Зелена коридор за "Витоша ски" в парламента | webcafe.bg
Webcafe

Зелен коридор за "Витоша ски" в парламента

Петър Николов
09.01.2012, 13:07 (обновена 09.01.2012, 16:32)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Промените в Закона за горите ще минат безпроблемно в парламента - никой не се съмнява в това

Едни промени в закон са на път да поставят рекорд по най-бързо приемане в българския парламент. На 8 декември "Витоша ски" си ги поискаха, на 21 декември министерството на земеделието вече ги беше подготвило и пуснало за съгласуване, на 28 декември правителството ги одобри, на 29 декември ги внесе в деловодството на парламента.

Въпреки че Законът за административните актове постановява минимум 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни, министерството на Мирослав Найденов ги извади и "съгласува" така бързо - за три дни, тъй като бяха коледните празници, сякаш предварително ги беше написало и само чакаше подсвирване с уста.

Народното събрание започва работа тази седмица, така че има шанс до дни да бъдат вкарани за първо четене в пленарна зала - стига да преминат скоростно през земеделската комисия, оглавявана от Десислава Танева (ГЕРБ). Вероятно така и ще стане.

Поправките дават зелен коридор на "Витоша ски", "Юлен" и още куп собственици да секат както си искат, за да правят каквото си искат - ски писти и прочие разширения на зимните курорти, без да се съобразяват на практика с нищо, освен с размера на инвестициите си.

Най-големият щастливец, разбира се, е "Витоша ски", тъй като по 10-годишния план за управление на природен парк "Витоша", който е в сила до 2014 г., е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия. Според закона, приет миналата пролет, до 2014 г. компанията няма как да получи право на строеж за лифт или ски писта върху държавната земя в парка.

Наред с това пести от такси, няма да участва в търгове за придобиване на право на строеж и за право на ползване на горски територии за стопанисване на съществуващи ски писти и др. Изобщо ще спести здраво да плати, каквото трябва, на държавата.

Децата на София и всички като мен, свикнали да карат ски на Витоша зимата, станаха заложници на ултиматума: Или промени, или няма зимен сезон. В обикновения живот на това му се вика рекет, управляващите го нарекоха "корекция", а бизнесът го нарича... бизнес план.

Нищо не пречеше на на "Витоша ски" да пусне поне транспортните лифтове - Драгалевски и Симеоново, за да се качат лесно и удобно стотиците хора, които все пак отидоха до Витоша през почивните дни, и така да предотвратят хаоса, който настъпи. Но не го направиха.

Парламентът е на път да загърби всичко това. Всъщност - да се направи, че не го вижда. Никой от т.нар. опозиция не реагира, протестира или коментира действията на управляващите, продиктувани от една компания, на която Бойко Борисов като кмет даде Витоша. Лифтовете в Природен парк "Витоша", които бяха собственост на Столична община, бяха продадени на "Витоша ски" АД през 2007 г. за няколко милиона лева. Но не и вещните права върху площите, както отбелязаха еколозите.

Е, сега ще си ги получат. Безпроблемно.

И БСП, и ДПС не са безразлични към един от акционерите в Първа инвестиционна, шеф на Българската ски федерация, известен с интерсите си в ски курортите - Цеко Минев. Нито пък към всички останали, които развиват бизнес там. Така че, следвайки принципа: "Колкото повече, толкова повече", ще гласуват за промените. А опозиционната си позиция ще използват за по-популистки цели, където биха могли да бъдат и по-кресливи. Тук някакси не върви.

Та нали "Юлен", Христо Ковачки и сие набраха скорост - и километри ски писти, именно по време на двата кабинета преди ГЕРБ.

А ако управляващите си бяха свършили по-добре работата, можеше и да ни убедят колко необходими са промените в прясноприетия им Закон за горите за развитието на ски туризма като един от стратегическите отрасли в България. Все пак там имаше само СПА, биохрани, IT технологии, ток от възобновяеми енергийни източници...

Очевидно не смятат, че заслужаваме чак такъв прах в очите. Нито да ни обясняват как при, на практика, безконтролното строителство в планината, ще се справяме по-късно с ерозията на почвите и загубата на вода. Ако ски туризмът ще се ползва с държавна протекция, нека се представят прогнозни разчети - ако всички, заявили инвестиционни намерения, по планините ни, ги изпълнят, на какъв туристически поток можем да разчитаме.

Защото записванията на борсата в Лондон за тази зима опънаха нервите на куп туристически босове у нас - спадът беше с близо една трета, защото се оказа, че на Алпите офертите са като на нашите курорти.

Но в Бойкономиката е така - кризата е динамична, решенията се вземат ад хок. А на последното решение парламентът вкупом ще козирува. И това ако не е тройна коалиция...

Oще: витоша ски  депутати  закон за горите  лифтове  парламент  пиб  писти  поправки  промени  строителство  цеко минев  юлен 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 10.01.201220:41

Сега ще досъсипят и планините и следващата серия на Лудия Макс може да започне снимки у нас ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

2 Enigma | 10.01.201215:27

Няма нищо чудно, господа, що се чудите че толко бързо работят по празници теа бастуни, ми ного просто щото им плащат е те тва е. А на еколозите има ли кой да плаща...ми май няма, щото теа дето им плащат са едни и същи с теа дето плащат на партиите да им вършат работа.

България има един ресурс и той се нарича - ПРИРОДА, много скоро няма да го има, а тези които го направиха няма да са в България ще отидат на някой прекрасен девствен остров и там ще си прекарат старините - справедливо е нали, а наште деца ще имат лайняно сметище за наследство.

Има обаче едно успокоение и то е че в главите си хора с подобен манталитет имат само ЛАЙНА и където и да отидат и какво и да направят пак в главите си ще имат само лайна, а знаем че кой каквото си мисли в това се превръща...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 09.01.201222:18

Бесен серсеми! верно ли така ще направят,да ги уеба.... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0