Мачовците се провалят в бизнеса | webcafe.bg
Webcafe

Мачовците се провалят в бизнеса

Webcafe.bg , по Daily Telegraph
10.09.2010, 13:02 (обновена 10.09.2010, 13:17)
the expandables

Мачовците: в бизнеса - като на война

Шефовете на фирми, които крещят нареждания на подчинените и се мятат наоколо, превръщайки в ад живота на персонала, често се провалят най-шумно в големи бизнес-сделки, показва ново изследване.

Изпълнените с тестостерон мениджъри, характерен образ на които е Дон Дрейпър в американския ТВ сериал "Момчетата от Медисън авеню", могат да бъдат саморазрушителни и да използват нетактичното си поведение за прикриване на сериозни съмнения в себе си, твърди изследването, дело на учени от университета на Британска Колумбия.

Това може да доведе до провал в залата за преговори - когато компаниите им биват поглъщани от конкуренти в агресивни изкупувания и сливания. Изследването установява, че изпълнителните директори, които имат високи нива на тестостерон, имат най-голям брой провалени сделки и враждебни поглъщания след преговори.

По-високите нива на хормони означават, че на такива шефове липсват търпение и склонност към сътрудничество, което ги кара да правят оферти за неща, от които не се нуждаят непременно - или да отхвърлят категорично оферти, без да се опитват да договорят по-добри условия. Виновните за такива провали обикновено са млади изпълнителни директори - и те е най-вероятно да отхвърлят по-ниски оферти в решаващи преговори за сливания и поглъщания. Това води до по-голям шанс сделката да не бъде одобрена, което пък на свой ред често предизвиква агресивно изкупуване.

Също така такива мениджъри оставят своите собствени фирми по-отворени за враждебно поглъщане, след като са се провалили в преговори, тъй като биха могли да бъдат изкупени от техни конкуренти.

Резултатите от изследването, проведено от проф. Морис Леви от школата по бизнес към университета на Британска Колумбия, предстои да бъдат публикувани в изданието "Management Science". По негови думи хората с по-високи нива на тестостерон носят вина, че "се стремят към неща, които им дават най-голяма доминация, но не им осигуряват най-голяма стойност".

"Констатирахме сериозна връзка между младата възраст на мъже-изпълнителни директори и честотата на оттеглянето им от стартирали сливания или поглъщания", казва той. "Участниците в изследването с високи нива на тестостерон са склонни да отхвърлят офертите за ниски суми, дори когато това е против интересите им."

Изследователите твърдят, че по-младите изпълнителни директори с четири процента по-висока вероятност е възможно да започнат опит за поглъщане, в сравнение с по-възрастните мениджъри. Но те също така е 20 процента по-вероятно да оттеглят офертата си за поглъщането.

Учените са разгледали 350 опита за поглъщания между големи фирми в последните 10 години - и са използвали възрастта на изпълнителните директори като индикатор за нивата на тестостерон. Средната възраст е била 56 години. Мениджърите под 45 години са били определяни като млади.

Изследователите коментират, че са взели предвид променливи като факта, че младите мъже нямат толкова голям опит в преговорите, с какъвто разполагат по-възрастните им колеги.

Констатациите от изследването са предупреждение към мачо-типовете, чиито образ в ТВ сериала е Дрейпър - който изстрелва разпореждания както към подчинените, така и към шефовете си, но също така е представен като изпълнен със съмнения в себе си и склонен към поемане на рискове.

Oще: бизнес  мачо  преговори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 10.09.201014:45

Много тъпа статия Чуди се
   

оценка

+0 -0