20 на сто от израелците живеят под прага на бедността, а на най-богатите се падат 31% от доходите | webcafe.bg
Webcafe

Toва ли е краят на Израел

Webcafe.bg , по Daily Beast
16.09.2011, 15:14 (обновена 17.09.2011, 09:44)
израел, палестинци

Снимка: © Getty Images

Израел е подложен на нова атака. На 20 септември палестинските власти планират едностранно да обявят своята национална независимост и да се обърнат към ООН, за да поискат официалното й признание. Подобна стъпка означава отхвърляне на всякакви усилия за мирен компромис; в началото неизбежно ще последва вълна от насилие в Палестина.

И все пак това е просто заключителната демонстрация на кризисното положение в Израел, който е заплашван отвън - от мюсюлмански държави и общности, от египтяни, щурмуващи израелското посолство, от въоръжения с ядрено оръжие Иран (с подкрепата на "Хамас" в ивицата Газа и "Хизбула" в Ливан) и обсадения в Сирия президент Башар ал-Асад, както и отвътре - с вътрешни вълнения, които водят до най-големите масови протести в историята на държавата.

Еврейската държава вече е различна от някогашните си идеали

Преди повече от 50 години израелските лидери, оглавявани от Давид Бен-Гурион, може и да са вярвали и да са се надявали, че създават социална демокрация с всички необходими егалитарни инструменти (национална система по здравеопазването, прогресивен данък върху доходите, социални облаги за децата, субсидирани евтини жилища).

Бен-Гурион, който не е притежавал почти нищо и се е пенсионирал в примитивна колиба в пустинята Негев, е типично въплъщение на аскетизма и величието на основателите на тази държава.

Този Израел обаче отдавна вече не съществува. На негово място сега цари дълбока вътрешна и екзистенциална криза. Изглежда тя донякъде се дължи и на променящата се природа на държавата - по-дясна, по-ограничителна, далеч по-малко либерална и определено не толкова егалитарна. Много умерени израелци се страхуват, че държавата се е запътила към пълна разруха.

Управляващата класа на Израел, включително Бенямин Нетаняху и неговите предшественици Ехуд Олмерт (който в момента е обвиняем за корупция) и Ехуд Барак (бивш лидер на Работническата партия и настоящ министър на отбраната), сега живее в богатство и разкош, създавайки усещането, че е изгубила каквато и да е връзка с реалността в страната.

В Тел Авив, където около 350 000 души се събраха да протестират, една от популярните детски песнички в момента е:

"Премиерът има три апартамента, затова пък ние нямаме нито един"

Градът е пълен с големи палаткови лагери, след като протестиращите - мъже и жени на възраст между 20 и 45 години, плюс стабилен контингент от по-възрастни хора - усетиха натиска на непрогресивно данъчно облагане, ниски заплати и високи цени на жилищата и стоките за широко потребление, заради които е почти невъзможно повечето семейства да свържат двата края.

Цели 20 процента израелци (и 15 на сто от израелските евреи) живеят под прага на бедността, а най-богатата класа печели цели 31 на сто от общите нетни доходи в държавата. За сравнение, най-бедният сегмент от обществото печели скромните 1.6 процента.

Миналата година Израел бе избран за член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - групата на 32-те най-развити държави в света. От всички тях обаче той се класира в дъното (наравно с Мексико и САЩ) по отношение на разпределението на богатството сред населението.

Самото израелско общество е изпълнено с материалистичен индивидуализъм

През 50-те години на миналия век, Израел все още е бил развиваща се страна, пълна с идеологически мотивирани ционисти, готови на жертви в името на колективното благополучие. Днешният Израел обаче разполага с процъфтяваща икономика, подхранвана от сложни и международно конкурентни високотехнологични индустрии - и население, развитието на което се крепи предимно на индивидуалисти, стремящи се към по-добър живот. Те виждат, че прекалено голяма част от националното богатство отива при заселниците на Западния бряг (които са склонни да бъдат религиозни ултранационалисти) и ултра-ортодоксалните евреи (които не допринасят с почти нищо за развитието на икономиката и често избягват задължителната военна служба).

По-лошото е, че този краен демографски контингент се увеличава със завидни темпове - представителите на тези групи раждат между 5 и 8 деца на семейство, в сравнение с 2-3 деца в светските домове. Това от своя страна им осигурява непропорционално представителство в парламента. На база това, те получават политическа власт и икономически облаги, макар да имат повече от скромен принос. Най-парадоксалното обаче в Израел в момента е, че крайните ортодоксални евреи остават най-бедната група от еврейското общество, главно заради факта, че повечето от тях не работят.

Другата страна на монетата е, че арабското малцинство в Израел също има потенциал да се окаже голям проблем. По-голямата част от арабския пейзаж в Израел е доминирана от минарета и забулени жени. Лидерите на това малцинство, идентифициращи се с палестинските си събратя извън държавата, гласно призовават Израел да изостави характера си на "еврейска държава" и да даде на арабските си граждани колективни малцинствени права и може би дори някакъв вид автономия.

Назрява нов арабско-израелски конфликт, този път в глобален мащаб

Сега е надвиснала още по-голямата заплаха от надигащи се мюсюлмани, не само в границите на Израел и палестинските територии, но и в целия регион, където недоволството се разпростира като пожар. Много представители на Запада са впечатление от т.нар. "арабска пролет", виждайки въстанията като вестоносци на демократични промени. Израелците обаче не са толкова оптимистично настроени. Ислямиското послание, което идва от Анкара и излиза на преден план в Кайро, включва краен антиционизъм, обикновено придружаван с анти-семитски коментари.

Например сваленият египетски глава Хосни Мубарак вече бе обявен за "изкупителната жертва на ционистите". На корицата на египетски ежеседмичник пък се появи снимка на Бенямин Нетаняху, облечен в униформа на СС, с характерния мустак на Хитлер и вдигната напред ръка. Изданието нарича статията по темата "Новите нацисти" - а това дори не е ислямистка публикация.)

Сега премиерът на страната Бенямин Нетаняху създава поредица от бюрократични временни решения за справяне с икономическите проблеми на държавата. Но те гарантирано ще бъдат изтласкани в периферията на общественото внимание и счетени за неадекватни от вълната палестински активизъм и анти-ционизъм, която ще бъде провокирана от обявяването на независимост на палестинската общност. След това тя ще доведе до шокови вълни в арабските и ислямските държави.

Преди няколко месеца Ехуд Барак бе обявил, че Израел ще бъде сполетян от "политическо цунами". Изглежда то вече се задава на хоризонта.

Oще: идеали  израел  общество  палестина  хамас 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

28 Levitt Hostel | 29.11.201211:09

Поредната глупост на левичарския Daily Beast. Авторите в изданието продължават да учудват с фанатизираното следване и проектиране на леви идеи върху всевъзможни , мислимо възможни , конфликти. В статиите на този вестник всяка една тема се използва за да се докаже,за илюстрация на любимата за медията тема: как либерализма е виновен за всичките беди на човечеството; всички причини са свързани с иманентния му индивидуализъм... и виждате ли, Израел ще капитулира, ще се разпадне и причината за това ще е либерализма и индивидуализма.
Както винаги статията е изключително манипулативна: цитират се откъслечни факти, без логическа свързаност, приписват се други функции на явленията. Левичарите са известни из целия свят със склоността да припиват собствените си грешки на идеологическите си противници. Авторът на тази статия хем твърди, че Израел не била ,,социална държава" или достатъчно социална, хем в същото време в цифри ни е посочил какъв е процентът от БВП, които ортодоксалните евреи произвеждат за страната. Както е известно , ортодоксалните евреи са е отказали от материалното в името на една по-висша цел. За да постигнат тази висша цел те разчитат, в материален смисъл, изцяло на социалната подкрепа на държавата. Така че, ако е налице фактическа сегрегация то тя е продукт на социалната държава, позволила на една група да се посвети на преследването на една цел, без необходимостта да изкарва прехраната си и да разчита на издръжка от икономически активните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 14:48

27 Dima Kumcheva Eid | 20.09.201111:06

БогоизСраното юдею-ционситко дружество никога не греши-при бъг-само се обажда на кораба майка США и веднага следва строго прегрупиране в редиците на янките..."Ма ние не искахме т'ва да кажем, нали извинявайте, щото.." И това само след мъмрене по тела- мЪко, мъко Хамериканска.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 19.09.201109:08

дурекс
връзката на автора Монтефиоре е родова-потомствена с Мозес Монтефиоре - еедин от най-видните дейци на еврейското Възраждане - просто давам пример за приемственост, а Мохамед Али е голям египетски владетел, който е достатъчно уверен в силата си, за да няма нищо против евреи да се заселят отново в историческата си родина. За да се разбере какво имам предвид, трябва да си губя времето да обяснявам, че когато личност или нация, държавник или тълпа стигне предопределения от възможности и качества предел на успеха, нсъответстващ на апетитите му обаче, започва да търси виновник за невъзможностите си извън себе си. най-лесно и предразсъдъчно е да се набедят евреите - националните борби за независимост често се обръщат в гонитба на евреи и така се компрометират в историята. в момента сме свидетели на т.нар. -арабска пролет- Смее се а при ердоган - възраждане на османски имперски мераци с инжекции откъм персийско- изобщо национални възрождения. а вие ми говорите за цените на краставиците, които в Израел само в разстояние на няколко километра варират от 70 цента до 1.80 долара за килограм в приблизително
изражение. защо искате да ми втълпите, че българските възржденци са били толкова дребнави и комплексирани?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2011, 20:56

25 Ivaylo Ivanov | 19.09.201108:55

Безкрайно се отвращавам от ортодоксалния и консервативния юдаизъм - но също така беззкрайно се кефя на това, че Израел съществува!
Нека да го има, да си е там и да има с какво да занимава арабите - щото нямаше ли го, щяха да тръгнат насам. Правили са го в минали векове.
А сега Израел им е като трън в задника.
Стискам му палци - нека да го има!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.09.2011, 08:00

24 Ico Shanov | 19.09.201108:03

израел е държавата с най много лекари на човек от населението - първо място в света,в тройката мо развито модерно земеделиев света на челно място са и в химическата промишленност ,туризма .оръжейна промишленост, високите технологии.даже техните палестинци като съберат парички работейки в израел идват в българия и купуват магазини наемат български момичета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

23 Mile Manolov | 19.09.201102:21

абе ако го немаше хитлер.. евреите щеха да го изобретят ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

22 durex | 18.09.201112:49

До Frida

Книгата на Саймън Монтефиоре за Сталин бе издадена още преди няколко години, виждал съм я по книжарниците, но така и не съм я чел още. Знам,че е сериозен автор,но не съм чел нищо от него.
Само дето не виждам връзката с темата. Както и с Мохамед Али.
Иначе за коректността на британските източници съм напълно съгласен. Но оценката на качеството и достоверноста на дадена информация е въпрос на умения, познания и опит. И ниво. Колкото е по-ниско нечие ниво на познание, толкова са му по-ниски критериите и способноста за оценка на източниците на информация с които се сблъсква. От манталитета "щом го пише,значи е вярно" до "всички лъжат" разстоянието е само една крачка. И следствието е формиране на мнения и убеждения, които търсят оправданието си в удобни за техният приносител източници. Като резултат се получава това,което ни заобикаля! Тълпи от хора "убедени" в своите убеждения и представи за света, които се приемат за абсолютна истина и подлагането им на съмнение и проверка е ужасна ерес.
Така всеки живее в черупката на своите представи и се дразни от всеки опит да го накараш да излезе от там. Защото може да се окаже, че тази черупка е фикция от въображение, нагласи и предубеждения. И се разпада и при най-малкият опит за ремонт. И охлюва остава гол.........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2011, 11:40

21 Krasi | 18.09.201112:17

Интересно племе сме българите.Не си гледаме проблемите в нашата държава,а коментираме компетентно другите народи.Еврейската общност в цял свят ще им помогне,ако имат проблем в Израел.На нас кой ще ни помогне?
Нека се пишат повече статии за сегашните ни корумпирани управляващи,за да видим какво са обещали преди да ги изберат,подобрили живота на народа като са дошли на власт и ще направят до края на мандата си.
Нас това ни интересува,че иначе още 2 години ще хапваме само асфалта на Герб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 18.09.201108:20

Килограм краставици струва $1 в Тел Авив, докато цената им в Берлин е два пъти по-ниска.

Т'ва да не е някаква печатна грешка. М/у впрочем 1 краставица тип english cucamber ( в България им викаме "парникови") варира от 0.99 CAD до 1.49 CAD в Монреал, много евтини там при вас бе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

19 Nikolai Martinov | 18.09.201101:39

Има Господ. Да краят на ИЗСРАел идва.
   

оценка

+0 -0