Да останеш в България не е изкуство, а безизходица | webcafe.bg
Webcafe

Да останеш в България не е изкуство, а безизходица

Little Devil
20.12.2011, 12:21 (обновена 21.12.2011, 08:35)
Млади хора

Снимка: © Стоян Георгиев

Децата ми ще ходят в България само за да опознаят Родината. Но хич и няма да ги увещавам да я обикнат...

Предизвикано от "Писмо от чужбина: Липсвате ни. Обичаме ви"...

В оставането в България, уважаема Ния, грам изкуство няма. Има ежеминутна борба за оцеляване, преливане от пусто в празно, докато мозъкът ти изпуши тотално под напъните на 14- и повече часови работни дни в замяна на няколко лева повече.

В замяна на пълни здравни осигуровки, които покриват една пломба и някое и друго направление от личния лекар. В замяна на мизерна пенсийка, некомпетентни лекарски грижи, европейски цени като за стандарата на Германия, примерно в комбинация със заплата, дори не отговаряща на стандарта в... България.

Масово българите, които напускат България, го правят в търсенето на по-добър живот. Е, вярно, за различните хора "по-добър" има различно измерение. Съвсем не значи, че са ниско образовани. Има и маса хора с университетско образование, дето се изнизаха, ама от тях чеп за зеле не става. Простащината е повсеместна - има я и на битака, но и във висшите учебни заведения.

Слабите и глупавите няма никъде да бъдат щастливи - нито в София, ни в Париж. Ако ще и до Нова Зеландия да прелетят десетте хиляди километра, нямат ли огъня в себе си сами да постигат целите и желанията си, нищо не може да ги спаси. Онези пък, които емигрират, само за да се изфукат, че живеят в "чужбината", не искам да коментирам.

Показателен е фактът, че по правило не знаят колко букви има българската азбука и че демонстрират "завидни" магистърски дипломи от Шуменския (Пернишкия или който и да е друг) университет, но са прости като цървули. ИнтеУектуаУци.

Не ми липсва България, Ния. Не ми липсва това, че на всяко гишенце, на което държавната администрация предлага услуги срещу заплащане, трябва да се скараш, за да ти се свърши работата, за която си плащаш. Не ми липсва чакането на трамвай по половин-един час. Не ми липсват падащи сгради из центъра на София, погубващи човешки животи.

И потулването на крадени боеприпаси с уж инцидентен пожар и експлозия, която разтресе столицата все едно с 6 по скалата на Рихтер хич не ми липсва. Ами строежът на историческото ни метро, който датира ехееее, вероятно отпреди ти да си родена?!

Не ми липсва гледката на толкова много бездомни хора и животни по улиците. Не ми липсват директните искания за рушветче от всевъзможни институции и лица, на които, мамка му, им се плаща да вършат някаква работа, а само се чудят как да изшмекеруват и откъде да гушнат нещо отгоре. Та да има после фукня пред аверите, че "секи месец оставям на банката по пе'стин лева, деа", докато меткат облаци в кварталното "лъскаво" кръчме.

Не ми липсва смешното ниво на наука и медицина. Като почнеш от баш дъртата докторица, набор на Библията и стигнеш до санитарката Пена. Те всички до една са големи разбирачКи. Само дето с ежедневните си грешки в диагностиката, в назначената терапия или в оперативната намеса упражняват умишлен геноцид над сънародниците си.

Не ми липсва и 6-часовото чакане на "Бърза помощ" в неделя следобед, докато човек издъхва. Не ми липсват самозапалващите се влакове и автобуси. Нито безкрайният чалга купон вечер из центъра (на който и да е град/село).

Некоректността и измамите на всичките ни мобилни оператори не ми липсват също. Не на последно място, хич не ми липсва, че ми бе отнета от Министерството на външните работи възможността да гласувам на изборите преди два месеца. Поради типично Ганьовската псевдоинформация, предоставено любезно в уеб страницата на МВнР, хиляди българи, живеещи в чужбина, бяха буквално лишени от правото си на глас.

Всички гореизброени не-липсващи ми неща, Ния, в цивилизованите държави са сведени до минимум, а някъде дори изобщо не съществуват.

И квалификация и висше образование не ми липсват, уверявам те. Неслучайно не вися за 207 лева в БАН, където правели "от нищо - нещо". Баш си правят от нищо - но е друга тема. Аз егоистично ще работя мечтаната си професия, за която съм инвестирала в образование и самообразоване, макар и в български условия. Ще си живея живота, защото знам какво искам да постигна.

Ще си бъдем двамата със съпруга ми опора един на друг и наистина ще се развиваме. И хич няма да ни е срам, че сме постигнали нещо и че трудът ни е възнаграден. Ще си помагам на семейството ми, ще купувам на мама лекарствата, които й се полагат безпатно, ама нейсе... в България това, че нещо ти се полага, съвсем не значи, че наистина го получаваш. Накрая ще си я взема при мен, както и сестра ми, и децата ми ще виждат баба си всеки ден, вместо да пътуват често-често до България. Там ще ходят само за да опознаят Родината. Но хич и няма да ги увещавам да я обикнат.

Нищо де, Ния, ти си мисли, че си избягала. Ама от себе си не можеш да избягаш. И ако за теб и съмишлениците ти няма място на тази земя, то аз и много други хора ще идем там, където пожелаем. Ние нямаме от какво да се срамуваме и никому нищо не дължим.

Oще: българи  българия  деца  майка  оцеляване  семейство  сестра  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.11.2012, 10:46

116 Mariela Kancheva | 23.11.201210:50

браво-това е самата истина за България за жалост-Възхитена съм от писмото!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2012, 20:00

115 лили | 11.05.201220:35

Ще ви кажа, че в България ще останат само полицаите, даже не и малцинствата. Скоро говорих с цигани и те подробно ми изясниха, че как можело в чужбина да плащат толкова високи социални помощи и там да не се работи, а тук - за 14 дни обществен труд , 4 часа работа - помощта е 40 лева и ако можели щели да бягат в чужбина. Пак нямали да работят, а само да вземат помощите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

114 Petrametra | 26.12.201105:10

Не ми липсва България, каза малкия дявол? НЕ! Не знам, за него или нея , но той в крайна сметка е само дявол. пуша
Такъв, човек, без духовна обвивка е като пияно без клавиши - една празна кутия. Една сметачна машина за броене на пари и произвеждане на лайна.Извинете.
На мене ми липсва България, липсва ми и първия учебен ден и хората, и песничките от моето детство, детската градина, кварталната докторка,игрите, децата, приятелите, машинистите по гарите, природата, снегът на Витоша, Ох, как ми липсват! рев И Руски Паметник ми липсва!
Малкия Дявол е пропуснал едно нещо, мръсните тоалетни, е по това съдя че е авторка! И те ми липсват, и бозата, и кифлите с мармелад, и баниците и киселото мляко, липсват ми!И миризмата на кебапчета. И чувството за глад по обедно време, примесено с приятното предвкусване на вкусния обяд. И пчелите, и цветята на поляните, и роднините и баба и дядо!
България, най добрата майка на света, най невинната изстрадала държава, целувам те майко, мила Родино!
Слабите и глупавите- страдали навсякъде по света(т.е сами са си виновни)? Каква не християнска емоция, родена в коплексиран мозък, облъчване, ех дяволе.
Както каза Тончо Жечев- Боли ме Българията! И мене ме боли, както сърцето боли. И бедните и бездомните и те ме болят и искам да им помогна но не мога, и ме болят, денонощно! луд!?!?!
А колкото до живота, той е борба и в българия и в чужбина, но това е живота. А щастието в него идва от любовта и чувствата породени от добрина, които са си в нас, в сърцата ни, и в хората около нас. Така, че не е виновна Българията.
Политиците да, но не и Българията.
А, колкото до Ния, тя пък ме разсмя, напуснали държавата от слабохарактерност. Ния, слабохарактерността не е порок ,тя е усещане за невинност, ако я имаш си щастливец и твое е царството небесно, беше казал Христос. Пляскане
Човек не се извинява за невинноста си.Всеки си знае сам защо е напуснал Българията, и ако си каже, ще разберем точно що за човек е. Както и всеки , който е останал там!
Е, извинения, на всички засегнати, честито Рождество Христово! китарист
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2011, 20:08

113 FRIEDEMANN | 26.12.201100:01

Фонетиката ми прави номера днес.Исках да напиша пищи,не щиши Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2011, 20:08

112 FRIEDEMANN | 25.12.201123:59

Гледайте си живота и се УСПОКОЙТЕ НАЙ-НАКРАЯ! НЕ СТЕ СЕ ПРЕЦАКАЛИ И НЕ ВИ СЕ БЪРКА В ДЖОБА! УСПОКОЙТЕ СЕ И СПРЕТЕ ДА ПИСКАТЕ!

Мина(114),не искам да се намесвам във вашият спор,но понякога си крайна,а от там и не обективна и ме провокира с този си коментар.Никой не щиши,спокойно....

"Родриго, за какво самочувствие говориш!???"

Мина нима смяташ,че хората в България нямаме самочувствие?

"Аз говоря за безумното пискане на "останалите" към "избягалите"- че ги прецакали, че им натресли пенсионери да се грижат за тях, че стопявали нацията и други БЕЗУМНИ писъци!"

Мина,кое прави опоменатите неща безумни,ти си права за себе си,другите също?Мина близо 22% от доходите са ми данъци,от тези пари се плащат пенсии,социални помощи,здравеопазване и т.н.,кое от това е безумие???Ако баща ти се пенсионира(ако още не е)ще получава пенсия от моите осигуровки(и на останалите работещи в БГ),не от твоите,защото ти живееш и плащаш данъци в Холандия.Като в тези 22% не влизат местни данъци и такси-сгради,мпс,смет и каквото обще се сетиш с които функционира държавата.

"Гледайте си живота и се УСПОКОЙТЕ НАЙ-НАКРАЯ! НЕ СТЕ СЕ ПРЕЦАКАЛИ И НЕ ВИ СЕ БЪРКА В ДЖОБА! УСПОКОЙТЕ СЕ И СПРЕТЕ ДА ПИСКАТЕ!"

Мина,ето това твоето са откровенни писъци.Много по-лесно е да говориш "гледайте си живота" от 2000км от уредената държава.Не не се оплаквам,избрал съм да живея тук и ми харесва.Но за да станат тук в БГ нещата като в Холандия,Англия и т.н. трябва млади хора които да работят(в сферата на икономика,култура,образование и каквото още се сетиш) за тази държава и да изградят здраво и функциониращо общество.Трябва желание от хората нещата да се подобрят,оправят и т.н. а такива хора ставаме все по-малко.Всеки гледа да мине тънката лайсна и не му пука за другия/комшията/колегата/държавата.Но това е тема на друг разговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

111 Мина | 25.12.201121:42

Родриго, за какво самочувствие говориш!??? Аз говоря за безумното пискане на "останалите" към "избягалите"- че ги прецакали, че им натресли пенсионери да се грижат за тях, че стопявали нацията и други БЕЗУМНИ писъци! Гледайте си живота и се УСПОКОЙТЕ НАЙ-НАКРАЯ! НЕ СТЕ СЕ ПРЕЦАКАЛИ И НЕ ВИ СЕ БЪРКА В ДЖОБА! УСПОКОЙТЕ СЕ И СПРЕТЕ ДА ПИСКАТЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

110 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.12.201113:11

Мина ... ако коментара ти под номер 109 е насочен към мен, питам се откъде това самочувствие?
Очевидно лапайки намазаните филии с маргарин от Albert Hejn и шарена сол от село ти дава самочувствие на преуспяла българка.
Лъжеш се драга и ти сама го знаеш. Личи ти.
Момичето може да го изкараш от село, ама селото от момичето никога. Извини ме, но прозира от коментарите ти, които съм чел. Досега не съм те апострофирал, понеже личността ти не ме интересува. Но след като се опитваш да ме квалифицираш е редно и аз да кажа мнението си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.12.2011, 11:11

109 Yana Petkova | 25.12.201111:11

До админа: спите ли, защо не погледнете 106 коментар?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

108 Мина | 25.12.201101:35

Стефанов, БРАВО за въпроса! Точно в десятката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

107 Мина | 25.12.201101:28

Бре бре бре, що пенявене тука.... Алооооу, господа останалите- ГЕРОИ СТЕ! Успокоихте ли се сега? И НЕ, НЕ ВИ БЪРКАМЕ В ДЖОБОВЕТЕ, ПО-СКОРО ВИЕ ГО ПРАВИТЕ (особено на живеещите е Европа) УСПОКОЙТЕ СЕ- НЕ СТЕ ПРЕЦАКАНИТЕ И АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ИМАТЕ ЗА ПО- ПО- НАЙ- ИМАЙТЕ СЕ!! И не забравяйте да се размножите да не изчезне нацията! Благодарим ви, за което...
   

оценка

+0 -0