За народопсихологията ни | webcafe.bg
Webcafe

За народопсихологията ни

Радослава Костадинова
02.02.2011, 12:57 (обновена 03.02.2011, 07:30)
А сега накъде?

Снимка: © Стоян Георгиев

Quo Vadis, българино?

В България няма скрито покрито. Тук всичко се знае от всички. Не е възможно да скриеш от другите каквото и да било. Малките ти тайни, колкото и невинни да са и колкото и да се мъчиш да ги опазиш, по неведоми пътища хората разбират за тях. Започват да ги разискват и коментират надълго и нашироко, "разкрасяват ги", превръщат ги в големи и рано или късно ти създават проблеми от различно естество и характер. Тогава вече, доволни и щастливи, с чувство за добре свършена работа, въпросните хора се оттеглят и се приготвят да слушат и гледат сеир...

Излизаш, примерно, от дома си, правиш две крачки, спъваш се в счупена плочка на тротоара или настъпваш прясно, току-що сътворено кучешко ако и после три дни въпросната случка се обсъжда от обитателите на две съседни кооперации, три панелни блока, а също и от продавачките в кварталния супермаркет!... Но, което е по-важно, доста "поукрасена" и доизмислена.

Купуваш си тостер, примерно, някой роднина идва на гости, случайно го вижда и до вечерта всичките ти роднини до девето коляно, включително и тези на половинката, вече знаят за придобивката ти. Нещо повече, всеки от тях започва да те убеждава каква огромна грешка си направил, купувайки точно тази марка и този модел, а не еди коя си марка и еди кой си модел. Освен това, според тях, си го купил скъпо, еди къде си имало по-хубави на половин цена и т. н. и т. н. Т.е. всеки се опитва да те убеди как ужасно си се минал и какъв голям глупак си, само дето все още не го осъзнаваш...

Скарал си се на детето си, примерно, за това, че не си е прибрало играчките. На другия ден вече всички съседи са разбрали и те гледат лошо! Дори глухата стара мома от съседната къща, незнайно как, също е научила. И макар, че няма деца и хал хабер си няма как се отглеждат, е дошла да ти се кара, че си неспособен родител, че нямаш подход към детето си, че с теб трябва да се заеме едва ли не Агенцията за закрила на децата!...

У нас всеки разбира от всичко и смята себе си за еталон и капацитет за това как другите трябва да живеят! В качеството си на такъв, раздава наляво-надясно съвети, които никой не му е искал за това кой как да си устрои живота; кой каква професия да си избере, кой за кого да се ожени, кой как да си води домакинството, кой как да си възпитава децата, кой на каква панделка да си върже връзките, така че калните му обувки да придобият по-естетически издържан вид, и т.н. и т.н...

Що за нездраво любопитство да си пъхаш носа навсякъде и що за изнурително бреме да се мъчиш да живееш живота на другите! Ако има начин, българинът би се пъхнал под юргана на съседа си, за да види той, аджеба, какво прави там, как го прави, правилно ли го прави, не го ли прави правилно... И ако, евентуално, не се справя на висота според неговите разбирания, да му обясни, или, за по-сигурно, направо нагледно да му покаже какво и как точно трябва да направи!... Тогава вече ще може да се прибере под собствения си юрган, нехаещ за собствената си половинка и да заспи спокоен и щастлив, удовлетворен от факта, че съвестно е изпълнил човешкия си и граждански дълг!

Що за извратена нужда да се ровиш в мръсното бельо на ближния, белким се добереш до някой "компромат", толкова надълбоко потънал, че дори и "титулярът" му отдавна вече е забравил за него?! И който да развееш победоносно, като знаме, на върха на внушителния замък, който би трябвало да е нагледна демонстрация на твоята мощ, всезнайство, оправност и просперитет, а в същото време е изграден от собствените ти комплекси, чувство за малоценност, несигурност в себе си, притеснение и страх! Но по-лошото е, че ако не успееш да откриеш нищо, с което да очерниш ближния, си измисляш такова за целта, което да ти свърши работа, само и само да доведеш недостойното си дело до край...

Що за изкривена духовна потребност да се стремиш изкуствено да създаваш непрекъснато проблеми на хората? Всичко, което чуеш и видиш, да го разпространяваш мълниеносно във всички посоки, доста преувеличено, разбира се!? И в крайна сметка да стига до ушите най-вече на които не трябва!?

Човек си кара колата, примерно, вижда някоя позната, качва я и я закарва до някъде, или някоя жена си върви по улицата, среща някой познат, здрависват се, разменят няколко думи, извървяват пет метра заедно до автобусната спирка и на другия ден вече половината град говори, че двамата са любовници, а ядосаните благоверни им правят сцени на ревност и им искат обяснение за това...

Вмешателството в живота на другите, гледането, повече в чуждата паница, отколкото в твоята собствена, е станало причина за края на много дългогодишни приятелства, за прекратяване на отношения между роднини, както и за появата на доста сериозни сътресения в много бракове.

На хората не може да се угоди, а и не трябва! Никому не е нужно това, а и не е здравословно.

Човек трябва да си живее живота, без да се съобразява с хорското мнение; да се раздава на работата си, на хобитата си, на обществена дейност; да държи на хората, които безрезервно и искрено го обичат и които и той обича по същия начин; да върви напред и нагоре; да прави добро, без да очаква и без да се надява на нещо в замяна!

Защо ли винаги намираме време да обсъдим надълго и нашироко хората, да ги очерним и оклеветим, да ги изкараме възможно най-криви и долни, а себе си, в същото време, най-праведни и чисти като сълза? А никога не намираме време да изчистим детската площадка пред блока, която е затънала в листа, спринцовки, празни бутилки, използвани презервативи, скъсаните галоши на дядото от първия етаж, които той за по лесно е изхвърлил направо през прозореца, редом с използваните памперси на бебето от третия, чиято майка също ги е метнала директно от терасата?

Още нещо, което е съществено важно за българина и живо го интересува, е кой какво работи, колко пари получава и какъв стандарт на живот може да си позволи. Нерядко тези основни "показатели" са определящи с кого да общува и с кого не и към кой какво да му бъде отношението.

Ако другият, примерно, не е успял по една или друга причина да се реализира професионално, или получава малко пари, започва да му се подиграва и да му подмята какъв неудачник и некадърник е той! Целта на това начинание е не само да го обиди, но и да подхрани по този начин собственото си залиняло его и да се издигне "в очите на слепите" , но най-вече в своите собствени очи като страшно велик и преуспял!

Не дай си боже пък другият да е материално по-добре, или да има по-уважавана в обществото професия. Тогава настават страшни завист и злоба и започват адските кроежи какво да се измисли, за да му се навреди по някакъв начин, за да не е толкова добре, колкото е... А в това отношение, ако трябва да перифразирам великия Елин Пелин, българинът си е направо гений, за съжаление, и нерядко успява солидно да вгорчи живота на " потърпевшия"!

Кога ли в България ще спрем да се интересуваме живо от това кой с кого спи, кой колко скъпа кола кара, кой с какава марка прах за пране си пере гащите, коя фолк певица колко кубика силикон си е сложила и къде точно и т.н., и т.н.

Вместо това по-добре да се позамислим и да поработим над проблема как да станем по-развито гражданско общество; какви общественополезни блага да създадем, от които да могат да се ползват и тези, които ще дойдат след нас и за какво да се преборим, за да заживеем в един по-добър свят! В същото време да не се присмиваме над и да не отричаме постиженията на живелите преди нас, а да направим нужното да не рушим това, което са създали и да го запазим и доразвием, за да го предадем на идните поколения.

Oще: гражданско общество  доходи  завист  лично пространство  народопсихология  обществено мнение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

53 Dimitar Stamboliyski | 05.04.201116:19

Нещо заглавието подвежда да четеш, но едвам приключваш първия абзац и се усещаш, че си си загубил времето...

@ АФторката: Какви са тия роднини, Фани ги смени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 22:00

52 Vasil Vasilev | 10.02.201122:07

Здравейте! За народопсихологията: казано точно, предостатъчно и точно във
времето.КОЛКО СА 5% ОТ НАС?! ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДЕЙСТВИЯ?!

НО ТОВА ВАЖИ НЕ САМО ЗА НАС!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

51 baba | 05.02.201117:19

Тея, не е необходимо да показваме кирливите ризи, всеки си ги има, но пак се връщам на един популярен факт напоследък. Заглавията имат претенции за съдържание, което го няма в текста.
Това откровено ме дразни защото си губя времето да ги чета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

50 Pavur Pezev | 05.02.201111:23

Аааа,нема да клеветиш-мойта снимка си е истинска,а Павур си е ясно откъде е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

49 Thea Atanasova | 05.02.201111:19

Баба как искаш да го направим диалога и спора?? Да извадим собствените кирливи ризи, ако искаш?? Но си мисля, че няма как да стане, защото хората тук не смеят да покажат дори истинските си имена и снимки, какво остава за кирливи ризи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

48 baba | 05.02.201107:13

Много задъхано започнаха да пишат напоследък авторите В КАФЕТО. Пишещата задава въпрос след въпрос, все едно, че никой не я е научил как да общува с хората. Недейте така, скоро няма да има кой и добър ден да ви каже, дори да си го помисли. Ако любопитстват за нас, то е защото се надяват, че и вие ще се поинтересувате за тях – за техния тостер например.

Нали и вие пишете тук, за да се изкажете и да покажете кирливите ризи на съседките и роднините и то на съвършено непознати хора. Очаквате „колегите кибици” (цитат) да ви обърнат внимание и да си вземат бележка от урока по „народопсихология” който доста опростено и негативно изнесохте.

Темата е много по- интересна. Но едва ли си заслужава това да се доказва на предубеден мозък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

47 Mile Manolov | 05.02.201102:03

Свидетелите на йехова се намериха. Са сичко ще стане ем убаво, ем красиво..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 23:07

46 Kitodar Todorov | 05.02.201100:30

Основният проблем в България, според мен, е че се срмуваме да бъдем добри! На запад това е постигнато със сила, което е ужасно и води до бързото обезчовечване на западняка попаднал в среда на беззаконие! Той често оскотява!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 23:07

45 Kitodar Todorov | 05.02.201100:18

Thea, за мен е чест! Много обичам точни и откровени взаимоотношения между хората и вярвам, че с диалог хората могат да се разберат, дори да са на коренно различни позиции!
Nikoj Nqkoj, с вас сме на коренно различни позиции относно Бога! Но ви разбирам напълно и ви подкрепям, че след като живеем сред други хора, трябва да се опитваме да правим каквото ни е по силите за общото благо и уют! Вярвам, че в България макар и много бавно, хората се сртемят към добро, защото им омръзна лошотията и което е най-важно,правят това по тяхна лична воля, без намесата на системата! Но това е безсмислено ако не сме с Бога! Защото Той не е силният на деня, а винаги силният творец на всичко, който ни е дал свободна воля (единственото нещо, което зависи само от нас е да правим избор)! Дал ни е да бъдем личности! Модерната система подтиска и манипулира тази свободна воля! Тази система е силният на деня! В България не е така все още и това е чудесно!!! Проблема тук е, че избора е често лош и че трудно се става личност поради проблемите описани в написаното от Радослава Костадинова!!! Но нека този от нас, който е безгрешен, пръв да хвърли камъка и да съди другите!?! Такъв не може да има и няма! Затова със смирение и с МНОГО любов най-вече към Бога, но и към всички личности (т.е. всички хора) по света, напред!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

44 Pavur Pezev | 04.02.201120:39

Че тя тая' народопсихология' я има в основата на много други народопсихологии.Добре че беше дядо Адолф,че насади нещо на тевтонците,което те не заклеймиха като ретроградно и 'фашистко',а възприеха и сега не са като гърците например.
   

оценка

+0 -0