България оплете конците в куклената пиеса "Хизбула" | webcafe.bg
Webcafe

България оплете конците в куклената пиеса "Хизбула"

Светослав Терзиев, в Сега
29.03.2013, 08:54 (обновена 30.03.2013, 09:55)
Марин Райков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Изявлението на Марин Райков точно преди посещението на Обама в Израел нямаше как да бъде изтълкувано като приятелски жест от България към САЩ. Макар и роден във Вашингтон, той не можеше да разчита на неговите симпатии, защото се очакваше да подкрепи с аргументи твърдението на Обама срещу "Хизбула", а не изпреварващо да го подложи на съмнение. Поне да бе изчакал да свърши посещението му в Израел, нямаше да прозвучи толкова предизвикателно. Създаде се впечатление, че нарочно му подлива вода, което едва ли е искал. Като дипломат Марин Райков би трябвало да е съобразителен по деликатните теми. Недостигът на съобразителност веднага бе компенсиран с подсказване от резервната суфльорска кабина в НАТО, където Райков се отби на 27 март.

Не биваше куклената пиеса "Хизбула" да се играе на българска сцена. Зрителите станаха свидетели на кошмарното за кукления театър оплитане на конците по време на представление. Кукловодите дърпат ръчичка, а мърда краче, завъртат куклата наляво, тя тръгва надясно, отварят й устата да говори, тя мълчи. Може ли някой да каже какво се случи на сцената: България разобличи ли разбойника "Хизбула" или го оневини?

Сценарият на пиесата е оригинален

Вместо по класическата мудна схема завръзка-кулминация-развръзка действието се развива по динамичната схема завръзка-развръзка. Завръзката е атентатът на летище "Сарафово" край Бургас на 18 юли 2012 г. Развръзката я научаваме незабавно - злодеят е "Хизбула", разобличен от Израел и САЩ по презумпция, че е лош. За да не си тръгнат веднага зрителите, следва интригата: на сцената се пуска кукла, която се преструва на паднала от Марс, и която трябва да докаже чрез игнорантско безпристрастие, че Израел и САЩ са прави.

Възловата роля бе поверена на Бойко Борисов, която обаче поради оскъден професионализъм в международните интриги се вживя толкова много в ролята си на игнорант, че оплете конците и сбърка фразите.

Дори след мощно подвикване от суфльорската кабина (Белия дом), където Борисов бе дръпнат на кратък инструктаж на 3 декември 2012 г., репликата, че терористът е "Хизбула", бе изречена на 5 февруари като "обосновано предположение", че може да е такъв. Зрителите (държавите от ЕС), които трябваше да преживеят разтърсващ катарзис и да изригнат срещу злодея, започнаха да се споглеждат какво искат да им кажат драматурзите.

Вместо да повярват незабавно, че "Хизбула" е извършител, те решиха, че пиесата е далеч от финала си, и зачакаха в креслата си (Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред) да видят какво ще стане по-нататък. Познавачът на международната драматургия Жозе Барозу заяви на 7 март, че Еврокомисията ще изчака резултатите от съдебния процес срещу извършителите на атентата, и тогава ще реши дали да наложи санкции върху "Хизбула", "тъй като засега няма достатъчно доказателства за дейността й в Европа".

Кукловодите се възползваха

от някои смутове на българската театрална сцена и набързо прибраха в склада за реквизит тотално оплелия се Борисов. Пуснаха нов персонаж - Марин Райков - за служебен изпълнител на овакантената премиерска роля, но веднага пролича, че не е репетирал достатъчно. Той заяви на 16 март, че България няма да включи "Хизбула" в списъка с терористични организации, което бе точно обратното на текста в сценария. Дори импровизира със свои думи: "Ние няма да инициираме процедура. Само ще представим обективните факти и обстоятелства, които са известни. Нека нашите европейски партньори да преценят. България не е тази, която ще инициира процедура."

Как така зрителите ще решават хода на действието? При такова тотално оплитане на сцената се наложи да се яви пред зрителите един от драматурзите, което е модерен похват в куклените представления. При първото си посещение в чужбина като преизбран президент на САЩ Барак Обама заяви на висок глас от Ерусалим на 21 март: "Когато мисля за сигурността на Израел, мисля за петимата израелци, качили се на автобус в България, които бяха взривени, защото пристигнаха от Израел. Затова всяка страна, която цени справедливостта, трябва да нарече "Хизбула" каквато е - терористична организация. Защото светът не може да търпи организация, която убива невинни граждани, трупа ракети, за да стреля по градовете, и в момента подкрепя клането на мъже, жени и деца в Сирия".

Рядко се е случвало България да се окаже в толкова деликатно положение, притисната от две приятелски сили


Ако угоди на едната, със сигурност ще разсърди другата. Със своето хаотично блуждаене по сцената тя дори си създаде риска да разсърди и двете. Не е изключено да бъде наказана от драматурзите и заедно с това да бъде освиркана от зрителите. Изявлението на Марин Райков точно преди посещението на Обама в Израел нямаше как да бъде изтълкувано като приятелски жест от България към САЩ. Макар и роден във Вашингтон, той не можеше да разчита на неговите симпатии, защото се очакваше да подкрепи с аргументи твърдението на Обама срещу "Хизбула", а не изпреварващо да го подложи на съмнение. Поне да бе изчакал да свърши посещението му в Израел, нямаше да прозвучи толкова предизвикателно. Създаде се впечатление, че нарочно му подлива вода, което едва ли е искал.

Като дипломат Марин Райков би трябвало да е съобразителен по деликатните теми. Недостигът на съобразителност веднага бе компенсиран с подсказване от резервната суфльорска кабина в НАТО, където Райков се отби на 27 март. На излизане той каза: "Ние ще продължим разследването. Ще продължим да работим върху това много сериозно, много активно. Ще предоставим необходимите доказателства. Но не България е тази, която трябва да инициира техническата процедура за включването в списъка на "Хизбула" (като терористична организация)". Как така хем ще представи нови доказателства, хем отсега е сигурна, че няма да поиска санкция, ако се потвърди, че "Хизбула" е извършила тежко международно престъпление на нейна територия?

Истината е много проста. България вече е установила, че няма твърди доказателства срещу "Хизбула"


- иначе отдавна да се е включила на висок глас в американско-израелския дует - но не би могла и да оневини заподозряната групировка. Тя е в неопределено положение, защото не играе честно. Първо, прикри с протакане своята неспособност да разследва престъплението. Второ, Бойко Борисов се обслужи за свои цели със следствието, като срещу компромиса на Обама да го приеме обеща до края на януари да посочи злосторника, съгласно сценария на пиесата. Трето, разобличен от зрителите (Германия и другите в ЕС), че се ослушва за суфлиране, той се оплете и изпълни обещанието си по начин, който само попречи на Обама да внуши на публиката драматургичното си послание. Сега новият персонаж в пиесата, който не се чувства обвързан от обещанията на Борисов, обърна действието точно в обратна посока на замислената.

Безпринципното поведение изправя България пред следната перспектива: САЩ и Израел ще загубят доверие, че могат да разчитат на нея във възлови моменти; Европейските държави ще знаят, че тя е способна да ги заблуждава под нечия диктовка; Арабските държави ще бъдат предупредени, че за тяхна сметка е склонна да си начеше някоя краста (суетата на Борисов да се снима с Обама и да го бодне сред другите си фототрофеи в Банкя); Светът ще се убеди, че е маловажна държава, готова да играе по чужда свирка; Терористите ще бъдат спокойни, че на неин терен могат да се чувстват в безопасност.

Неспособността на държавата да действа я забива още по-дълбоко в яловата тактика да протака, която пасва на служебното правителство, чиито дни са преброени, но не и на България, чието съществуване не свършва с него. Измъкването на Марин Райков от отговорност не освобождава и държавата от отговорност. Някой ден тя ще трябва да застане пред света и да обяви резултатите от своето разследване. Ако няма сили да се справи, най-добре е отрано да заяви: Нали знаете какво ни е правосъдието - ние не можем да разобличим нашите криминални разбойници и все ги пишем "неизвестни извършители", та чуждите терористи ли ще разкрием? Нашето следствие е приключено. Оправяйте се, както можете!

Oще: бургас  ес  израел  сарафово  сащ  тероризъм  хизбула 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

10 Arsen Lupin | 01.04.201312:19

нищо чудно след като се откаже на чифутите и на американците да се следва сценарият им, да приложат нов към Бг - тоя, дето приложиха на Сърбия, Ирак, Либия и Сирия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

9 Govedo13 | 31.03.201317:52

Левит- всички който стрелят по жени и деца са терористи, всички който нападат чужди държави без да им обявяват война са терористи.
САЩ Израел и Хизбула са терористи. Това е неоспорим факт и всеки разумен човек е длъжен да го признае.
А на ЕС не му трябва да застава на ничия страна. Хизбула и Еврейте не са български проблем, освен това Хизбула не са идиоти както ги представяте и ако искат политическа подкрепа от ЕС то няма да слагат бомби там. Дори и на малките деца е ясно че взрива в България е дело на МОСАД. Хубавото е че американолизците ГРОБ ги няма и браво на Райков че има топки и играе на правилната страна- българската. България няма позиция в този конфликт и трябва да продължава да е неутрална.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

8 янаки | 30.03.201310:40

Не виждам за какъв бяс да се навираме между шамарите. Евреите и арабите да се оправят без нас.
Въпрос на време е терористите да се докопат до радиоактивни материали. Навярно ви е ясно какво значи това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

7 post deluvian | 30.03.201309:20

И откъде накъде Марин Райков ще е длъжен да си съобразява изказванията с графика на Обама, обамът си защитава някакви американски интереси, а българският премиер се съобразява с българските интереси, що смятате, че е длъжен да се държи като кукла на конци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

6 Любо | 30.03.201300:57

Не ни е за пръв път във външната политика да сме изправени пред избор от губещи опции само. Периодът около втората световна война е типичен пример, но след това дълго други решаваха вместо нас, без и да ни питат, та позабравихме каква е реалността за малка и отслабена държава сама да си търси мястото в света. Старата поговорка "когато атовете се ритат магаретата стоят на страна" не е лишена от смисъл колкото и неприемлива открита декларация да е за изграждане на пи-ар.
Докато трудностите пред политиците са разбираеми друг е въпроса до колко подходящи за работата хора избираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

5 Не е задължително да си луд | 29.03.201321:03

От "блая...бля...блято", разбрах, че едни наши приятели, са много разтревожени, щом са си поръчали статия И тук ( или някой ги е "качил на клона", че е публикувал "материали в N издания" ).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 29.03.201320:25

Смее се oчевадно е ,че новият премиер е лезбиец! либийската случка го доказа, сега се потвърждава.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

3 ARROGANT | 29.03.201316:20

Бойко Борисов, която обаче поради оскъден професионализъм в международните интриги се вживя толкова много в ролята си на игнорант, че оплете конците и сбърка фразите.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Не обърка фразите, защото знае само "конграчулейшънс", но обърка ФАЗИТЕ и го трясна тока.

Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 29.03.201313:33

Израел и САЩ просто избраха "лош мат'рял" (по думите на самия пожарникар-слънце) за съюзник. Това издава лошо планиране и преценка от тяхна страна. По по-друб начин казано, толкова са отчаяни от собственото си падение, че са готови да се овъргалят и с най-долнопробния тюфлек, стига той да им обещае повод за война. Наистина жалка картина.
Ако израелците не бяха такива унтерменшени щяха да постъпят без да се мотаят с глупаци. Щяха да изстрелят един от собствените си ядрени заряди по Тел Авив от територията на Ливан и да тръгнат с писъци, призоваващи четирибуквието си напред. Но както казах на унтерменшени не може да се разчита, освен да измъчват невръстни деца:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/9912810/Israel-guilty-of-ill-treatment-of-Palestinian-children-claims-UN-report.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 29.03.201311:20

,,злодеят е "Хизбула", разобличен от Израел и САЩ по презумпция, че е лош. "

Очевидно е, че позицията на българския служебен премиер е резултат на влиянието на френско-германското лоби, което най-упорито се противопоставяше на обявяването на терористичната групировка Хизбулах за терористична групировка. Твърде много се спекулира с факта, че Райков е роден в САЩ, като се пропускат съдържателните отлики. Бащата на Райков осъществява разузнавателна и шпионска дейност в полза на КГБ на територията на САЩ. Секретните документи разкриват, че няколко месеца след това Райков-баща , под опасност за арест напуска територията на САЩ. Следва дипломатически скандал.

Тази позиция на българското правителство доведе още първите дни до отлив на туристи, които смятат, че в България сигурността им не е гарантирана.
Дипломатическите измерения на позицията на българското правителство са още по-сериозни и показва, че на България не може да се разчита да бъде стратегически съюзник. Просперитетът се извоюва с твърди и ясни позиции, а не чрез бягство от отговорност. Още след изявлението на Райков дипломатическите отношение на Турция с Израел бяха нормализирани, като Ердоган поднесе извинение за направените изказвания, приравняващи нацизма с ционизма, като каза, че е ,,погрешно цитиран от медиите", което беше по същество замяна на съюзник.Интересно е също така, че при всички маневри България няма нито един приятел сред европейските правителства, които в най-добрия случай използват лица, като Райков да обслужват политическите им интереси без да предлагат нещо в замяна. Българите са третирани от всички т.нар. цивилизовани европейски правителства , като най-ниско ниво обслужващ персонал, който може единствено да ,,чисти тоалетните на англичаните" ( по Сън). В Израел и САЩ всички българи са а приемани с уважение, което се потвърждава и от социологическите изследвания за нагласите на самите българи.
   

оценка

+0 -4