Поколението СКАТ | webcafe.bg
Webcafe

Поколението СКАТ

Ивайло Иванов
11.02.2013, 10:28 (обновена 13.02.2013, 12:03)
Пенсионери протестират против новите цени на тока

Снимка: © БГНЕС

Как ще завърши тази пенсионерска революция

Те са прецаканите от прехода. Те са били свидетели на едно голямо разграбване на всичко, което са градили през съзнателния си живот. Те са страшно ядосани и вече не вярват на никой . Те имат много време и някой трябва да им го запълни.

Забелязахте ли ги - те се появиха като изневиделица и запълниха площадите. Никога не се е случвало - хората над 50 да излязат на улицата и да поведат протестите. Младите ги няма, огромното мнозинство сред тях липсваше на тези митинги. Говореха млади хора, но публиката беше от третата възраст. Живеем в странни времена.

В предната година се появиха екоактивистите. Млади и образовани хора, с кауза и борещи се за нея. Фейсбук-организираното недоволство довеждаше на площадите само най-мотивираните и безстрашните. Едно мотивирано малцинство, знаещо как да създаде шум и да уплаши управляващите.

Сега на сцената излизат нашите баби и дядовци. Тези, които с мизерните си пенсии едва свързват двата края. От всички страни им прибират мизерните левчета. Доктори, скъпи лекарства, непрекъснато повишаващи се цени на храните. Декемврийските сметки за тока бяха последната капка, която преля стаено по пенсионерските клубове, паркове и градинки недоволство.

За да стигнат дотук, те си имат мощен мотиватор. Една телевизия е завладяла умовете им. Тя им казва това, което и те самите мислят. Тя е изразител на техните болки. Тук няма толерантност и търсене на истината. Телевизията е СКАТ и всички предавания в нея са насочени към тази публика от онеправдани.

Те са преминали през хиляди метаморфози - редовните БСП гласоподаватели са били предавани от партията столетница на няколко пъти. Те са прощавали и с изумление са виждали как техните лидери се държат точно по същия начин както техните опоненти.

СКАТ е изразител на тази философия - всички политици са еднакви, крадливи, продажни и несменяеми. Заради пари са готови да продадат интересите на България. Досега всичко потвърждава изводите им. Националното богатство е разпродадено на безценица. Повечето чужди фирми се оказват мошеници и се възползват от създадените пробойни.

Държавата защитава монополите, властимащите са корумпирани и заради парите са готови на всичко. Трябват им няколко години за да се почувстват недосегаеми и да вземат всички механизми за контрол в ръцете си.

Представете си профила на един обикновен СКАТ пенсионер. Той помни комунизма - време, в което е живял сравнително добре, учили са го на чест и достойнство. След това в размирните времена на демокрацията е видял как хора без скрупули са се възползвали и са грабили на поразия.

Заводът, за който е дал живота си, е приватизиран от РМД. Всички изявени демократи са се възползвали и са участвали в тази схема. Председателят на РМД-то е негов колега, който е успял да разпродаде всичко на безценица, до последното болтче. След това е работил на място, което е съсипало здравето му, като за човек с основно образование.

Накрая се е пенсионирал на пенсия със 100 лева над минималната. За човек, който за кратко е управлявал този завод . Типичен продукт на комунистическото възпитание. Не се учудвайте, имало е и такива хора, които са вярвали, че работят за благото на народа. Затова случващото се пред очите им е кощунство и подигравка.

Комунизмът създаде два типа хора - идеалисти и използвачи. Демокрацията изхвърли и уби идеалистите, а използвачите се възползваха от ситуацията. И понеже те винаги са се ориентирали във всякакви ситуации и бяха на власт и при комунизма. Сега получиха възможност безнаказано да се развихрят в огромни размери.

Как ще завърши тази пенсионерска революция? Още от сега се забелязват политиците, които като хиени се въртят около площадите. Сега всички са граждани. Партиите винаги са се възползвали. В момента организации като СИЛА и ГОРД са уцелили правилната струна. От тях започна всичко.

Малките градове са също толкова активни, колкото София. Логиката обяснява и тази странност. В София все още повечето хора могат да си намерят работа. А кризата изгони бизнеса от провинцията. Там останаха само големите монополи и големите хранителни вериги.

Като гледам онези първи митинги преди няколко месеца - пълни със същите тези възрастни хора си давам сметка, че не платените автобуси и храна са ги довели в София. Вътре в тях всичко е кипяло и сега прелива. Тук няма интернет организация, всичко е offline. Техните обещания са истински.

Многобройните митинги вдъхват смелост и нищо чудно следващите седмици да стават още по-големи. Появят ли се и младите, които сега са в малцинство, тогава става страшно. Подпалената искра трудно ще се угаси.

Такива размирни времена са тест за всяка власт. Тя или ще се сгромоляса ударно или ще завърши играта на нула с малки загуби. Възможен вариант за печалба няма.

Големите печеливши са националистическите партии. Ако една от тях се възползва от ситуацията спокойно може да я пишете като следващата парламентарна сила. ГОРД усилено са се запътили натам в момента.

Протестите ще определят този процент, но ситуацията вероятно няма да се промени и старите партии ще тържествуват. Ако търпението е излязло извън всякакви граници, имаме революционна ситуация и предстоят тежки времена.

В тези времена се раждат и новите лидери. Хитлер се е родил в подобни времена, когато вярата в политиците е изчезнала. Енергийните дружества са подходящият враг. Ще се намерят и други. И ако БСП загуби електората си, то със сигурност на сцената ще се е появил следващият Спасител. И той няма да се задоволи с демократичните си правомощия, ако поне малко има от егото на Бойко.

Проблемите идват от самата система на капитализма . Равновесието е рядко състояние при него. И отклоняването рязко в едната посока на прекалена власт е често срещано явление, а това води до такива революционни ситуации по света.

Дали е възможно да се появи един граждански Хитлер, които да срути всичко и да измете всички. Всеки да си получи наказанието и възмездието да се появи на хоризонта. Едва ли, по скоро всички трябва да се примирим и да се борим за една по-поносима система с правила за всички.

Oще: бсп  измамени  комунисти  партии  пенсионери  площади  поколение  революция  режим  скат  управляващи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

54 Galina Aleksandrova | 13.02.201320:10

Гледам, че ми слагате плюсчета, благодаря за което.
Обаче за това, дето сега ще го напиша, няма да има плюсчета,сигурна съм. За пенсиите искам да кажа нещо. Хората, работили и пенсионирали се, няма да го разберат, нито приемат, но всички вноски за пенсия, направени по комунистическо време, са отдавна стопени и изядени от инфлацията и постоянното качване на бензина, което влачи след себе си повишаване на всички цени, съответно пада и покупателната способност на парите. Ако през 85та сте внесли 10 лв за пенсия, от тези пари нищо не е останало още преди да стигнем деноминацията през 97ма. Самата идея на някакви пари, сложени в дюшек, противоречи на всякакво икономическо движение и прояви, като, моля ви да обърнете внимание, тука не говоря за измислени икономически теории, а на реално случващи се неща -ежегодното поскъпване е реално случващо се нещо. Няма кражба, няма измама. Хората си хленчат за пенсиите и как се обезценили парите, обаче никой не си спомня, че средата на 90те бяха изплатени заемите с по половин заплатка, точно заради обезценяването им. Ще ми се да спрат тези спекулации с кой на кого бил откраднал спестяванията - огромната част е заминала не в нечии куфарчета, а в годишният процент инфлация, който дойде заедно с мечтания капитализъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

53 на майка ти пИтката | 13.02.201316:42

СКАТ имат и хубави предавания, имат и откровени тъпотии. Голям + за телевизията е, че нямат малоумни ухилени дебили като онзи Павлов, ама не с кучето, дето обсъжда коя силиконена джука на кого лапала и прочие интелектуалности. Обаче техническото им ниво си е като на квартална кабеларка, малко по-добре от Кракра ТВ, да речем. То явно безпаричието е, защото не лижат задниците на актуалните управляващи, но понякога и прекаляват с критиката, преследвайки свои манипулативни цели. Не са идеални, но са доста по-информативни за важните актуални събития от ТВ Европа например, и на светлинни години от Дудук ТВ и Босфор ТВ. Лично за мен най-добрата телевизия е ТВ+, въпреки присъствието на наглия тюркофил агент Алберт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

52 don Pozo | 13.02.201310:09

НЕ ПРЕЗ ОГРАДАТА БЕ ТЕЛЕ! НА ВРЕМЕТО БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ВЛАДЕЕХА СВЕТА. СЕГА БЪЛГАРИЯ Е ВЛАДЯНА ОТ СВЕТА С ТАКИВА МОЗЪЧНИ ДОНОРИ.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.09.2012, 03:19

51 Harry Krup | 13.02.201306:09

Не били спирали никои на границата....Ти си смешник БЕ.Аз минах границата с минирани полета преди да стигна мрежата от 500волта при Братислава.Ти сигорно си евреин и затова са те пуснали демек да се отърват от тебе като паразит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

50 aissan | 12.02.201322:07

Аааааааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ! Сега пък от немай и къде , вече и плашилото на Хитлер извадиха !ЗАЩО толкова много Ви е страх от телевизия СКАТ бе ??? Нали уж била нищо и никаква кабеларка , а ?Аз например , макар , че съм доста , доста далеч от пенсионната възрас , РЕДОВНО гледам популярната Бургаска телевизия ! И знаете ли защо ? Ами защото там например НЯМА чалга ; няма силиконова и хомо култура , и няма Турски сериали ! Тъкмо напротив - именно по СКАТ , истинския Българин може да научи непубликувани и неизлъчени НИКЪДЕ другаде исторически факти ! Ето Ви само един обикновен пример :
http://vbox7.com/play:eba4c521
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2012, 15:15

49 minuva4 | 12.02.201320:44

Бе аристократи, вие като не гледате СКАТ, какво сте тръгнали да вадите изводи и да плюете хората, че били комунисти. Няма да се спирам на тоталирарния период на управление на България, които в интерес на истината е имал и хубави и лоши страни. Преди да говорите може да погледате малко предавания на скат като "10-та степен по рихтер", "Директно", "Фронтално" и т.н. и тогава говорете за комунисти и т.н. Истината е, че нито една друга българска телевизия не предоставя толкова обективен и безпристрастен анализ на случващото се в България и Света. В тази предавания не се изказват някои вчера завършили университета,като някои хора в министерството, а хора с дългогодишен опит в разузнаването, шпионажа и т.н., тоест експерти в своята област. Удивителна
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

48 джачинта | 12.02.201319:03

Пенсионерите, с изключение на рентиерите и тези близки до властта, живеят в мизерия. От това по-зле не може да бъде. И реакцията им е предвидима.

Статията е написана за тях, не за вас успешните и проспериращи бизнесмени. Защо изобщо се бъркате в работи, които не ви засягат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

47 Божидар Гюлмезов | 12.02.201318:35

33 Оня Дето Го Трият | 12.02.201308:50
Гюлеметов

С теб одавна сме се разбрали, че не си инакомислещ, а немислещ.
---------------------
Мдам, наистина не мога да се сетя защо хората са така "озлобени" спрямо теб. Такъв културен и възпитан аристократ muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

46 don Pozo | 12.02.201316:45

Абе търтей, иди си заработи хляба вместо да злобееш мароумнико.
Като си некадърен и това да правиш събирай желязо като другите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

45 Чинчифон | 12.02.201315:06

Различните типове хора са създадени от ПРИРОДАТА и за това мислят по различен начин.Същността на комунизма е,че природата неотклонно се стреми към устойчиво равновесие.Нищо,че Фр.Енгелс е отричал Закона за ентропията,
като е твърдял,че Слънцето никога няма да изстине,а Земята няма да се загрее до непоносимо.Когато това стане,мечтая гибелта ни да настъпи след епохата Бойко,а не сега,под неговото владичество.Чак тогава ще разберем,че Законите на природата ни обединяват!Те не ни делят на виновни-от Тройната коалиция,
която е напълнила басейна и на невинни,които искат да се къпят в блаженство,но се давят,защото не знаят да плуват Много щастлив
   

оценка

+0 -0