Най-големият бардак в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Най-големият бардак в Европа

Webcafe.bg, Guardian.co.uk
14.06.2013, 16:36 (обновена 17.06.2013, 10:58)
Проститутка

Снимка: © Getty Images

Германия с узаконената си проституция е дестинация №1

Узаконената проституция, неустоимите намаления на секс услугите и бумът на секс-туризма в Германия я правят дестинация номер едно за подобен тип развлечения. 

Облечени с прилепнали по кожата дрехи и спортни портмонета, завързани около кръста, секс-труженичките чакат на тротоара в близост до "Хакестер Маркт", един от най-оживените квартали за пазаруване и забавления в Берлин.

Това е обичайна гледка за последните часове на деня в столицата на държавата, известна, наред с всичко останало, и като "най-големият бардак в Европа".  

Секс-бизнесът в Германия се е разраснал главоломно, откакто проституцията бе легализирана през 2002 г.

Повече от милион мъже плащат за секс всеки ден в държавата по данни от документалния филм "Секс - произведено в Германия", излъчен преди седмица по немската държавна телевизия ARD.

Създаден въз основата на двегодишни изследвания, част от които използват скрита камера, филмът на Соня Кенебек и Тина Солиман разобличава системата на "ол-инклузив"  бардаците, в които мъжете правят колкото и какъвто секс поискат само срещу еднократна такса от 49 евро.

Филмът е посветен и на секс-туризма, в рамките на който мъже от Азия, Близкия Изток и Северна Америка идват в Германия само заради атрактивните секс-услуги.

Немското законодателство, регулиращо проституцията, е смятано за едно от най-либералните в цял свят

То бе въведено от бившето коалиционно правителство, съставено от Социалдемократичната партия (СДП) и Зелените, като опит да се гарантират правата на проститутките и достъпът им до здравни осигуровки и други социални услуги.

От този момент насам, секторите с "червени фенери" не спират да се разрастват в много големи немски градове като Берлин, Франкфурт и Хамбург, където улица "Репербан" е известна като центъра на секс-търговията.

По време на световното първенство по футбол от 2006 г., което се проведе в Германия, бардаците изникваха като гъби в близост до футболните стадиони из цялата държава, за да се погрижат за нуждите на футболните запалянковци преди и след мачовете.  

Но повече от 10 години след приемането на този закон, критиците му стават все по-активни

Те твърдят, че въпреки че той е изгоден за проститутките, които са избрали сами да работят този занаят, той сериозно улеснява и дори поощрява трафика на жени от Източна Европа и страни извън ЕС, които биват склонявани или насилвани да проституират. Според официални статистики, близо две трети от приблизително 400 000-те хиляди проститутки в Германия са чужденки.

"Емигрантките, които не знаят немски, са силно зависими от други хора, които да ги доведат в държавата и да ги адаптират в нея," коментира Рошан Хайлер, главен съветник в поделението в Аахен на "Солводи" - организация за защита на женските права, която специализира в работата с жени, принудени да проституират.

Тя не е учудена от големия брой мъже в Германия, които понастоящем плащат за секс. Според нея "това е един от ефектите на легализацията". 

"Сега никой не държи сметка на мъжете и цените са ниски" 

Все пак, според информация от германската федералната полиция, броят на доказаните случаи на трафик на "бели робини" в Германия през 2011 г. - 636 - е спаднал с една трета в сравнение с периода преди десетилетие.

Кварталите на "червените лампи" също така са станали много по-големи в основните немски градове - понастоящем има около 3000-3500 законни бордеи в Германия, а сексуслугите са се превърнали в сериозен бизнес. По последни данни, годишните доходи от сексуслуги в Германия достигат 14.5 млрд. евро.

Моника Лазар, говорител по женските въпроси за партията Съюз 90/Зелените защитава закона, заявявайки, че повторното криминализиране на проституцията не е начинът за подобряване на трудовите условия в този бранш.

"Проституцията все още е подложена на социална стигма и това не се е променило през годините, откакто законът е в сила," казва тя. "Но законът помага да се укрепи позицията на проститутките и да се гарантира, че мъжете и жените в този бизнес са по-добре защитени".

Oще: германия  жени  източна европа  права  проститутки  проституция  секс  трафик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2013, 15:59

3 todortk | 17.06.201317:54

"Боли ме главата" означава "сексът с теб не ми харесва"
Това ми го е казвала жена.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.10.2011, 09:32

2 Jordan Jordanov | 16.06.201315:18

Еми така ее, едно време номерът можеше да мине с боли ме главата, сега кат те боли главата цените са ниски всичко е легално, моментално си заместена.
Искат феминистките това и онова ОК, ама изведнъж се оказва че и мъжете почват да си решават нуждите и от тях няма нужда, нооо парата потича в друга посока
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 16.06.201314:38

Най-голямото падение за Германия, след Втората Световна Война!!!
   

оценка

+1 -4