Мързеливи щастливи граждани | webcafe.bg
Webcafe

Мързеливи щастливи граждани

Webcafe.bg , по Financial Times
22.11.2011, 15:36 (обновена 24.11.2011, 12:45)

1 от 5 снимки Назад Напред

норвегия

Снимка: © Getty Images

В Норвегия няма нищо странно да сте на една маса с жена с розова коса, обеца на носа и татуировки на ръцете, която доскоро е работила като мениджър за пътуващи из Европа норвежки банди от ъндърграунд сцената. И ако я запитате как се финансират подобни концерти, не се учудвайте как тя спокойно ви отговаря, че норвежкото правителство активно ги подпомага.

Най-богатото като цяло общество в световната история има пари за всички. Да посетиш Норвегия по време на световната криза все едно е да гледаш "порно на финансовото изобилие". На целия свят сега му се иска да прилича на тази държава. Въпреки това, тя невинаги е била толкова богата. Разхождайки се из норвежките улици, човек се пита: "Как една държава се справя с изненадващата печалба на голямо състояние?"

Внезапното забогатяване не е навредило особено на норвежците

Норвегия е прекарала векове първоначално като част от Дания, а след това и от Швеция. В онези времена тя е била обикновен селски хинтерланд, населен предимно от фермери, рибари и лутерански пастори, които не са били особено богати.

Пътешествието ни започва от крайбрежното селце Скуденес, където понастоящем се провежда международен литературен фестивал - но някога Скуденес е било място, от което хората са емигрирали масирано в САЩ, защото основното им препитание - ловът на херинга, е приключило. Още повече хора емигрирали след 1945 г., когато Америка изглеждала обещаващо място за живеене.

През 70-те години на миналия век Норвегия остава място, в което модните тенденции винаги пристигат малко по-късно и хората гледат шведска телевизия, за да не изостават от останалия свят. Но по това време държавата вече е открила огромните си запаси от нефт и газ. До началото на 90-те, богатството тече до почти всеки, защото в Норвегия нефтът всъщност принадлежи на населението. 

Държавната собственост не навсякъде е злото, описвано от либералите

Контролираната от държавата нефтена компания - наречена с невероятно семплото име Statoil - се облага с пределната данъчна ставка от 78%. Прибавете това към стабилната, предварително изградена икономика и 4.9-те милиона норвежци стават всемогъщи: те могат да си позволят да притежават по няколко къщи, да субсидират пънк групи и да спестяват почти всичко в държавния нефтен фонд.

Миналия месец бе открито още едно голямо петролно находище в крайбрежните води на държавата. Надали тогава ще ви е трудно да си представите как бедстващите американци с норвежки произход вероятно сега се ровят из таваните на къщите си, за да открият пожълтелите актове за раждане на своите прадеди, мечтайки да се сдобият с норвежки паспорт. 

Дамите могат да се гордеят с отличната си професионална реализация

Освен нефта, Норвегия изгражда икономиката си чрез друг природен ресурс: жените. Около 3/4 от норвежките дами имат работа. Изглежда те преминават от великолепната си младост през средната възраст, прекарана в директорските бордове на компаниите, преди да "залязат" в спокойната и лишена от здравословни проблеми старост.

Младите госпожи в доброволческите центрове изглеждат като пенсионирани шампиони от олипмийските игри, което само по себе си не е изключено от статистическа гледна точка.

Норвегия е на челно място по брой спечелени медали от зимните олимпийски игри за всички времена, точно както е на челно място във всички останали глобални класации, с изключение на тези, в които е по-добре, ако си сред последните (с други думи тези, в които България стои начело). 

Туризмът процъфтява, макар градчетата да са леко скучни на вид

Казано накратко, Норвегия е същински рай с Wi-Fi. Скуденес не може да бъде описан по-добре от представянето му в туристическата брошура:  "Очарователно е да се разхождате сред белите огради, дивите дървета и криволичещите тесни пътища..."

Извън градчето можете да се зарадвате на огромните къщи - и вероятно ще се изненадате да научите, че много от собствениците им планират да ги разширяват, а освен това често разполагат и с летни вили, зимни хижички и лодка. Дори тайландецът, продаващ бързи закуски на улицата, вероятно е убеден, че децата му ще са му вечно благодарни, че се е преселил в тази страна.

"Това е просто невъзможно!" възклицават британските туристи. Наистина, "вторият най-добре запазен малък град на Норвегия" е малко скучен, но това не е от значение - раят е нормално да бъде скучен. Целият останал свят живее в "интересни времена", докато норвежците му подхвърлят някоя и друга Нобелова награда, за да го окуражат. Запитани как изглежда светът от Скуденес, местните хора отвръщат с една дума: "Хаотичен!". 

Стабилната икономика на страната привлича емигрантска вълна от съседни държави

Погледната от Норвегия, дори Швеция изглежда твърде пясъчна и неприветлива - като излязла от роман на Стиг Ларсон. Ако някога шведите разказваха вицове за норвежците, а сега младите шведи живеят скупчени по няколко в апартаменти в Осло, готвейки си сами, за да не плащат по 9 крони за един сандвич. И работят мизерни професии, в които се подчиняват на норвежките си шефове, отговаряйки им на шведски.

Наскоро в държавата започнаха да пристигат и исландци, бягащи от кризата в собствената си държава. Въпреки това, падението на бившите колониални лордове вероятно поне малко блазни норвежците. В Берген не е толкова рядко срещана тема за обсъждане как жителите му биха могли да си купят цяла Швеция и да я закрият. Или да я ползват за почивна база.

Разбира се, раят не може да съществува без змия. Нито един от жителите на страната не споменава без повод Андерш Брейвик и убийството на 77 души, което той извърши това лято. На въпроси по този повод хората отвръщат с евфемизми като "станалото на 22 юли" или "това, което направи онзи човек". Нищо не би могло да подготви норвежците за това.

Масовото убийство често е описвано като "оскверняването" на Норвегия, но градовете там все пак като цяло продължават да изглеждат крайно невинни. И в Скуденес малките деца не бързат да се прибират у дома и остават да разговарят на улицата доста след като се стъмни. 

В самокритичността на норвежците прозира и умерено самодоволство

В малките градове и селца, с които е обсипана тази държава, богатството почти не е променило живота на хората. Някои от тях са си прокарали електричество, но други смятат това за "игра против правилата".

Въпреки всичко, няма как норвежците да не бъдат засегнати от богатството. Много чуждестранни работници отбелязват, че необикновено спокойният работен ден в Норвегия често води до вечер, изпълнена с топли разговори и каране на ски. "Станали сме прекалено разглезени," споделя един норвежец. "Мързеливи" - отсича друг. "Петролхолици," диагностицира трети. И все пак - на света има и по-лоши места за живеене.

Oще: благосъстояние  богатство  граждани  жени  нефт  норвегия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 28.11.201107:22

Аре, бе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

10 vV | 25.11.201122:44

Посещение в Норвегия разкрива друга картина, различна от рая описан в статията. Осло (Ушлу), да речем, е едно провинциално много скъпо градче, което никак не може да се сравни нито със Стокхолм, нито с Копенхаген. Не че и в последните жителите им нямат стотинка в джоба (условно казано) и да ги почерпиш една бира е нещо, което ще помнят за дълго. Наблюдава се някакво системно заблуждаване на света, че Норвегия било едва ли не най-чудесното място на земята, а човек се чуди при тези цени и изобщо условия на живот как изобщо преживяват тези хора. Един Солун, който има голяма прилика с Осло (Осло прилича и на Берковица, без море обаче), но с много по-просторен залив, е по за живеене, даже уж в криза днес. Изобщо, пропагандата е голяма сила и, за да види човек как наистина стоят нещата трябва, за съжаление, сам да иде и да види със собствените си очи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

9 Iratais | 24.11.201117:42

Че са роби и тука на банките е верно. Ма държавата им помага обаче кат им облекчава данъците при покупка на жилище. Не като у Булгаристан. Тука ако си купиш къщурка - ето едно 3к крони ти се приспадат от данъци. Да не говорим, че банката ти дава 90% финансиране при 3.8% лихва и на това отгоре па и Комуната може да ти отпусне останалите 10%. Па и те кат си платат кредити не си изтръскват джобовете после да събират за баница и боза образно казано. Остава и за почивки и за секви глезотии. Аз кат ги гледам ич не се стискат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

8 Люба6а | 24.11.201116:25

защото ще са перманентно пияни!Но това е гадна политика,която се провежда от столетия.както и данък за вкарване на автомобил отвън-често трябва да платиш 2 пъти по-вече,отколкото струва колата,но...това е комунизЪм в действие.колкото и да описват нещата в розово,обикновените хорица са си роби на банките и бачкат за изплащането на жилищата и колата...но то навсякъде стана така.Тук поне НИКОЙ не умира от глад и не ходи да проси.Просеци има,ама те са я наши или румънски мангали...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 10:53

7 tumbaka | 24.11.201114:54

Защото не им продават свободно алкохол в Норвегия.........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

6 Iratais | 24.11.201114:33

В статията повечето неща са верни и е така. Само това със шведите са се поизхвърлили. Примерно ако сравняваме цените в Гьотеборг и тия в Осло да речем в Швеция са х2 по-ниски - говора за наем, храна, транспорт и прочие. Тия тукашните редовно преджапват до Швеция да пазаруват - и то пазаруват сериозно. Но като цяло стандарта на живот е добър и във двете страни. Имам тука колеги преместили се от Швеция и казват, че Швеция е по-добре уредена и хората са по-отворени и гостоприемни от норвежците.
Трябва им се признае на тия викинги тука, че много сериозно спортуват. И мъжко и женско. Аз не съм виждал толко много момичета да играят футбол, баскетбол и хандбал (еле па последното). Начи до нас има един голям стадион - редовно ги виждам във дъжд и у тъмницата на прожектори си ритат каките и грам не им пука. У фитнесите е пълно винаги - и мъже и жени. Това е голема разлика спрямо наще шкембелии - и от двата пола.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2011, 13:13

5 Веси Досева | 24.11.201113:15

След всичко, което прочетох си задавам въпроса: Защо изглеждат толкова жалки пияните норвежки туристи на Слънчев бряг?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

4 vanko1 | 23.11.201115:29

направете си нова справка - само нобеловата награда за мир се връчва в Осло, останалите - в Швеция! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 14:39

3 bobimihi | 23.11.201114:42

Доколкото се сещам, Нобеловата награда я връчват в Стокхолм.......Швеция...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 23.11.201114:30

@ 1 - ммм Нйе! Аз съм за обявяване на война на Нова Зеландия...примерно.
Норвежците са малко тъпи.. Нали знаеш случая, когато в Норвегия спрели тока и стотици норвежци прекарали ноща, заседнали на ескалаторите. . . Намига
   

оценка

+0 -0