Изхабената и деморализирана политическа класа на прехода абдикира | webcafe.bg
Webcafe

Политическата класа на прехода абдикира

Галя Горанова, в. Сега
12.03.2013, 07:16 (обновена 13.03.2013, 20:16)
Бойко Борисов оставка

Снимка: © Sofia Photo Agency

Политическите партии оставиха протестиращите да се взаимноизключват и се заеха с изборно възпроизводство на статуквото. Но за пръв път няма печеливша комбинация

Наскоро някой се обзаложи във "Фейсбук", че Бойко Борисов ще се сърди на народа по-дълго и от Иван Костов. Нямам съмнение, че ще е така. Но и народът има немалко основания да се сърди на Крали Бойко, задето не съсече главите на змея, както обещаваше, и накара народа да яде асфалт, докато си плаща сметките за тока.

Правителството се провали с гръм и трясък, но упорито отказва да изконсумира вината. Откакто хвърлиха оставка, премиерът и повечето министри опразниха телевизионните екрани, изпокриха се из канцелариите, а някои дори са на път да хванат тендовагинит от полагане на подписи под договори за обществени поръчки. Накратко - властта дезертира от общественото бойно поле и остави протестиращите да се взаимноизключват. А през това време се залови спешно да довърши поетите преди мандата поръчки и да намести хората си по трасето на паричните потоци.

Бедата е, че не дезертираха само управляващите. Опозицията също излезе в неочаквана ваканция и се отдаде на разпътството, наречено редене на листи. А исканията на протестиращите отпрати за следващия мандат с оправданието, че няма време и легитимност. Сниши се и новият кандидат за месия Меглена Кунева, барабар с гражданите си. Протестите я свариха неподготвена и удариха по слабите й места - защитата на потребителите и безогледната приватизация на ЕРП-тата от царско време. Напомниха на публиката, че "новото" е добре забравено "старо".

Изхабената и деморализирана политическа класа на прехода абдикира от задълженията под прикритието на удобния претекст, че народът й няма доверие. Случи се нещо парадоксално. След като народът три години и половина търпя правителството да задоволява прищевките на частни и корпоративни интереси и накрая реши да му предяви сметка и да му припомни клаузите на обществения договор, премиерът се фръцна и му обърна гръб с абсурдното извинение, че вече не може да направи нищо за протестиращите.

Да припомним - цел на протеста беше не свалянето на кабинета, а намаляването на цените на тока. Но пред риска да засегне разни интереси в енергетиката Борисов предпочете първото. Той сам го избра, не народът. А "капката кръв", с която се оправда, беше само специален ефект. Пролича си още в оправданията за дезертьорството: "Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора или съответно няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести". Управление, в което полицията се бие с хора!!!

Чие е това управление?


Кой ръководи тази полиция? Кой го допусна? На тези въпроси Крали Бойко не счита за уместно да отговаря, вдигат му кръвното. Дезертьорството бе облечено и с още един нонсенс. "След като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят как ще се управлява оттук нататък", тросна се Борисов навръх оставката. Но нали, ако искаше хората наистина да определят, щеше да се съобрази с тях още сега, до края на мандата. Да им покаже, че незаслужено го атакуват.

Какво му пречи отсега да си презареди кредитната карта? Но не, той хвърли оставката и страхливо се скри, избяга, отказа директна среща с улицата. Не стига това, ами дори пробва предизборна кражба на мъченика на революцията - Пламен Горанов, като си присвои саможертвата му с деня на траур. Впрочем накрая ще се окаже, че протестите са послужили като удобен претекст на Борисов да напусна отдавна потъващата лодка, пробита финансово от самозвания Брад Пит с очилца. И че оставката е по съвсем други причини.

Протестът срещу старите партии не се хареса и на опозицията. "Възможностите на този парламент са изчерпани и единственият изход са изборите", побързаха да заключат от БСП и ДПС и свиха безпомощно рамене срещу разбунтувалата се срещу мизерията и глада тълпа. Така със собственото си дезертьорство само улесниха бягството на властта. Каква развръзка обаче могат да предложат изборите? Вотът ще възпроизведе и в следващия парламент все същата изхабена политическа класа, срещу която хората днес недоволстват.

Нима избирателната урна е в състояние да изгори греховете на старите партии и да им придаде изцяло нова легитимност? Едва ли. Да не забравяме, че и в момента всички те обитават Народното събрание по силата на народния вот, сиреч напълно легитимни са въпреки отказа им да си изпълняват задълженията. С какво новата ситуация ще е по-различна?

Но и властта, и опозицията бяха окуражени от хаотичните лутания на улицата, от взаимно изключващите се искания и свръхамбициозни планове за прекрояване на системата, от сполучилите опити за разцепление сред протестиращите, които заслужават отделно внимание. След първоначалния уплах от избуялото недоволство партократите бързо се окопитиха. Видяха, че насреща си нямат организирана и солидарна общност, способна да ги измете безапелационно, а някаква объркана младеж със зачатъчна политическа култура, която старите демагози неутрализираха по изпитаната технология на дубликатите.

Стигна се до абсурдната ситуация да се питаме кое крило на протестиращите зад кое искане стои. А през това време дъртите политически хиени се топлят на догарящия революционен огън и усилено редят листи. Редят ги по старите познати правила, скроени по мярката на статуквото, без риск от внезапен пробив на нови конкуренти, с пълната убеденост, че след изборите всичко ще е различно. Тече последно раздаване на картите между опитните картоиграчи на прехода. За пръв път обаче няма печеливша комбинация. Много е вероятно новата им легитимност, придобита чрез избори, да издържи само няколко месеца, преди електоратът отново да ги нарита. И тогава ще бъдат изправени пред две възможности - или сами да отворят политическите двери за по-широко участие на гражданите, или да въвлекат страната в перманентна криза с очаквано лош край.

Забележка: Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие е "И Крали Бойко, и опозицията дезертираха от битката за повече демокрация".

Oще: бойко борисов  бсп  герб  народно събрание  парламент  партии  статукво 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.03.2013, 17:02

10 Nics Poverti | 14.03.201317:28

Ако трябва да сме честни, опозицията повтаряше за това развитие на нещата доста време, но нямаше кой да чуе. Станишев е изключително ловък и смислен политик. Има какво да се поработи около него, но базата е отлична. Скоро няма да имаме толкова успял на световно ниво политик
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

9 Radenko Kostadinov | 14.03.201302:08

Понякога и аз не мога да разбера как е възможно толкова много хора в България да не са способни на нищо повече в разсъжденията си от това, да принизяват всичко и всеки до някакви си "комуняги" или "тикви"?! Като едни наивни и незрели деца.
И не, статията надали обслужва тайни и конспиративни интереси, просто обръща внимание на факта, че в момент на криза цялата ни политическа класа се изпокри и сниши, за да преизчислява сметките си за следващите избори, вместо да прояви волята и да си свърши работата... именно тази, за която са сложени там и което, в крайна сметка, именно желаеше целият протестиращ народ!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2013, 21:57

8 Валентин Рачев | 13.03.201322:10

Опа,кого ли обслужва тази статия? "Бедата е, че не дезертираха само управляващите. Опозицията също излезе в неочаквана ваканция и се отдаде на разпътството, наречено редене на листи. А исканията на протестиращите отпрати за следващия мандат с оправданието, че няма време и легитимност. Сниши се и новият кандидат за месия Меглена Кунева, барабар с гражданите си." Май че тези, за които нищо не пише ,КОМУНЯГИТЕ!!!??? Те май подборно са изпаднали от списъка на виновниците? А те са най виновните за положението на страната ни през целия лъжепреход. Как ли така ,авторката ги пропусна?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

7 Old_BG | 13.03.201309:47

"Управление, в което полицията се бие с хора!!!"
Първо - не е лапсус, в този мандат и управлението и полицията бяха едно, а хората - съвсем друго.
Второ - добър анализ, вярно отражение на действителността в мамковината...жалка история!
И все по жалка ще става, май прехвърлихме онзи предел, след който няма връщане.
Трето - и аз имам усещането, че побоя близо до Орлов мост беше предизвикан, планиран и отигран за създаване повод за изсулване.
Гадничко, но нормален съвет на ПР-ите. Все пак изсулването не е като изритването или пребиването с камъни.
Каквото можа - направи башибозука.
Сещам се за брадатия виц - един селянин решил да мине напряко и попаднал в блато с каруцата.За негов "късмет" се появил избавител, под форма на тракторист по близкия път. Вързал трактористът с едно въже каруцата, дръпнал, но изглежда рязко и некадърно и въжето се скъсало.
-Е, каквото можах - направих, заявил с гордост тракториста, навил си остатъка от въжето, оставил насред блатото тъпия селянин и си заминал по пътя!
Отделна тема е всъщвост какво е направил?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

6 post deluvian | 12.03.201322:49

Революцията на Стоян

http://economistbg.blogspot.com/2013/03/blog-post.html#comment-form
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

5 Nikola Aslanov | 12.03.201322:37

Само 1000 човека ще разстрелям...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 12.03.2013, 19:56

4 Orlin Parvanov | 12.03.201320:10

Апропо, защо ли нямаше такива хора с ясна мисъл и убийствен анализ между представителите на протестиращите в Президентството ? Мрънкане, общи приказки и някаква отвратителна плахост.Може би поради липса на горното ? Или нещо друго, умишлено..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.03.2013, 19:56

3 Orlin Parvanov | 12.03.201319:59

Отлична статия, комплименти !!!! Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

2 Mike13 | 12.03.201312:01

Всичко е точно така, основната цел на обиденото мълчание на Командира, а сега и на Батман, е финтирането на неудобните въпроси. Със сигурност ще има и изненада на изборите - въобще не е сигурно дали ГЕРБ ще са най-многобройни в новия парламент, като народът ще нанесе на-страшната си обида на Б.Б., ако герберите вкарат по-малко депутати от Кунева или ДПС!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 12.03.201309:02

Много добра статия. Браво ДА!
   

оценка

+1 -1