Социализмът ще победи европейската интеграция | webcafe.bg
Webcafe

СоциализЪмът ще победи европейската интеграция

Димитър Аврамов
18.05.2011, 16:01 (обновена 18.05.2011, 16:52)
ГЕРБ

Снимка: © БГНЕС

ГЕРБ e политически иновативна партия. От там постоянно измислят нещо, я премиерът г-н Борисов, я вицепремиерът Цветан Цветанов, я някой друг

ГЕРБ e политически иновативна партия. Оттам постоянно измислят нещо, я премиерът г-н Борисов, я вицепремиерът Цветан Цветанов, я някой друг.

Всъщност другите от ГЕРБ направо могат да спрат да измислят каквото и да е, защото двамата партийни и държавни ръководители отдавна мислят на едро за бъдещето на нацията. Само в един ден г-н Цветанов първо поиска ограничаване на правото на адвокатите да говорят по време на процеса преди медиите, което си е виц всъщност... адвокат да мълчи, но премиерът не му остана длъжен.

Г-н Борисов изрази далеч по-мащабна идея - хората, които завършват висше образование в България, да са задължение да работят в страната ни. Той се възмути как така тези, които завършват български университети държавна поръчка, отиват да работят в чужбина. Демек да прилагат ценните знания, получени в България, по света.

Ха сега! Или премиерът слънчаса още даже преди слънцето да е напекло сериозно или просто си спомни младостта си. Тогава, когато г-н Борисов е бил ученик и после студент в школата на МВР в Симеоново (в известния като пожарникарски факултет - бел.р.), имаше нещо, наречено "разпределение".

То бе един от стълбовете на социалистическата икономика и на комунистическото общество. Тогава умните партийни глави на БКП планираха колко инженери, колко учители, колко музиканти, лекари и всякакви други специалисти с висше образование трябват на социалистическа България.

После ги "произвеждаха" в социалистическите университети и веднага след завършването, пресните млади висшисти бяха изпращани "по разпределение" да отработват за няколко години даденото им от държавата образование.

Това бе в онова време, когато имаше една партия, която планираше къде да работим, какво да ядем, къде да живеем. Това бе в времето, в което животът на ни и дори смъртта ни бяха въпрос да държавна политика.

Държавата се грижеше и за двете. Днес в отворения свят и като имаме предвид колко добро е образованието, което получаме в родните университети, предложението на г-н Борисов води до следните неща.

Първо, до производство на "високообразовани безработни", които могата да си закачат дипломите на стената, но не и да намерят работа - освен ако ГЕРБ, като предишната партия-майка, не се ангажира да планира централно необходимите работни места за младите висшисти в контролираната от нея държавна икономика.

Второ, до липса на пълен интерес у всеки нормален и амбициозен, току що завършил средно образование, млад човек да учи в български университет.

Трето, задържането на родните висшисти у нас твърде вероятно ще предизвика криза на пазара на труда в целия Европейски съюз, където навсякъде "има жестока битка за наемане на високо образованите и подготвени български висшисти".

Четвърто, социализмът ще победи европейската интеграция! Как? Ами като старият, долюбван от г-н Борисов социалистически принцип на изпращане по разпределение се наложи над европейския принцип на свободно движение на хора, стоки и капитали.

Така де, ами откъде накъде България ще си изпраща по разпределение ценните новоизлюпени висшисти, а пък Германия и Франция ще им плащат образованието и после ще ги пускат да швъкат из Европа. То или другите държави ще въведат разпределението, или пък, ако не го направят, тогава германските и френски млади висшисти ще залеят родината ни с молби за работа, изкушени от гарантираните работни места, вместо да се мъчат да си търсят работа по родните си страни.

Всичко хубаво, ама много хубаво не е на добре. И затов се налага да припомня на г-н Борисов, че като заминат в други страни на младите ни висшисти или се налага да започват да учат отначало, за да наваксат загубеното време в родните университети или да работят всичко друго, но не и по специалността си. И още нещо за "изпращането по разпределение".

В онова време, от което премиерът Борисов черпи вдъхновение, имаше и един друг вид разпределение. То бе за политически активните българи. Изпращаха ги в трудови лагери да ги отрезвят от всякакви идеи, по различни от тези записани в социалистическите учебници и планирани в социалистическите университети. Връщането на този вид разпределение би могло да бъде следващата крачка?

Забележка: Заглавието е на редакцията


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

10 ideyazabulgaria | 27.05.201118:12

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ДОЛУ. Тук ще отворя една скоба да ви кажа, че Комунистическата държава на източна Европа до някъде имитираше welfare state на западняците в социалната система и в някои форми на народовластието , понеже и в двете части на Европа управляваща леви сили.
Но тя само имитираше, имаше различна от запада политическа система –ретроградна, диктатура на една партия, която стана главната причина системата да рухне при първия допир с другата система, която 80-те, 90-те години тогава триумфираше в света нов икономически и обществен модел- „американския неолиберализъм” и която бе внесен в България чрез плана Ран Ът”.

Ето защо ние си подставяме задача, да се преборим идейно ПЪРВО с БСП, да не я допуснем в Парламента и да я сведем до екзистенц- минимум. Ако умре БСП, ще умрат и всички нейни рожби за 24 часа, защото нито една от тях не е носител на каква да я дясна или вяла политическа идея ,те са само бизнес партии на своите олигарси.

До Vasil | 27.05.2011 11:06
Господине, грешите, не е прост народа ни. Просто той 1989 г излезе от диктатура, последния елит на БКП Лукановия с държавнически акт и политика започна да въвежда в България, без да пита народа си, т-н- от нас ”американския неолиберализъм”-нов икономически и обществен модел, който е носител на олигархия и всичко зло което се случи на България през прехода.Тогава народът ни нямаше развито обществено съзнание, не бяха въведени правилата на правовата европейска welfare state ,нямаше представа за демокрация, нито имаше някаква политическа система, трябваше да я създава от нулата пък не познаваше политическите идеи на Западна Европа и за това позволи без да иска една шепа крадци и мошеници да си присвоят цялата собсвеност на обществото по най незаконни начини и да захвата ключови позиции в управлението на държавата и икономиката.

Важно е да приемем да строим welfare state и тя ще изправи всички тези допуснати грешки и възстанови справедливостта.


До (Оня Дето Го Трият)
Момче, не демонстрирай гьонсуратлък, казах ти да премахнеш порно снимката на аватара си, така уронваш престижа на медия webcafe.bg , това е една от причината хората да се въздържат да коментират тук. Ако продължаваш да държиш тази симка с лаптоп или без лаптоп, няма да коментираме повече тук.
ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

9 ideyazabulgaria | 27.05.201118:07

До Bichkiiata | 26.05.2011 20:44
Социалната държава е именно за това, да образова ”1 милион необразовани неквалифицирани криминализирани мургави граждани”, за да им осигури труд, хляб, възможността да живеят като другите граждани ,да си плащат тока, водата, кредита за жилище, така както шведската и финландска държава са подсигурили на своите мургави граждани. И Швеция и Финландия имат собствени цигани, но те са интегрирани.
Социалната държава се гради с много ДЕМОКРАЦИЯ , а тя от своя страна стъпва на два главни фактора ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА И СИЛНО ПРОИЗВОДИТЕЛНА ИКОНОМИКА ,чийто резултат е захванат като скачените съдове за социалната система и те взаимно зависят една от друга. Нито финландци нито шведи са по различни от българите, нито по-трудолюбиви ,нито по-умни, те просто са хващани в желязната преградна на върховенството на закона, страхуват се от него, не смеят да го прекрачат и го спазват желязно, за това всички блестящо и точно като часовник работи в тяхната държава. Главния фактор за да работи една държава добре е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, колкото по .добре работи тя, толкова по добра държава има.
Долу споменах за „човешкия фактор”-неволна грешка съм направил . Социалната държава създава политика за възстановяване на човешките си ресурси и възпроизводство на нови. Главния фактор за строителството на социалната държава е интелигенцията на страната, тя е движеща сила на обществото. Тя обаче трябва да бъде добре образована ,със солидни знания, за да стане маяк, пътеводител. Точно това няма в България, няма интелигенция в обществените науки. Не се създава такава, защото "Отворено общество" със своите „тинк танкове” е захванало всички обществени науки. Каква наука е "антропология в НБУ" или "политология в СУ", какво изучават? Не се измучава- най -новата история на Европа след Втората световна вайна, за това българинът остава празно място в учебника си по история този период. А точно тогава се раждат съвременните политически идеи и и двата обществени модела – „welfare state” и „американския необилерализъм”.
Ние трябва да насочим усилията си към възстановяване на обществените науки в България, към създаване на малка, но силна интелигенция каквато имат Швеция и Финландия. Само такава интелигенция ще стане проводник в обществото на идеята за построяване България като welfare state

До niemen | 26.05.2011 19:01
Питаш ме за Боко Борисов...
За мен Борисов не се различава от Костов, царю честити, Санишев или Доган. Това са основните партии с олигархии. Станишев е представител- слуга на БСП –олигархия. Костов ,Царо Честити и Борисов са самите олигарси начело на партиите си.
Но послендия държавет модел на България- пък олигарх да управлява държавата, какъвто Българския народ си насади в лицето на ББ е само „модел на България” и единствен в Европа. Има и друг олигарх -Берлускони, но той не е финансов олигарх, а медиен олигарх и покровител на икономическата мафия, която е вече 2 –вековно специфично явление на Италия. Плюс това Италия е стара демокрация ,там по добре от България работи върховенството на закона и все пак спират Берлускони. Срещу него се водят 9 дела за корупция.
А колко се водят за ББ след като той върти резерва ,бюджета на страната през банките на съпругата си по съжителство? И което във всяка welfare state ще се отчете за мащабна корупция и този държавник ще отиде на гилотината за 24 часа.
Каква е разликата между „олигарх” и „капиталист”- знаете ли? ”Капиталист” е едно, "олигарх" е друго. „Капиталист”( по класическото обяснение на Маркс) не притежава политическата власт, той създава принаден продукт за обществото и си взима дивиденти, колкото му позволява пазара. ”Олигарх” е нещо абсолютно друго, той притежава политическа власт и това му дава възможност да бърка безконтролно и дълбоко в държавната хазна( обществения продукт) и да си присвоява колкото иска от него, сиреч-пладнешки да краде обществото. На това се държи непрекъснатото обедняване на българската общество вече 20 години демократичен преход и ликвидиране на човешките му ресурси.
Партиите ГЕРБ, СДС+ДСБ, ДПС и НДСВ са олигархичен тип корпоративни партии на едрия и мръсен краден капитал и бизнес, всяка със своя олигархия( със съответния дял и област в едрия бизнес), Те обаче са създадени от БСП, която е същата по тип корпоративна партия. започна се от последния висш ешалон на БКП- той създаде БСП , създадоха „правилата на прехода” по които се родиха останалите партии. БСП обаче има нещо по различно от останалите партии, което я прави все още единствената партия на българския политически хоризонт. Тя се писа „наследник на БКП”, наследи нейните структури и електорат( и пари) и започна да манипулира с това. Старата БКП беше силно идйна партия, за това издържа 50 години, идеите движат човечеството , идеите го променят за минути, идеите раждат революциите.
Та по въпроса, хитрата БСП използва идеите на БКП от 70-80 години и с тях мъти главата на старият си електорат ,като обещават, че ще му върнат старата социална система , каквато имахме при социализма, , така го карат да гласува за нея .Причините да бъде унищожена социалната система през прехода БСП препърля на другите партии, а де факто БСП започна унищожението на социалната система, нейните отрочета партии вървяха по нейния път.
Но БСП и отрочета като дойдат на власт въобще не изпълняват обещанието си ,а грабят от държавната хазна да обогатяват олигархичния си клан, понеже олигарси ги управляват. Сега заедно са обрасували ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ.
С унищожаването на социалната система на България, БСП е де факто умори електората си. Нови идеи БСП нямат, седят в идеите на БСП от 70-те години, нито пазвата социалдемократическата идея на Европа, построила тяхната welfare state. Тук ще отворя една скоба да ви кажа, че Комунистическата държава на източна Европа до някъде имитираше welfare state на западняците в социалната система и в някои форми на народовластието , понеже и в двете части на Европа управляваща леви сили. Но тя само имитираше, им
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

8 ideyazabulgaria | 23.05.201118:08

MacAllister,
Като не ти е известно какво значи „американски неолиберализъм”, постарай се да разбереш? Какво ти пречи, знаеш английски, чукни в Гугъла и ще ти излезе веднага. Ако искаш да си спестиш този процес, направо ела в нашия сайт и прочети последния ми анализ НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ- ЗЛИЯТ ДУХ НА АМЕРИКА БРОДИ ИЗ ЕВРОПА, където представям кратка дефиниция на „американски неолиберализъм” от социално-политически аспект. Сега подготвям по-дълга в сравнение с welfare state. За край ще те открехна, че сега действат две обществени форми на капитализъм:
1) Неолиберализма на САЩ
2) welfare state на западноевропейците
А не го знаеш, защото се уповаваш на „българската обществена наука”. За огромно съжаление аз съм констатирала още преди 10 години, че такава в България няма. А в останалия ти постинг виждам NO SENSE!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 22.05.201120:35

Здрасти ideyazabulgaria! ;) Благодари на каквото там се молиш, че нямам време, преселнието ти в кафето определено ще обогати менията тук с постоянно повтаряне на мантрата "неолиберализъм" - лош, Европейски well-fare - добър, разделение на властите черно на бяло в един лист достатъчно за да бъркне в душите на хората и да ги промени ... горе долу май това беше?. За някои хора може би придържането към една позиция изразена в 2-3 изречения и по-малко е нещо като символ на последователност, за други обаче намирисва на подобните явления по време на социализЪма - от същото онова време, за което говори автора. Тогава имаше научен комунизъм, имаше мъдрост и намек за интелЕгентност в повтарянето на лозунги и велики мисли, но разбирането на същността на смисъла на думите се свеждаше дори в най-добрия случай до умение да разбереш колко добре те издигат в очите на други или колко добре действат на кариерата ти в рамките на организация превърнала повтарянето на безсмислици в средство за подтискане на свободната мисъл - много по-ефективно от лагерите и службите за сигурност.

Аз като прост човек не се опитвам да бъда част от "великите" идеи, а все си мисля, че света се движи от нуждите, а нуждата на ограничения ум е гарантирано място под слънцето по мярка - т.е. производството на места под слънцето за хора с твоята мярка и заради ограничеността на ума пристрастие към идеята, че именно тя твоята мярка е онази, която има най-голяма нужда от задоволяване на потребностите. Разлика идейо между тебе и Борисов или Цветанов няма, еднакво сте устроени, само че различен чоп ви се е паднал в живота. Съжалявам за страничните слушатели за нападката без обяснения, но ако случайно сте следили приключенията на идеята по българските форуми предполагам знаете защо говоря такива неща и защо не се придържам към добрия тон - най-просто казано, защото такива мислещи ни добро люде могат да ни закарат в ада още преди да изговорим на глас "непротивоконституциователствувайте". Старата мъдрост "пътя към ада минава пез добрите намерения" е родена точно от прости глави, които вместо да се заслепяват от добродетелния блясък на "Добрата дума" и "повелите на деня" са имали здравия разум (макар и простичък) да забележат, че добродетелта на предубедения е като умението на коня с капаци да избира пътя си. Кой е каруцаря?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

6 ideyazabulgaria | 21.05.201114:11

До (60 boris | 21.05.2011 13:07 )-
boris написа :„О, айде стига с "европейските" ви глупости! защото на никой от политбюро не му пукаше какво мисли цивилизованият свят за възродителният процес. Ние българите сме просто по страхливи и по-чувствителни към мнението на чужденците”
Борисе ,от твоите изречени глупости, по големи няма тук, във форума. Защо виниш народа си, защо не виниш политиците си? Вече 22 години едни и същ политици управляват България, същите ,които откраднаха собсвеността и , разбиха и унищожиха икономиката и, изгониха над 2 милиона хора от страната и ги направиха емигранти, още 1,5 милиона умряха вследствие на трайно загубената си работа от инфаркти и инсулти. Тези политици допускат всичко това да става в България, допуска турцизацията и ислямизацията на населението и, построяването безразборно на 1500 нови джамии за последните 20 години, безпризорен с отворени врати преход, позволяват продаването на замяна и на чуждици от цял свят. Вярно е, че политиците си избира народа, но вЕрвай ми, 99 % от тях ся влезли в НС благодарение на криминалната избирателна система, която върши фалшификации и подмяна на избирателния вот, следователно по криминален път са влезли. Ти тези неща не виждаш, ти си слепец! Бай Ганьонец! Балкански субект! Що не се интересуваш каква държавна политика имат Франция и Холандия по отношение на мюсюлманите. Забраниха носенето на бурките и ги държат изкосо. Къде е българската държавната политика срещу пъклените планове на Турция срещу нас? Нали сържавниците ни трябва да я създадат и приемат там, в НС.Направили си са го? Нито една партия ,вече 22 години „демократичен път” не е направила опит да създаде държавна противопоставяща се политика. А демокрацията изисква преди всичко пълна защита на националните интереси и налага антикорупция в обществото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

5 ideyazabulgaria | 20.05.201118:02

Не мога да разбера поинта на автора. Най развитите Welfare State на Европа не задължават , а със специална държавна политика осигуряват работа с добро начално заплащане на всичките си студенти с държавна поръчка и най-вече добре квалифицираните. И това не е социализъм, това е мисленето практиката на Welfare State и това са скандинавците+ Германия. След финансовата криза донесена от другата съществуваща в нашето съвремие и антагонистично противопоставяща обществено- държавна форма на капитализъм- „необилерализма” се видя силата и устойчивостта на европейската Welfare State. Няма банкрутирала Welfare State, но има банкрутирал първия неолибералец -САЩ. А Борисов просто си е олигарх, който нищо не разбира от политика, нито знае политическите дадености на нашето време, но единствено разбира от джобните интереси на своя олигархичен клан. Българите не могат да разберат, че те единствени в цяла Европа се управляват от олигархия. Нито разбират какво е олигархия. Олигархията окраде собсвеността на България, съсипа и лумпенизира обществото и. ”Капиталист” е едно, "олигарх" е друго. Капиталист( по класическото обяснение на Маркс) не притежава политическата власт, той създава принаден продукт за обществото и си взима дивиденти, колкото му позволява пазара. ”Олигарх” е нещо абсолютно друго, той притежава политическа власт и това му дава възможност да бърка безконтролно и дълбоко в държавната хазна( обществения продукт) и да си присвоява колкото иска от него, сиреч-пладнешки да краде обществото. На това се държи непрекъснатото обедняване на българската общество вече 20 години демократичен преход и ликвидиране на човешките му ресурси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 19.05.201113:22

Не знам от къде извира този мерак да се сравняваме с Европа.В Европа големите държави са бивши колониални империи с неограничена власт за 500 години назад над цялата Южна и Северна Америка,Африка,Индия,Далечният изток,
Австралия,Нова Зенландия и др.През същият период,на чудовищното им обогатяване,ние сме робували на Османската империя.Може би тъкмо за това и до днес се кланяме на фалшивата представа за капитализма и за неговото богатство.Дори се опитваме да забогатеем като тях-чрез кражби и корупция.И забравяме,че те вече забраниха капитализма,прекръстиха го на демокрация,а Европа си избра да се нарича...Комуна?!Това поне лесно се проверява. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 19.05.201111:29

В така лелеяната от нас Европа в редица университети схемата е следната - дадена фирма, заинтересована от дадената специалност, следи способните студенти още в първите им курсове. Набелязва си най-талантливите и ги "прилапва" веднага като не забравя да ги обвърже с договор. Това е изгодно и за двете страни - на студента се осигурява стаж по специалността и заплащане, а на фирмата - "вързан" поне за няколко години кадър.
Тук не съм чула да има подобни практики. Но да искаш да ограничиш студентите да не работят в чужбина след завършване - бате Бойко, слънце, векът е XXI-ви, годината е 2011, в Европейския съюз сме, вземи се освЕсти малко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 22:24

2 Viktor Dechev | 18.05.201122:40

"Държавна поръчка" също е термин от социализма.
Не е толкова неосъществимо с една добре премерена политика.

ПП. Аргх и фенове на различни "изми"-кухи лейки до един. това "...изма"(на трите точки - каквото се сетиш, капитал, социал и т.н.) модерна религия стана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

1 Mariana Antova | 18.05.201116:40

Красота... в допълнение към статията бих само казала, че днешният коментар на президентът Първанов не отстъпва на вече наложената социлистическа линия: "Ако държавата иска младите да останат, да им осигури работа"...!?!?! Смее се
Като какви питам аз? Полицаи, прокурори и данъчни ли? Ами че то с увеличения брой вишисти, всички могат да станат държавни служители... Тогава няма да има кого да арестуват, обвиняват и най-вече няма да има от къде да събират данъци... Може би помежду си ще го правят Смее се
   

оценка

+0 -0