Защо Доналд Туск? | webcafe.bg
Webcafe

Защо Доналд Туск?

Стоян Цветков, в. Сега
01.09.2014, 08:39 (обновена 02.09.2014, 07:59)
туск

57-годишният Туск официално ще заеме мястото на Херман ван Ромпой през декември

Защо полският премиер Доналд Туск стана председател на Съвета на Европа? Плъзгащият се по повърхността отговор е лесен: защото като поляк ще води твърда политика спрямо Русия. И той е грешен, защото мнозина, включително в България, асоциират линията на Туск не само с тази на външния му министър Радослав Шикорски, а и с цялото вековно полско-руско противоборство.

Изборът, разбира се, е резултат на сложни дипломатически игри, търсене на баланси, персонални връзки и оценки.

Но извън тях има абсолютно обективни неща

Туск бе избран в 34-тата годишнина от подписването на Гданските споразумения между стачкуващите работници от полските корабостроителници и комунистическите власти. Лех Валенса подписа документа с подигравателно голяма химикалка.

Това бе първият пробив в системата. Направи го Полша, която неотклонно продължи един път, който демонтира старата система и изгради нова. Не само система, а и държава с работеща индустрия, земеделие и авторитет във външната политика. Ключовата дума е изгради.

През 1980 г. тогавашният гдански студент Доналд Туск не се е крил да надзърта зад ъгъла, ангажира се с независимото студентско движение. Седем години работи физическа работа въпреки дипломата си на историк.

От новите членки Полша е страната, която извлече най-голяма изгода от европейските фондове, използва ги изцяло, за да се модернизира, и е логично неин представител да застане начело на Съвета на Европа. А че това става в годишнината на Гданските споразумения е колкото съвпадение, толкова символ и закономерност.

Тези процеси бяха съпроводени от огромно разместване на пластовете и няколкомилионна емиграция, от умора от рестриктивните икономически програми на Гражданската платформа, позволили впрочем на Полша да остане единствената страна в ЕС, която не влезе в рецесия през кризата след 2008 г.

Умората на избирателите отдавна чука на вратата на Гражданската платформа,

партията, която Туск създаде и от 13 години ръководи. Социолозите от месеци сочеха, че политическият опонент Ярослав Качински не само му диша във врата, но го е задминал сериозно. Някои наблюдатели не изключват и разпад на Гражданската платформа.

"Такива времена настанаха, че дори премиерът емигрира" - тази двусмислена шегичка беше една от първите реакции в социалните мрежи в Полша в събота вечерта. В Полша в момента си задават въпроса не е ли твърде висока за страната цената на външнополитическия й успех, не е ли това най-големият подарък, който Туск направи на политическия си опонент Качински, зад когото надзъртат клерикално-националистичните кръгове, по своята крайност напомнящи ислямисти.

Резултатът от това може да е победата на "Право и справедливост" (партията на Качински) на изборите през 2015 г., изрази опасения "Газета виборча" часове след като изборът на Туск бе оповестен.

"А това създава опасност за либералната демокрация в Полша. Лидерът на "Право и справедливост", възхищавал се някога на Виктор Орбан, а сега на Ердоган, може да ни отведе от либералната демокрация към държава, в която демократичните процедури и независимите от властта контролни институции ще станат фикция" - добавя вестникът.

Опасността е реална и затова отстъплението на Туск към Брюксел в Полша се приема двузначно. Отстъпление достойно, но все пак отстъпление, особено на фона на скандалите с аферата с подслушаните разговори на най-близките му хора, които разтърсиха политическия живот през последните месеци. Излизайки от полския контекст на избора на Туск, трябва обаче да се подчертае, че

полският премиер не е ястреб

Думите на президента Плевнелиев, че изборът на Туск "е много сериозна заявка за промяна на политиката, много решителен сигнал, че специално по отношение на украинската криза в отношенията с Русия ЕС ще има ясна и принципна политика" са по-скоро плод на стереотип.

Вероятно в съзнанието на мнозина Туск се асоциира с уланите, които прогонват армията на Тухачевски. Туск няма да воюва с Путин. Позицията му за украинско-руския конфликт е по-скоро сдържана. Туск е човек на компромиса и диалога.

Неведнъж ги е показвал, благодарение на тези си качества той успя да постигне сътрудничество с Русия в най-страшната криза за един полски управник - разследването на катастрофата край Смоленск, в която загинаха президентът Лех Качински и над 90 представители на полския политически елит.

"Длъжността, която ще заеме Туск, не означава да взима решения, той ще е по-скоро парламентьор, медиатор, майстор на компромиса, а не диктатор. И неговата сдържаност, гъвкавост, дори нерешителност, за които го критикуват в Полша, се оказаха решаващи на европейската сцена.

Скандалджия или човек, който действа прибързано, не би имал шанс, нито популист, защото председателят на Съвета на Европа се избира от политици, а не от податливи на демагогия маси" - смята влиятелният седмичник "Политика".

Произходът на Туск от бивша социалистическа страна също е казал думата си и му е помогнал така, както вече бе помагал на Ангела Меркел и Йоахим Гаук, смята списанието. Той показва, че централно-източна Европа (става дума за Вишеградската група) постепенно бива приета от Западна Европа.

www.segabg.com

Oще: доналд туск  ес  комунидъм  москва  национализъм  полша  русия  сащ  съвет на европа  ярослав качински 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

2 Бояна | 01.09.201413:28

Защото от Вашингтон така искат. След като ЕС не отстъпи за американската кандидатура на Сталинка, компромис ът бе постигнат със синекура за поляка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 11:13

1 Реалиста | 01.09.201413:07

Три ключови аспекта относно избирането на Доналд Туск, волно или неволно изпуснати в тази статия:
-не говори нито един от официалните езици на ЕС
-идва от държава ИЗВЪН еврозоната, а позицията е ключова за взимане на решения относно Еврото.
-от всички държави от ЕС, Полша най-много настоява за засилване на Натовския контингент на държави в близост до Русия

Познавате сайт-а, изводите сами си правете.
   

оценка

+1 -0