ХИВ паника се шири из Атина | webcafe.bg
Webcafe

ХИВ паника се шири из Атина

Webcafe.bg, по Daily Beast
18.06.2012, 17:50 (обновена 20.06.2012, 12:50)
Спин

В Гърция се борят с рекордно нарастване на заразените със СПИН

Независимо от това кой ще спечели гръцките избори, той няма да може да помогне на "Мария". 28-годишната атинска проститутка усеща ефектите от строгите икономии по много по-различен начин, в сравнение с останалите.

Бизнесът върви със забавени темпове,  което й налага да смъкне цените и да работи в местен бордей, за да издържа старата си майка и малкия си син. Тя споделя, че клиентите й са се променили и някогашните бизнесмени са сменени от представители на по-ниската класа.

Тя описва новите си клиенти като "не особено приятни"

Ала бизнесът на Мария не върви надолу, защото гръцките мъже разполагат с по-малко пари, които да харчат за секс. Някога стабилният й занаят е обект на строги проверки от май миналата година насам, когато атинската полиция съвместно със здравни служители започна масов кръстоносен поход, чиято цел е почти принудителното тестване на жриците на любовта за ХИВ. Впоследствие резултатите от изследването бяха публикувани публично заедно със снимки на жените, като част от "предупредителна кампания" за потенциалните клиенти.

Първата публично назована беше 22-годишна рускиня. След като бе обявено, че е ХИВ-позитивна, повече от 1000 мъже потърсили услугите на местния център за Контрол и превенция на болести. От тогава насам, над 20 проститутки са били идентифицирани по време на кампанията, въпреки че здравните институции заклеймиха инициативата като неетична.

"Става въпрос за неприкосновеност и лично пространство," коментира Мария, която помоли да не се използва истинското й име. "Недопустимо е да се публикува публично информация за нечие здравословно състояние без неговото изрично съгласие". 

В борбата срещу СПИН обаче гръцките власти никак не се вълнуват от лекарска етика

"Ловът на вещици" сред проститутките е част от паническа кампания, чиято цел е да намали нарастващия брой зарази с ХИВ из Гърция. От края на 2010 г. насам заразите със СПИН са се увеличили с 15 пъти, или 1500 процента, разкрива Никос Дедес, председателят на "Позитивен глас" - организация на серопозитивните в Гърция. Той обвинява икономическата криза за внезапното активизиране на болестта.

"Политическата криза в Гърция е резултат от ширещата се цяло десетилетие икономическа криза, а не обратното," заявява Дедес. "Можете да видите ефектите от нея във вселената на ХИВ инфекциите".  
Дедес обяснява, че строгата фискална дисциплина и т.нар. от него "западане на програмите за обществено здраве" са причините за шокиращия възход в броя на гърците, диагностицирани с ХИВ/СПИН.

Мнозинството от новозаразените са наркозависими, като голяма част от тях са млади хомосексуални мъже, които се отдават на проституция, за да печелят пари за дрога. Тъй като Гърция не може повече да си позволи да финансира програми като снабдяване с чисти игли и безплатно тестване за СПИН, мащабите на болестта достигат нивата на епидемия.

"Когато държавата не се старае да поддържа услуги, които са се доказали като ефективни, тогава отговорността попада изцяло върху нея," убеден е Дедес. "Това са жертви на провала на гръцката държава". 

Инструментът за борба със СПИН: хайки сред проститутките и имигрантите

С пресушаването на средствата за финансиране на здравни програми, регулиращи заразите с ХИВ, гръцките медицински власти избират все по-екстремни мерки, за да се борят с надвисналата криза. През май, гръцката полиция арестува 16 ХИВ-позитивни проститутки и ги обвини в съзнателно разпространение на болестта. Въпросните труженички бяха задържани в продължение на няколко дни, докато гръцкият клон на "Лекари без граници" не се намеси в ситуацията.

"Не може да се защити общественото здраве, като се наказват отделни пациенти," заяви директорът на ЛБГ за Гърция Ревека Пападополу. Повечето жени, арестувани по време на хайката, не са знаели, че са носители на болестта, защото не са имали достъп до публични здравни услуги, които да им дадат възможност да се изследват. Пападополу настоява, че задържането на пациенти по този начин е нехуманно.

През април гръцката полиция организира още едно преследване, от което пострадаха група нелегални имигранти, обявени от властите за "риск за общественото здраве". Имигрантите бяха задържани почти две седмици преди да излязат резултатите от здравните им изследвания. Накрая, незаразените със СПИН бяха пуснати, ала ХИВ позитивните бяха репартирани в родните им държави без да получат никакво лечение - действие, което вероятно е разширило мащабите на инфекцията в още по-голяма степен. 

Тежките икономии в гръцкото здравеопазване са бомба със закъснител

Гръцките избори могат да успокоят или разпалят еврозоната, ала положението на Мария ще бъде едно и също. Без значение кой спечели, икономическите преспективи пред държавата ще бъдат неблагоприятни за в бъдеще, което означава, че публичните услуги ще продължат да вървят надолу, а здравната криза ще се задълбочава заедно с тях. Дедес предупреждава, че рисковете за най-уязвимите обществени групи в държавата са напълно обозрими, освен ако новото правителство не превърне здравеопазването в свой приоритет.

"Политическата нестабилност само влошава ситуацията," коментира активистът. "Лошите правителства пропиляха ресурсите. Имаме нужда от ефективни политики, а не импулсивни реакции на здравните проблеми като СПИН. В противен случай, това ще бъде само началото".

Oще: гърция  епидемия  заразени  паника  проститутки  спин  хив 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

11 Nikolai Martinov | 20.06.201222:27

Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

10 Nikolai Martinov | 20.06.201222:26

И много правилно правят гръцките власти. Нямат право да са недоволни тези жени, като сеят зарази. Да се прегледат и да спрат да сеят, ако са болни. Ако продължат след преглед вече е умишлено заразяване. Ако бяха постъпили отговорно нямаше да са им имената и лицата публично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

9 pepe | 20.06.201211:49

Корейче, вярно че са виновни тия боклуци. Всички, които плащат за секс /и всички на които им се плаща също/.
И като са виновни, не трябва да остават ненаказани за вината си. Мисля, че трябва да бъдат горени на клада тия боклуци. Света трябва да се изчисти от боклуците, и от всички, които не споделят твоите убеждения /които разбира се също са боклуци/. Само праведните като теб трябва да останат. За всички различни от тебе - аутодафе.
Нали? Какъв хубав ще стане света, като изгорим всичкия боклук.
Само не мога да разбера - защо проститутките според теб не са "боклуци". Това да не е нещо сексуално специфично? Или е нещо още по-лично? Не са сложили твоя снимка там нали? Значи ли, че маминка ти ги е наговорила тия работи? Апък татко ... ех тоя татко.
Освен това ти пожелавам някой да те изработи с някоя имуществена измама /не ти пожелавам такава, която засяга здравето и живота ти/ та да разбереш защо жертвата на измамата не е виновния.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

8 корейче | 20.06.201209:32

Те са си виновни, че са тъпи и не взимат предпазни мерки. Като си боклук, който ходи по курви (курва и проститутка е едно и също), поне взимай предпазни мерки. После проститутката ти била виновна, че те заразила, ти насила ли ходиш при нея и насила ли те кара да не си слагаш презерватив?
И да, жените, които плащат за секс, са не по малко боклуци от мъже, които правят същото.
Мъж, който не може да си намери безплатен секс, е мухльо и неудачник. Или не уважава жените - и в двата случая - боклук.
Откъде накъде са виновни само проститутките, които имат СПИН? Те са го хванали отнякъде, не е ли виновен тоя, дето ги и заразил и той????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 20.06.201205:28

Корейче, ти наистина живееш някъде в средновековието. В какво и пред кого са ВИНОВНИ хората, които ходят при проститутки? Между другото "вината" важи ли и за жените, плащащи по един или друг начин за секс /има и такива тук-там по света, макар и по-рядко/? А хомосексуалните? А какво ще кажеш за издръжката на половинката, има ли "виновни" и тук? Цялата твоя теза за "вината" до това кой с кого е сключил официален брак ли се свежда /т.е. кой е позволил на държавата да се меси в личния му живот/? Или става дума за вина пред върховната вселенска инстанция /Бог/? Ако е последното, тогава не религиозните и тези, които вярват в бог или богове, различни от тези в които вярваш ти по принцип ли са виновни, или само когато ходят при проститутки? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

6 Mr Norris | 20.06.201200:04

Между курви и проститутки има огромна разлика, корейче. Курвата си мисли, че между краката има рана и ако не я начеше, ще зарасне. Проституцията е една от най-старите професии и сигурно има защо. Не всеки може да мастурбира пред телевизора. Не всеки има жена до себе си. Много от приятелите ми правят секс със съпругите си 12 пъти годишно / не съм на 60, спокойно /. Темата е доста обширна. Няма нужда от толкова омраза Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

5 корейче | 19.06.201220:01

Първо, тия, дето ходят по проститутки, са боклуци. Те са виновни за това, че ходят при тях. Освен това са наясно, че проститутките носят зарази и е мноого глупаво от тяхна страна да не ползват презерватив. И от какъв зор държавата ще защитава клиентите на проститутките? Както казах, мъжете, които ходят при проститутки, са боклуци и не заслужават специално внимание или защита.
И ако все пак ще обявяват имената на проститутките, да обявят имената и на клиентите, да разпространят техни снимки и т.н. От какъв зор за едни изследването ще е анонимно, а за други не? Все пак ако нямаше клиенти, и проститутки нямаше да има. Да спрат да ходят по курви, като толкова ги е страх от СПИН.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 19.06.201218:54

корейче не говори глупости.
Според теб значи не е етично да обявяват ХИВ-позитивните проститутки публично, а е етично те да заразяват със нелечима и смъртоносна болест нищо неподозиращи хора?
И в кой век живееш ти, че смяташ ползването на услуги на проститутки за "грях"/?/ ?
Според мен за такива проститутки /както и за всеки носител на неизлечима болест, предавана по полов път, бил той мъж или жена, правещ секс с друг човек, незаразен с нея, без да го предупреди/ трябва да има наказание, съпоставимо с това за предумишлено убийство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

3 marsn | 19.06.201216:19

С българското здравеопазване всичко е наред! Правиш си здравни осигуровки, с които тате Бойко строи магистрали и метрото в столицата, а когато отиваш при лекар специалист в "Пирогов", например или в "Токуда", носиш със себе си най-малко 2-3 заплати! А може и да ти поставят правилната диагноза ... и да те излекуват! Кой знае! Смее се Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

2 Mr Norris | 19.06.201209:40

Горките гръцки педерасти. Ходели да проституират, за да могат с парите да си купят дрога. Живи да ги оплачеш Смее се Смее се Смее се И на всичкото отгоре било виновно правителството, че вече не давало безплатна дрога и игли на иначе девствените хомосексуалисти. Това е ебати наглата нация...
   

оценка

+0 -0