Равносметката за 2015-та и поглед в 2016-та | webcafe.bg
Webcafe

Равносметката за 2015-та и поглед в 2016-та

Webcafe.bg
27.12.2015, 22:17 (обновена 29.12.2015, 09:34)
любомир аламанов

Пожелавам си да видя още от чудесата на фантастичното бъдеще, за което съм чел и мечтал като малък - кацащи космически кораби, колонизация на далечни звездни системи, всеобщо образование, телепортация, комуникационни дисплей и бърза връзка с интернет в очилата за всекидневно гледане, задължително образоване по математика за всички...

В края на годината Webcafe.bg реши да зададе няколко въпроса, свързани с 2015-та година на различни личности от българския обществен живот. Избягахме от "обичайните заподозрени" и потърсихме хора, с които ни е интересно да говорим.

Един от тях е Любомир Аламанов - ПР-специалист с дългогодишен опит в предоставянето на консултантски услуги и изграждане на комуникационни стратегии; един от създателите на Българската асоциация на ПР агенциите.

През 2015 г. можехте да прочетете в Webcafe.bg няколко негови коментара - включително за безумия като данък "Смартфон" или законопроекта на Волен Сидеров "Чисти ръце в ПР-агенциите".

С какво ще запомниш 2015 -та година в личен план?

Определено ще запомня 2015 г. За мен тя беше много интересна. Ама много. В сравнение с нея даже и най-зловещото китайско проклятие би си загинало от скука.

Та, иска ми се да напиша нещо величествено. Нещо интелигентно като анализ, с послания и напътствия към следващите поколени. Но няма смисъл. Само ще кажа, че 2015г. беше година на промените. Сякаш едно старо мое "аз" изчезна. Толкова промени се случиха, а и сам направих, че стигат да запълнят поне десетилетие.

Преосмислих много от приоритетите си, разделих се с предрасъдъци и идеи, които осъзнах, че са вредни. Преосмислих начина си на работата, разделих се със стари навици. Измислих много нови проекти, идеи, услуги, методи на работа.

Разбрах за кои хора съм важен и кои само са ме използвали.

Имам идеи за поне 4 книги. Имам разписани поне 8 лекционни курса, които мога да започна още утре. За пореден път си препотвърдих аксиомата, че ако не се забавляваш с работата си, няма да я работиш от сърце. А и че ако се взимаш на сериозно, останалите те взимат на подбив. Както вече казах, китайците са аматьори.

Събитието, което те развълнува най-силно в обществен план - от България или от света?

Едно от знаменателните неща в България беше, че все по-голяма част от мислещите хора започнаха да разбират каква подмяна на демокрацията има от страна на мутро-ченгеджийската ОПГ.

Вече няма ляво и дясно, има един паяк, който е обхванал цялото политическо пространство. И лъже безогледно, само и само тъжните, несвикнали с новата действителност хора, да гласуват за тях.

Само в България може да се преизбира политик, който единствено говори как "С ей тия две ръки чойек напраих тая магистрала. А с тия краци, дето и голове вкарвам, утъпках бетона. И асфалта. И каквото още там има за тъпчене.". Но много от интелитентните хора разбраха, че някой може да повтаря до захлас, че е "Политическа Партия НещоСи", но това не го отличава от ОПГ. Че някой може да повтаря до захлас, че е носител на Реформите, но това не го отличава от тъжната роля на евтин кариерист. Някой може да говори, че се бори за Права и Свободи, ама идва Големия Бате и всичко приключва. А, Патриоти и БСП си се самоубиха окончателно.

Та, това е събитието на 2015 г., което ще определя и следващата 2016 - Маските паднаха.

В световен мащаб, събитието за мен, разбира се, беше Епизод 7. По няколко причини. Фен съм, меко казано. Хиляди години чакаме да разберам какво става с Републиката след победата. И отговорът е: същото като при нас - революционерите са ауткастнати, ченгетата, които са били добре при Империята, пак са си добре, и т.н.

А и в началото на 90-те, когато разправях на всичките си познати колко хубаво нещо е Star Wars, всички ме гледаха странно. Сега, 25 г. по-късно, всички се прехласват. А Лукас си продаде компанията за 3,5 милиарда долара. Та, радвам се, че хората приемат идеите ми, макар и мааалко по-късно. В тази връзка, запишете си какво казвам сега и ми повярвайте, че да не чакате още 25 г. Паднаха маските, всички разбраха какво е Star Wars.

Почина Тери Пратчет. Скъса ми се сърцето. Един от блестящите умове на съвремието. Невероятен поглед върху процесите и дейностите в човешкото общество. Уникални умения да разказва. Изобщо - загуба за човечеството. Няма маски, един гений си отиде.

Бежанции, нации, войни, интереси, терористи, погубени животи, разкъсани съдби, петрол, финанси - оказахме се във въртележката на глобални процеси, за които имаме много малко информация. Моля се само държавните лидери да успеят да запазят самообладание и да не ни вкарат в огромна война. Маските падат, няма да има незасегнати.

Промени ли се с нещо през годината сферата, в която работиш?

Сферата на комуникациите е изключително динамична и се променя непрекъснато. Това и я прави толкова интересна. С намаляването на влиянието и авторитета на медийния сектор, Връзките с медиите все повече намаляват като процент от работата на комуникационния експерт.

Дигиталните комуникации се засилват, но както винаги, контентът е важен. Да си само дигитален вече не е достатъчно, трябва пак да можеш да измисляш интересни истории и съдържание, които да споделяш. Състейнабилити кампаниите все повече засилват присъствието си. Пазарът се обединява, беше избрана датата 07.07 (седми юли) за празник на ПР-специалиста.

Годината беше прекрасна за истинските ПР-експерти. За Евгени Минчев - не.

Какво си пожелаваш за 2016-та?

Изкусителен въпрос. Пожелавам си да имам сили, за да мога да реализирам поне част от идеите си. Пожелавам си да мога всеки ден да правя по едно малко нещо, с което да намалявам ентропията в живота ни. Пожелавам си да мога да забавлявам и радвам хората около мен.

Прекалено е самонадеяно да мисля, че мога да правя хората щастливи, та това не си го пожелавам. Но, ако се случи, ще е чудесно.

Пожелавам си да видя още от чудесата на фантастичното бъдеще, за което съм чел и мечтал като малък - кацащи космически кораби, колонизация на далечни звездни системи, всеобщо образование, телепортация, комуникационни дисплей и бърза връзка с интернет в очилата за всекидневно гледане, задължително образоване по математика за всички, особено за ПР-ите и журналистите и т.н.

И основното - пожелавам си да живея достойно. Иначе няма смисъл.

Oще: 2015 г.  2015-та  2016 г.  бапра  бежанци  война  годината  епизод 7  любо аламанов  любомир аламанов  маските паднаха  междузвездни войни  най-важните събития на годината  научна фантастика  пожелания  политика  пр  прогнози за 2016  равносметката за 2015 г.  реклама  събитията на годината  тери пратчет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 28.12.201509:49

Много щастлив междузвездни войни е реплика на Рейгън, който с великия блъф за звездния щит събори империята на злото. затова е добре, да се гледкат и първите серии.
що се отнася до интелект и нюанси на речта, винаги се чудя, как при толкоз интелктуали, високо образовани и неземно духовни личности в беге, поне една трета от младежта е направо неграмотна. в сравнение с този факт, словоизразяването на премиера е направо бял кахър - човекът е политик и се съобразява с това. пък и той не е преподавател в края на краищата - има си ресорни министерства, които плащат за лекционни курсове, издаване на учебни помагала и написване и внедряване на проекти. както и голям щат от проф, доц, к. н. и пр. труженици на интелектуалния фронт. елитарна му работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2014, 11:17

1 stoevrosen | 28.12.201508:21

Защо?? Чак през *90 обяснявал господина за 'Междузвездни войни' обяснявал?? Или за 'Епизод едно' говори? ??
   

оценка

+0 -0