Глупостта е подчинение | webcafe.bg
Webcafe

Глупостта е подчинение

Радослав Бимбалов
06.12.2011, 08:26 (обновена 08.12.2011, 07:35)
Пътеводител на Български Гражданин

Един мой приятел завел дъщеря си в новооткритата голяма спортна зала в София. Малката влязла и възкликнала - „Еха, виж какво ни е направил Бойко Борисов!". Моят приятел се постарал да й обясни, че Бойко Борисов не може да направи сам такава зала, че за това се изискват много пари, събрани от всички хора под формата на данъци, както и много умни хора, които да вложат мисъл и труд в реализа... Няма защо да продължавам, сещате се колко отчаяно може да звучи разума.

Той, разумът, все по-трудно си пробива път. Мъглата на глупостта става гъста като изцедено мляко. През цедката малко по малко се изхвърлят истини, правила, принципи, норми.

Дъщерята на моя приятел не е глупава - тя просто отразява това, което излъчваме ние, големите. Защото глупостта не ни е дадена по рождение. Напротив, тя се възпитава. Поемаме я на дози и бавно, упорито потъваме в мъглата й. Някак си нищо не е като преди, но никой вече не обръща внимание...

Държавата те прави на глупак, като не ти подсигурява социалните придобивки, за които й плащаш. Ти намираш това за достатъчно основание да й го върнеш с някой неплатен данък за колата, например. Пускаш телевизора и мъглата се излива от там. Програмите се борят за твоето внимание, верни на все по-вярната идея, че зрителите са глуповати.

В резултат предаванията са нарочно елементарни, каквито са и рекламите в тях. Героите, чийто пример следваш, са медийни звезди - съмнително забогатели австралопитеци, неясно защо известни празноглавци и леснодостъпни дами с неестествено цъфнали устни. В мъглата на глупостта всичко е възможно. Футболист с речеви запас от две псувни става доктор хонорис кауза на университет.

Премиерът на държавата за малко да бъде признат за жив класик в изобразителното изкуство заради драсканици по време на заседание. За утеха го поставяме начело в класация за футболист на годината. Някакъв луд професор от телевизията бива награден с медал за цялостно творчество. Полу-доказани престъпници влизат в политиката. Полу-доказани педофили също. В съдебната система също се променят ролите - престъпниците правят системата на глупак и се измъкват срещу пари, а глупаците са тези, които си го отнасят. Променя се и допустимото отношение към теб. Харесва ти да те третират като глупак по време на избори  - срещу някой лев, кебапче или просто добра дума. Ако си позволиш да си недоволен - премиерът лично ти размахва пръст. Ако го ядосаш - ще подпише за търсене на шистов газ или най-малкото ще си подаде оставката, за да те остави пак в ръцете на предишните управници.

Мъглата на глупостта е мястото, в което най-лесно губиш пътя към себе си. Крайната цел е да се слееш толкова много с мъглата, че в един момент да станеш част от нея. Защо ли? Ще се опитам да ви обясня моето мнение по въпроса.

Простолюдие е термин, сътворен от владетели. Хората, обединени с това социално понятие, съставляват хомогенна маса с нарочно поддържан нисък интелект, за да бъдат по-лесно управлявани. А това, според съвременните разбирания, се нарича диктатура.

Само за миг си представете, че съм прав. Че наистина мъглата на глупостта е мястото, в което ние се превръщаме в удобно простолюдие. Харесва ли ви тази идея?

Дадох си сметка, че е време да предизвикам разума си, колкото го имам, колкото мога.

Така се появи моят Пътеводител на Българския Гражданин. Правя го във Фейсбук - не само пред вас, но и заедно с вас. Принципите, които се опитвам да пиша в него, звучат като афоризми, но идеята не е да се усмихнем над собственото си примирие. А да си го признаем.

Как ще продължи да се развива Пътеводителя зависи не само от мен, но и от всички, които го четат, допълват, споделят. В мъглата влизаме заедно, ръка за ръка с глупостта си. Но ще излезем по трудния начин. Един по един.

Oще: пътеводител на българския гражданин  радослав бимбалов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 16:12

12 Milena Gogeva | 07.12.201111:00

На пръв прочит е мъдро, съгласна съм с автора. Но не съм съгласна да излизам от мъглата или да се боря с простотията...социално/новата дума за колективно/. Всеки си опростява сам, както и всеки си ОТпростява сам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 06.12.201122:46

Оня май си прав да ти кажа... Йоле рибката си беше екстра... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 06.12.201121:49

Thea
Под клипа в новината за Азис неизвестен анализатор е дал най-точния коментар за случващото се:
"Бавно го премествам от единия си крачол в другия по тоя повод"
Колко мъдрост има само точно в тези думи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

9 YOLE | 06.12.201119:53

Авторът май нищо не е работил , освен да папка огризки от Баницата , която вече я нямаааа . И е решил да ни поплаче .

Тейче , днеска рибката , дето я хапнахте , не беше ли малко изгореличка ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 06.12.201118:11

Хора гледайте това какъв майтап е, току що го видях в нета:

http://hotnews.bg/n/hudozhnik-narisuva-azis-s-kruvta-si.46444.html

България вече си има истински психопат и то художник... Гледайте клипчето...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2010, 21:00

7 Mariana Murtazova | 06.12.201116:31

"Аз лично , никога не съм писал по форуми , няма и да пиша
това е първи и последен път и е адресирано до всички тези на
които им е много голяма устата , във една виртуална среда ...
Пишете си и заемайте позиций .... "

Ти и НЕ БИВА да пишеш пофорумите, щото си неграмотен! ПозициИ се пише, пич, върни се в трети клас де си припомниш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 06.12.201115:37

Искам да поздравя автора за посочените истини!Изкушавам се да го подкрепя с едно уточнение.Глупостта не се появява,нито се развива като стихийно бедствие.Глупоста се КУЛТИВИРА СЪЗНАТЕЛНО от политическите системи,
които губят доверието на хората.Проявява се като налагане,чрез измама,на голям и изявен глупак за водач на обществото.Другите глупаци вървят за
депутати,министри и журналисти.Ако мразят науката,но обичат себе си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2011, 13:38

5 Angelina Angelova | 06.12.201113:53

Интересен опит за отразяване на действителността. Всъщност за пръв път виждам някой да казва, че глупостта е придобита. И от това ясно си личи, че това е човек, който никога не е работил с младо поколение и не знае какво значи слаби умствени възможности.. има деца, които като малки сглабят пъзелчета и удрят 2 кубчета едно в друго, но има и деца, които винаги огъват неправилните парченца пъзел и чийто кубчета винаги се разминават.. това няма нищо общо с тази "мъгла", където хората оглупяват. Човек не може да стане по-умен или по-глупав, единственото, което се променя е информацията, която му е достъпна и начина, по който тя е обработена. В България медийте са манипулирани, и за това няма спор. И наистина тези псевдо звезди и измислени политически актьори и актриси дразнят. Но ако говорим за това, според мен заглавието на статията би трябвало да е Подчинението е глупост, а не обратното. Защото точно това робуване на мода и простотия ни замъглява. Всяко дете на 80те години усеща промяната, всеки се нервира, всеки констатира очевадни факти, всеки иска да промени нещата и всеки в крайна сметка се спира във фейсбук.. Е, и аз пиша всякакви критики във фейсбук ноутс, и аз получавам много лайкове.. И какво от това?.. Пак живея в чужбина и пак нищо не се случва. Всеки си мисли, че промяната трябва да дойде отвътре, но аз вече съм на съвсем различно мнение.. в сърцето на простията, няма как да стане.. Трябва достатъчно млади хора да се реализират в чужбина и след това да дойдат като лавина и да отнесат и всяка нотка на това, което е в момента.. Отвътре няма да стане.. просто са безсилни опити. Благодаря за статията все пак, има съмишленици и това е добре. Лек ден и успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 17:40

4 Дани | 06.12.201113:41

Напълно подкрепям тезата на автора, така е, на 100%, но какво от това. Трябва нещо да се направи, не само да си се оплакваме из форумите или пък да даваме мнения, нали от нас зависи тази мъгла от простотия и безнравственост да се разсее.Нека българина стане по- критичен, нека да изисква това, което заслужава, а не да се задоволява със трохи. Нека сложим край на измислени медиини образи, които ни заливат с помия през телевизионния екран, нека имаме мнение, но и да го отстояваме. Нека говорим, но и да действаме. Защото бездействието ни е довело то тази гротеска в момент. Пожелавам успех на всички млади хора, защото бъдещето е в техните ръце. От тях зависи да не са покорна рая, която слуша, изпълнява и се задоволява с трохички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2011, 12:18

3 George Tanchev | 06.12.201112:32

Да .... много хубав очерк за българската деиствйтелност ..,
но повечето автори които се "вихрят" из нета , дават акъл , правят оценки
анализи и споделят дълбокомислени разсъждения ,трябва да разберат един
елементарен факт ....
С писане по форуми и негодуване в нета
НИЩО , АБСОЛЮТНО НИЩО няма да променят ...
Най много усмивка и бутона "like" Усмивка))
Очевидно ви е скучно и признавате тоталното си безсилие пишейки подобни
статий ...
Аз лично , никога не съм писал по форуми , няма и да пиша
това е първи и последен път и е адресирано до всички тези на
които им е много голяма устата , във една виртуална среда ...
Пишете си и заемайте позиций .... Смешни сте точно толкова колкото
и тези полуидиоти които оплювате ...
за последно : с писане и форуми нищо не става Усмивка)
   

оценка

+0 -0