Евроскептици, отворете си очите! | webcafe.bg
Webcafe

Евроскептици, отворете си очите!

Александър Андреев, DW
13.10.2012, 08:44 (обновена 13.10.2012, 09:01)
Нобелова награда за ЕС

Нобеловата награда за мир бе присъдена на Европейския съюз - заради вече 60-годишния му решаващ принос за мира в Европа

Късогледите, но затова пък неуморимо упорити националисти из цяла Европа явно или не помнят двете безумно кървави войни на континента през миналия век, или пък - ужасна мисъл! - нямат нищо против тези войни да се повторят.

Защото трябва да си или много глупав, или политически злонамерен, за да се вкопчиш в прогнилата идея за силата на националните държави тъкмо днес, когато глобалният свят и сили като Китай, САЩ и Индия не оставят почти никакви шансове на разните дребни държавици.

Срещу национализма и дребнодържавието

Националистите от жанра на Марин льо Пен, Вилдерс, Орбан или Сидеров всъщност просто си играят със страховете на хората, които - притиснати от кризата - в момента още по-настойчиво търсят някаква сигурност, утробен уют и спокойствие под спарената черга на националната държава. Но тази игра, която преследва съвсем хладно дефинирани политически цели, може лесно да доведе до искри и взривове. Тъкмо това е поуката от двете световни войни, започнали в Европа точно с политическото дебелоглавие и арогантността на националистите.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви в прав текст: Нобеловата награда за мир за Евросъюза казва отчетливо „не" на национализмите и на „дребнодържавието". Същото само преди дни написаха в своя манифест и двама други прозорливи европейски политици - Даниел Кон-Бендит и Ги Верхофстад. А председателят на Европарламента Мартин Шулц пусна по Туитър неособено оригиналното, затова пък исторически съвсем вярно обобщение: „ЕС е единственият проект, който заменя войната с мир, а омразата - със солидарност".

Едно рамо за един уникален проект

Нобеловата награда за ЕС идва в уникален, много подходящ, но и много драматичен момент. Защото Евросъюзът е разтресен от най-тежката криза в своята история. Лидерите на държавите от ЕС пребивават в постоянен шпагат между очевидната необходимост да поемат бързо по пътя към обща държавна структура и опасенията, че подплашените им избиратели у дома няма да ги разберат и ще ударят спирачката.

Пак в този настоящ, драматичен момент Евросъюзът умува над проблематичните кандидатури на държавите от Западните Балкани, след като преглътна горчивия опит с прибързаното приемане на България и Румъния. И пак в момента дългогодишната кандидатка Турция обръща гръб на Брюксел, докато в същото време край границата й (т.е. съвсем близо и до ЕС) се води страшна гражданска война.

С други думи - ЕС едва ли би могъл да получи такова мощно окуражение в по-подходящ миг от сегашния. Дано Нобеловата награда за мир най-после отвори очите и на евроскептиците, за да не пречат повече на този наистина уникален проект, донесъл мир и благоденствие на стотици милиони хора.

DW.de

Oще: ес  нобелова награда 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

219 Blagovest Iordanov | 22.10.201222:45

Телевизия на гледам от години, какви са изводите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

218 LaForce | 22.10.201210:33

БНБ и минфин за българският бюджет. Не е голяма сложнотия, но е доста ровене, да сравниш разходите последните години. За гърция и другите страни приемам за достоверно следното : https://www.youtube.com/watch?v=OtrpmVUvMrE не са посочени източници, но вероятно можеш да ги извадиш от техните правителствени източници. Данните са от официални източници а не от финансовото разузнаване на еди кой си, същото се отнася за инфлацията /не са критикувани методите - и "истинската" инфлация е тази посочена от официалните статистики независимо от предполагаемите промени в методиката, които от морална гледна точка са грешни/. Не съм начертал графиката за България за да ти я представя като смляна информация - смлял съм сия за себе си. Ако се интересуваш източници има бол. ТВ ти дава смляна информация - само изводи - това исках да кажа като критикувам тв като източник - тя не е източник тя просто прави внушения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

217 Blagovest Iordanov | 22.10.201208:33

Къде може да се видят данните за правителствените харчове?
За мен е новина, че гръцкото правителство харчи повече, отколкото през 2007 г. да кажем. Интересна е и инфлацията - колко ли е в действителност...
Явно е, че имаш различни от обичайните източници, ако не са конфиденциални, сподели ги?
Предполагам, там ще се намери липсващата в поста ти теза (ако изключим тезата, че има вероятностни теоретици и те получават информация от ТВ, която ти теза не е особно интересна).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

216 LaForce | 18.10.201214:43

В европа и в америка управляват същите хора като в българия. Гърция харчи повече пари от през 2008 /с отчитане на инфлацията - да/ когато се предполага че започна кризата, същото става в САЩ и въобще в европа, като народите им непрекъснато обедняват и биват лишени от социалните си придобивки... дали е случайно? Очаквам да чуя някое хитроумно обяснение тип случайностен-теоретик. Фактите са че се харчи все повече докато медиите дуднат за криза и в същото време народите обедняват... а принципно ако се харчи повече/говорим за правителствата/ това какво значи според макроикономиката? както и да е случайностните теоретици подковани с "фактите" от телевизията знаят всичко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

215 Blagovest Iordanov | 18.10.201214:07

--> LaForce
Кризата е в голяма част от Европа и се усеща. Говоря включително за лични впечатления от 7-8 Европейски държави, в които съм бил през последните 12 месеца.

В България също е доста тежка криза, независимо и по-скоро, въпреки положението на някои храненици-мастодонти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

214 LaForce | 18.10.201211:43

Дали я направиха кризата в ЕС?
За пореден път: КРИЗАТА Е САМО ПО НОВИНИТЕ, и в ограбването на народа и в грабенето на малките, частни, лични фирми и предприятия... БЮДЖЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е ПО-ГОЛЯМ от миналогодишният!!! Правителството харчи повече пари от миналата година и предната беше така и по-предната... просто това говорене за криза им дава основание да ни грабят... ако не си корпоративен мастодонт който може да си купи министър има криза ако си ГБС или Лукойл--- гласуват ти закон за 3% увеличение на разхода на всички автомобили/фаровете/ или ти строят магистрали за 8 000 000 000 лева - фискалният резерв - всички други - икономически геноцид! Кризата я направиха "управляващите" (укривляващите по им приляга) за да ограбят народа още повече, като го хипнотизират с медиите и мозъчната промивка "криза" за да не въстане и така от най-бедната държава в европа продължиха да измъкват най-много пари като %... до кръв, до смърт... няма да има прошка и няма нищо да се промени докато не разберем че няма кой да защити интересите ни освен ние самите, "бизнеса" и политиците чрез медиите и т.н и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

213 Harry | 18.10.201211:26

Александър Андреев е платен проповедник на комунизъм, но за Източна Европа ни е дежа вю.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

212 Оня Дето Го Трият | 18.10.201208:33

Гюлеметов

По добре се върни в Атака. И без това приказваш същите глупости като тях, поне да знаем, че всички неграмотни са там.

Евросъюза спира растежа на финансовия тигър България и ни пречи да си бием циганите Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

211 Bobby_gBG | 18.10.201207:56

213 deowin | 17.10.201223:45
И като някой ти даде твои цитати от преди 2-3 години, в които възхваляваш Сидеров и Атака, защото твърдеше, че никога не си бил лудия фен на Вожда или Партията, ти какво направи? Игнорира ги
---------------------------------------

Абе свиньо жалка нещастна, не ти ли писна да пишеш лъжи и измислици? Как може си такава курвичка?


Къде съм твърдял че никога не съм бил твърд привърженик на Атака? До към 2010 бях такъв, след което като се видя че партията няма намерение да направи нищо повече от това да бъде патерицата на ГЕРБ почнах първо вътрешните критики и да искам за промяна, а след това и външните критики (още преди местните избори), за да стигнем до момента в който те бяха катастрофално загубени, а Волен Сидеров извъртя 180 градусов пирует, и почна фанатично да напада ББ за всеки проблем в България, къде със къде без никакво основание. Да не говорим за вече отчаяния популизъм насочен изключително към неграмотни хора, след като почна да се усеща че тотално е изгубил и последните интелигентни хора дето все още правехме някакви опити да се вкара остатъка от партията в релси.


Така че чакам пак цитати дето съм заявявал че никога не съм подкрепял Атака или писал в нейна защита. Това че от почти 2 години не го правя е нещо съвсем различно.

И по-специално никога не съм го правил в този форум, тук отношението ми спрямо Атака е 50:50 в зависимост дали съм съгласен или не с нещо казано от партията. Даже доста често е по-скоро негативно отколкото позитивно.


Така че стига си измисля помиярче. Аман от курвенските ти номерца.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

210 Blagovest Iordanov | 18.10.201202:47

Боже, божееее... кризата в България била заради ЕС...
Защо не гласувах с краката си, когато му беше времето, ами обрекох двете си деца да прекарат като минимум част от живота си тук.
   

оценка

+0 -0