Човек от фамилията Кастро подкрепи Обама | webcafe.bg
Webcafe

Човек от фамилията Кастро подкрепи Обама

Webcafe.bg, по CNN
06.06.2012, 15:16 (обновена 08.06.2012, 08:52)
Барак Обама

Снимка: © BGNES

Дъщерята на настоящия президент на Куба подкрепя кандидатурата на Барак Обама за втори президентски мандат, но смята, че би могъл да постигне повече, ако не беше натискът, на който е подложен.

"Като гражданин на света, бих желала той да спечели," заяви Мариела Кастро Еспин, дъщеря на Раул Кастро, в ексклузивно интервю за CNN в Ню Йорк. "Като се има предвид изборът от кандидати, определено предпочитам Обама."

"Обама няма достатъчно масова подкрепа, за да предизвика реални промени"

49-годишната активистка за правата на хомосексуалните заяви, че Обама е ограничен във възможностите си да предизвика промени. "Той желае да направи много повече, отколкото реално е в състояние да направи," каза тя. "Поне аз го тълкувам по този начин; не знам дали съм обективна."

Все пак тя казва: "Вярвам, че Обама има нужда от още една възможност - и се нуждае от по-голяма подкрепа, за да реализира в проектите и идеите си, които според мен идват от дълбините на душата му."

Запитана дали Обама ще премахне траещото половин век търговско ембарго над Куба, ако би могъл да го стори, Кастро коментира: "Вярвам, че Обама е честен човек. И че той се нуждае от по-голяма подкрепа, за да може да вземе тези решения.

Ако Обама имаше пълната политическа подкрепа на американския народ, бихме могли да нормализираме отношенията си, така че да станат толкова добри или дори още по-добри от тези, които имахме при президента Картър." (По време на единствения си мандат като президент, от 1977 до 1981 г., Джими Картър намали ограниченията върху пътувания на американци в Куба.)

"Въпросът с еднополовите бракове в Куба ще бъде решен до края на годината"

Активистката за правата на хомосексуалните сподели, че правата на сексуална ориентация и полова самоидентификация са сред проблемите, които комунистическа Куба все още предстои да реши. Предложен е проектозакон, узаконяващ гражданските съюзи (но не и еднополовите бракове), "но това още не се е случило," заяви тя. "И хората в еднополови двойки нямат никаква законова защита в този смисъл." Тя предрече, че в законодателството ще бъде решен и този въпрос, срещу който баща й няма възражения, още тази година.

Кастро заяви, че страната се е научила да признава и поправя предишните си грешки, след като агресивната политика в Куба на карантина за ХИВ-позитивни мъже и жени в ранните години СПИН епидемията бе прекратена през 1993 г.

"Никога не съм била съгласна с тези карантини," каза тя. "Имаше няколко международни здравни организации, които оценяваха тези карантини като нещо положително във време, когато не се знаеше много за начина, по който се разпространява епидемията."

"Несъгласните с властта не отиват в затвора, освен ако отстояват чужди интереси"

Организацията Human Rights Watch описва Куба като "единствената страна в Латинска Америка, която потиска почти всички форми на политическо несъгласие." Кастро контрира, че организацията за защита на човешките права "не представлява мнението на кубинския народ - и техните информатори са наемници. Те са хора, на които чужди правителства плащат, за да организират медийни шоута, които не представляват пряко кубинските позиции."

Тя защити страната си като такава, допускаща и дори насърчаваща несъгласието с официалните позиции. "Хората, които демонстрират несъгласие, не отиват в затвора," заяви тя. "Всички в Куба изразяват свободно мнението си и има политическо участие, така че можем да се изразяваме и да подлагаме на съмнение всичко."

Според нея наличието на мнение, различно от това на властта, "обогатява дебата. Никой не отива в затвора за изразяване на мнение, но може да бъде затворен за отстояване на чужди интереси, особено срещу заплащане. Това означава да станеш наемник - и се наказва от законодателството по цял свят."

Според дъщерята на Раул Кастро, еднопартийната система на острова би прекратила съществуването си, ако другите страни престанат да се опитват да налагат волята си в Куба.

"Ембаргото е виновно за всичко - и за еднопартийната система, и за липсата на Интернет"

"Ако суверенитетът на Куба не беше под заплаха, ако вътрешните работи на Куба не биваха манипулирани в медийни кампании, ако Куба не беше обект на икономическо и търговско ембарго, което е причинило много проблеми за всички нас, то в Куба не би имало смисъл да има само една партия," обяви дъщерята на кубинския президент.

Въпреки че някои критици твърдят, че страната разчита точно на ембаргото, за да преследва несъгласните с официалната политика - и че социалистическата система в Куба би се сринала, ако САЩ отменят ембаргото, Кастро не е съгласна с тези прогнози. "Мисля, че без това ембарго Куба би станала по-силна," коментира тя. "Ето защо те не желаят да отменят ембаргото."

Кастро също така обвини търговското ембарго за това, че много кубинци не са в състояние да използват Интернет. "Плащаме за Интернет по сателит, което е много скъпо," каза тя. "Нямаме достъп до оптичните канали, които минават в близост до Куба. Преговаряме с Венецуела за помощ, така че да увеличим максимално възможностите за достъп на населението до Интернет."

Същевременно обаче тя каза, че кубинците все пак имат достъп до "много големи социални мрежи." "Има повече Интернет достъп в Куба - и законен, и незаконен - отколкото можете да си представите, тъй като кубинският народ се отличава с любознателността си. И не можете да ни отнемете достъпа до информация."

Oще: активистка  барак обама  гейове  дъщеря  ембарго  куба  партия  раул кастро  сащ  свобода  система 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 11.06.201220:16

Незапомнената еко-катастрофа в Мексиканският залив-огромният разлив на петрол и убитата растителност и фауна около Куба...?!
Десетки години ще трябва да изминат зада го подкрепят.
   

оценка

+0 -0