всеки един терорист ?

А тези хора бягат в Норвегия не от хубав живот, те бягат защото в техните собствени държави е пълно с такива като Брайвик...... за които човешкият живот не струва нищо..... и са готови да убиват заради всичко.
   

оценка

+1 -0