"Какъв solution искаш, бе?" или българският подход | webcafe.bg
Webcafe

"Какъв solution искаш, бе?" или българският подход

ема ивановаЕма Иванова
20.03.2014, 13:42 (обновена 09.12.2016, 16:29)
Проблем / Решение

Кафето, цигарата, сънят - това са решенията на неразрешимите български проблеми, според Дейвид Брендър - Мета

Преди време в интернет се появи забавна илюстрация, която показва как хората в различните държави подхождат към проблемите. Оказа се, че картинката много умело предизвиква самоиронията на отделните "нации" и съответно бързо трупа "лайкове" и "споделяния" в социалните мрежи.

Когато графичният дизайнер и мултимедиен артист Дейвид Брендър-Мета попада на анонимното произведение във "Фейсбук", той си казва: "Защо България я няма сред държавите? Тя също е интересна и си е crazy по свой собствен начин". Така той добавя към списъка с държави и националния флаг. Българският "problem soving" съдържа три основни елемента: кафе, цигара и сън.

Мета е наполовина българин, наполовина американец. Израснал е във Финикс, Аризона, живял е в Сан Франциско и Ню Йорк. От четири години е в София. Не се самоопределя нито като българин, нито като американец. Чувства се по-скоро гражданин на света и трудно намира баланс между двете "екстремни", по неговите думи, култури: американската и балканската. Неговата дистанцираност от "националното" го прави много забавен събеседник.

Решенията на неразрешимите проблеми

"Кафето, цигарата, сънят - това са решенията на неразрешимите български проблеми." "А ракията?" - питам го. "Не! Ракията не е подходящ символ на българското. Все пак говорим за отлагане на проблемите, а не за задълбочаването им. Освен това, как ще изобразиш графично ракията? Докато кафето е нещо напълно универсално за България. Намирам за изключително смешно как тук всички по улиците сърбат кафенце от малки пластмасови чашки с бъркалка. Това е истински културен символ!"

Със застраховката, че в никакъв случай не иска да звучи като старата си баба ("Не си трови живота, чадоо") и да осъжда някого, Мета все пак отчита факта, че в България се пуши твърде много. "Зима. Навън е студ, минус десет градуса, обаче абсолютно навсякъде пред магазините седят продавачки, сгушени на топка, потропват с крак и с трепереща ръка всмукват от цигарка. В другата ръка държат задължителната пластмасова чашка с кафенце. Приличат на слот-машини: ръката с цигарата прави едно и също движение: щрак нагоре, паф-паф, треперене, паф-паф, треперене и пак надолу."

Това не може да се случи в Америка

Разбира се, забелязал е, че забраната за пушене на закрито абсолютно не се спазва. "Това не може да се случи в Америка, където, ако се пуши вътре, веднага някой гражданин ще се ядоса и ще се обади на властите. Те от своя страна ще глобят или затворят заведението." Според Мета, все пак не е лошо да се спазват законите. В Америка има силни лобита, но освен това има разбирателство в обществото.

"Българите мислят, че хората в Щатите са като коне с капаци, но това не е съвсем вярно. В крайна сметка, да вземем например светофара. Имаме зелено и червено, но аз настоявам да минавам на розово и няма да тръгна, докато не стане розово. Какво ще се получи тогава? Изглежда, че в България е ок всеки да настоява за нещо си и да дърпа в своята си посока... Колкото до пушенето: не е редно да натрапваш дима си на другите, освен ако не живееш в балон. Но тук се правят много пари от това, мафията печели от продажбата на цигари и държавата няма интерес да промени положението."

Сън или пистолет

Питам го за изображението на легло. "Според мен сънят символизира една заспалост. Заспало положение! Дремваш си и проблемът е отложен във времето. К'ви грижи имаме? Пуша си, пия си кафенцето и си спя, к'ъв ти е проблема? Какъв solution искаш, бе?"

Обсъждаме илюстрацията на решението на проблемите в САЩ - с пистолет. "Ами да, там, откъдето аз идвам, всичко се е случвало със сила, още от времето на Дивия Запад. Това, разбира се, също не води до някакво решение. Искаш нещо, отиваш да го вземеш чрез силата на оръжието. И сега се случва постоянно по света. Не говоря само за Америка. И днес някой си харесва дадена територия и си я взема със сила. И какво? Построява там някакъв вид Дисниленд или Макдоналдс, или нещо подобно. Като цяло американският problem solving е много simple, елементарен".

"Мислиш ли, че е национален недостатък, че отлагаме проблемите, вместо да ги разрешаваме? Или разрешението не зависи точно от нас като народ?" - питам. "Според мен има елемент и от двете неща: българите не са борбени, но и има външни сили, които пречат на нормалния човек.

България е стратегическо място и ако искаш да решиш даден проблем тук, трябва да се бориш със сили на високо ниво: държавно или международно. А това е страшно. Затова е по-добре да си почиваш. Но пък и навсякъде е така: населението никой не го пита какво мисли. И в САЩ не питат хората искат ли да има война и да плащат от данъците си за оръжия."

Oще: българия  графика  изображение  проблеми  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.11.2012, 11:53

7 Ralitsa Dimitrova | 21.03.201418:59

Утрото е по-мъдро от вечерта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 21.03.201409:29

Готино и свежо, както и авторът.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

5 KingoftheROAD | 21.03.201409:11

Стрелка http://deti.mil.by/flash/?id=9
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

4 шщд | 21.03.201407:56

до MacAllister
Доста думи написа и нищо не каза! Та кое неспазване на закона е неразумно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 21.03.201400:17

Все разправям как сме забравили мъдростите на собствения си народ. Една такава е - "прекален светец и богу не е драг". Човек като говори за спазване на закона, не бива да забравя и другата част на изказването си - за това пита ли някой като въвежда закон? Другото е въпроса за неизбежната и растяща нетолерантност на съчетанието от "един закон за всички" от една страна и стремежа за формално уреждане със закон на всичко в обществото. Това или разкъсва обществото, ако се случи прекалено бързо или го вкарва в безкрайна спирала на стандартизация на индивида, ако удържи.

Това, което казвам е, че нашата склонност към пренебрежение на закона не е задължително само зло - в разумни граници тя е защита от крайностите на демокрацията и естествена пречка пред безконтролното вирално разпространение на предразсъдъци и мании. Подчертавам - в разумни граници!

Винаги съм посочвал цигарите като илюстративен пример: Много хора имат вече утвърдено и непроменимо мнение за тяхната безспорна и крайна вредност, точно по същия начин както вярват в демокрация или Европейски ценности - без лисно да имат, каквато и да е идея или способност да анализират проблема сами - единствено на базата на казаното от "горе" или от "авторитети", без също така да могат да оценят сами дали авторитетите заслужават авторитета си или не. Така, че не мафията му е проблема - това не е сухия режим, а напротив - сухите режим в Америка са доказателство докъде може да доведе липсата на спирачки и вродена консервативност в една нация.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 20.03.201421:17

Nice, a?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 20.03.201416:14

Хубаво е човек да се погледне отстрани...
Много добре ни е хванал минусите човека...
Без хейт и без натрапване на мнението, Дейвид Брендър - Мета - Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+4 -0