Как пожелах да емигрирам от България | webcafe.bg
Webcafe

Как пожелах да емигрирам от България

Емилия Николова
13.12.2010, 10:25 (обновена 13.12.2010, 14:52)
стара къща

Снимка: © Sofia Photo Agency

Моя страна, моя България

Ден след обичания от семейството ни празник Никулден пожелах от цялото си сърце да емигрирам от Родината. Само в рамките на 12 часа се случиха две случки, които разтърсиха до дъно патриотичната ми душа.

През нощта, когато хората спят след уморителен ден, двама роми влизат с взлом в къщата на възрастна жена. Това е моята свекърва, която е живяла и работила тихо и на мравката път е сторвала.

Разбиват врати и крадат стари бакърени котли и тигани. Изнасят едните, а после се връщат за други, без страх. Старата жена гледа и не смее дума да каже, страхува се за живота си.

На другия ден по обяд отиваме на вилата да зазимим. В двора имаме сребриста ела, близо до оградата. Отсекли върха на елата! А ние сме до гората и е пълно с борчета, които можеш да си изкопаеш и да насадиш след празника.

Вилата ни е до железопътна линия, която цяло лято се реконструираше от българомохамедани. Нищо не пипнаха. Сега работят по електрозахранването българи, образовани мъже. И тъкмо един от тях беше отсекъл и почистил до линията борчето.

И се попитах аз, колко ще вземат ромите за откраднатото и колко е спестил човекът, отнел върха на дървото, което така ще умре.

За няколко часа животът на старата жена беше подложен на нечовешко изпитание и едно дърво бе погубено. И няма разлика кой ще ти ограби нещо от живота - българи или роми, всички са еднакви - и как на вторични суровини приемат краденото. Как децата на този баща ще се радват на украсеното, но погубено дърво?

Ето затова си пожелах да не живея в такава държава, а съм на 60 години и обичам Родината си!

Кажете!

Oще: българия  емиграция  кражби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.10.2010, 10:22

13 TUKBA | 13.02.201110:56

И аз препоръчвам на децата си да се махнат от тук. Аз съм обиран кръгло 40 пъти. Само в града. На село - отделно. Отделно и автомобилите. Понеже ми крадат инструменти стигнах до идеята, че когато се крадат неща, които позволяват на човека да преживява, това трябва да се приравни към покушение за убийство. Какво да правя като ме оставят с две голи ръце? Купувам нови инструменти. И тях ги крадат. Е, за какво ми е да имам нещо? За да ми го откраднат? Стига толкова. И синът си ли, който също е техничар, да вкарам в тоя филм? Ако стои с тоягата нощ след нощ да варди, кога ще работи? И ако, не дай Боже, прасне някого по тиквата, какво го чака после? Веднъж просто не позволих на една джебчийка да ме обере. Нищичко не и направих. Само я хванах за ръката и изтръгнах каквото беше хванала, щото не го и пускаше. Събра се цяла тумба мангали. Вървяха подире ми през целия град да видят къде живея. Едвам се отървах от тях. Като във филм. Събрал съм цяла папка откази на прокуратурата да образува производство и съобщения за прекратяване, щото не са хванали извършителя. Полицаите, пък са пълна скръб. Не могат грамотно да обработят не само местопрестъпление, ами даже ПТП, където всичко е ясно. Ми, не ща да живея тука. И поне децата ми да живеят някъде, където няма да ги обират всеки месец. Строгите наказания не решават проблема. Възмездието трябва да е неотвратимо. Кого, обаче, го интересува циганинът, откраднал неща за под 100 лв няколко пъти днес? Не го закачат. А хората, на които са опустошили градината(и целогодишния им труд и са ги оставили без зимнина да избутат зимата) или къщата с разбити врати и прозорци и орязани жици? Дребните битови кражби поставят хората в екзистенциално положение. Като ти оберат царевицата, която си сял да има с какво да си храниш животинките, за да я продадат по левче на морето, трябва да си заколиш кокошките и козичката, защото няма да изкарат зимата. Край на яйцата и млякото. И сиренцето. Една пролет пътувам и гледам тумба роми ошмулили една липа, седнали под нея и обират липовия цвят от окършените клони. Това дърво, от което е останал само стволът, едва ли ще се възстанови. При всички случаи години наред няма да дава цвят. Какво ще берат тогава? Същото и с гъбите. Изтръгват мицела и унищожават местообитанието. Това издава пълно нехайство по отношение на утрешния ден. Да опоскаме к'вото можем сега, пък за утре няма да мислим. 'Се някой ще придобие или създаде нещо, дето да го откраднем. И защо така? Ами, защото може. Аз не мога да променя това. От Видин на север излизат само два пътя. Циганите събират една камара каруци и тръгват да крадат. Полицаите не ги пускат. Мангалите се оплакват, че им пречат на свободното придвижване. И ги пускат! И крадат на поразия. Щото имат право на свободно придвижване. И да крадат, явно. Да ви се вижда нолмално? На мене - не. Затова имам желание да живея на нормално място. Толкова ли много искам? И толкова ли е страшно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:04

12 Iliya Iliev | 13.01.201114:01

май. не сте прочели или не сте внимавали в написаното че са работили мохамедани и не са пипнали нищо а именно българите след тях са сторили това за сведение не всички цигани крадат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

11 stg | 25.12.201014:08

Хубави идеи пускате за циганите, а не се ли сещате за най простата и най бързо осъществимата, да се прекрати изплащането на помощи в пари , просто да се прекрати, вместо детски надбавки, данъчни отстъпки, да видим как циганина който дори не е чувал думата данък ще ползва отстъпки а нормалните граждани така ще спечелят дори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 22:26

10 Емилия Николова | 15.12.201022:42

Благодаря на всички , които са коментирали написаното от мен.Старите хора казват " На чужд гръб, сто тояги са малко! " Когато човек сподели болка, очаква да му съчустват. За сетен път се уверих, че живота в тази страна ни е направил безчуствени! Не Ви се сърдя, само отбелязвам. Пожелавам си да изчезнат лошите новини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 15.12.201010:53

Глупости-мат'ряла е такъв,какъвто трябва да бъде-по християн-демократо-атланто-консуматорски-безхаберен,алчен,ниско-образован,харчи 3 пъти повече отколкото печели,има айФон и 15 годишно беЕмВе тройка с газово,една ипотека,друса гьобеци,псува системата и мечтае да отиде в Америка,като се самозалъгва,че там е по-различно. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 08:18

8 vasil111 | 14.12.201011:41

тц тц, толкова гневна статия за едно дърво и една баба..... на този фон колко по трагично - ужасни неща са се случвали на милионите клети обитатели на държавата през последните години, че този инцидент е нежно погалване по главицата. В общия случай бедите и несправедливостите са повече от българи, не от цигани и малцинство. И аз отдавна искам да се махна.... това с "оправянето на кочинката" е амортизирано мухлясало клише - 20 години надежди, гласуване и кво и как да оправим - все едно и също. И кво се променя? Резултата е забележим в друга посока обаче - все повече вглеждайки се в лицата на хората по улиците ми приличат на зомби - като от "заразно зло" - отчаяни и освирепели, фанатично стремящи се само към пари, пари....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

7 Anton Andonov | 14.12.201001:22

Не са виновни циганите, нито българите, като цяло. Общия знаменател, мъката, отчаянието и слабостта на автора е повече от показателна, затова, какви синове е отгледала тази земя. Като тънки тополки огъващи се на вятъра, слабохарактерни, мърморещи мъже. Жени, които са толкова разхайтени и свободолюбиви и властни, защото мъжете са меки, слаби и наивни. Циганите не са виновни, а желанието на българите да ги приемат такива, каквито са. Изкупвателните пунктове в България, трябва да се забранят със закон. Това първо, за да се спре кражбата на метал. Като нямат, къде да продават, няма да крадат. Ако не свърши работа, създаване на експедитивни директни съдилища с един съдия и записващо устройство. Разглеждане на случая до 7 работни дни, произнасяне на 8-я, решение на същия 8-ми ден. При доказана кражба на метали, пласиране, контрабанда, укриване с цел изнасяне и продажба, препродажба - 10г. затвор без право на обжалване. Крумови закони, хора! Край. Общините почват, да оправят улиците, канализациите в циганските махали. Да покажат грижа и уважение към това малцинство. Регистриране на циганите. Преброяване. Контрол и преглед върху тези , които имат недвижимо имущество. Който има дом, добре. Който няма или не може да докаже - в затвора! Затворите да се рационализират и да почнат да правят табели за коли в тях, коледни играчки и коледни звезди за върха на елхата, на такива дядовци, дето са им резнали върха. Построяване на още затвори. Ще са самостоятелни частни дружества - търговски. Държавата няма да субсидира затворите. Но тези затвори ще бълват продукция, като една част ще се изкупува задължително от държавата - регистрационни табели за коли, другата ще се изнася (международни договори) - с руските държави. Като, трябва да се определи, колко души на колко кв.м. площ могат да живеят, в едно жилище. Няма ли циганина жилище, няма да ражда. Роди ли повече от толкова, колкото е разрешено на кв. м. собствен недвижим имот - той влиза в затвора, а детето му, което с първата глътка въздух става правен субект носител на права, заема неговото място. Мога да говоря и да давам идеи, които са практични и постижими до утре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

6 Plamen Dimitrov Mikov | 14.12.201000:25

Rowan ,mnogo си прав.Циганите не са държавнотворчески народ.Когато усетят,че стават мнозинство - по групи или еденично ще се махнат от тук.Генетично им е заложено да не убиват тялото което ги храни.На тях им трябва жив организъм.
Когато турците навремето/Емел Етем от конференция на ДПС мисля че беше в Перник / ни го казаха че циганите не могат да се социализират ние им скочихме че не уважават човешките права.А казаното от устата от такъв високопоставен човек на доган нещо не е случайно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 13.12.201022:50

Ежедневие за жителите на малки селища ( да не говорим за почти обезлюдените, в които доживяват дните си самотни възрастни хора), да бъдат жертва на насилие: да бъдат малтретирани, скромното им имущество и домашните животни отнемани, отгледаното в градините им обрано. Това са възрастни, безпомощни хора, лесна жертва на насилници, които, нямат страх от нищо. И от какво да се страхуват?
Полицията няма време да се занимава с тези, така или иначе, дребни престъпници, някой от тях са цигани, други - българи. Корупцията, организираната престъпност - за това непрекъснато се говори, там се хвърлят всички усилия, там се отчитат грандиозни успехи.
А тези нещастни хорица, там, в периферията, такъв им е бил късмета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 13.12.201016:54

Жалко че няма циганин който да чете уебкафето и да може да пише. Да лепне един коментар под тази статия:

-Бегайте, тъкмо по-бързо България ще си остане само наша!

Но после и те ще се изнесат, като няма на чий гръб да живеят.
   

оценка

+0 -0