Дневниците на Михнева | webcafe.bg
Webcafe

Дневниците на Михнева

Дияна Костова
16.12.2014, 18:23 (обновена 19.12.2014, 08:19)
Маргерита Михнева

Откога националните медии решиха, че сензацията е реалност?

"Тогава когато се назовават имена и факти, би следвало или да се казва цялата истина, или да не се започва да се говори на тази тема"

Авторът на този неоспорим постулат е не кой да е, а Яне Янев.

Формулировката му се ражда не къде да е, а в студио на сутрешен блок. А темата, разбира се, е неслучайна - изчезването на Петко Сертов.

Иронията е в това, че минути по-рано Янев се упражнява в производството на поредната порция научна фантастика за масово ползване по повод "отсъствието на Сертов" - в средата на остър дефицит на официална информация.

А при липса на официална информация, медиите си намират заместители - един и същи контингент от хора, за които никой не може да се закълне, че знае с какво се занимават в промеждутъците между гръмотевичните си медийни изяви.

Общото между тях е, че в продължение на години националните медии ги легитимират като "експерти", "специалисти" и "инсайдъри", с други думи - лесно разпознаваеми са от публиката.

Майсторът на този жанр се оказа Маргарита Михнева, която успя да развие толкова много теории и конспирации, че без особени скрупули и в отстояние от няколко часа лансира едновременно бягство заради разочарование от любовна афера (към 11 ч. на 9 декември) и самоубийство без труп (към 20 ч. на 9 декември).

Бомбастичните теории обаче свършиха работа - привлякоха вниманието на медиите към потенциалния говорител по темата, след което потокът от информация стана значително по-структуриран. Между логически несвързаните сензационните "разкрития" на Михнева личи нещо друго - очевидно тя разполага с фрагменти от информация, която не е публично достояние, не е лесно проверима и до нея по официален път не може да се стигне.

С други думи, източникът й (ако е един) е човек, свързан с разследването, и/или човек, който има интерес от определен развой на това разследване.

Михнева първа "разкри" връзката на Петко Сертов с енергийния търговец и лобист на КТ "Подкрепа" Ангел Божилов. Веднага след това версията й за любовницата и самоубийството от безпаричие се изпари във въздуха. Постепенно цялото внимание по казуса с изчезването на Сертов беше насочено към неуредените бизнес отношения за милиони на Божилов.

През нея изтече за първи път и опровержението на информацията, че Петко Сертов е напуснал дома си, като е взел със себе си международния си паспорт. Едва три дни по-късно версията й беше потвърдена от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и от съпругата на Сертов - Емилия, в единствената й публична поява до този момент - едноминутно интервю по телефона в предаването "Дикoff".

Маргарита Михнева не е единственият ударник от фабриката за дезинформация. По същия начин - но по алтернативен канал (Янев, Гамизов) протече версията за злоумишлената чуждестранна резидентура, която клати крехкото правителство.

В този бульон беше забъркано всичко възможно - от криминогенната обстановка до международното положение - и „Южен поток", и убийството на свидетел по делото „Килърите 4", и инцидентът с висшия съдия Лозан Панов, и сигналът на френския посланик срещу Румяна Ченалова, и бунтът на младите съдии.

Изобщо - медиите съвсем съзнателно дават трибуна на всеки потенциален спекулант, който умее в рамките на 10-тина минути да скалъпи някаква що-годе смислена хипотеза - непроверима, но и неоспорима поради липсата на официална информация.

Въпреки че от десет дни казусът се разчепква по телевизии, преса и интернет - нито един въпрос не получи конкретен и смислен отговор.

Защо изчезна Сертов, напуснал ли е страната или не, в какви отношения е влязъл бившият шеф на ДАНС след освобождаването му от държавните структури, заплашван ли е бил и от кого? Какво прави МВР по случая, защо ДАНС се дистанцира от разследването и защо политическият елит неглижира казуса?

А вместо държавата да разсейва дезинформацията, върши точно обратното - засява все повече и повече опитни полета за развъждане на спекулации и заблатява допълнително мътилката около истинския проблем - изчезването на бившия контраразузнавач No.1.

Няма по-показателен пример за безсилието на медиите от казуса с изчезването на Петко Сертов. Как се търсят гледни точки към тема, от която почти никой не разбира? Как отсяваш легитимната от изкривената информация за човек, който никога през живота си не е давал интервюта?

Как се проверява версия от говорител, който не предоставя други доказателства освен претенцията, че "застава с името си"?

Но когато национални медии започнат да хранят аудиторията си с информационния еквивалент на кална утайка, вече няма оправдание.

По всичко личи, че до финала на „сериала" ще бъде произведен още сензационен материал. За хора като Михнева това си е основно творческо занимание. А и докато има клиентела, ще има и предлагане.

Oще: данс  журналистика  информация  маргарита михнева  мвр  медии  петко сертов  разследване  сензация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 18.12.201411:51

"Какво прави МВР по случая, защо ДАНС се дистанцира от разследването и защо политическият елит неглижира казуса?"

Не че искам да сипя акъл, и пак да си навличам неприятности, но това изречение може да бъде леко преоформено от риторичен въпрос в обективно наблюдение например по следния начин:

МРВ прави по случая нищо, или вероятно поради празничният дух обладал преди наближаващата Коледа, а ДАНС затънал до уши в калчища се дистанцира от случая с изчезването на г-н Сертов, удобно ползвайки го за димна завеса след безумията сътворени в Пазарджик. Политическия елит неглижира казуса в името на своята трудно постигната "стабилност", което говори за равномерно разпределени порции.

Просто правя предложение, не разкривам мръсни тайни. Не нападам високопоставени служители на ДАНС, които са препоръчали бившата шефка на отдел "финансови престъпления", и са контролирали нейното бездействие. Нищо подобно! Абсолютно нищо такова, не казвам, нито пък, че бездействието й било подсигурено със запушване на устата на служители на ДАНС, и преследване на журналисти и форумни участници.
Г-н Петко Сертов е превърнат в чучело, а неговото изчезване ще бъде пир за онези, които търсят върху кого да стоварят множество оправдания.
Вече само щатните гадателки, ясновидки, пророчици, и фърлячки на боб знаят какво се случва в ДАНС, и за какво им се плащат заплатите. Както, и къде и защо изчезна г-н Петко Сертов, заради която от тях, както и дали слагал перука или не при преминаване на границата. Мерси
   

оценка

+0 -0