20 000 починали американци са получили $180 милиона за 3 години | webcafe.bg
Webcafe

Чичо Сам спира чековете за мъртъвци

Марк С. Смит , Associated Press
22.06.2010, 15:58 (обновена 23.06.2010, 16:59)
барак обама

Американският президент Барак Обама разпореди да се централизира информацията за получателите на помощи и плащания от държавата

Ето една добра идея - Чичо Сам ще престане да издава чекове на мъртъвци.

През последните години правителството е изплатило социални помощи на 20 000 починали американци на стойност повече от 180 милиона долара! Тази внушителна цифра накара администрацията на Обама да изготви списък с лицата, на които вече не се дължат помощи като част от инициативата на правителството да спести малко пари на данъкоплатците.

Щом базата данни бъде изготвена, агенциите ще трябва да проверяват имената в нея, преди да изпратят чековете.

„Ще се погрижим да не постъпват плащания в сметките на мъртъвци - уверява вицепрезидентът Джо Байдън в свое изявление по повод на новата база данни. - Звучи абсурдно, докато го изричам, но сме принудени да направим нещо по въпроса."

В списъка ще попаднат и неизправни длъжници към държавата, както и хора, осъдени за престъпления и излежаващи присъди. Правителството ще спре плащанията към компании, които не са изпълнили задълженията си по държавни поръчки.

„Мерките са толкова закъснели, че данъкоплатците вероятно ще си кажат: „Божичко, нима продължаваме да плащаме на всички тези хора?!", отбелязва Байдън.

Всъщност социалните агенции имат списък с получателите на пенсии и помощи, които вече не са между живите. Останалите служби обаче не сверяват данните си с този списък, преди да изпратят чековете. Същото се отнася за списъка с компаниите, изгубили държавните си поръчки.

В петък президентът Барак Обама издаде заповед за централизиране на информацията за получателите на помощи и плащания от държавата, събирайки в едно многобройни източници.

Сумата, изплатена на починали американци в последните години, е пресметната от Комисията за управление на бюджета към Белия дом. Оттам съобщиха, че 14 000 осъдени престъпници също са получили помощ от държавата. За последните 3 години сумата, платена на затворници е (дръжте се) 230 милиона долара.

По сметките на Белия дом, парите, които държавата е изплатила или на измамници, или по погрешка, само за 2009 г. са 110 милиарда долара.

„Убедени сме, че вече разполагаме със средствата да съкратим тази сума поне наполовина", отсече Байдън.

Oще: барак обама  данъкоплатци  джо байдън  мъртъвци  помощи  разходи  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.