Талибанските бели гълъби | webcafe.bg
Webcafe

Талибанските бели гълъби

Webcafe.bg, по The Daily Beast
20.06.2013, 16:27 (обновена 24.06.2013, 19:02)
Талибани

Снимка: © Getty Images

Ще има ли мир в Афганистан след близо 30 години войни

Талибаните са се подготвяли от месеци да направят изненадващото и важно изявление тази седмица, че са готови за официални преговори за мир със САЩ, които да се проведат в Катар.

САЩ реагираха положително, незабавно обявявайки, че американските преговарящи ще пристигнат в Доха до седмица, за да започне диалогът.

Обама нарече хода на талибаните "важна първа стъпка към помирението", въпреки че призна, че "ще има още много неравности по пътя"

Със сигурност има много потенциални претятствия, които биха могли да спънат какъвто и да е опит да бъде прекратена близо 13-годишната война, откакто САЩ нахлуха в Афганистан в края на 2001 г.

Най-малкото е неясно дали хардлайнерите сред талибанските водачи подкрепят преговорите. Също така висши членове на афганистанското правителство, включително президента Хамид Карзай, изглеждат скептични към изявлението и мотивите на талибаните.

Неясно е и каква роля, ако изобщо има някаква, ще играят представителите на Кабул в преговорите в Доха.

Едно поне изглежда очевидно: талибаните са преглътнали горчивия хап и са решили да разговарят с представителите на Карзай, скоро след като разговарят с американците тази седмица.

Говорителят на талибаните в Доха - Мохамед Наим, казва, че талибанска делегация ще се срещне с представители на кабулския Върховен съвет за мир, организацията в Кабул, оторизиран да преговаря с бунтовниците, въпреки аргументите, че тя е част от "марионетния режим" на Карзай. "Ще разговаряме с тях," обяви той, "и те пристигат след няколко дни."

Отношението на съседен Пакистан също е спорно

Пакистан има силно влияние над талибаните, като насочва войната и снабдява партизаните им с амуниции. Поне засега Исламабад изглежда подкрепя преговорите - трябва да е дал зелена светлина за началото на официални преговори, за да се съгласят талибаните на диалог.

Дългосрочната позиция на Пакистан по мирния процес обаче остава неопределена. И все така е несигурно дали талибаните ще се съгласят на общите искания на Вашингтон и Кабул: бунтовниците да сдадат оръжието и да приемат конституцията на Афганистан.

Към това се добавя и фактът, че има продължаващ и утежняващ се наземен конфликт, който би могъл да провали всякакъв напредък на преговорите.

Бунтовниците обаче най-после публично са се съгласили на две от основните искания на Вашингтон за стартиране на процеса. Талибаните са поели ангажимент да не допускат повече афганистанска земя да се използва като отправна точка за атакуване на други държави, както това е станало на 11 септември 2001-а, когато подслониха Осама бин Ладен и "Ал Кайда".

Бунтовниците също така са заявили, че се надяват на мирен завършек на войната. Говорителят на талибаните Мохамед Наим който огласи решението за преговори по телевизията на Катар, обяви, че целите на движението "са ограничени до Афганистан" и че то няма желание да "вреди на други страни".

Рано е да се каже какво точно е накарало Наим да разпространи това изненадващо изявление

Изглежда ръководният съвет на бунтовниците - пребиваващият в Пакистан "Кета Шура", стои зад този ход. Той подкрепяше колебливия мирен процес през 2011 г., когато позволи Таяб Ага, бивш старши съветник на талибанския лидер в изгнание - молла Мохамед Омар, да започне преговори с висши представители на ЕС и американски представители в Доха.

В началото на м.г. талибаните прекратиха предварителните преговори със САЩ, обвинявайки САЩ в неизпълнение на поети ангажименти, особено тези, свързани с освобождаването на няколко висши талибански лидери от затвора в Гуантанамо.

За бунтовниците освобождаването на пленници винаги е било сред най-висшите, ако не и най-важните, приоритети в преговорите. И освобождаването на няколко от висшите им лидери все така остава приоритет за талибаните, макар че е трудно изпълнимо за САЩ.

През последните няколко месеца Шурата, без съмнение с подкрепата на Пакистан под формата на осигурени паспорти и визи, изпрати няколко висши пратеници и семействата им в Доха, които да се присъединят към Ага в подготовка на потенциални преговори.

В последните два месеца талибанската делегация се е изнесла от "къщите за гости" и е наела по-комфортни и дори луксозни апартаменти в Доха.

За талибаните преговорите в Доха са нещо повече от просто възможност да разговарят с висши представители на Вашингтон

"Откриването на наше представителство в Доха ще ни даде възможност за контакт с целия свят," казва Забихула, умерен висш политически деятел на талибаните. "Надяваме се това да доведе до широко отворена врата за нас".

Според него и други висши талибани, бунтовниците се надяват чрез представителството си в Доха да подобрят отношенията си със свръхбогатите страни от Персийския залив, ЕС, ООН и други международни организации.

"Искаме да поддържаме отношения с международната общност, да сложим край на чуждестранната инвазия и да осигурим мир и сигурност в Афганистан," допълва Забихула.

Точно от това очевидно се и опасява Карзай: че талибаните ще превърнат преговорите в Доха във форум, който ще осигури на бунтовниците масова политическа легитимност. Много други афганистанци също са скептични за мотивите на талибаните. Те се опасяват, че бунтовниците няма да бъдат гъвкави, а вместо това ще се придържат към някогашните си безкомпромисни позиции.

"Откриването на представителство е едно, действането чрез това представителство по правилен и конструктивен начин е съвсем друго," казва афганистански правителствен дипломат в Залива, който не желае името му да бъде назовавано.

"Какво ще правим, ако талибаните продължават същата песен на нов глас в новото си представителство?". Подобно на повечето афганистанци той е убеден, че Пакистан и могъщата му разузнавателна агенция ISI ще диктуват парада иззад кулисите.

"Има ISI служители в Доха, които може да саботират каквото и да е нормално мирно споразумение," добавя афганистанският дипломат. "Просто се съмняваме в искреността на талибаните и пакистанците."

Има обаче и някои положителни знаци

Талибански командир в стратегическата провинция Хелманд сподели пред медиите, че се надява преговорите да постигнат успех. "За мен като военен, мирните преговори са странно нещо," казва той. "Но нека се надяваме, че каквото и да стане, ще е за благото на исляма и афганистанския народ."

Висшият талибан Забихула също храни надежди. "Ако хардлайнерите оставят Таяб Ага да си свърши работата, има възможност за мир в Афганистан," казва той, визирайки главния преговарящ на талибаните. "Има обаче и елементи сред талибаните и афганистанското правителство, които искат да саботират тази възможност."

Ново сериозно разпалване на боевете е друг фактор, който би могъл да провали преговорите. "Ако и двете страни се стараят да поддържат прекратяването на огъня, има надежда," казва дипломат от Европейския съюз в Исламабад.

"Но ако талибаните ударят сериозно Кабул, а афганистанското правителство отвърне на удара, това ще е сериозна пречка пред всякакви опити да се постигне мир". Реално решаващият въпрос е: дали двете воюващи страни могат да контролират силите си, за да бъдат постигнати доверие и напредък в Доха?

Oще: афганистан  барак обама  бунтовници  доха  катар  мир  пакистан  персийския залив  преговори  сащ  талибани  хамид карзай 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.