Хизбула откри това лято военен мемориал в южния ливански град Млеета, с предполагаема цена от около $20 млн. и девиза "Земята говори с небето" | webcafe.bg
Webcafe

Музей на Хизбула - увеселителен парк за мъченици

Webcafe.bg
30.08.2010, 13:45 (обновена 31.08.2010, 16:08)
хисбула

Млеета е абсолютна демонстрация на легендарната Партия на Бога, на желанието й за саможертва - и на възхвалата й на борбата...

Каменистите червени хълмове и плътните дъбови гори на южен Ливан край израелската граница са перфектен терен за партизанска война, както израелската армия неведнъж е установявала с раздразнение. Дали някогашната и бъдеща военна зона е идеално място за многомилионна туристическа атракция е отделен въпрос.

Това обаче не е спряло Хизбула, антиизраелската военна група и шиитска мюсюлманска политическа партия, да открие това лято военен мемориал в южния град Млеета, разположен сред хълмовете.

С предполагаема цена от около $20 млн. и неразбираем девиз ("Земята говори с небето"), Млеета е първият етап от това, което Хизбула се надяват да стане един вид семеен увеселителен парк на ислямската съпротива. Той ще включва спа-хотели, терен за пейнтбол войни и въздушно влакче, предлагащо панорамен изглед към северен Израел, или както гидът го описва - "окупирана Палестина".

Усещането да си муджахидин

Млеета е абсолютна демонстрация на легендарното внимание към подробностите на Партията на Бога, на желанието й за саможертва - и на възхвалата й на борбата. Посетителите вървят по "Пътя" - виеща се пътека, заобиколена с изпълнени с манекени диорами на бойни сцени, включително полева болница и укрито гнездо за изстрелване на ракети, което има за цел да представи усещането да бъдеш муджахидин.

Те привеждат глави и влизат в "Пещерата" - някога таен бункер, използван като казарми за почти 7000 бунтовници, издълбан от строителите в склона на хълма в продължение на няколко години, разпръсквайки отломки на много мили наоколо, за да се избегне привличането на вниманието на израелските разузнавателни самолети. И те могат да се заплеснат по "Бездната" - ров, пълен с пленени израелски картечници, ракети и танкове.

"Тези оръжия са били използвани за разрушаването на нашите домове, погледнете ги сега под вашите нозе," казва гидът на цял автобус мъже в канареножълти бейзболни шапки на Хизбула и жени с черни бурки, гости от "Асоциацията на мъчениците" - благотворителна организация, грижеща се за семействата на бунтовниците, загинали в боеве. "Всяка каска, която виждате, е от мъртъв израелски войник," казва той.

Радикален, но изискан начин...

Засега Млеета е хит сред правоверните поддръжници на Хизбула. "Когато виждам подобни постижения, забравям за кръвта на моя син'," казва 70-годишният фермер Ахмед Слеим, който е баща на 13 сина, всичките бунтовници от Хизбула, единият от които загинал през 1992 г. при боеве в южната част на страната.

"Това е свещена земя," казва той. Може би дори има и по-широка публика: някои авантюристично настроени европейски туристи са разпитвали за Млеета, представяйки си го като радикален, но изискан начин да видят отблизо арабско-израелския конфликт. Но самото съществуване на Млеета - който е създаван в продължение на две години с участието на 50 архитекти и инженери, е също така и знак за организация насред криза на идентичността.

Живот в сянка

От създаването й през 1982 г. като съпротива на израелската инвазия в Ливан, партизанската организация на Хизбула винаги се е чувствала най-удобно да живее в сянка - а тайните партизански групи обикновено не строят постоянни музеи със собствени уебсайтове като Mleeta.com.

Но основният източник на законност на Хизбула - освобождението на южен Ливан от израелската окупация през 2000 г. - започва да се превръща в донякъде изтъркан аргумент. Скорошните им военни постижения - от рода на устояването на атаките на израелската армия през лятото на 2006 г. - са благодатен аргумент за тези ливанци, които се оплакват, че Хизбула всъщност са започнали войната, като са отвличали израелски войници.

Оттогава Хизбула е в неудобната позиция да се налага да оправдава съществуването си като въоръжена военна сила, отделна от ливанското правителство. В този спор се стигна и до насилие, когато Хизбула използва оръжията си срещу своите противници по улиците на Бейрут през 2008 г., като договори споразумение, според което те ще имат право на вето над всеки опит от ливанското правителство да ги накара да предадат оръжието.

Затънали в пиар усилия

Така че сега Хизбула са затънали в PR усилия да възстановяват щетите върху репутацията си, причинени от тази вътрешно-ливанска политическа борба. От една страна, музеят в Млеета напомня на ливанците, че дължат свободата си от израелската окупация на Хизбула.

От друга - сега, след като окупацията е свършила, Хизбула също така се опитват да се самоопределят като "възпираща" организация (за разлика от "съпротивителна"), така че да могат да запазят ракетите си, за да гарантират, че Израел няма да се завърне.

Млеета е част от това ново самоопределение: изложба в една от галериите на парка показва местата в Израел - летището "Бен Гурион" в Тел Авив, атомния реактор в Димона, хотели в Елат и т.н., които Хизбула биха ударили в отговор на израелска атака.

Опасения от нова война с Израел

Но много ливанци се безпокоят, че Хизбула са се превъоръжили с повече ракети и по-добра военна техника след войната от 2006 г.  Тези опасения правят нова война с Израел много по-вероятна. Войната за малко да избухне тази пролет, когато американските власти обвиниха Сирия в обучение на хора от Хизбула за употреба на балистични ракети "Скъд".

И наистина, като се има предвид, че висши представители и на двете страни твърдят, че очакват нова война след не повече от година, има нещо или напразно, или стоическо в строежа на военен мемориал, който почти със сигурност ще бъде разрушен от израелската авиация.

"Просто ще го построим наново," казва висш член на ръководството на Хизбула. Тепърва предстои обаче да разберем дали и останалите ливанци ще бъдат толкова ентусиазирани, когато се слегне прахът от развалините...

Oще: армия  израел  млеета  мъченици  палестина  парк  хизбула 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.