Бъдещето на книгочетенето | webcafe.bg
Webcafe

Бъдещето на книгочетенето

Константин Павлов - Комитата
25.05.2011, 15:43 (обновена 25.08.2011, 15:37)
Киндъл

Снимка: © Amazon

Защо толкова много исках играчка за четене...

Наскоро се сдобих с новия Кindle 3 на Amazon. Никак не беше случайно. Имах рожден ден, приятелите ми направиха грешка да попитат какво искам и аз се запънах като магаре на мост - искам новия Kindle, искам специално американската или британската версия, искам да ми го купят там и да ми го донесат тук.

Защо така?

Защото Amazon е поредната компания която има драстично различна политика, що се отнася до различните държави, пък били и те членки на ЕС. И си го признава. Във версиите, предназначени за британския и американския пазар има екстричка, която ми се стори супер ценна, а именно - безплатен 3G Интернет в повече от 100 страни по света.

Да, няма грешка. Безплатен Интернет, който поне на теория трябва да работи докато устройството е живо и за който не се плаща нито стотинка след покупката.

Да започна отначало. Amazon Kindle e четец на електронни книги. В момента се радваме на третото поколение, което означава доста подобрена функционалност и ергономичност.

Екранът

Голямото предимство на устройството е неговият екран, изпълнен по технологията Е Ink. Това е принципно различна технология за екрани на електронни устройства, която работи чрез електростатични заряди, и за да не обяснявам по-сложно, само ще кажа, че той харчи енергия само за смяна на картинката на екрана и не харчи енергия докато екранът стои неподвижен.

За четене това е супер, защото изглежда почти като истинска хартия. Икономичният екран води до много по-малък разход на енергия, което означава , че с едно зареждане устройството може да изкара седмици и хиляди прочетени страници. Ако се ползва Интернет, обаче, времето между зарежданията драстично намалява, защото връзката консумира доста енергия, а и човек честичко превърта страниците.

От друга страна, поради това, че екранът сравнително бавно се обновява, има едни неприятни присветвания при смяна на картинката, които почти не правят впечатление при четене, но при цъкане в интернет понякога могат и да дразнят.

Качването

Книгите могат да се качват върху това технологично чудо или с MicroUSB кабел (с каквито сега се зареждат по-модерните телефони), да се изпращат чрез e-mail или пък, ако можете да си го позволите, да се купуват директно от сайта на Amazon. Когато закачите устройството, то ви се появява на компютъра като нова флашка и там в папка „Документи" си трупате книгите.

Собственият формат на Amazon е *.azw, който всъщност е леко модифициран .mobi файл. Което означава, че отваря без проблем MOBI и PRC файлове, но също и TXT и PDF файлове. След няколко теста открих, че най-приятен за работа е .mobi формата, затова си инсталирах Calibre на компютъра и с негова помощ си конвертирах всички книги.

Безпроблемно конвертиране

Конвертирането мина без проблеми, като изключим тези PDF файлове, които са съставени само от сканирани като картинки страници. Лесно е да ги познаете, защото обикновено са към 20 мегабайта и нагоре за една книга. Ако все пак ви се наложи да четете PDF файлове директно на устройството, да знаете, че има голяма разлика от файл до файл - някои се четат прекрасно, други трябва да се увеличават, трети пък могат да се четат само в пейзажен формат (т.е. дългата страна на екрана да ви е отдолу).

Има още една възможност за конверсия. Когато си вземете киндълчето, много полезно ще ви е да си направите акаунт в Amazon независимо къде. Аз съм си направил в немския, американския и английския. С този акаунт регистрирате устройството на свое име и получавате два важни email адреса - <потребителско име>@kindle.com и <потребителско име>@free.kindle.com . Когато изпратите електронна книга на тях като приложение (attachment) и в темата (subject) напишете „convert", Амазон ви конвертира книжката до приемлив формат и ви праща уведомление на устройството, че ви чака да си я свалите.

За съжаление искат някакви парички, ако се ползва първия адрес, така че аз ползвам винаги втория, който е безплатен, но затова пък е достъпен само чрез WiFi. Няма да ви преразказвам ръководството, лесно е, но го прочетете задължително, защото си има особености!

Има и начин да си качвате галерии със снимки или да си просвирвате MP3 файлове. Има и начин да се слушат аудиокниги, но нещо не мога да се оправя с форматите там.

Друга голяма екстра е възможността да се организират книгите по категории, като всяка книга може да присъства в повече от една. Можете да си водите бележки, да си маркирате, дори да споделяте пасажи от прочетеното в Twitter и Facebook, което не съм тествал все още.

На глас

И нещо, което ми достави голямо удоволствие - устройството може да чете книги на глас и ми върши идеална работа докато съм зает с къщна работа или докато се разхождам: тогава слагам слушалките и тръгвам. За съжаление засега чете само на английски.

На мен лично ми донесе голямо облекчение, защото през него мога да си преглеждам пощата в Gmail, новините в Google Reader, да си чета Twitter и Facebook. Добра идея е да се ползват мобилните им версии, защото са много по-леки.

Какъв е крайният ефект?

Започнах да чета повече и по-ефективно. От началото на април съм прочел около 4 книги и половина, като се има предвид, че вече си оползотворявам по-смислено времето в градския транспорт, прекарано в задръствания. Препоръчвам ви да си купите и калъфче, защото то пази много добре крехкото корпусче, а и служи като стойка и така може да се чете в легнало положение, без да се налага да се държи през цялото време в ръка.

Как свърши моята история - приятелчетата се опитваха да ми предложат друг подарък, но аз отстоях своето и така, около 2-3 седмици след рождения ден, си получих играчката и от тогава навсякъде е с мен.

Oще: екран  енергия  книга  устройство  четене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.08.2011, 10:42

27 caffein | 11.08.201110:41

Това конвертиране е супер идиотско и нито Амазон нито платените им писачи могат да обяснят кому е нужно.
То просто има една единствена цел и тя е да се купува всеки файл от Амазон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

26 stg | 07.06.201117:32

Кindle е един от много модели електронни книги и това на което акцентира е развитата търговия с книги заложена в него, благодаря но алтернативите са по добри
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 13:58

25 Plamena Atanasova | 31.05.201114:18

Коментарът ми е насочен към автора на статията, който според мен не е избрал коректно заглавието. Когато прочетох „Бъдещето на книгочетенето” бях привлечена като читател, като очаквах съдържанието на статията да има връзка с „книгопечатането”...Терминът , поставен в заглавието, е абсолютно неуместнен и няма връзка с изложението. Единственото преимущество на гръмкото и ударно заглавие е, че с провокиращото си звучене подвежда читателя да разгледа статията и... да остане рзочарован, защото няма да намери никакви „прозрения” в бъдещето, още по-малко за книгопечатането...Жалко! Същият информационен ефект имат 90% от рекламите на Кindle 3 на Amazon .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

24 tougherty | 27.05.201116:03

При мен Алт+Т вади някаква търсачка, не часа. А от читанка.инфо така и не мога да сваля нищо. Просто не виждам бутони за сваляне дори в един-единствен формат. Аз ги селектирам и прехвърлям от браузъра в уърд, а от там ги конвертирам в моби и тогава ги качвам на киндъла.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 27.05.201110:18

Оф, и аз пробвах електронните книги и се отказах да си взема. Цената не е проблем, реално за 2-3 месеца давам същите пари за традиционните хартиени версии. Просто да чета е-книга е нещо като да пиеш кафе в пластмасова чаша, да е*еш с презерватив Усмивка и т.н. Прави кеф, но нещо липсва. Когато избирам нещо за четене от домашната си библиотека, докато разглеждам книгите, всяка събужда в главата ми образи, картини... Когато ги гледам на файлове, не е същото. Е-книгата дори и не мирише на книга Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2011, 11:04

22 Коректен | 27.05.201105:20

В действителност проблемът с купуването на електронни книги се състои главно в това, че българските издателства не предлагат новите и издания в електронен вариант. Трябва да чакам с години да изтекат авторски права и някой идеалист да седне и да прехвърли нормална книга в електронен вариант. След това идва проблемът, че или програмите му не разчитат добре всичко на български, или той не си прави труда да прочете и редактира получената бозичка или просто не е твърде грамотен. Попадал съм на ужасяващо направени електронни книги, което до голяма степен намалява удоволствието. Ако издателствата започнат да ги пускат поне ще използват оригиналните си файлове и има шанс те да са в по-добро състояние. Друг е въпросът защо не го правят и дали няма някаква законова база и подобни глупости, които да ги спират или ограничават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

21 dedogo6 | 27.05.201101:26

Нека и аз да кажа нещо за устройството.Брат ми има такова (не знам коя версия е 2 или 3-та) , поиграх си малко с него, но не съм впечатлен.Единствено като + отчитам удобството за носене където и да е , понеже е много лекичко, а и може да се натъпче с адски много книги.
Лично аз няма да платя цената на това устройство , която е около 330 лева , понеже за тези пари мога да си взема около 20 "аналогови" книги.И тъй като годишно тук не се издават толкова (за жанровете, които харесвам става дума) ,мога в продължение на две или три години с тези пари да си чета "истински" книги.Ще кажете - секат се дървета за това - е така е , но повечето от новите книги се издават на рециклирана хартия.И пак лично аз ще продължа да чета хартиени книги, докато ги има - усещането не може да се сравнява с тази поредна електронна джаджа, направена само с една цел - да се купуват повече електронни книги , на съответната цена ,което обогатява една или друга корпорация.Хартиените книги също се плащат, но мен ме дразни факта ,че имайки такова устройство те принуждават да купуваш повече и повече, без да се заглеждаш имали стойност в произведението.
Някога ще си взема такова - като стане 30 лв... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 13:32

20 kibrito | 26.05.201117:26

Не мога да кажа нищо за Kindle, тъй като не съм го ползвал, но Sony reader 505 върши чудесна работа. Няма WiFi, но не ми и трябва. Книгите си свалям безплатно от chitanka.info в txt формат, след това ги прехвърлям във Word 97-2003. Ползвам Book Designer 4.0, който конвертира Word книгата във lrf формат и избирам шрифта и размер, които желая.
Ако това ви се струва трудно, Sony Reader-а чете pdf формат, но не може да увеличава шрифта в този случай. За това ще ви трябва Nitro PDF програмата, която замества Adobe reader, но е с повече функции. Кнiгата в pdf формат я отваряте с Nitro PDF, натискате Convert to Word, след това във Word увеличавате шрифта и конвертирате отново в pdf.

И за да не възникне спор, дали това е платена реклама или не, ще ви отговоря че НЕ Е. Но за тези, които ги сърбят пръстите и им се пише, могат да отворят дискусия и за този коментар...лошо няма, всеки е луд с номера си... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 16:45

19 Mira Moneva | 26.05.201116:50

Съгласна съм с автора. Не ми се струва рекламно, просто четецът наистина е добър за хора, които на първо място поставят четенето, а на второ всички останали изгъзици, които на подобно приспособление не са му нужни. Да искаш тъч скрийн на четец ми се струва направо смешно, цветовете също са излишни, освен ако не искате цветни комикси, знам ли... иначе дори и без цветове картинките изглеждат доста добре. Иначе има и други недостатъци - не снима, не се разглобява в други форми, не му се сменя панела, както и не можете да телефонирате по него... Чуди се чакаме следващото поколение....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

18 solaar | 26.05.201116:06

Плюсовете в основната статия, недостатъците в намален курсив отстрани на екрана. Точно така се пишат рекламни статии, които не трябва да изглеждат като рекламни.
Тъй като очевидно статията ти не е платена, постарай се следващата да не изглежда като такава. Успех! Много щастлив
   

оценка

+0 -0