Писна ми да ме плашат с комунистите | webcafe.bg
Webcafe

Писна ми да ме плашат с комунистите

Мариана Антова
08.10.2010, 10:27 (обновена 10.10.2010, 13:18)
цветан цветанов, бойко борисов

Бойко Борисов не присъства на дебата (макар и да е длъжен, ако не по устав, то поне от благо - възпитание). Появи се накрая, за да раздаде автографи на саркастичния повик на депутати от БСП.

"Ако си против нас, значи си с тях" - защитата на управляващите политици, в отговор на гласувания срещу тях вот на недоверие.

Писна ми последните 20 години да ме плашат все с "комунистите"! "Гласувай за нас, че да не дойдат комунистите!"

Това ми напомня за един британски филм... Превърнахме се в персонажи от "Гепи" ('Snatch') - там един от героите (по-умния) с повод и без повод "плаши" другия (по-глупавия) с „Do it, Tommy or die Germans will come!"

Писна ми да съм Томи, писна ми да се правя или да ме правят на по-глупава от колкото съм!

Да обичаш политиката и да се интересуваш от нея не са еднозначни неща. Това не е като с футбола и класическата музика...

Аз НЕ обичам политиката, а още по-малко политиците (родните), но се интересувам и следя събитията - по-добре да знам, че съм Томи, отколкото да не знам, че ме правят на него.

Колко Българи следят политическите събития, когато последните не засягат тяхната собствена сфера на интерес или професия?

Да не гласуваш по време на избори, не е еднозначно с това, да не се интересуваш от политика. Аз НЕ гласувам, защото това е моят начин да бойкотирам предложените кандидатури. Ако повече от 50% не гласуват, това би било червен сигнал за политиците, че правят нещо не както трябва... Че е необходимо да се коригират!

През последните 20 години (откакто демократично ни позволиха да НЕ гласуваме) вотът на българите все повече и повече намалява. Не знам причината - дали е от без-интерес или е бойкот?

Политиците обаче упорито си затварят очите пред втората възможност и допускат само първата (във формата и на някакъв вид мързел от страна на избирателите). Непрестанно ни призовават да гласуваме с най-алтруистични лозунги, че всеки един глас е глас за благото на нацията...

Както са тръгнали нещата, ако гласовете на следващите избори намалеят още и минат границата на недопустимото за валидност на изборите, нищо чудно да инкриминират не-гласуването (както е в Бразилия). Развихрилата се полицейщина напоследък е в състояние да стигне и до такъв метод, за да си легализира управлението.

Всички тези най-общи и празни разсъждения са в главата ми от много време, но това, което ме накара да ги опиша и споделя, е 'циркът'. който се разигра в парламента по повод вота на недовери - арената на избраните от нас/Вас политици (защото аз не гласувах, нито за едните, нито за другите, най-малко за третите).

Техният срам - не-професионализъм, популизъм, етнически екстремизъм, най-долен егоцентризъм и много други - „изъм", се превърна в мой/Ваш срам за избора, който сме/Сте направили.

За кого гласувахте, Българи?
За Герб? За бате Бойко? За Волен? Или за БСП? Или дори за ДСБ?

Какво се случи?

Опозицията поиска вот на недоверие от правителството. Аргументацията им беше малко по същество и много анти-Герб политиканстване. Верните съпартийци на Бойко го защитиха не по същество, а с антикомунистическа агитация.

Бойко Борисов не присъства на дебата (макар и да е длъжен, ако не по устав, то поне от благо - възпитание). Появи се накрая, за да раздаде автографи на саркастичния повик на депутати от БСП.

ДСБ се възползваха от трибуната, за да изкажат за пореден път колко мразят БСП и как не подкрепят ГЕРБ, но запазиха тона на „не-посъщество"...

Волен Сидеров използва трибуната, за да удари своята най-печеливша карта по същество - националистическата. Ироничното бе, че така наля вода в мелницата на опозицията (само дето, те вече бяха приключили с гласуването на вота на недоверие).

Ето и резултатът (според мен):
Опозицията ни плаши с настоящето (на партия ГЕРБ) лошо управление.
- Ами, прави са! Лошо е...
ГЕРБ ни плашат „Ако не сте с нас, значи сте с тях! Ще дойдат комунистите!"
- И те са прави...
ДСБ както винаги, изправени пред дилемата кого да подкрепят комунистите или не-комунистите, избраха сигурния начин да омаскарят всички.
- Ха, така, нека им!
Волен Сидеров (той ми е любимецът напоследък) пък реши, че лошото управление и комунистите на власт не са достатъчни заплахи и реши да изкара изконния враг на Българския народ - Турция!
- Е, да, страшни са! Треперихме пред тях цели 500 години, защо да не продължим да се страхуваме?

Изводът (за мен):
Въображаемите врагове, с които ни плашат политиците са всъщност само една маска, с която прикриват не-професионализма си и своята безпомощност да решават проблемите на гласувалите за тях хора.

Решението (пак според мен):
Не ги избирайте! Не им позволявайте да ви превръщат в глупаци, като ви плашат с таласъми от килера!

Иначе, току виж 'die Germans' дошли...

То, всъщност в края на филма, нито германците идват, нито героите забогатяват или поумняват. По-лошо - обедняват и остават с белезите от раните, нанесени им от истинските врагове - тяхната собствена наивност и простотия. (За тези, които не са гледали филма...)

Oще: волен сидеров  вот на недоверие  герб  дпс  комунисти  парламент 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.10.2010, 10:22

7 TUKBA | 15.10.201022:18

Има една приказка, че всеки народ си заслужава управляващите. Чини ми се, че българският народ си заслужава не само управляващите, ами и сиренето без мляко, каймата без месо, а напоследък - и локумките без локум. Не може да се промени съзнанието на управляващите. Те са репрезентативна извадка на народа. Е, с известни прекалености, наистина. Българинът не може да разпознае хубавото, даже и то да го удари по главата. Хора, които дават пари, които смятят за свои, независимо как изкарани, за боклуци, не могат да създадат/произведат нещо качествено. 'щото не знаят как. Нямат критерии. Е, как тогава да излъчат читави политици? А каквото са излъчили - това ще избират.
Аз също не гласувам. Ни един няма за свят. Щях да гласувам за бат' Бойко, ако след изборите беше се изтъпанил по телевизията и беше казал нещо като:
-Народе мой! Явно, не ме щеш толкова много, колкото си мислех, щом не ми даде абсолютното мнозинство от гласовете си. Ше ма прощаваш, ама при това положение аз се отказвам. Не мога да направя това, което искам, като нямам необходимата подкрепа. Ако по-нататъче решиш друго, народе мой, обади се. Чао.
Ама той не каза такова нещо! Явно, толкова много е искал властта, че се съгласи да я вземе даже при това нестабилно свое положение в парламента. Нали, ако не угоди на тези, дето го поддържат, те няма да го подкрепят. И ще падне. И ще си е проиграл шанса да направи нешо добро ( ако го е искал и както си го е представял) за народа си. Защото много му се властва, мисля аз.
Това си е болест на всичките ни политици и на на мнозинството, мисля, от народа. Малко се стремят просто да станат добри в това, което правят. Повечето искат само да лъснат на всяка цена. Пък било то и с варак.
Т.е. на менте народ - менте политици. И сирене. И всичко. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

6 Krasimir Kovachev | 09.10.201016:14

А дали наистина не си по-тъпа, отколкото си мислиш, както те "правели" хората, щото ако съдя по написаното.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

5 Ateista | 09.10.201004:26

Авторке,ами стра6но си е,ако дойдат комунистите.
За да не ви е страх или сте на 19 години и не помните/не знаете или сте на 65 години - стар 4лен на БКП/БСП.
Напълно съм съгласен с девизът на ГЕРБ,а възраженията ми напълно избледняват пред перспективата да ...дойде БСП...
Вас за6то не ви е страх от тях,това е по-интересното?

? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:36

4 max7 | 08.10.201019:33

относно мнението на Ivan Nikolov
Действително в статията има и погрешни тези. Още по-грешна обаче е тезата, че гласуването е начина да повлияеш на политиката, а нов изборен закон ще направи реално влиянието на избирателя върху управлението на държавата. Свидетели сме как политическата класа формирана в началото на прехода, чрез различни свои представители, управлява България вече 20 години по един и същи начин. За тези 20 години българският избирател не е гласувал два пъти за една и съща политическа партия или политик (с изключение на настоящия президент), но въпреки това наложилите се криминално-политически практики се повтарят при всяко ново управление, а резултата от всяко от тях е един и същ - все по-голямо забатачване на държавата. Промяна на това статукво не би могла да се постигне чрез промяната на избирателния закон, най-малко защото той ще бъде писан от същата тази политическа класа. Дори и да приемем обаче, че тази политическа класа има реално желание за промяна на статуквото, то не виждам как изменение на избирателния закон би повлияло върху управлението на държавата. При настоящата политическа реалност в България дори изборите да са мажоритарни това няма да доведе до промяна на ефективността и качеството на управление на държавата. По-скоро ще избираме пак същите политици, но вече не чрез партийни листи, а чрез мажоритарни кандидатури. Основание за този извод намирам в обстоятелството, че и към настоящия момент, според действащия избирателен закон е налице възможност за мажоритарен избор, който намира проявление най-вече при местните избори при които в последните години се наложи практиката за издигане на кандидатури чрез различни политически и граждански сдружения, но не мисля, че резултатите от това мажоритарно по същество гласуване са блестящи.
За реална промяна на начина на управление на България е необходима промяна на манталитета и то най-вече на управляващите. Това явно няма да стане доброволно, но не съм съгласен, че може да бъде постигнато и чрез сила. Примери за това в световната история колкото щещ, в т.ч. за пример могат да бъдат взети и всички революции, резултата от които е замяната на един насилнически режим с друг. Ако дошлите на власт в резултат от тях бяха дори и с малко по-добри от предходните, то ние отдавна вече би трябвало да живеем в едно действително справедливо общество и да нямаме какъвто и да било повод да се оплакваме от управляващите. Както знаем обаче това не е така.
Единствената реална сила която би могла да накара управляващите да се съобразяват с обществения интерес е общественото мнение. За да получи то проявление на реалната си сила е необходимо да му бъде дадена публичност, което обаче, при нашите условия не се получава поради зависимостта на медиите от властта. Да се надяваме, че такава публичност е реално възможна поне чрез ИНТЕРНЕТ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 09:35

3 Ivan Novakov | 08.10.201014:37

Тезите в статията са изначално грешни и непоследователни. Тезата трябва да е, че мразейки политическия елит трябва освен да се интересуваме и да участваме активно в политиката, щото само така ще можем да изкажем своето несъгласие и то да бъде чуто от хората. Другото невярно нещо е митът за негласуването. Според изборното законодателство е достатъчно 1(един) човек да гласува, за да се избере НС. Негласувайки Вие давате индулгенция на всичко това което казвате, че не харесвате в статията си. Вашия глас се разпределя пропорционално между парламентарно представените партии, така че сте гласували 50+% за Боко. Това от което се нужае България, за да се отвори омагьосания кръг е нов избирателен закон, обаче ако чакаме Боко, Серго или Ахмет да го приемат, май няма да го дочакаме. Единственият начин да противодействаш на силата е със сила. Всеки да го разбира както си иска!!! 14/88
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 12:53

2 Nedret Recep | 08.10.201012:58

"Българин" и "български" на български език се пишат с малки букви. Когато "не" е просто префикс - пише се слято, а не с тире. Пример: неграмотен.

А какво всъщност искате да кажете с тази статия. За интелигентните читатели на този сайт, всичко това е азбучно ясно. Какво предлагате?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

1 Профилът е закрит | 08.10.201012:16

Антова, нещо си объркана моето момиче.Как ГЕРБ ще те плашат с комунистите, като самия лидер е член на БКП и дълго отказваше да къса партийната си книжка. Пак лидера на партията не веднъж е заявявал, че пътеводен пример за ръководен мениджър на държавата е самия Бай Тошо. Как ГЕРБ те плаши с комунистите, като управленския кадър по градове на 80% е бивши членове на ДС. Справка, областните управители, катой най видни представители на държавното управление по места. Само виден пример ви давам. И накрая, как ви плашат с комунистите, като електората на БСП в голямата си част, се вля в ГЕРБ... а мислете малко, преди първосигнално да рипате...
   

оценка

+0 -0