Как да разпознаете един социопат | webcafe.bg
Webcafe

Как да разпознаете социопат

Webcafe.bg, по The Daily Beast
27.06.2013, 15:47 (обновена 01.07.2013, 12:49)
Сянка

Снимка: © Васил Танев, Sofialive.bg

Обича да съсипва хора - доставя му удоволствие

М. Е. Томас описва себе си като безмилостен адвокат, преминала е през висшето си юридическо образование без особени усилия, осигурила си е позиция в престижна адвокатска фирма, след което е станала преподавател по право.

Тя също така твърди, че в свободното си време фантазира за убийства, изоставя приятелите си, когато личните им проблеми я разстройват, и крои планове да "съсипе определени хора". Тя върви по тънката граница между успеха и провала, като качествата, които са я извели начело, същевременно допринасят за периодичните й сривове и провали.

M. E. Томас е социопат - и вие също може да сте такъв

В новата си книга "Признания на един социопат" Томас, пишейки под псевдоним, иронизиращ нарцисизма й, сваля маската на внимателно оформените си характерови черти в опит да докаже, че социопатията не е просто разстройство на серийните убийци, но и такова, което съществува в спектъра на човешките характери, преследвайки в различна степен много от успешните и добре адаптирали се към социума хора.

Томас не е първата, която излага тази теза, но нейната история е най-лична. В книгата си от 2005 г. "Съседът социопат", психоложката Марта Стаут предупреждава, че социопатите представляват около 4% от населението; миналата пролет журналистът Джон Ронсън пък описа търсенето си на психопати както в затворите, така и в заседателните зали на компаниите, в "Тестът за психопати".

(Психопатията в някаква степен е клиничен термин за социопатия, като двете често се използват като взаимозаменяеми понятия.) Изследване от 2012 г., публикувано в изданието Journal of Personality and Social Psychology, направи класация на американските президенти по степента на присъствие у тях на черта на психопатите, наречена "безстрашна доминация," като Тиодор Рузвелт и Джон Кенеди оглавиха списъка.

Социопатията е разстройство на личността, което се проявява в черти като неискреност, чар, манипулация, нарцисизъм и липса както на разкаяние, така и на контрол на поривите. През 1980 г. криминалният психолог Робърт Хеър е разработил тест за установяване на психопатия (PCL-R).

Той често се използва за установяване дали престъпниците са подходящи за освобождаване под гаранция или представляват такава опасност за обществото, че заслужават да остават до живот зад решетките - или дори смъртна присъда (в страните, където има такава).

Хеър обаче не е вярвал, че психопатията е ограничена само до затворите. Точно обратното: преди две години Ронсън цитира оценка на Хеър, че е "четири пъти по-вероятно да откриете психопат начело на кариерната стълбица, отколкото в портиерската стаичка."

Прочутият сериен убиец Тед Бънди обикновено се смята за образец за психопат, но експерти сочат Бърни Мадоф като по-добър пример

В интервю през февруари 2011 г. пред New York Magazine, Мадоф си спомня, че е питал психоложката си в затвора дали го смята за социопат. "Категорично не," отговаряла му тя. "Имате морал и усещане за разкаяние."

Факт е, че Мадоф наистина може и да съжалява, че е загубил $65 млрд. на хиляди инвеститори, хедж фондове и благотворителни организации по цял свят, опозорявайки и предавайки семейството си до такава степен, че един от синовете му се е самоубил.

Но за да можеш да манипулираш всички тези хора за финансова изгода, е необходима известна степен на безцеремонност, неискреност и липса на контрол на поривите, които са присъщи на психопатите.

В книгата си Томас пише, че тя е мразила баща си, никога не е плакала, когато той я е бил с колана си, и че "първата ми мечта, която си спомням, беше да го убия с голи ръце." Той не е единственият човек, който тя си е фантазирала да убие.

Томас описва желание да преследва и удуши служител в метрото във Вашингтон, който я упрекнал, че използва затворен асансьор, както и тийнейджърски опит да удави малък опосум, когато е можела да го спаси от водния басейн, в който той е паднал.

Но Томас не е истински убиец - и тя и други изследователи подчертават, че повечето социопати също не са. Вместо това Томас казва, че любимото й социопатично развлечение е да "съсипва хора." Книгата й описва в подробности случаи, в които тя е полагала особени старания, за да си играе с емоциите на другите хора. 

"Знам, че сърцето ми е по-черно и студено от това на повечето други хора; може би затова изкушението да разбивам тяхното е толкова силно," пише тя

Стефани Мълинс-Сует, доцент по психология в университета на Оклахома, е проучвала т.нар. успешни социопати - тоест тези, които не се оказват в затвора. "Ако някой е в края на спектъра, това е лошо - би било добре да ограничим вредата от него за обществото," казва Сует. "Но не бих казала, че задължително човек, който е краен психопат, би убил някого."

"Как обаче да бъде решен проблемът със социопатите? Ако рецидивистите са задължени да преминават през когнитивна поведенческа терапия, за да се научат как да не се оказват пак в затвора, не е известно да има терапия за безскрупулни, манипулативни, спазващи законите граждани, неспособни на емпатия.

А и всъщност трябва ли да има такава? Това са характеристики, които често биват свързвани с успеха, от войника, който се връща от фронтовата линия без посттравматичен стрес, до елитен хирург, който може да не е виртуоз на социалните маниери, но все пак ще спаси живота на пациента на всяка цена, или инвеститор на Уолстрийт, склонен да заложи огромна сума за мимолетна изгода.

Томас казва, че съветва потенциалните психопати, които са се свързали с нея чрез сайта й, да не търсят диагностициране, предупреждавайки, че по липсата на терапия извън затвора, единствената полза да знаете, че сте психопат, е душевният ви покой - ако търсите такъв.

И все пак това да бъдеш "открит" социопат не изглежда да е било така освобождаващо, както се е надявала Томас

Професор по право към момента на публикуването на книгата, сега Томас описва ситуацията със заетостта си като "висяща," тоест ръководителите й още преценяват дали желаят социопат да работи за тях. Според юристи обаче вероятно би й било изключително трудно да отстои в съда позицията, че ако бъде уволнена, това е дискриминация заради психологическо разстройство.

Томас споделя, че на всеки две-три години изживява нещо, което нарича "разрушение на живота" - периодична загуба на работно място и/или взаимоотношения, заради твърде много лъжи или манипулации.

След един от тези епизоди през 2008-а Томас стартира блога си SociopathWorld.com, решавайки за първи път да погледне навътре в търсене на причината за проблемите си. Сега реакцията към книгата й я кара да се чуди дали няма да премине през такова "разрушение на живота" в момента.

"Обмислях възможността това да се случи, преди да напиша книгата, но се надявах да се размине," казва тя. "Мислех, че книгата може да отвори други врати, така че ако това се случи, бих могла да постигна по-голям успех. Беше пресметнат риск - и поне за момента ситуацията изглежда зле, сякаш съм сбъркала в преценката си."

Но, вярна на социопатията си, Томас демонстрира пренебрежение към последиците. "За разлика от преди, този път нямам проблем, ако съм в период на саморазрушение - защото не мисля, че този път съм направила нещо лошо."

Oще: затвори  кариера  книга  компания  общество  поведение  психопат  работа  рецидивисти  социопат  терапия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2016, 16:07

19 Олег Петков.10204475461644979 | 09.04.201616:15

Тук никога не си закъснял за коментара, Всички сме се превърнали в соц.; социо. или психо - пати. Средата принуждава човек да се приспособява, а тя се създава (изгражда от едни строители) умишлено вече 100 години. Приспиването, това да се правиш, че нищо не те засяга, да заравяш глава в пясъка е начин за да оцелееш сред другите, които го правят и очакват от тебе същото. До като сме принудени да заобикаляме истината и да се правим, че едни неща не съществуват това ще е най-често срещаното поведение. Виж тук и се провери : https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0ho6N0YHMAhWqKJoKHXVtDTIQFggsMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.linux-bg.org%2Fforum%2Findex.php%3Ftopic%3D44362.0&usg=AFQjCNFaSZeBtqeKiB9UXFu3xN4bSMXTlw&sig2=_J9zZKIhjbf4tkIupqtqnw&bvm=bv.119028448,d.bGs
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

18 post deluvian | 11.08.201317:42

погледнете се в огледалото и ще разпознаете - щом някак оцелявате в българия, значи вероятно сте завършен социопат;
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

17 Harry | 30.06.201310:56

Социопатите - дегенерати са много прикрити, изградили са си фалшива външна самоличност, но има признаци по кито да ги разпознаете. На първо място е объркана сексуалност, ОО е пълно с бесни гейове и лесбийки, масонските ложи също.
Има две неща обаче, които не могат да имитират, не могат да са смирени и са глупави, ако предизвикате тези им слабости маската им на почтени хора пада и лъсва отвратителната им злобна природа.
Пробвайте, ще се учудите че социопатите не са само 4% . Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 30.06.201310:49

Дегенератите! Прочетете книгите на Г. Климов, той ги е описал чудесно, и без фалшификациите на официалната психиатрия, загрижена за дегенератите но не и за техните жертви.
В Отворено Общество и неговите метастази е пълно с такива социопати, защото те са специално подбирани по увреденост от техните създатели - американските служби и мозъчни тръстове. Само такива хора безскруполно и ентусиазирано работят срещу своите сънародици, мисълта че разрушават обществото и живота им им носи изключителни емоции и удовлетворение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 05:01

15 Хан Крум | 30.06.201306:00

не знам как можете да го разпознаете,ама знам как може да се запознаете със подобен субект/социопат/....Отивате делничен ден във парламента и търсите Болен Спидеров....Ама не съм сигурен дали ще е актуално още определението във БГ Речника....Както са тръгнали да променят имената на някой комисии/за "парламентарната етика" иде реч/,току са почнали да променят и тълковния речник....ТВ 7 и Детектива Дудуков подадоха информация на Болен че утре на протестите се очаква космически кораб от Марс,естествено със платени от Б.Б 5000 Марсинци/без да броим малките Марсиянчета / .......Спидеров е заявил,че веднага след като мине през Орлов мост да оправи реда,заминава за Марс да прави граждански арести.... Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 29.06.201323:46

- Как да разпознаете социопат?
- Просто и самият вие трябва да сте социопат. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.06.2013, 13:48

13 shrink | 29.06.201314:04

Социопатията е личностово разстройство, т.е. болест на характера. Ако си социопат ти не страдаш от това, другите около теб страдат. Невъзможността за емпатия, липсата на чувство за вина и истинско разкаяние са причината социопатът да прави неща , които за нормалните хора са недопустими. А за това , че политиката привлича патологични личности/психопати / е известно отдавна. Примери от историята много. Психопатът често е на върха на пирамидата, но характерното е че той рано или късно винаги се издънва.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

12 Alexander Anguelov | 28.06.201322:38

Най-важното: определяне на проблема – защо България е в това състояние след 24 години? Моята гледна точка: съществуващата избирателна система е най-голямата измама на прехода.

Нека всички се обединим в търсене на решения: обединението е силата на програса
Партиите разделят народа! Защо: разделяй и управлявай/подчинявай!

Има два изхода: избор на личности при 100 % мажоритарни избори в два тура по австралииски модел, при задължително гласуване. Само при 100 % мажоритарни избори има истинска конкурениця на личности. нали? Кой се страхува от истинска конкуренция и защо? Проблемът: партиите се страхуват от промяна на тяхната приоритетна позиция, поради това правят всичко да потушат тези разговори. Хора мислете разумно и непозволявайте да ви мамят ако мислите за просперитета на вашите деца.

Другият вариянт е: президентска република - президента формира правителството. Тъй като президента се избира мажоритарно от цялата страна има прово да формира правителство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

11 Lili Sapunova | 28.06.201320:14

И аз никога не бих наранила животно, ама за хората не ми пука.Те са или за използване, или за забавление или досадници, които не искам да виждам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

10 Крив Макарон | 28.06.201320:13

"Тя също така твърди, че в свободното си време фантазира за убийства, изоставя приятелите си, когато личните им проблеми я разстройват, и крои планове да "съсипе определени хора"."

Това е много обща информация. Не означава почти нищо. Фантазирането е също така присъщо за шизоидното разстройство. Това са много тежки разстойства, граничещи със шизофрения, или началото на шизофрения. И от едно подобно признание трудно може да се каже дали човек е попаднал в депресия, или действително има разстройство на личността.
Ако пък статията по някакъв начин подсказва, че в поведението на някои политици можем да търсим социопатия, то за съжаление тя може да бъде различена при почти всички. Особено много при лидерите на партии. Б.Б. е отявлен психопат. С.С. също, но в по-малка степен. В редиците на БСП е почти задължително да си социопат, за да бъдеш допуснат. За В.С. нещата са страшни. Параноя преминаваща във шизофрения, със белези на суицидно поведение. Ако потърсите мнение на някой достатъчно смел психопатолог, ще разберете откъде идват проблемите за цялата страна; няма и един политик, който да не е за връзване.
   

оценка

+0 -0