Политическите употреби на историческите символи | webcafe.bg
Webcafe

Политическите употреби на историческите символи

Емил Джасим
02.06.2014, 13:10 (обновена 02.06.2014, 13:16)
ботев

Съвременната пропаганда е свела националните герои до щампи върху тениски

Днес всеки ще спомене Ботев по един или друг начин. Малцина ще се сетят, че днес е денят, в който се почитат всички, които са загинали в борбата за политическо освобождение на българския народ от османската власт.

Необходимостта от герои и  примери за подражание е естествена - така всеки народ, всяка нация изгражда нужния ѝ героичен пантеон с историческо-дидактическа цел.

Херодот, смятан за баща на историята, заявява, че "историята е учителка на народите". Къде би била България в един клас на народите? Вероятно би била сред онези посредствени ученици, които напредват бавно, често допускат едни и същи грешки в исторически важните моменти, но пък след няколко слаби учебни години (Балканските войни и Световните войни) се е понаучила и изкарва ниски, но все пак положителни оценки.

И все пак понякога й щуква да направи някоя пакост (като "Южен поток") и да се скрие зад някой по-голям.

Светски икони на нацията

Нацията има нужда от своите светски икони. Свързаната с тях ритуалност е част от онази повторяемост, онова припомняне на миналото, което е част от елементите, които градят представата за съ-общност. Нацията се нуждае от своята аналогична на сезоните повторяемост, за да утвърждава своите основания.

Помъдрелите през последните два века нации са съобразили, че положителното начало е по-важно за изграждането на националното чувство, на т.нар. патриотизъм.

И все пак в цял свят има дни, в които се почитат жертвите, които този народ е дал, за да бъде независим. Така например в Израел отбелязват на 27-ми април "Денят на Катастрофата", в който почитат чрез минута мълчание в цялата страна и вой на сирени паметта на убитите през Холокоста. Разликата между Израел и България е, че там шофьорите слизат от колите си и изчакват сирените да отминат. Тук всяка година животът просто продължава. А тази, националната употреба е необходима, за да има смисъл и съдържанието етнонима "българи".

Националната употреба задължително минава през сваляне на митологемите и създаване на исторически достоверен образ на нашите национални герои, които сме припознали като такива именно заради съвсем човешките им и полезни за нацията ни дела.

Образите по фанелките

Последната предизборна кампания беше връх в употребата на образите на Ботев, Левски и дори цар Симеон Велики. Те бяха нерядко по тениски, а образите на партийни лидери в негатив трябваше да създадат онзи иконичен образ, който се асоциира с националните герои.

Съвременната пропаганда е свела лицата и имената на нашите национални герои до щампи върху тениски, които дори туристите не си купуват, а са предназначени за онези свръхемоционални и неуспели българи, които при сблъсъка с икономическата реалност се опират единствено на един мъгляв и неясен героизъм.

Ботев Политикът, Ботев Поетът и Ботев Въстаникът

Да, мъгляв и неясен, защото на въпроса какво точно е направил Ботев като ръководител на Българския централен революционен комитет малцина са в състояние да отговорят. Всъщност Ботев се проваля като политик, като ръководител на въстанието. Той написва стихотворението "Обесването на Васил Левски" след провала на Старозагорското въсттание едва в края на 1875 г., повече от две години след смъртта на Левски, защото едва тогава осъзнава, че без наличието на добре изградена комитетска мрежа революцията е обречена. Но в края на 1875 г. вече е късно, защото е взето решение за въстание. В същото време Ботев не може да се справи с разцеплението в Комитета и в крайна сметка подготвяното въстание е обречено на неуспех.

Поетът Ботев е без спор гениален. Без да е имал специално филологическо образование, Ботев притежава изключителна интуиция за ритъм на стиха, образност и неподражаем стил.

Въстаникът е този, когото почитаме днес, обаче. Най-вече поради факта, че Ботев минава Дунава с ясното съзнание, че ще бъде убит. Това обаче е възможност за него да привлече вниманието на Великите сили, на западните народи и правителства, които да принудят Османската империя да даде свободата на българите. Можем да си представим разочарованието на Ботев, когато е срещал пълната апатия на своите сънародници по пътя към връх Вола.

Понякога изпитвам срам за чужди дела, без да нося каквато и да било отговорност за тях. И Денят на Ботев е един от тези моменти - срам ме е, че българите са го пренебрегнали и ме е срам, че днес в 1200 ч. имаше шофьори, които продължиха своя път, без да се срамуват.

Прощавай, Христо!

Oще: 2 юни  ботев  въстание  емил джасим  национални герои  христо ботев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 02.06.201421:53

"Българите са известни из цял свят с това, че са предали и продали всичките си национални герои."
Така е Алегзандре, ние предаваме героите си, вие предавате страната си.
Жокер:
Мордехай Вануну
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

2 Levitt Hostel | 02.06.201420:13

Българите са известни из цял свят с това, че са предали и продали всичките си национални герои. Всъщност ако днес българите трябва нещо да празнуват е Денят на националния позор, ден, в който гениалният поет Христо Ботев пада, пронизан с два куршума от своя сподвижник Никола Войновски ( себелюбив и алчен сподвижник в Ботевата чета) .
През 1927 година в България се организира комисия, която трябва да изследва причините за смъртта на Христо Ботев. Никола Обретенов, един от участниците е поканен да даде сведения и да разкрие обстоятелства около смъртта на Ботев. След като дава множество противоречиви показания комисията завършва с неопределено заключение, подписано с ,,особено мнение" от половината от комисията. Причините за смърттта не са установени. На смъртното си ложе попитан за истината около смъртта на Ботев отговаря по следния начин :,, За честта на българският народ ще отнеса истината на небето!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

1 Vincent MoFo | 02.06.201419:30

Oh Yeah Christ Boteff SuperRockStarr !
   

оценка

+0 -1