Сезонът на медийната адекватност | webcafe.bg
Webcafe

Сезонът на медийната адекватност

Драгомир Симеонов
22.08.2013, 08:17 (обновена 26.08.2013, 08:11)
ТВ

Не е тайна, че медийната среда в България не само, че не е хомогенна; тя умишлено е тласкана към диференциация

Някои го нарекоха „рокада", други предпочетоха определението „трансфер", а трети използваха думата „бягство". Фактът си е факт - тандемът от сутрешния блок на бТВ Ани Цолова и Виктор Николаев вече е в Нова и това несъмнено е медийната бомба на сезона.

Мнозина биха казали, че търсенето на подходящ термин за описание на това събитие е ненужен детайл. Истината за постъпката ще остане скрита някъде между припряната радост по посрещането в едната телевизия и куртоазната дипломатичност на изпращането от другата. И тук ще сбъркат.

Защото журналистиката всъщност се крие не в откритието на фактите, а в избора на точните изразни средства, които ги описват адекватно. Всичко останало е само манипулативна мъгла, дори когато е произведена в името на обективността.

От огромно значение за българската медийна среда с днешна дата е дали двамата са просто част от неспирната и често пъти безпринципна кадрова миграция, става въпрос за прогресивен ход в интерес на личното професионално израстване или сме свидетели на открита форма на политическо убежище в името на свободата.

Медийно-коректното поведение вероятно изисква въпросът да бъде оставен на въображението, но през това лято родната журналистика достигна до момента, в който й се отдава шанс да скъса с аморфното коректно угодничество и да покаже лице.

Не е тайна, че медийната среда в България не само, че не е хомогенна; тя умишлено е тласкана към диференциация. От една страна вестниците, радиата и телевизиите свикнаха да обслужват властта, станаха зависими от финансовите й лостове и се превърнаха в средство за масова анестезия. Нивото на предаванията умишлено бе занижено, уж за да е достъпно за обикновения зрител.

Тоновете сеирджийски риалити формати задръстиха като слузести налепи каналите и това накара разумните хора да спрат да гледат телевизия и да купуват „сериозна" преса. Телевизията и вестниците се превърнаха в медийния еквивалент на чалгата и неслучайно популярните лица в тях започнаха да си приличат и да се повтарят до втръсване, подобно на героите на популярния музикален жанр. От друга страна част от българите потърсиха спасение в безкрайната свобода на интернет и затова мрежата се превърна в предпочитаното средство за информиране и комуникация на онези, които не се задоволяват със средното ниво.

Това разделение вършеше чудесна работа - хората, които не използват интернет, са в примката на елементарната посредственост, а останалите, отскубнали се от нея, имат пренебрежимо малко влияние върху политическите и икономически събития в страната. Или поне имаха. Защото нещата се промениха. Цветният медиен сапунен балон се пръсна и стана ясно, че водата под него съвсем не е бистра. В изминалите месеци обществените събития показаха ясно кои представители на журналистиката са запазили чистоплътност и точен поглед и кои безвъзвратно са се подчинили на финансовите си господари.

Ето как, наред със залъгалката за окото и ума, наречена „риалити формат" ние видяхме и проява на журналистически характер, достоен за уважение, като този на Росен Цветков от БНТ или Светослав Иванов от бТВ (изброяването всъщност, слава Богу, може да продължи, но на тези две имена държахме специално). Това лято, ако не българските медии като цяло, то поне отделни техни представители получиха реална възможност да се освободят от задушаващата лапа на невидимия диктат и да се види отчетливо качеството им.

Това е причината и задаващият се телевизионен сезон да не бъде любопитен с поредните претоплени сапунки или лъснати музикални формати, нито с наукоподобния анализа на поведението на „звезди" от страна на други „звезди", абонирани за телевизионни участия и всичко това под остроумните коментари на водещи със спорни качества.

Сезонът ще е лакмус за обществена адекватност и смислен анализ без излишно слагачество. И в този смисъл нищо не дава по-добре началото му от истинната аргументация на смяната на работодател от страна на Ани и Виктор. А това начало е именно в техните ръце.

Oще: ана цолова и виктор николаев  бнт  бтв  нва телевизия  тв 7 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2012, 14:30

7 Orlin Petkov | 26.08.201317:30

Не схващам какво казваш, много приказки на вятъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

6 Зелен Бетон | 23.08.201303:17

Съгласен съм с Драгомир Симеонов, че ни очаква сезон, в който все още здравото в българската журналистика ще се опита да се еманципира от клиентелисткия медиен модел.

Доколко именно преместването на Ани Цолова и Виктор Николаев в Нова е знак за начало на процеса, не съм сигурен. Вероятно и други, предишни казуси от обичайното Брауново движение на кадри между медиите биха могли да претендират за това. Същевременно сигналите от различните медии са неясни, както и от различните журналисти. Примерно, бях изключително изненадан да видя феята на кухненския драматизъм (така й викам) Миролюба Бенатова да отразява съвсем адекватно някои от проявите на протеста – но това като че ли беше само епизод, след който отново свърна към обичайните си мурафети.

Има нещо, което би трябвало да се очаква по принцип след активизирането наново на протестната вълна през есента – и то е възникването на протестни настроения и инициативи срещу политическото статукво от страна на професионални гилдии и организации. Много се надявам едни от първите да бъдат журналистите – които, вместо да продължат да работят под натиска на медийните ръководства, да започнат, обратно, да упражняват натиск върху редакторите и шефовете си. Тези, които се осмелят „да повлекат крак“, със сигурност ще усетят сериозната подкрепа на протестиращите. И би трябвало да го знаят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 22.08.201315:05

Драго Симеонов, кои сте тези, дето "държахме специално" бе душа? Подписваш статията си с едно име - твоето собствено, и освен ако не говориш за себе си, като някое Величество - в множествено число, не разбирам - кои сте Вие, дето сте "държали"? Усмивка
Относно съдържанието - колебая се, чудя се - от една страна занимаваш аудиторията си с несъществени неща - някой журналист се бил преместил от една медия в друга - все едно има някаква голяма разлика, от друга - проблем със средствата за "масова информация" в България има и той е преди всичко в това, че ние - потенциалните читатели/зрители/слушатели имаме/виждаме проблем, а "властта" няма/не вижда такъв /а трябва да е обратното; добре, че има интернет/. Споделям мнението ти за риалити форматите, ама дай първо да видим нещо реално /не състоящо се в прибежки на някой от една седянка на друга/, тогава да го отбележим, щото сега обещанията ти за сезон-лакмус са като "риалити шоу" - и толкова истински, и толкова забавни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 22.08.201313:12

Голям въпрос, големи дискусии. Медийна бомба. Тези двамата не са особени професионалисти. Водещи, които прекъсват непрекъснато събеседниците си, за да слушат собствените си гласове, за мен не са професионалисти. Викторчо интервюира гостите си, сякаш са на разпит и ги гледа подозрително. Често не са много фокусирани и подготвени и двамата. Всички медии с раздухването на преместването им ги направиха егати големите звезди-журналисти. Ама в нета плъзна и размера на бъдещите им заплати в нова тв, та си помислих, че ако е вярно, заплатите са по-големи, отколкото Викторчо и Анито заслужават. Пък за толкоз пари, дали ще са толкова безпристрастни, обективни, честно отразяващи позиции, непродажни и словосвободни. Ха да видим. Не че ще ги гледам, щото са ми ясни вече. То телевизията не прави нов водещия, ако да е Нова телевизия.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 19:42

3 Велико Георгиев | 22.08.201313:11

напишете в youtube 17.06.2013 bTV Куклата Орешарски в "Тази Сутрин" и ще разберете защо се местят Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 22.08.201311:15

Всъщност зрители (Аз), които не са ги гледали по едната телевизия, едва ли ще ги гледат само щото са отишли в друга телевизия. Важна е позицията на журналиста по събитията а не от коя камбанария я разгласяват! А тия, двамата, могат да забавляват само децата в някоя детска градина.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 22.08.201310:01

Добре де, говорим за правдоподобност, едва ли не истинност на отразяването на протестите. Но така или иначе в големите медии имаше два лагера - близки до БСП/ДПС и близки до ГЕРП.
   

оценка

+0 -0