Върви, народе зелени | webcafe.bg
Webcafe

Върви, народе зелени

Екип на Webcafe.bg
11.03.2012, 10:46 (обновена 13.03.2012, 08:02)

1 от 13 снимки Назад Напред

Венцислав Удев - БТС

Снимка: © Стоян Георгиев

Венцислав Удев, изпълнителен секретар на БТС: Движението учи младите на родолюбие

Сигурно сте виждали през уикенда усмихнати и бъбриви групи, нарамили раници и поели към Витоша. Може и вие сте били в някоя от тях... Или се каните да го направите, за да избягате от бетона, стените, компютъра, на място, където може да дишате на воля и да крещите на воля.

Става въпрос за истинския туризъм, с уморителните и дълги преходи и почивки с чаша чай в планинска хижа, вместо с масажи и спа процедури. Какво знаем за него? От Webcafe.bg решихме да попитаме Българския туристически съюз - в лицето на неговия изпълнителен секретар Венцислав Удев.

Поводът е, че БТС, съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със сдружението на общините в България организират национално движение - "100-те природни феномена". Кандидати за участие са близо една трета от всичките ни 264 общини.

Предстои предложенията да бъдат обобщени и да се определят новите 100 туристически обекта, които ще влязат в "100-те природни феномена на България". Така че съвсем наскоро туристите, които обичат природата, ще бъдат изненадани много приятно.

За да тръгне едно такова движение се хвърля много труд. В брошурата "София и околностите" има всички планини, пътеки и хижи около София. Всички печатни материали могат да се закупят от информационния център, както и от БТС.

- Духът ли е най-важен за да бъде човек планинар, турист, част от Българския туристически съюз?

- Вижте, любовта към природата ни крепи - независимо от трудностите на времето. Не можем да се похвалим, че живеем добре и че всичко е наред. Напротив - имаме доста сериозна нужда от финансова подкрепа и поддържане на обектите, имаме нужда да подновим туристическите пътеки на територията на страната

Движението през годините не е спирало, хижите са се градили на база ентусиазъм - не е имало никакъв транспорт, ползвала се е жива сила. Знаете ли, че нашите туристически обекти са повече отколкото всички такива на Балканския полуостров?! Освен това там, където се събират хората, винаги има силни емоции и песни.

Самодейността е на много високо ниво. Преди 52 години е създаден първият туристически хор за планинарски песни под ръководството на маестро Филип Аврамов. Днес към семейството на нашите туристически дружества има 44 хора. Ако им кажем елате на Черни връх, те идват и пеят с най-голямо желание.

- Имате план за годината, какво е предвидено в него?

В националния ни календарен план има много мероприятия и поне 17-18 национални прояви. В основата е планинарството, както и други видове туризъм - воден, пешеходен, ски туризъм, ориентиране, спелеология.

За 68-и път провеждаме поход по пътя на Ботевата чета, който се провежда на 2 май. Имаме и поход по стъпките на Левски от Плевен до Карлово.

Правим състезания за деца като дърпане на въжета, опъване на палатки, риболов, съчетани с ходене до различни местности и язовири.

В учебния ни план имаме обучение на учители по модул туризъм - инструктори по туризъм, организатори по туризъм, планински водачи. Тази година само в София сме се срещнали с 380 учители. В различни общини сме правили семинари. Споделяме опит виждаме, че ефектът е доста сериозен.

- Помага ли ви държавата?

Сто процента сме на самоиздръжка - от няколко години не сме получили нито лев.

От 2005 до 2009 г. включително, държавата осигуряваше целеви средства за ремонт и поддръжка на високопланински и отдалечени туристически обекти. През това време бяха обновени и реновирани над 110 туристически хижи, тъй като получихме близо 10 милиона лева целево от държавата. Възстановили сме дори и напълно съборени - през 1995-а например трийсетина хижи изчезнаха от територията на държавата.

Строителните и ремонтни дейности бяха основно в ремонти на покривни конструкции, монтаж на нови дограми от стъклопакет, подмяна на отоплителни котли и отоплителни инсталации, основен ремонт на каптажи, септични ями, ВиК и ел. инсталации, саниране и топлоизолиране на сградите, строителство на нови и реконструкция и модернизация на съществуващи санитарни възли и бани, основен ремонт и преустройство на столови, кухненски блокове и спални помещения, подмяна на обзавеждане и т.н.

Основни ремонти бяха извършени на хижите Беласица, Персенк - малка, Зора, Ком - стара, Трещеник, Партизанска, Славянка, хотел България - Велинград. Хижа Балкански рози (бившата Червен кръст) е фактически изграден наново обект, аналогичен е случаят със заслон Ботев и хижа Ботево край Добрич.

Построени са и нови бунгала край хижа Беговица и ново разширение на заслон Тевно езеро, с което той фактически отговаря на капацитета и изискванията за хижа. Извършиха се сериозни ремонтни дейности и обновления на хижите Беговица, част от Върховръх, Извора, Осогово и много други.

- Колко хижи стопанисвате сега?

-  Към настоящия моментса 234 туристически хижи, спални, учебни центрове, заслони, къмпинги, хотели, гребни и ски бази с общо около 13 000 легла, а също така и шест благоустроени пещери - Ягодинската, Дяволското гърло, Снежанка над Пещера, Луховица над Могилица, Съева дупка и Бачо Киро. Пещерите се издържат, при тях приходите са по-големи, а разходите по-малки.

Туристическата ни база е разположена в 13 планини - Беласица (5), Витоша - (14), Влахина планина, Голо бърдо, Конявска планина и Люлин - там имаме по един обект, на Осогово са шест, в Пирин - 18, Рила - 34, Родопи - 36, Стара планина - 65, и др.

БТС стопанисва туристически обекти и в предпланински и морски райони, в природни, културни, исторически и крайградски местности, паркове и зони за отдих в Северна България - 28 обекта и в Южна България - 8 обекта.

Тази година ще честваме 90 години от построяването на първата хижа в България - Скакавица, втората е Алеко, която е построена през 1924 г. Много престижна хижа ни е Трищеник над Якоруда.

Не ни е лесно, тъй като някои хижи имат приходи, но други имат 12-13 дни уплътняемост в годината и през останалото време им плащаме разходите - ток, вода, данъци, но, слава богу, не сме загубили хижи.

- От години хвърляте много труд и средства на една знакова за България хижа - на Мусала...

Хижа Мусала има 63 стаи, а от 15 години беше изоставена в груб строеж, тъй като държавата спря финансирането. От 2007 г. БТС полага усилия да я довърши. Тази година Министерството на финансите ни преведе целево 900 000 лева за нея, търгът мина и се надяваме с тези пари донякъде да приключим работата по нея.

Това е най-високо разположената на Балканския полуостров хижа. Голямо предизвикателство е за нас -  както по мащабите и организацията на строителните работи, така и по координацията в действията на няколко институции, големите трудности по транспортиране на строителните материали, използването на специализирана техника, строителни специалисти и работници, кратък строителен сезон и сложни климатични условия.

Но пък държавата се ангажира, освен с преведените близо 1 млн. лева, така и да продължи до окончателното въвеждане в експлоатация на хижата.

- Дотук добре. Но обяснете за промяната в закона за спорта, която се подготвя и е "прицелена" именно във хижите.

Подготвя се промяна в закона за спорта, с която искат да дадат всички хижи под аренда на спортни клубове и евентуално да ги продадат. По закон, разбира се, държавата може да ни вземе хижите и да си ги изтъргува. 32% от базата на БТС е държавна собственост, 8% е общинска, 35 на сто с нотариални актове са собственост на туристическите дружества, но за 25% няма документи за собственост.

През толкова трудни времена сме минали, но такова нещо не се е случвало. От учредяването на съюза никой досега не си е позволявал да посяга на хижите. Всеки знае как се строи хижа и колко доброволен труд е хвърлен. Само БТС и Светият синод имат обекти на най-хубавите места.

Ние сме девет човека и всичко си правим сами. Туристическата маркировка на БТС например. Ако първата хижа е построена през 1922 г., то първата маркировка е от 1901 г. Около 35 000 км имаме по планините туристическа маркировка, а само трите европейски маршрута са 1600 км с подходите към тях.

- Кои са районите в България, които привличат най-много туристи?

Трудно е да се направи класация. Безспорно обаче сред най-посещаваните обекти от 100-те НТО са Перперикон, Рилският манастир, Царевец, Ягодинската пещера и Триградското ждрело, пещерата "Съева дупка".

Огромен е интересът също така към Етнографски комплекс "Етъра", Белоградчишките скали, Мадарския конник, Природонаучен музей "Черни Осъм"- Троян. Много туристи привличат и по-новите обекти в Националното движение като Стобските пирамиди, Александровата гробница и музейния център на тракийското изкуство в Източните Родопи - с. Александрово, Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Джордано Бруно"в Димитровград, Музейния комплекс "Цари мали град" в с. Белчин, Славейковото училище и Средновековната крепост "Мисионис" в Търговище и др.

Движението повдига духа на младите хора и ги учи на родолюбие. През музея на Елхово например м.г. са минали 14 000 души. Така че нека продължим напред.

Oще: алеко константинов  бтс  българия  движение  държава  закон  мусала  отдих  пещери  планини  промяна  ремонт  туризъм  туристи  хижи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.