В Харвард първо подмладиха мишките, наред са хората | webcafe.bg
Webcafe

В Харвард подмладиха мишките, наред са хората

Webcafe.bg , По Guardian
02.12.2010, 13:32 (обновена 03.12.2010, 08:55)
Женска сянка

Снимка: © Getty Images

По-млади или по-здравословно остарели...

Учените твърдят, че са с една стъпка по-близо към обръщането на процеса на стареене, след като са "подмладили" износени органи в стари мишки. Експерименталната процедура, разработена от изследователи в раковия институт "Дана-Фарбър" към Харвардската школа по медицина, е превърнала слаби и немощни стари мишки в здрави животни, като е регенерирала старите им тела.

Изненадващото възстановяване на животните създава надежди сред учените, че можи бе ще е възможно подобно нещо да бъде постигнато и с хора - или поне да бъде забавен процесът на стареене.

Срещу деменцията и инфарктите

Терапията срещу остаряването би могла да има драстичен ефект върху общественото здраве, като намали бремето на свързаните с възрастта здравословни проблеми - от рода на деменция, удари и сърдечни заболявания, както и чрез осигуряване в продължение на по-дълго време на качествен живот за все по-застаряващото население.

"При животните това, което наблюдавахме, не беше забавяне или стабилизиране на процеса на остаряване. Видяхме драстичен обрат - и това беше много неочаквано," казва Роналд Депиньо,  ръководил изследването, публикувано в сп. "Nature".

"Това би могло да доведе до стратегии, които подобряват регенеративния потенциал на органите с остаряване на хората - и така да удължи периода им на качествен живот. Дали това спомага за удължаване на продължителността на живота е въпрос, на който засега не сме в състояние да дадем отговор."

Теломерите ли са ключът

Процесът на остаряване не е особено ясен на учените, но те знаят, че се причинява от много фактори. Силно реактивни частици, наречени свободни радикали, се създават по естествен път от тялото - и причиняват увреждания на клетките, а пушенето, ултравиолетовото излъчване и други фактори от околната среда допринасят за остаряването.

Групата от Харвард се е концентрирала върху процес, наречен теломерно скъсяване. Повечето клетки в тялото съдържат 23 чифта хромозоми, които съхраняват информацията от нашата ДНК. В края на всяка хромозома има защитно покритие, наречено теломер.

Всеки път, когато клетката се дели, теломерите стават по-къси, докато в крайна сметка спират да функционират и клетката умира или изпада в летаргично състояние, наречено "сенесценция". Процесът стои зад голяма част от износванията и уврежданията, свързани с остаряването.

В Харвард учените са отгледали мишки с модифицирани гени, лишени от ензим, наречен теломераза, който отговаря за теломерите. Без него мишките се състарявали предварително и страдали от заболявания, включително увреден усет за миризма, по-малки размери на мозъка, безплодие и увредени черва и далак. Но когато Депиньо е бил на мишките инжекция, реактивираща ензима, тя е възстановила увредените тъкани и е обърнала хода на процеса на остаряване.

"Това бяха изключително състарени животни, но след месец терапия те показаха сериозно възстановяване, включително поява на нови неврони в мозъка им," казва Депиньо.

Ензимът се изключва при възрастните хора

Възпроизвеждането на същия ефект при хората ще бъде по-сложно. Мишките произвеждат теломераза през целия си живот, но ензимът се изключва при възрастните хора - еволюционен компромис, който спира неконтролируемия растеж на клетките и възпрепятства превръщането им в ракови образувания. Повишаването на нивата на теломераза при хората би могло да забави процеса на стареене, но пъ повишава осезаемо риска от поява на рак.

Депиньо казва, че терапията би могла да бъде безопасна за хората, ако бъде прилагана периодично и единствено върху млади хора, които нямат малки групи ракови клетки, които вече да съществуват незабелязани в телата им.

Дейвид Киплинг, изследовател на остаряването в университета в Кардиф, коментира: "Целта на "подмладяването" на човешките тъкани би била да бъдат премахнати остарелите клетки - или по друг начин да бъдат компенсирани вредните им ефекти върху тъканите и органите.

Въпреки че това е много интересно изследване, трябва да помним, че мишките не са миниатюрни хора, особено предвид техните теломери - и остава неясно дали подобно реактивиране на теломеразата при възрастни хора би довело до премахването на остарелите клетки."

По-млади или по-здравословно остарели

Лин Кокс, биохимик от Оксфордския университет, твърди, че изследването е "изключително важно" и "осигурява доказателство на принципа, че краткосрочната терапия за възстановяване на теломераза при възрастни, вече демонстриращи свързани с възрастта дегенерации в тъканите, може да подмлади остарялата тъкан и да възстанови физиологични функции."

Депиньо казва, че нито една от мишките от експеримента в Харвард не е развила рак след терапията. Екипът сега проучва дали тя удължава и времетраенето на живота на мишките - или им позволява да живеят по-здравословно по време на старостта им.

Том Къркуд, директор на Института за остаряване и здраве към университета в Нюкасъл, коментира: "Основният въпрос е какво би могло да означава това за терапията на хора срещу възрастови заболявания?

Въпреки че има някои доказателства, че ерозията на теломерите допринася за свързаната с остаряването патология при хората, със сигурност това не е единственият - или дори доминиращият - причинител за това, за разлика от мишките, специално създадени лишени от теломераза. Нещо повече, съществува постоянно безпокойство, че реактивирането на теломеразата е отличителен белег на повечето видове рак при хората."

Oще: болести  ензим  живот  заболявания  мишки  остаряване  старост  теломераза  теломери  терапия  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 20:33

4 Little Devil | 30.12.201016:47

За статията - преводът е лаишки. Барем експерт да беше нанесъл корекции, та да не е буквален превод, който да прилича повече на литературно съчинение, а да бъде в контекста на поднесената от www.guardian.co.uk научно-популярна статия.

Сега за коментарите и авторите им.

Масовката криво разбира или хич не разбира за какво, аджеба, откритие иде реч. Не става въпрос за вечен живот, а както преди мен и ot4eto спомена, за по-активен живот на старини, за забавяне процесът на стареене. Не за премахването му. Първият изказал се, Антон, изкърти с така "смисления" си коментар. 'Що ли? 'Щото е невежа.

Аз съм генетик, научен работник в немски научен институт и вече 10 години съм в тази сфера. С други думи, занимавам се с наследствените заболявания при хората. И ежедневно виждам пациенти, хора в активна възраст, с неизлечими генетични заболявания. И огромен процент са дечица. Кое му е пълната глупост да може едно дете да доживее до 40-тата си година (поне) и да има възможност да създаде семейство? Или да дадеш възможност на родител да доизгледа децата си?

Хиляди учени (вкл. и аз) по целия свят, в продължение на години сме хвърлени в ожесточена борба за развиване и усъвършенстване на методите за диагностика и терапия и сме отдадени изцяло на работата си. И за нас всяко малко и всяко голямо откритие са важни и са доказателство, че има смисъл. Не може, а и не е нужно да спасиш населението на цялата планета. Но да подобриш качеството на живот на обречени понастоящем хора си е огромно постижение.

Хайде сега, за домашно, идете прочетете барем в Уикипедия какво са: теломер, хромозома, ДНК, неоплазия, невродегенеративно заболяване. Чак тогава се домъквайте да давате УЖ компетентното си мнение. Желая ви здраве! А, и да можете да виждате по-далеч от носовете си ви пожелавам.

П.С. Споко, нито медицинските институти ще зачезнат, ни Фармацията ще се затрие... Прочетете малко и що е то "Фармакогеномика". Няма да ви е излишно. Пък и ще станете по-големи разбирачи и няма да се изказвате неподготвени (не само по форумите).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 05.12.201014:33

До Антон, не е пълна глупост, откривателите на теломеразата и теломерите получиха нобелова награда за 2009. Знаем че при деление на клетката се губи част от теломера на ДНК-то. Знаем че редица болести се дължат на стари клетки с износена теломери. Какво чудно има тогава? Защо да е глупост? Явно не сте запознат с последните събития в науката.

До пост 2, не очаквайте това да подобри значително живота, просто ще сте по активен на старини. Което е отлично, защото след 60-70, човек не е същия. Евентуално ще повиши средната продължителност до към 90, защото много стари хора, си отиват от болести. Което също е добре. Паралелно с това вървят и изследваня за метаболизма и митохондирята на клетката, където реално се крие ключа на дълголетието. Ако това нещо бъде разгадано, то тогава проблемите за които говорите стават много реални. Само че тези проблеми няма да идват от Европа и САЩ и Япония, които реално имат спад на населението, а от бурно плодящите се развиващи държави.

Този проблем ще се реши единствено с еманципацията на жените според мен. Пълни права, право на образование, право да имат контрол върху репродуктивните си функции и прочее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 13:32

2 kibrito | 03.12.201014:08

Палав И какво следва от това откритие Въпрос От човешка гледна точка е гениално Удивителна
Да, ама само хора ли живеят на планетата Земя Въпрос Ще сме здрави - чудесно! Ще живеем дълго - не е зле~.Ще сме способни дълги години на качествен секс - чудесно, ами децата, които се раждат??? Какво ще стане, ако никой не умира - пренаселена планета, недостиг на храна, супер безработица, необходимост от ново строителство и унищожаване на горите и т.н. Ами ако хората са вечно здрави? Нямя болести - няма нужда от лекари - няма болници, няма медицински институти, няма фармация и т.н. и т.н. Много щастлив Еххх какъв живот ще настане!!! Тъжен Да, ама ние хората, като част от Вселената се ръководим и подчиняваме на едни и същи закони. И всеки опит да изтарикатим Енергията, от която сме част и която ни е създала, и ние я наричаме Природа, Бог, Господ, Алах и какво ли още не, всеки опит да се направиме на по-велики от Великото ще ни доведе до самоунищожение. Но до тогава - "вечна" младост, здрав секс и чалга Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 03.12.201001:30

Пълна глупост!
   

оценка

+0 -0