Независима Шотландия, но с паунд и кралица | webcafe.bg
Webcafe

Независима Шотландия, но с паунд и кралица

Webcafe.bg, по BBC, Reuters, NY Times
26.11.2013, 16:39 (обновена 28.11.2013, 07:39)
Шотландия

Не е ясно дали Белият документ ще помогне на шотландците да направят своя избор. Той със сигурност няма да е лек

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд представи дългоочаквания Бял документ в защита на отделянето от Великобритания.

На 18 септември догодина неговите сънародници ще гласуват на референдум по ключовия за бъдещето им въпрос: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?".

Ако допитването е успешно, лидерите на Шотландия ще обявят независимост от Великобритания на 24 март 2016 г.

Документът от 670 страници обяснява защо това трябва да се случи. Основната тежест пада върху икономически аргументи - Шотландия би се справяла по-добре във финансово отношение като самостоятелна държава. Ако прибавим приходите от залежите на нефт и газ в Северно море, тя би имала по-висок дял от БВП на глава от населението в сравнение с Великобритания.

Целта е Шотландия да събира сама данъци, да разполага със собствени въоръжени сили за отбрана и да остане част от структурите на Европейския съюз и НАТО. Белият документ предлага британският паунд да продължи да бъде официална разменна валута, а британският монарх - държавен глава на независима Шотландия.

"Това е най-подробният план за обявяване на независимост, който някога е правен - не просто за Шотландия, а за която и да е друга държава", обяви Алекс Салмънд на специална пресконференция в Глазгоу, излъчвана на живо от водещите британски медии.

Включва и управленската стратегия

"Нещо повече, това е израз на нашата мисия и програма за държавата, която искаме да имаме - и в която правителството вярва", изтъкна той. И обяви, че шотландската независимост не е крайна цел, а началото на дълъг път към "държавата на бъдещето", управлявана от "тези, които най-много я обичат".

Освен декларации, Белият документ в 10 глави съдържа конкретни политики, които Шотландската национална партия на Салмънд ще преследва, ако продължи да управлява след обявяването на независимост - и ако това все пак се случи. "Знаем, че имаме нужните хора, умения и ресурси, за да превърнем Шотландия в по-успешна страна", изтъкна Салмънд.

В плановете влизат "революция" в социалната политика, най-вече чрез специални грижи за децата, пенсионна система на три стълба и ръст на минималната работна заплата. Предвижда се премахване на британските ядрени подводници от военните бази в Шотландия, както и създаване на шотландска национална медия по подобие на ВВС.

Висшето образование ще продължи да бъде безплатно за шотландски студенти, а корпоративният данък ще бъде намален с 3 на сто, за да стимулира конкурентоспособността на местните компании.

Информиран избор, но неясен

Белия документ има за задача да помогне на шотландците да направят информиран избор на референдума догодина. Засега обаче проучванията на общественото мнение показват, че повечето от тях или не са решили как ще гласуват, или се противят на отделянето от Лондон.

Допитване на "The Sunday Times" показа, че 47% от шотландските гласоподаватели са против, 15% нямат мнение, а 38% искат независимост.

"Ако гласуваме с „Не", Шотландия ще си остане същата". Така тази хипотеза е отразена в Белия документ, който определя народното допитване като "възможност, която се пада веднъж на поколение - да следваме различен път, да изберем ново и по-добро бъдеще". Вотът "За", пояснява още текстът, е "врата към нова ера" и ще означава, че "решенията относно Шотландия, нашата икономика и нашето общество, няма да са в чужди ръце".

Алекс Салмънд и неговата Националистическа партия са основните двигатели на движението за независимост на Шотландия. На обратното мнение са трите водещи британски партии, които твърдят, че Лондон не би се съгласил така лесно с амбициите им. Освен това, Шотландия не би се справила сама, особено по отношение на финансите и международната си тежест.

Помислете внимателно

Финансистът от кралската хазна Дани Александър, който е и шотландски депутат в британския парламент, предупреди своите сънародници, че ще им се наложи да плащат по-високи данъци, за да може независима Шотландия да поддържа публичните си услуги. Други коментари стигат по-далеч и предричат, че Лондон ще продължи да дърпа конците на финансите на Шотландия - дълго, след като обяви независимост.

Хартата на Салмънд обаче твърди, че Шотландия е богата държава и може да си позволи независимост: "Нашите публични финанси последователно са по-здрави от тези във Великобритания - това е силна платформа, върху която да градим икономическия си успех".

"Този документ е една измислица. Пълен е с фалшиви обещания и подвеждащи твърдения", коментира Алистър Дарлинг - шотландец, бивш финансов министър и лице на двустранна кампания срещу отцепването на Единбург. "При положение, че има такава неяснота за цената на напускането на съюза с Великобритания, това би било един огромен скок в тъмното", допълва той.

Остава неясно как външният дълг на Великобритания ще се раздели и каква част ще поеме Шотландия, ако обяви независимост. Енигма е и подялбата между Лондон и Единбург на нефтените залежи в Северно море, за които последни доклади предупредиха, че са започнали да се изчерпват.

Друга ключова разлика е в отношението към ЕС - докато сред британците евроскептицизмът става все по-популярен, шотландците искат да останат в съюза. Салмънд желае да запази паунда, но намеренията на Брюксел са да върви към укрепване на единната европейска валута. Първият министър обаче смята, че Шотландия няма как да бъде заставена да се присъедини към еврозоната, ако не иска.

Британските политици обаче припомнят, че кризата с еврото доказа нуждата от "тясна политическа и финансова интеграция", за да се поддържа единната европейска валута - точно това, което Салмънд и компания искат да прекратят.

Не е ясно дали Белият документ ще помогне на шотландците да направят своя избор. Със сигурност няма да е лек.

Oще: алекс салмънд  великобритания  евро  европейски съюз  независимост  паунд  шотландия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

5 Levitt Hostel | 08.02.201413:15

Великобритания е абсолютен рекордьор по притежание на дълг и най- разумното би било Шотландия да излезе от разпадащата се икономика. Жителите на Шотландия ( приблизително 5 милиона човека) или 8% от населението на UK , като пропорционална част, съотнесена към дълга на Обединеното кралство притежават дълг възлизащ на 240 милиарда долара. За сравнение, дългът на повече от 7 млн. българи се равнява на 50 милиарда долара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

4 John Smith | 28.11.201310:06

Истинката е ,че шотландците обичат да делят на едно- намериха газ и не им се дели. Стислива нация , дето ходи с поли , за да не хаби плат за крачоли и без национален суверенитет от 1707г. Цървули....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 28.11.201309:32

Струва ми се, че поставяш нещата върху твърде хлъзгава основа...
Но да помислим. Сегашните елити акцентират върху това, че по-голяма държава значи по-богата нация. И че всички живеещи в рамките на една държава са част от една нация. По-същество, просто наложените елити не желаят да бъдат лишение от превилегиите си, нито пък желаят да се съревновават с нови лица в политиката и общественото пространство.
От друга страна новопоявилите се реформатори спекулират с вече оформената идея за националност, като й дават ново значение, и обещават повече блага за присъединилите се към тяхната идея.
Аз вземам страната на новите, т.к. закостенелите политици са с вече мъртви и безжизнени разбирания за структурата на обществото. В техните възгледи моето място е на подчинен, а не на равен, и никога няма да ми бъде позволено да се чувствам равен, освен през трупа им. Докато сред новите имам шанс, пък било то и малък.
Ти, Дара, вероятно по-добре знаеш какво искаш за себе си, но да ми говориш за оксиморони нещо не ти се получава. Твърде лишено от съдържание ми звучи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

2 Дара | 27.11.201315:43

Това което казваш , Макароне, е оксиморон:

Шотландия, Каталуния, Северна Италия и някои други по-малки области могат да бъдат добро начало на един процес, където националността има все по-малко значение, и все по-голямо място заемат идеите, които носи личността,...

Защото идеята за отделянето на посочените области е точно защото се дава по-голямо значение на националността, а не е на базата на някакви идеи и личностна изява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 27.11.201309:18

На мен ми харесва идеята закостенелите европейски общества да се рестартират малко. Шотландия, Каталуния, Северна Италия и някои други по-малки области могат да бъдат добро начало на един процес, където националността има все по-малко значение, и все по-голямо място заемат идеите, които носи личността, и доколко те могат да бъдат в полза на едно сравнително по-младо общество.
Сегашната форма на мислене в рамката на консервативните национални предразсъдъци е излишна тежест, която възпрепятства свободната изява на творчески сили.
   

оценка

+0 -0