Бил Гейтс иска нова тоалетна | webcafe.bg
Webcafe

Бил Гейтс иска нова тоалетна

Lifecafe, по Wired.com
21.08.2012, 14:52 (обновена 24.08.2012, 07:28)
тоалетна

Снимка: © Gates Foundation

Предизвикателството: да се създаде тоалетна, която не разчита на вода от канализацията, нито на електричество

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс смята, че тоалетните имат нужда от редизайн. Ако поне малко приличате на нас, в момента сигурно се почесвате по главата и се чудите защо. В крайна сметка, здравият порцеланов трон издържа на около 1800 изплаквания годишно.

Проблемът е, че за да извършват своята функция правилно, сегашните тоалетни разчитат на санитарна инфраструктура и достъпен за продължителен период от време източник на вода - с други думи на лукс, който не всеки на нашата планета би могъл да си позволи. За около 40 на сто от световното население, тоалетната не може да изпълнява своите функции, а нейните алтернативи (само не ни карайте да ги описваме) ужасяват хората.

За да се подобри цялостното здраве на жителите на нашата планета, тоалетната трябва да претърпи пълна промяна. Инициатор за това е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, които са дали срок от една година на най-добрите учени и дизайнери в света, за да измислят ново решение, от което да се възползват всички 2.6 милиарда души, които в момента не разполагат с тоалетни.

Какво точно е предизвикателството: да се създаде тоалетна, която не разчита на вода от канализацията, нито на електричество

В същото време не е зле да се помисли и за идея за нещо полезно, което да се прави с отпадъците, които попадат в тази тоалетна. Нещо свързано с енергия и вода, например. Това трябва да се направи на цена от 0.05 долара на ден за потребител, а дизайнерите и учените, които успеят, имат шанс да спечелят награда на стойност 100 000 долара. Подходът към проблема на база най-новите научни достижения в света е едно, ала постигането на тази цел в рамките на предварително зададени параметри е съвсем друго.

Тази седмица бяха обявени и победителите от състезанието. Макар че университетски екипи предложиха дизайни за компостиране, оползотворявайки какво ли не - от счупени стъбла на захарна тръстика до ларвите на мухата Hermetia Illucens, трите челни места в конкурса са за високотехнологични алтернативи, чрез които тоалетните да бъдат снабдени с много технологии на евтина цена.

Голямата награда е за екип от Калифорнийския технологичен институт, изобретил тоалетна, генерираща едновременно електричество и водород

Водородът се добива от изпражненията, които биват трансформирани с помощта на електрохимичен реактор, задействан от слънчева енергия. Идеята е въглеродът да бъде съхраняван в специални клетки, които да снабдяват хората с желаната от тях мощност бързо и лесно.

Ала вероятно най-голямото предимство, обяснява Карл Хенсман - програмният мениджър на фондация "Гейтс" по въпросите с водата, санитарните проблеми и хигиената, би било отпечатването чрез сериграфия в електрохимичната клетка. Това значително ограничава разходите по иначе скъпото решение. Точно тази игра на елементи - цялостен подход към трудна дизайнерска задача - успява да спечели финансирането за най-успешен нов тоалетен трон.

Хенсман е много впечатлен от победителите, но два дни след края на състезанието, той изглежда също толкова ентусиазиран и за някои от неполучилите награди алтернативи.

Важни са обаче не само технологиите, а и "интерфейсът" им

По време на състезанието били демонстрирани изключително интересни начини за обработване на отпадните продукти и генериране на енергия, но те невинаги били обвързани в един и същ дизайн. Всъщност, един от екипите от Швейцарския държавен институт за водни науки и технологии, с помощта на австрийската компания за индустриален дизайн EOOS, е успял да постигне толкова успешен потребителски "интерфейс", че фондацията на Гейтс е създала специална награда, с която да го отличи, на стойност 40 000 долара.

Позицията на фондацията е, че независимо от това колко ефективен и евтин е един дизайн, ако хората не го харесват, те просто няма да го използват. Чрез включването в дизайна на въртящо се клекало и прозорец, от който се вижда как вода се налива в контейнера за съхранение, "хората се ангажират с идеята зад тоалетната," обяснява Хенсман. Тъй като едно от най-големите предизвикателства пред технологията е нейното широко възприемане от хората, фондацията решава да награди швейцарския екип затова, че е предприел толкова ориентиран към потребителите подход.

След векове на тоалетни, създадени да бъдат използвани само от привилегированата част от населението, учените изглежда най-после са близо до решение, което ще бъде достъпно за всички.

Oще: бил гейтс  дизайн  тоалетна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

53 Stanimir Popov | 11.09.201215:57

Джанъм Илия, Iratais, те тия бактерии в какво се съхраняват? Че ако тръгнат из къщята (в случай, че преядат с лай*ата) да не въ изядат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

52 Iratais | 24.08.201213:11

Лиле ти имаш ли некви идеи Смее се ? Я глей колко лев заделил бако ти Били. Ше има и за сватба с Бенджи и за 2-3 нощи на макс у Син Сити после.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

51 Iratais | 24.08.201213:08

Тука голем спор се развихрил на технологично грамотни ора и викам да зема се включа замалко ако и да не съм на таквоз ниво. Па и последен пост ше ми е за извесно време.

Та мойто скромно мнение е, че таа статия е писана от некой убавец джурналист къде първо не праи разлика между химични елементи.

-----
да се създаде тоалетна, която не разчита на вода от канализацията, нито на електричество
-----

Те ги първата грешка. Ем да не разчита не електричество ем да ползва слънчева светлина. Начи таа слънчева светлина не мое се бере кат железо или тули и да се ползва у насипно състояние. Тя се трансформира у ток, койт па се варди у батерии. Това е проблема със тока - требва у нещо да го пазиш (не у буркани за съжаление). Затва АС тока се обръща у DC ако искаш да си го вардиш за после. Или се обръща излишъка у потенциална енергия (ПАВЕЦ) де после пак се обръща у ел. енергия.

-------------------
Калифорнийския технологичен институт, изобретил тоалетна, генерираща едновременно електричество и водород
-------------------

Те ги втората грешка. Или поне нещо де яз не сфащам. За чий уй ти е да генерира тоа кенеф електричество? У секо превръщане на енергията от едно състояние в друго се губи част от неги и то не малка. Демек кат плюнеш на молива и сметнеш входната енергия - слънце, химикали за тоа електрохимичен реактор срещу получена енергия от говната...ми то направо си зимай от слънчевите батерии таа енергия и напраи байпас на останалите стъпала. Закво требва ги обръщаш у ток, па през говна и химикали, па после па на ток.

Тука има една тънкана. Приемам дека не става въпрос за наличие на живи организми и тия изводи де са горе са изведени от това допускане. Тука у Норге имат ората специални кофи с некви гадове вътре де плюскат органични отпадъци. Як пърдеж пада що топлината де генерират стига до 80 градуса и некои къщи се топлат от неги. Ма това са специални бактерии некви.

--------------------
Водородът се добива от изпражненията, които биват трансформирани с помощта на електрохимичен реактор, задействан от слънчева енергия. Идеята е въглеродът да бъде съхраняван в специални клетки,
--------------------

Па това предполагам е печатна грешка на джурналистчето. Нерде водород , нерде въглерод. Се в гъс Смее се .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

50 lele male | 24.08.201210:40

Таман щях да кажа: Осрахте темата с граматически спорове и Аууааа ви върна на ... място.. Смее се

@ деоин, не бъди дребнав Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

49 Mile Manolov | 24.08.201209:40

бантускотовете да земат некой леф и лайна е проядат.. ни ток, ни вода ше требе за тоя процес. и ще се вместат в офертата за 0.05 muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

48 Bobby_gBG | 24.08.201208:05

И разсъжденията ми са напълно намясто в съответствие с написаното от статията, ти си тъпака дето говори необосновани глупости.


Като си "експерт химик", какъвто аз не съм, и си видял каква е оригиналната статия от "специализираните източници" да беше казал за грешката, а не да ни обясняваш глупости които никой не знае откъде си ги измисляш, след като в статията не пише нищо по въпроса...

Пълна липса на комуникативни умения...


Така че съгласно написаното в статията, моите разсъждения са абсолютно верни, стигайки до единствения възможен извод на базата на написаното. А твоите са гола вода, и в тях няма никаква логика, докато не покажеш къде са грешките ( по възможност с линк) и тогава евентуално може би ще се окаже че не пишеш пълни глупости, ами си просто тъпо арогантно пишлеме дето не може да комуникира.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

47 Bobby_gBG | 24.08.201207:49

46 Aaauaa | 24.08.201200:44

Боби, аз ти казвам да мислиш, ти не се и опитваш. С твоите разсъждения как си минал осми клас не ми е ясно.

Не според това, което пише в тази статия, а според това което публикувано в съответната специализирана преса
--------------------------------------------------
Ми като си го чел в "съответната специализирана преса" да беше го казал още като те питах "това къде го прочете", и да дадеш линк, а не да ми дървенофилософстваш без да казваш че превода е калпав.


Трагична работа от тъпи хора...
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

46 Aaauaa | 24.08.201200:44

Боби, аз ти казвам да мислиш, ти не се и опитваш. С твоите разсъждения как си минал осми клас не ми е ясно.

Не според това, което пише в тази статия, а според това което публикувано в съответната специализирана преса, спечелилият проект използва електричество (използва, Боби, а не произвежда) от слънчеви панели. Целта на проекта са толетни работещи без течаща вода, без използване на септични резервоари и без отделяне на замърсители. Човешките екскременти попадат в елетрохимичен реактор, който ги обработва. Изходни продукти са водород (специално за Боби още веднъж пояснявам, че водородът е много по-различен химичен елемент от въглерода), вода и твърда маса. Водородът се складира във водородни батерии, които биха могли да произвеждат електричество (тоалетната не произвежда електричество, а зарежда батерии с водород, това още веднъж за Боби).
Водата, произвеждана от тоалетната и която в горната статия въобще не се споменава , е изключително ценна за регионите, където се планира използването на проекта. Недостигът на вода е предизвикал конкурса изобщо. Водата е годна за използване за поливане на посевите.
Твърдата маса или смес е годна за торене на посевите. По този начин всички изисквания на проекта са спазени.
Боби и автора (или преводача) на статията вероятно могат да обяснят откъде се е взел несъществуващия въглерод в клетки. Калифорнийският технологичен институт не може. Като пратим Боби в Калифорния тоалетната ще започне да произвежда и електроенергия (е тогава вече соларни панели няма да им трябват)
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

45 Лудколю Деликолев | 23.08.201223:18

Нема да те хване херния (ако имаш предвид ингвинална, а не лумбална), защото ще освободиш повишеното налягане в малкия таз, за сметка на намаляването на обема на правото черво. И кръст не може да сецнеш, ако си седнал правилно - тоест с изправен кръст. Все пак това са две по двайсет килограма, не две по двеста. Толкова ли не си надигал баджаци по двайсе кила?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 23.08.201222:39

>време за реклама

Коригирането на твоето грешно (макар и абсолютно нерелевантно) твърдение, че не разбирам немски, става най-лесно и естествено като дам факт, който го отрича.

Самореклама би било, ако, съвсем несвързано с тематиката на разговора, напиша някое изречение на немски, единствено с цел да покажа, че знам езика. А, чакай.. Сещаш ли се на какво ми напомня това?

Самочувствието ти е толкова ниско, че не само че ръсиш несвързани глупости, за да го начешеш, ами предполагаш, че всички други го правят. И докато това е доста вярно за хроа като Von Bl, за мен не е. Сори.
   

оценка

+0 -0