"Атака" уж отстоява идеали, но всъщност трупа дивиденти | webcafe.bg
Webcafe

Ексхумация на патриотите...

Никола Рачев
10.03.2011, 17:09 (обновена 10.03.2011, 17:31)
Волен Сидеров

Снимка: © БГНЕС

От утре влаковете спират, лекари и земеделци протестират и безработицата нараства, а Волен Сидеров губи ценно парламентарно време с измислени проблеми като "турския геноцид"...

Превратното тълкуване на историята е политически печеливша, но изключително вредна за обществото стратегия. Откакто съществува на политическата сцена, "Атака" копира модела на българската освободителна борба - застава зад каузи, които не могат да бъдат спечелени, цял свят е срещу тях, но в очите на хората (разбирай електората) изглеждат като да си отстояват идеалите.

Така, чрез безсрамно експлоатиране на невежеството на населението, маскирано под формата на патриотарство и популизъм, печелят временен политически дивидент към момента, но залагат бомби със закъснител в дългосрочен план. Хилядолетната практика е доказала, че невежите родители възпитават невежи деца.

Когато руските войски минават Дунав, те заварват четириетажни къщи, собственост на най-богатите търговци в границите на Османската империя, чиито деца са учели в чужбина, а търговията им е стигала от Багдад до Шотландия. Руските войниците се почувствали излъгани - било им е казано, че българите изнемогват под турска власт, ядат трева, пият вода и децата умират от глад по улиците.

Тогава в руската армия става нещо като малък бунт, който все пак бива бързо овладян. Колко от вас са се замисляли защо всъщност българите са били "заспал народ" и не са се вдигали на бунт? Защо революционерите са били хъшове, "немили-недраги", защо са били бедни и никой не е искал да спонсорира революцията?

Обяснението е просто - защото българския народ чисто икономически е живял добре в рамките на Османската империя. Може да противоречи на всичко, на което са ви учили и да звучи като антибългарска ерес, но историческите събития са такива - аз не си ги измислям.

Старият циник Тодор Живков добре го е казал, че: "Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее." Цинична - да, но все пак аксиома. Друг е въпросът дали трябва да е така, но както казва мой приятел - "Същото е като дупките по пътищата. Не трябва, ама ги има."

Избраните страници от учебниците по история (четени в автобуса преди класно), до които се ограничават историческите познания на най-широките социални слоеве в световен мащаб, не са годни да интерпретират историческите събития в тяхната цялостна картина.

Ето защо, за да достигнат до детския мозък, информацията се представя в черно и бяло - ние сме българи, следователно всичко, направено от българи, е хубаво. Останалите са "лошите" - византийците и турците са вечни врагове, срещу които трябва да се воюва. Когато ние ги завладяваме и убиваме сме победители и това е правилно, когато те ни завладяват и убиват - са убийци, поробители, завоеватели и т.н.

Да, подобен подход за формиране на патриотично съзнание може би е полезен като въздействие спрямо мозъка на подрастващия, но проблемът е, че в масовия случай историческите интереси свършват там. Тук е тънкият момент- най-често вече порасналият българин спира да се интересува от история някъде около 7-ми клас, а в главата му остава една повърхностна представа, която ражда само любов към нещо, което никога не е виждал, и омраза, към нещо, което не познава.

Този повърхностен поглед върху проблема се изражда в клишетата: а) "обичам родината, но мразя държавата"; б) "мразя гърците, защото са византийци" и в) "мразя турците, защото са ни клали 500 години". Наш'те хора като колят и изнасилват - това е хубаво.

Питам аз - при положение, че от утре влаковете спират, лекари и земеделци протестират и безработицата нараства защо Волен Сидеров губи ценно парламентарно време с измислени проблеми като "турския геноцид"?

Това е пар екселанс брутална подмяна на социално значимите въпроси за сметка на ексхумирането на отдавна изчерпан и напълно безсмислен спор. Така е - който не може да допринесе с нещо конструктивно към дебата, обикновено го избива на емоции.

Припомням ви култовия трафарет на Волен Сидеров, който "Атака" скандираха преди няколко години на един митинг пред турското посолство:

"Турция, извини се за геноцида над българите! Турция, дължиш ни 10 милиарда... с лихвите може и да са повече! Турция, извини се! Турция, извини се!"

Турция никога няма да плати за къщите на тракийските бежанци! Този, който разравя хилядолетни гробове с интимната мисъл за "некой лев", е нищо повече от политически мародер, който на всичкото отгоре в момента разкопава гроб, който накрая ще се окаже празен. Язък ви за мазолите, язък ви за напъването!

Oще: атака  българи  геноцид  ексхумация  история  турция  учебници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

49 stg | 22.05.201120:25

Статията е добра , но можеше да е още малко по конструктивна, българския народ няма никаква представа от историята си освен няколко устойчиви словосъчетания издигани като лозунги, няма начин една империя да владее само с насилие когото и да било за продължително време освен ако го унищожи, ясно е че се е бил постигнал някакъв баланс, който в някаква степен е устройвал хората тук и тук под турско не е било кой знае колко по различно от там дето не е имало турско, всички събития довели до освобождението ни започват при реалния разпад на османската империя който после стига и до край.И ако някой ни е крив това не са турците дето са дошли от на майната си а тия тук дето са предпочитали да се бият по между си или да им стават съюзници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 12:31

48 Bitsin | 28.03.201115:10

Manuela Gerenova - Така... Кан Крум пие от Никифоровия череп, защото Никифор, християнинът, Василевсът, изколва половината Плиска, когато Крум се бори да присъедини нови славянски племена към братята си живеещи в България.
Аспарух има претенции към Мизия, заради помощта която даваме на Византия срещу племената в Скития, но понеще не я дават, си я взимаме.
Симеон действа превантивно и печели за България признанието, че не сме варвари а дори и равни в Византииците, а българският владетел не отстъпвапо нищо на незачитащия го василевс. А в онзи свят да претендираш да си равен на Василевса е смело начинание. И ако българските владетели саколили 1 или 2-ма през средновековието- то византиците и народите кпени от тях са колили 5 и 6.
Но все пак Византия ни дава нещо ценно, оето другият поробител пропуска дани даде.
След Освобождението, България се бие там, където има българи, такива територии признати още по Османско.
Ако окупираме Румьния, то не е защото сме империалисти, а защото Румъния ни удря в гръб при Междусъюзническата , при положение,че сме я компенсирали със Силистра.
А през ВСВ - къде сме изнасилвали? Къде сме клали? И най-вече кой?
Македонци ли? Сърби ли? Или сме се били срещу паравоенните групировки, който са си направо мирни граждани а?
ПС: Думата Толераст ми хареса много Много щастлив с твое разрешение, пич ...крада ти лафа и ще го разпространявам, защото е уникален Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

47 baba | 13.03.201119:39

Тази статия е написана доста не интелигентно, поради факта, че подменя една крайна истина с друга крайност и за това поражда и подобни крайни изказвания. Писача дори не се опитва да умно да интерпретира историческата реалност между двете крайности.

Като потомка не на пра- пра дядо, а на пра-дядо, изгорен жив пред очите на жена му в българските територии останали дълго време след Oсвобождението под турска влас,т не мога да остана безразлична към подобна повърхностна интерпретация. Също така, като потомка на трудолюбиви българи, подложени на тежка асимилация в Мала Азия и поели пътя към България, която ги третира като измет и натрапници, разбирам защо идеите на социализма са поникнали най-добре при преселниците.

Да, сега живеем в свят, който се интегрира, но и в тази интеграция има толкова много противоречия. Подобни писания, само засилват тези противоречия и по-скоро служат за маркетингово преброяване на привържениците на двете крайности. Много жалко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

46 Mile Manolov | 13.03.201116:17

Болен-чо си е изтрещял ма вие за кво виете тука не е ясно Усмивка
К'ото и да е било е минало. Гърците и турците са си измет... колко и ние + сите шибани племена на тая ебана геог ширина ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2011, 13:36

45 blueburd | 13.03.201114:46

Драги ми драскачо на подобни писания,отиди в Батак ,влез в църквата,погледай камарата черепи,прочети Вазов,Ботев,Захари Стоянов как са описали робството,и спри да си вадиш панделки от задника,защото турското робство не е шлагер,който можеш да си припяваш както ти скимне!Такива като тебе,които преиначават истината за това страшно робство,са срам за народа си и нищо друго.Намери други теми и словоблудствай колкото си искаш!Надявам се пред камарата от черепи да запазиш минута мълчание!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

44 Ateista | 13.03.201113:03

Напълно вярна статия!
Робството на България запо4ва с преминаването на руските диви племена на река Дунав.
Комунисти4еските драсканици с които сме израсли са за боклука,където пратихме и СССР.
Хъшовете са най-низшия слой 4овекоподобни пияници,измет ,на която никой нормален румънец или българин не е подпомагал.
Хъшовете са предвшествениците на партизаните - грабители на мандри и прото-терористи.
Във всяко общество има хора,които живеят зле и в турската империя е имало,но само под руския 4епик ВИ4КИ ЖИВЕЯТ ЗЛЕ.
Подкрепа за авторът и дано влезе в у4ебниците!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2010, 17:23

43 garga | 13.03.201108:55

Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2011, 22:08

42 Borislav Mihaylov | 12.03.201122:10

Евалата, пич. Много злоба си си гарантирал с тая статийка, ама по-точно да бръкнеш в раната нямаше как и да искаш. Има да се редят разни псевдоинтелектуалци и пълни простаци да те псуват... Да не ти пука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

41 Многознайковица | 12.03.201117:00

40 Оня Дето Го Трият | 12.03.2011 16:47
Много точно ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

40 Оня Дето Го Трият | 12.03.201116:52

Опа, малко с правописа се изложих.... но то така или иначе ще ми отговорят наизуст без да го четат много Намига
   

оценка

+0 -0