Webcafe

Защо боядисваме яйца за Великден?

Webcafe
12.04.2017, 16:38 (обновена 26.03.2018, 09:44)
Яйца

Според някои обичаи първото яйце се пази цяла година за здраве на дома. Второто яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечер

Велики четвъртък е най-чаканият ден от децата. Тогава заедно с родителите те боядисват яйца, защото те са символ на гроба на Христос и Възкресението. Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце винаги е червено - символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Яйцето е символ на началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Има данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

Легендата за Мария Магдалена

Традицията да се подаряват яйца най-вече се свързва с легендата за яйцето, което Мария Магдалена е подарила на император Тиберий.

Според Димитри Ростовски, Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му занесла червено яйце. Друга версия на преданието разказва как императорът се усъмнил във вестта за Възкресението и казал: Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват. Тогава станало чудо - бялото яйце започнало да почервенява.

Според някои обичаи първото яйце се пази цяла година за здраве на дома. Второто яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечер. Останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове, някои им слагат ваденки, други използват восък или ги разкрасяват по друг начин.

На Разпети петък не се работи нищо. Затова той е официален празник. Пази се строг пост- за препоръчване е да не се яде нищо, със сигурност не месо и алкохол.

Кога се месят козунаците?

Неразделна част от Великденската традиция са козунаците. Те са обреден хляб - знак на тялото на Христос, предадено в жертва за хората. В България според традицията - козунаците се приготвят на Велика събота. Някои ги правят и на Велики четвъртък. Може върху тях да се сложат и боядисани яйца - обикновено нечетен брой.

В различните страни има различни начини за приготвяне на козунаци. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците „панетоне", но те се ядат на Коледа, а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

На Велика събота някои ходят и на гробища. Там занасят яйца и козунаци.

Подготовката за празника е неразделна част от самото празнуване, тя е много важна за крайния резултат - всички с настроение да посрещнат Великден - най-големият празник на християните.

Oще: велика събота  великден  велики четвъртък  защо боядисваме яйца  кога де пекат козунаци  кога се боядисват яйца  козунаци  мария магдалена  обичаи  разпети петък  традиции  яйца  яйцето на мария магдалена 


Още от EASTER CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.