Вместо да отслабват, мюсюлманите често качват килограми, защото се яде през нощта, когато тялото не може да изгаря мазнините | webcafe.bg
Webcafe

10 неща, които не знаем за Рамазана

Webcafe.bg , по сп. Time
02.08.2011, 14:08 (обновена 03.08.2011, 15:04)
Молитва

Снимка: © Getty Images

От свещения месец Рамазан - или Рамадан, започва ислямското летоброене, защото мюсюлманите вярват, че тогава е низпослан Свещеният Коран...

Месец Рамадан - или Рамазан, и двете наименования се използват, е свещеният месец за мюсюлманите. Това е месецът, от който започва ислямското летоброене и история, това е месецът, през който е низпослан Свещеният Коран. Това е и месецът, който се явява опорна точка за един от стълбовете на Исляма - постите или както се наричат още говеенето.

Какво още не знаем...

1. Не само яденето е забранено

Освен че не могат да се хранят, на мюсюлманите им е забранено и да пият. Не се позволява нито капчица вода откакто се съмне до падането на нощта. Други неща, които не са жизненоважни -като цигарите и секса, също не се позволяват на вярващите.

Въпреки големите ограничения, които поставя традицията, тя е много популярна, защото стане ли късна вечер, семейства и приятели излизат на улицата и започват истинската забава, изпълнена със споделяне на обща трапеза и много смях.

2. Фурмите са храната, с която се слага край на постите

Първото нещо, което един мюсюлманин изяжда, за да обяви края на постите, е порция фурми, последвана от джалаб, традиционна сладка напитка, чието съдържание също включва фурми.

Този плод е много популярен във всички страни, които празнуват Рамадан, особен в Египет, където има цели ферми, специализирани в отглеждането му. Най-добрите фурми на пазара получават специални имена от продавачите си, за да могат по-лесно да намерят купувачи.

 3. Хората кръщават децата си Рамадан

В абсолютно всяка религия можем да открием тенденцията на бебета да се дават имена, които отразяват религиозните виждания на родителите. Истинските католици например биха кръстили детето си на името на някой светец.

В света на мюсюлманите не е особено по-различно - името Рамадан се избира често за бебета момчета. В последните 15 години броят на хора с това име значително се е увеличил и се очаква това да продължи и вбъдеще.

4. При определени обстоятелства традицията може да не бъде спазена

Вярно е, че Рамадан изисква от вярващите да не ядат и пият в светлата част от денонощието. Но има случаи, когато традицията може да бъде игнорирана, без да бъдат нарушени законите на Корана.

Свещената книга казва, че възрастните хора, децата и бременните жени могат да пропуснат постите. За тези, които имат здравословни проблеми, това също е позволено, но при първа възможност ще трябва да наваксат.

5. Суните и шиитите приключват с постите по различни времена

След като цял ден са постили, сунитите приключват празника веднага щом слънцето залезе, въпреки че небето е все още светло. Шиитите изчакват до по-късно, вярвайки, че техните пости не трябва да бъдат нарушени от слънчева светлина, колкото и малка да е тя. Затова докато и последната светлинка на деня не изчезне, обичаят не може да започне.

6. Дата е различна всяка година

Рамадан е празник, който следва лунния календар и затова датата за началото му варира. Традицията повелява той да започне с първата "нова луна" в деветия месец от годината. Лунният - за разлика от Грегорианския календар, всяка година изостава с малко.

Затова и празникът започва все по-рано и по-рано. В края на свещения месец, мюсюлманите празнуват "нощта на силата". Според тях това е нощта, когато Аллах показал Корана на неговия пророк Мохамед. Тази вечер обикновено се празнува в 27-ия ден от месеца.

7. Рамадан помага на телевизията

Като един дългоочакван празник за мюсюлманския свят, Рамадан няма как да не се появи и по телевизията. Арабски и турски продуценти всяка година правят нещо като минисериали - за всеки отделен ден от празника.

Оказва се, че доста хора проявяват интерес към кратките серии, излъчвани всяка вечер. Но напоследък се забелязва сериозен спад сред аудиторията, която следи предаването, твърди арабската преса.

8. Постите съществуват отпреди появата на Исляма

Постенето е традиция, появила се много преди Исляма. Според Библията хората са се ограничавали от храна и вода преди раждането на Мохамед, през 570 г. преди новата ера.

А самият Исус, постил 40 дни, докато бил в пустинята, според Новия завет, затова и днес можем а наблюдаваме пости при много християни.

9. Рамадан не може да бъде определен като диета

Въпреки че целодневно не е разрешено храненето и пиенето, по време на свещения месец са отчитани огромни покачвания в килограмите на някои мюсюлмани. Вместо да губят тегло, празнуващите качват, и за това има логична причина.

През деня физическата дейност, която те извършват, е сведена до минимум, а вечерта започва голямото ядене. Така тялото, вместо да изгаря мазнините, ги задържа в себе си и килограмите се покачват. Затова се препоръчва да ядат плодове и зеленчуци и да пият много вода.

10. Това е месецът на благотворителността

Даренията, получени в благотворителните организации, значително се множат по време на този месец, тъй като много хора решават да направят всички дарения, планирани за годината, именно по това време.

Друга традиция е преди първия ден от месеца да се раздават на нуждаещите се кошници с ориз, захар, олио, чай, и други съставки, необходими за готвене.

Oще: коран  мюсюлмани  пости  рамазан 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 11:11

16 gstan | 04.08.201111:36

Интересно защо ли в статията не са споменати някои от другите аспекти на Рамазана. Примерно, че ако поради незнание/невнимание или друга причина запалиш цигара на публично място по време на празника в някои арабски страни те вкарват директно в затвора за 24часа, в други може и за 30 дена ако нямаш пари да си платиш глобата. Съшото важи за яденето и пиенето, видят ли те - лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.08.2011, 10:47

15 Bulgaria nad Vsichko | 04.08.201109:33

Art Pepper

от напалмчето ли се притесни моето момче турче ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

14 Manuela Gerenova | 03.08.201122:19

Аз не съм виждала друг народ, освен българския и може би сръбския, които толкова да задълбава в особеностите на една рутинна медицинска процедура и да счита, че щом на него не се прилага - това е някакво уникално преимущество, издигащо го мнооого високо над другите.
Това е била трудно изкоренима от християните традиция и е все по-голяма тенденция в западния свят - не се уповавам на статистики, а на общуване (НЕ сексуално).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

13 boby | 03.08.201121:01

Естествено говоря за хората от не еврейски и не мюсюлмански произход. Абе съдете сами от цифрите:
САЩ
1980 - 85%, 2006 - 56%, 2011 - 35%
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

12 boby | 03.08.201120:05

@Manuela Gerenova
ранните християни са били обрязани, защото са били евреи. Апостол Павел забранява обрязването, на не евреите като стъпка към приемането на християнството. А това че много мъже в европа избирали обрязването е пълна лъжа - виж статистическите данни. И в Америка и в Европа процента на обрязаните мъже пада за последните 25 години, след като учените излезнаха със заключението че вредите са повече от ползите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

11 boby | 03.08.201119:59

@Ванко1, ай стига писа глупости. Има и други народи дето живеят по топли страни или пустини и не се обрязват. Нищо им няма на хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

10 ot4eto | 03.08.201118:23

Няма нито едно научно доказателство за съществени здравни ползи при обрязването, за сметка на това, има редица рискове от инфекции, хронична болка и др. В САЩ, страната с най-голям брой обрязвания, Американската Агенция на Педиатрите съветва против обрязването. Популярен мит е колко е полезно обрязването, защото какво друго могат да кажат религиозните изправени пред неудобни въпроси? А женските изрязвания на клитори от мюсюлманите да намесваме ли в разговора?

Но не това имах предвид. Просто иронията на самия акт. Бог ни е създал по негов образ и подобие, само дето трябва да кълцаме кожа и месо от себе си, за да се "поправим". Съжалявам, че не схванахте иронията. Точно това имах предвид, когато казах, че религията пречи на нормални и добри хора, да различат нещо противно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 03.08.201116:00

У ранните християни обрязването също е било задължително.
В момента огромен процент от американските и европейските мъже избират обрязването, считайки го за по-хигиенично, без това да е обвързано с верски предразсъдъци. И 'айде наистина да не се зачеква тази тема - изключително дълга е.
Статията е интересна. Забелязала съм, че и много християни, които постят, качват килограми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

8 Mile Manolov | 03.08.201113:21

убавото на християнството е че преди 350-400 години са минали по пътя на пуритани и прочие говеда дето са 1:1 с талибаните. След няколко века ще олегнат и чалмите с пингвините Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

7 vanko1 | 03.08.201112:54

обрязването го има и при юдеите, да не говорим, че от хигиенична гледна точка за топлите страни е необходимо, аре да не намесваме тия работи, а, че доводите изтъпяват нещо ми се струва Усмивка
   

оценка

+1 -0